De Thaise politie ontmaskerd

Door Tino Kuis
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , , ,
23 januari 2024

(Phairot Kiewoim / Shutterstock.com)

Een moord een paar dagen geleden in Sa Kaeo provincie heeft heel wat stof doen opwaaien door de schandalige aanpak van de politie. Dit is geen op zichzelf staande gebeurtenis. Ik kan het verhaal het beste vertellen door een hoofdartikel uit de Bangkok Post te vertalen, zie de bron hieronder. Helaas is dit, zoals het hoofdartikel ook zegt, geen op zichzelf staande gebeurtenis.

Een walgelijke moord

Het tempo van het onderzoek naar de gruwelijke moord op een verarmde vrouw in Sa Kaeo heeft de geloofwaardigheid van de politie al snel aangetast. Buaphan Tansu, een mentaal instabiele vrouw, werd op 12 januari dood aangetroffen in het district Aranyaprathet. Ernstige kneuzingen op haar lichaam suggereerden dat de 47-jarige gewelddadig was aangevallen.

De zaak werd aanvankelijk door de politie behandeld als een geval van huiselijk geweld wat haar dood had veroorzaakt. De volgende dag pakten ze haar man, Panya Khongsaengkham, op die volgens de politie bekende zijn vrouw te hebben gedood. De politie deed geen forensische testen en behandelde het als een uitgemaakte zaak.

Dat zou het waarschijnlijk bij gebleven zijn ware het niet dat een team van Channel 8 TV in het verhaal dook nadat ze tegenstrijdigheden hadden ontdekt. Met journalistieke nieuwsgierigheid keken ze opnieuw naar de camerabeelden van de plek van het misdrijf die eerder door de politie waren verkregen. Wat ze zagen sprak het onderzoeksrapport van de politie tegen. De werkelijke moordenaars waren een groep van 5 teenagers, 13 tot 16 jaar oud, waarvan twee zonen van politieofficieren in Sa Kaeo. Zij waren naar verluidt de leiders van een beruchte bende met ongeveer 30 leden.

De geschiedenis van deze bende schokte het publiek. Deze week kwam een aantal slachtoffers naar voren en vertelden over het wangedrag van de bende zoals vechtpartijen, seksuele intimidatie, en zelfs verkrachtingen. De tolerantie van de politie ten aanzien van deze misdaden is onbegrijpelijk. Ongeveer zeven maanden geleden werd een jonge man met een mes aangevallen en werd zijn scooter in brand gestoken. Hij diende een aanklacht in, maar er werd geen actie ondernomen. Aranyaprathet lijkt de kant op te gaan van een wetteloos gebied.

Wat betreft de moord op Buaphan laten een paar audioclips en foto’s zien hoe de plaatselijke politie deze zaak verkeerd heeft aangepakt. Het vinden van zondebokken en martelingen lijken nog steeds gebruikelijke praktijken te zijn, ondanks de wet op verdwijningen en marteling. Ondertussen helpen sommige politieofficieren bij het verbergen van de misdaden door hun collega’s door het weglaten van het gebruik van marteling in hun officiële verslagen.

Arm en met een drankprobleem leek Panya waarschijnlijk de perfecte zondebok. Hij vertelde later hoe hij onder druk werd gezet een valse bekentenis af te leggen. In een clip vertelt een officier een collega dat de marteling ‘gewoon voor de lol’ was. Maar misschien heeft zijn vroege bekentenis zijn leven gered.

Na een intens publiekelijk onderzoek gaf de RTP (Royal Thai Police) opdracht voor een onderzoek naar de betrokken agenten. Sommigen zijn al overgeplaatst. Er is al een week voorbij gegaan, maar de RTP heeft nog steeds geen excuses aangeboden.

In een poging de misdaden te bagatelliseren zei plaatsvervangend politiechef Pol Gen Surachate Hakparn (Big Joke) dat de betrokken agenten alleen wat ‘slordig’ waren geweest omdat ze ‘de zaak snel wilden afronden’. Ze arresteerden per ongeluk de verkeerde man, zei hij, zonder een verborgen agenda. Maar marteling is nooit goed te praten.

“Slordigheid’ zoals Pol Gen Surachate beweert berooft de RTP in feite van zijn reputatie en geloofwaardigheid. Het breken van de wet door overheidsdienaren moet meer serieus worden genomen zonder compromis.

In de loop der jaren is de RTP besmet met schandalen die nooit lijken te eindigen, van de hit-and-run zaak waarbij een telg van de Red Bull familie betrokken was tot aan relatie met de Chinese maffia, corruptie en afpersing.

De politie blijft nieuwe dieptepunten bereiken. Met zulke herhaalde fouten lijkt een hervorming, die al lang had moeten worden uitgevoerd, een utopie.

Bronnen:

Bangkok Post – A murder most foul

Bangkok Post – Police target unruly teens

10 reacties op “De Thaise politie ontmaskerd”

 1. De politie was woest op Channel 8 omdat ze de politie, volgens hun, bewust in een kwaad daglicht wilde stellen. De omgekeerde wereld dus. Ik begreep dat de politie alle CCTV-opnames al verwijderd en gewist hadden op 1 na. Die heeft Channel 8 getoond. De beelden waren walgelijk. Big Joke is ook van zijn voetstuk gevallen en is geen haar beter dan rest van het korps. Hij werd ook al eerder in verband gebracht met duistere zaakjes.

 2. Erik Kuijpers zegt op

  Tino, bijna 40 jaar geleden maakte ik mijn eerste (groeps)reis naar Thailand en las ik in een reisgids dat je bij een politiecontrole goed moet opletten of een agent niet stiekem een zakje wit poeder in jouw tas laat vallen. Als ik nu lees dat men misdrijven van de lieve zoontjes van de wouten met leugens bedekt dan leer je dat in Thailand bij de uniformen nog niets is verbeterd, de goeden niet te na gesproken.

  Lees eens, maar dat heb jij allemaal al gelezen, de verhalen rond de milieuactivisten in Thailand. Moord, intimidatie, brandstichting, hinderen bij procedures, door politie en handlangers van dikke ondernemers en hoge ambtenaren als het gaat om vervuiling en illegale kap. Moet ik Somchai nog noemen en de moord op onschuldige burgers opgestapeld in een open truck?

  Niet alleen Thailand, ook de buurlanden. Geen haar beter. Het zal de mentaliteit van de regio zijn waar centen de baas zijn. Gelukkig hebben ze daar geen toeslagen om het volk te knechten.. Zouden er wel landen zijn waar dit soort misbruik van macht niet voorkomt? Het is universeel!

 3. Lo zegt op

  Het is verschrikkelijk zoals het gegaan is maar voor degene die Thailand wat langer kent mag dit geen verrassing zijn. Koning, leger, politie, parlement is de officieuze en echte machtsvolgorde. In de tijd toen er geen mobieltjes en camera’s waren werden verdachten van misdrijven standaard binnen 2-3 dagen gevonden en de vraag is maar hoe betrouwbaar dat kon zijn.
  Leger en politie zijn geen vrienden maar kunnen het goed vinden zolang elkaars belangen niet worden geschaad met als het grootste bewijs de rood- en geelhemden confrontaties en staatsgrepen en het verdelen van “flexibele” benaderingen van bestaande wetgeving inzake prostitutie, gokken en alcohol.
  Schooiers worden daarnaast sowieso al als uitschot gezien die je niet te serieus moet nemen en dan wordt het gevaarlijk als de wetgever je niet beschermd voor zover je er wat aan hebt. Als je de Sjaak bent van een aanval met 5 of meer man wat vaak ook de standaard is dan mag het recht misschien wel zegen vieren met een eerlijkere samenleving maar zelf heb je er niet zoveel aan als slachtoffer.
  Het past allemaal niet in het Nederlandse gedachtengoed maar daarom is het ook Thailand die anders in het leven staan op sommige punten. Het land bepaalt zelf de snelheid van veranderingen mocht men dat willen.
  Het lijkt net op het flora en fauna leven. De zwakkeren hebben het minste recht op leven heet dat dan met de opmerking dat het niet per se mijn mening is.

 4. Rob V. zegt op

  Een jaar of 2 geleden kwam een verdachte om het leven nadat agenten tijdens zijn verhoor een plastic zakken over zijn hoofd hadden getrokken, om zo een bekentenis af te dwingen. Nu lezen we weer over verhoor met een plastic zak… Zal dat een officieuze verhoor methode van de RTP zijn? Ik vrees van wel. Dit is geen “foutje”, maar een systematisch probleem.

 5. Rob zegt op

  Dit is nou precies wat ik mijn hier in Nederland wonende Thaise vrouw altijd duidelijk probeer te maken, namelijk dat zij vind dat hier alles zo lang duurt voordat de politie met uitsluitsel komt waardoor een ongeluk is gebeurd of wie daar schuldig aan is.
  Of dat het lang duurt eer je iets meer hoort over hoe en wat na een gepleegd misdrijf, ik antwoord dan altijd maar omdat er hier eerst grondig onderzoek plaatsvind voordat de politie met conclusies naar buiten treed.

  Dit in tegenstelling tot Thailand waar een (vermeende) dader/verdachte scaamteloos al gelijk aan de pers getoond wordt met achter hem/haar de meestal dikbuikige dienders erachter die alweer uitkijken naar hun volgende promotie vanwege hun geweldige speurwerk, walgelijk gewoon!!!

 6. Herman zegt op

  Alle media in Thailand hebben afgelopen dagen veel aandacht besteed aan beide beschamende incidenten. Allereerst het uitdagen en provoceren van een verstandelijk minder begaafde vrouw, haar meenemen(ontvoeren) naar een afgelegen plek en haar vervolgens de doden. Omdat 2 van de zeer jonge daders zonen van politieambtenaren bleken werd haar eveneens minder begaafde echtgenoot door marteling gedwongen een bekentenis af te leggen. Hoe misselijk beide gebeurtenissen. Het tekent exact met wat voor mentaliteit Thailand nog te maken heeft, zelfs anno 2024- het jaar waarin Thailand zo graag pronkt met moderniteit en vooruitgang. De gebeurtenissen hebben veel discussie opgeworpen. In Thai Enquirer is een poging tot verduidelijking te lezen van de problemen met jongeren, hun opvoeding en begeleiding en de houding en mentaliteit van Thailand als het gaat om verantwoordelijkheid. Thailand kijkt graag weg. https://www.thaienquirer.com/51603/is-changing-the-age-of-criminal-responsibility-in-thailand-wise/ (Tip: open Google Translate, kopieer URL in het vakje “websites”, lees in het Nederlands.)

 7. Kees 2 zegt op

  Doet denken aan de moord op 2 Britten op Koh Ta in 2014.
  Daar ljkt ook gerommeld te zijn met bewijs: DNA ‘opgebruikt’ zodat de verdediging het niet kon laten testen, ander DNA kwam niet overeen met de twee veroordeelde mannen uit Myanmar. Politie beschermde misschien lokale daders.

  En dan dit “A 900-page police report was produced to guide the prosecution’s case, but the defence were not allowed to see the report until the trial began.”

  https://en.wikipedia.org/wiki/Koh_Tao_murders

 8. BramSiam zegt op

  Het beangstigende van Thailand is dat er geen betrouwbare rechtsbescherming is en dat je altijd slachtoffer kunt worden van willekeur en pech.
  Wat ik altijd enorm mis bij dit soort berichten is de visie van de roze brillen brigade, hoewel er natuurlijk altijd mensen te vinden zijn die beweren dat het in Nederland geen haar beter is. Die hebben echter geen roze bril, maar een bril met matglazen.

  • Lo zegt op

   Misschien is het wel veel beter om een roze bril te dragen. Ook in Nederland is er ondermijning en tegenwerking door ambtenaren en waarbij politieagenten valse verklaringen gaven zoals een zaak in Rotterdam met een garagehouder en de dood van Mitch in Den Haag. Beide mannen met een kleurtje trouwens en beide onterecht mishandeld cq gedood door politieagenten. De macht die een politieagent heeft in vele landen is dat zij geweld mogen gebruiken en hun woord geloofd wordt vanwege een eed. In die eed zit het probleem want dat geeft een extra machtspositie.
   Ik denk niet dat je het 1 op 1 moet bekijken en dan vanwege een cultuurverschil.
   De meeste Thai weten er wel mee te dealen

   • Tino Kuis zegt op

    Lo, het verschil met Thailand is dat de twee agenten die verantwoordelijk waren voor de dood van Mitch direct zijn aangeklaagd. Een agent kreeg een voorwaardelijke straf van 6 maanden, de ander werd later vrijgesproken. Ik houd overigens niet zo van dit soort vergelijkingen. Laten we gewoon vertellen wat er in Thailand gebeurt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website