Een Cambodjaanse raketwerper wordt in stelling gebracht

Het slepende grensconflict tussen Thailand en Cambodja is de afgelopen dagen weer opgelaaid met als gevolg: gevechten, doden en beschuldigingen over en weer.

De troepen beschieten elkaar aan de grens bij de eeuwenoude hindoetempel Ta Krabei of Ta Kwai in het Thais. Beide landen eisen die op. Het tempelcomplex bevindt zich in de provincie Oddar Meanchey, zowat 100 km ten zuidwesten van de tempel Preah Vihear, die ook al jaren het strijdtoneel is. Het internationale hof heeft Preah Vihear aan Cambodja toegewezen.

Doden en gewonden

Inmiddels zou er sprake zijn van minstens 11 doden en tientallen gewonden. Zowel Cambodja als Thailand maken melding van gedode soldaten. Dorpen in de omgeving zijn geëvacueerd. Het gaat om duizenden bewoners uit de Thaise provincie Surin die wonen in het grensgebied.

Zowel Thailand als Cambodja beschuldigen elkaar van de beschietingen en het oplaaien van het geweld. Cambodja meld in de media dat Thailand gebruik maakt van verboden oorlogswapens zoals clusterbommen en gifgas. Thailand ontkent de beschuldigingen ten stelligste en beroept zich op zelfverdediging.

Verenigde Naties

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft gisteren Cambodja en Thailand opgeroepen tot een staakt-het-vuren. Ban Ki-moon is ervan overtuigd dat het geschil tussen de beide landen niet op militaire wijze opgelost kan worden en vraagt om een dialoog om een duurzame oplossing te vinden. De nieuwe gevechten braken afgelopen vrijdag uit, na meer dan twee maanden staakt-het-vuren.

In februari dit jaar vielen er acht doden bij gevechten vlakbij de Preah Vihear-tempelcomplex. Sinds 2008 zijn er regelmatig gevechten bij de grens tussen Thailand en Cambodja. Er wordt gesuggereerd dat beide landen het grensconflict gebruiken om de aandacht van binnenlandse problemen af te leiden en het nationalisme aan te wakkeren.

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Grensgevechten en nieuwe spanningen tussen Thailand en Cambodja”

 1. Ik hoop dat beide landen wat afkoelen. Ik ga nog naar de provincie Si Sa Ket. Naar Kantharalak om precies te zijn. Dat is niet zo heel ver van de Cambodjaanse grens. Slik…

 2. Overigens, toeristen hoeven zich geen zorgen te maken. Het is allemaal ver gelegen van de toeristische gebieden.

 3. @ John, Abhisit zegt dat de soldaten alleen mogen verdedigen en niet aanvallen. Alleen dat is lastig te controleren 😉

  Bangkok Post:
  Prime Minister Abhisit Vejjajiva instructed Thai soldiers at the disputed Thai-Cambodian border not to be on the offensive as it could result in more loss and worsen the situation, a military source said on Sunday night.

  The source said national army chief Prayuth Chan-ocha rejected 2nd Army Region commander Thawatchai Samutsakhon’s offensive plan to gain a strategic advantage over Cambodian troops after Gen Prayuth consulted with Mr Abhisit.

  Lt Gen Thawatchai previously asked Gen Prayuth to approve the plan to send five more battalions to the border area to prevent the Cambodian side from taking hold of Ta Kwai temple and Ta Muen temple, the source said.

  However, Gen Prayuth had agreed to send one battalion from the Lop Buri-based 31st Infantry Regiment, as he believed that the number of deployed troops of 10,000 would be sufficient and that both sides will stick to negotiations.

 4. Harold zegt op

  Teller van het aantal doden staat inmiddels op 12.

 5. Ferdinant zegt op

  Ben zaterdagavond uit Thailand teruggekomen. De dag er voor kregen wij geruchten te horen, dat er een militaire coupe op komst was? Men schijnt Abhisit namelijk helemaal zat te zijn. Was dan ook blij dat ik in het vliegtuig zat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website