Het Thaise leger wil meer grip op internet en sociale media. Deze kanalen worden namelijk ook gebruikt om tegen de staatsgreep te protesteren en om demonstraties te organiseren.

Het leger wil dat daar een eind aan komt. Er is al een verbod ingesteld op het verspreiden van “provocatief materiaal”. Daarnaast willen de machthebbers nu berichten op o.a. Facebook, Twitter en Line gaan filteren.

Websites

Ook opruiende websites zullen uit de lucht gehaald worden. Hiervoor hebben de militaire machthebbers al gesproken met de internetproviders in Thailand. Volgens een anonieme bron willen de militairen dat providers websites gaan blokkeren. Dat zou moeten gebeuren binnen een uur nadat de militairen daar een verzoek toe doen.

Geblokkeerd

Woensdag was Facebook 55 minuten lang niet bereikbaar. Volgens de junta was het een technische storing. Critici menen dat het wel degelijk te maken had met de wens van de militairen om Facebook te controleren.

De junta heeft verder plannen om de 15 verschillende internetproviders samen te voegen tot één door de staat gecontroleerd en geleid bedrijf.

Bron: NOS

No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Junta Thailand wil internet en sociale media censureren”

 1. Albert van Doorn zegt op

  Ik denk dat dit filteren van internet en andere cociale media op dit moment goed is om zo criminele activiteiten in welke vorm en hoedaningheid op tijd te kunnen localiseren, om orde en rust te creëren.
  En het is een goede opsporings methode om gezochten tegenpolen te kunnen traceren.

  • Khun Peter zegt op

   Ja, de burgers in Noord-Korea zijn ook erg blij dat opruiende elementen keihard aangepakt worden. Thailand is op de goede weg. Nu nog het onteigenen van al het buitenlands bezit in Thailand en dan kunnen we tevreden achterover leunen.
   Mijn hemel. Wat ben ik blij dat ik in Nederland woon!

  • Soi zegt op

   @Albert: wellicht is wat achtergrondinformatie nuttig. Filteren van het internet is niet bedoeld om criminele activiteiten te kunnen localiseren. Waar het wel voor is bedoeld, en wat de impact kan zijn cq worden, lees:
   http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3663988/2014/05/30/In-Thailand-is-nu-meer-repressie-dan-in-Burma-dat-is-absurd.dhtml

 2. Albert van Doorn zegt op

  Peter dit kan je niet met elkaar vergelijken. Noord Korea is een heel ander verhaal dan Thailand op dit moment..de partijen rood en geel veroorzaakten zoveel problemen en niemand luisterde naar niemand..dus het leger heeft het goed gedaan om orde en rust te creëren. Dus vergelijking Noord Korea niet doen.is niet op z’n plaats.

 3. wibart zegt op

  Het filteren van internet is een manipulatieve ingreep. Internet is een van oudsher medium waar iedereen zijn of haar mening mag en kan ventileren. Voorbeelden van pogingen dit te filteren kennen we inmiddels genoeg. China, Turkije niet zo lang geleden, Noord Korea, etcetera. Ik vindt dat een regime dat op zo’n manier kritiek probeert te onderdrukken een gevaar is voor de democratie. Thailand was een democratie en ik hoop dat dit snel weer hersteld wordt, echter dit soort maatregelen horen bij een dictatorship oftewel een totalitair regime niet bij een democratie.Een bijzonder slechte ontwikkeling dus ;(

 4. Marco zegt op

  Ja ja een land is niet van de ene op de andere dag een dictatuur het gaat stapje voor stapje,ben benieuwd waar het bewind morgen mee komt.
  En inderdaad Peter ik vind jou opmerkingen zeer terecht.

 5. nuckyt zegt op

  Ben het helemaal met khun peter eens. Internet censuur kennen we tot nu toe van china, saoedi arabie en andere noord korea. Als dit doorgaat dan ga ook ik mij toch echt bedenken of ik hier nog wel wil blijven. Vrijheid van informatie is voor mij een onaantastbaar goed en blocking is in mijn ogen een bewijs van onvermogen. Als machthebbers dit middel gaan gebruiken dan zijn zij niet erg zeker van hun zaak.

 6. Erik zegt op

  Er wordt in Thailand al jaren gecensureerd op internet en de kranten doen vrijwillig aan zelfcensuur. Kom nu niet vertellen dat het nieuw is.

  TIG (tien)duizenden websites zijn al jaren geblokkeerd omdat er dingen in staan over het ‘huis’ en over de religie.

  En ook heel veel sites die men p@rn@ vindt terwijl wat daar getoond wordt in veel massagetenten in dit land gewoon plaatsvindt. Boter op het hoofd. Als ze de zakken er niet mee kunnen vullen dan wordt het verboden.

  De stap nu is een extra stap die meer aandacht krijgt die het verdient. Ik woon nog steeds met vertrouwen in dit land en de opmerking van Khun Peter is een zwartgallige opmerking en aan mij vreemd.

  • wibart zegt op

   hmmm. je springt iets te gemakkelijk over het feit heen dat deze beperkingen opgelegd worden door een regime dat via een coupe aan de macht is gekomen en niet beperkingen die een gevolg zijn van een door een volksvertegenwoordiging die gekozen is. Ik denk dat dat toch bijzonder belangrijk is

 7. Erik zegt op

  De stap nu is een extra stap die meer aandacht krijgt dan het verdient

  Typefoutje, redactie, sorry.

 8. henry zegt op

  Inderdaad internet word hier al jaren gecensureerd de nu pas verdwenen regering heeft zelf 3000 websites van het net gehaald. Ook telefoon word al al jaren afgeluisterd.
  Hier in Thailand maakt men zich daar niet druk om. De modale Thai vind het gewoon wat ongemakkelijk trouwens men communiceert hier meer en meer met LINE die populairder aan het worden is dan FB en Twitter..

 9. Rolf zegt op

  Het “filteren” en onder controle brengen van sociale media en andere internetsites is een HELE slechte zaak (vrijheid van meningsuiting) en komt inderdaad alleen maar voor in landen met zeer autoritaire en foute regimes. Bovendien is dit meestal gedoemd te mislukken omdat mensen altijd wel via omwegen elkaar weten te bereiken en dan staan de machthebbers voor paal.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website