De Birmezen die ervan worden verdacht twee Britten te hebben vermoord, stonden vandaag voor het eerst voor de rechter. Volgend jaar juli begint de rechtszaak tegen de twee mannen. Mensenrechtenorganisaties zijn echter bang dat het proces niet eerlijk verloopt.

De 23-jarige Hannah Witheridge en haar 24-jarige vriend David Miller waren op vakantie op het Thaise eiland Koh Tao, toen ze op gruwelijke wijze werden vermoord. Hun lichamen werden in september gevonden op het strand: Hannah was verkracht en beiden leken te zijn doodgeslagen met een schop.

De Thaise politie kreeg veel kritiek, omdat het lang duurde voordat de dader werd gevonden. Uiteindelijk werden twee Birmese migranten opgepakt: Win Zaw Htun en Zaw Lin, beiden 21 jaar. Zij legden meteen een bekentenis af en er was een dna-match.

Maar de twee trokken later hun verklaringen in; ze zouden tijdens hun bekentenis zijn gemarteld. Volgens hun advocaten zaten ze in hun cel 24 uur per dag vast met zware kettingen om hun enkels. Mensenrechtenorganisaties als Amnesty International trokken aan de bel.

Ook is er veel kritiek op de manier waarop de Thaise politie de dubbele moord onderzoekt. Zo stuurden Engeland onderzoekers naar het eiland om de politie te begeleiden. De Birmese regering mengt zich ook in de zaak en is op zoek naar getuigen die de twee Birmezen kunnen vrijpleiten. Het land zegt dat getuigen zich niet durven te melden, omdat ze bang zijn dat ze dezelfde behandeling krijgen als de twee opgepakte mannen.
Door de dubbele moord besloten veel toeristen niet meer naar Koh Tao af te reizen. En dat terwijl bijna 10 procent van de nationale inkomsten uit toerisme komt.

Advocaten van de verdachten vroegen vandaag in de rechtszaal of getuigen extra bescherming konden krijgen als ze naar de rechtszaal kwamen. De rechter zei dit niet toe te staan, omdat de rechtbank volgens hem veilig genoeg is.

‘Birmezen zijn het zwarte schaap’

De dubbele moord dreigt zo ook een politieke zaak te worden, vooral gevoed door het feit dat er al langer spanningen zijn tussen de Thaise bevolking en Birmezen.

Birmezen vinden dat de Thaise politie hen vaker onterecht als dader aanwijst. “De manier waarop Thailand deze moord behandelt heeft niet alleen impact op het leven van Win Zaw Tun en Zaw Lin, maar ook op die van miljoenen migranten in Birma, Cambodja, Laos en andere landen”, zegt een Birmese mensenrechtenactivist tegen de Democratic Voice of Burma.

De familie van het vermoorde Britse stel heeft overigens laten weten het bewijs tegen de twee migranten wel overtuigend te vinden, schrijft de Bangkok Post.

Als Win en Zaw worden veroordeeld, kunnen ze de doodstraf krijgen. Het proces gaat in juli volgend jaar verder.

Bron: NOS.nl

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website