Na mega-rampen zoals nu in Japan, wil de geïnteresseerde of betrokken burger zo snel en volledig mogelijk worden geïnformeerd. Dat geldt uiteraard ook voor Nederlanders in Thailand, nog geen 6000 kilometer verwijderd van de 8,9 sterke aardbeving, gevolgd door een verwoestende tsunami.

Van gedrukte dagbladen hoeven we het op dat moment in Thailand niet te hebben. Ze komen weliswaar met achtergrond en fraaie foto’s, maar toch als mosterd na de maaltijd. Gelukkig hebben we tegenwoordig internet, zodat we op zoek kunnen naar nieuws. Voor Nederlandse dagbladen op internet is iets gewoonlijk pas nieuws als buitenlandse media er uitgebreid op zijn ingesprongen, dus dat wordt even wachten. BVN, het Beste van Vlaanderen en Nederlands is op dat moment de meest beroerde bron. Journaals krijgen we pas een dag later te zien. Dan hoeft dat oude nieuws niet meer. Kijkers met een abonnement op True Vision zitten in Thailand een stuk beter, gezien de aanwezigheid van CNN en BBC.

Ikzelf moet het in Hua Hin (nog) doen met kabel-tv. Weliswaar kan ik kiezen uit 138 zenders, maar slechts een handvol is de moeite waard. BVN behoort daar beslist niet toe. Ik betaal maandelijks slechts 200 THB, maar krijg daarvoor ook nauwelijks waar voor het geld, Een Italiaanse zender geeft typisch Italiaanse shows met mooie mannen en vrouwen en Deutsche Welle bericht redelijk. BBC is sinds een week van de kabel-lijst gehaald, dus is het zoeken naar Engelstalig nieuws.

AlJazeera steekt in dat kader met kop en schouder boven de rest uit. Afgewogen en uitgebreide berichtgeving over wat zich in de wereld afspeelt, terwijl de kijker verschoond blijft van onnozele reclame. Het kan dus wel! Ik weet nu wat in de Arabische wereld gebeurt en zie heet van de naald de beelden van de aardbeving in Japan en de daarop volgende tsunami.

Op het moment dat ik dit schrijf, is de situatie rond een van de Japanse kerncentrales kritiek. Wil Thailand niet ook een paar van deze nucleaire tijdbommen bouwen?

29 reacties op “BVN zoals altijd een beroerde nieuwsbron”

 1. William zegt op

  Goed verwoord Hans,

  Wat dat betreft loopt BVN ‘achterlijk’ achter met het nieuws.
  ‘Nieuws’ dat over het algemeen 24 uur oud is en herhalingen van programma’s, die dagen achter lopen.
  Wat te denken van : Een vandaag / journaal / nieuwsuur en last but least “Pauw en Witteman” met allemaal hetzelfde nieuws en ‘ wetens waardig heden ‘ ??
  Ik heb hier gelukkig kabel met : de ‘beste’ Al Jazeera, BBC, CNN, Fox nieuws, Deutsche Welle etc. etc., dus qua aktueel nieuws kom ik niets tekort.
  Groetjes en een ‘ aktueel ‘ kijk weekend,
  William.

 2. hans zegt op

  Deze rtl zenders zijn wel te ontvangen in thailand.

  Maar dat gaat niet met een sattelliet ontvanger maar met een zgn.slingbox, kijk hiervoor op de website van http://www.detransponder.nl onder downloads en nieuwsbrief. Dat is een clubje van sattlietliefhebbers cq tv kijkers

  Deze sattelliet de astra die rtl uitzend zweeft op op een vast punt boven de aarde 35800 km hoog. Aangezien de aarde rond is en thailand een eindje verwijderd van nederland kan deze sattelliet niet worden ontvangen in thailand.

  Zie het als de zon, als die aan de ene kant van de wereld is het aan de andere kant donker, succes er mee

  • Len zegt op

   Ik heb gekeken op detransponder.nl maar vind niets over de slingbox
   Kun je ij misschien verder helpen..

 3. bd zegt op

  BVN zal denk ik spoedig overbodig zijn, afgezien van hun goedkope programmering (Paul&W – Buitenhof etc. uitgezonderd). De techniek van rechtstreeks tv kijken, dus ook vanuit Nederland, gaat enorm snel gelukkig. Aljazeera inderdaad een prima zender.

 4. Henk zegt op

  Tegenwoordig kan je bijna alles terug zien via internet. De 3 bekende Nederlandse zenders zitten bijvoorbeeld op “Uitzending gemist”. Je kan daar ook altijd het laatste journaal zien. Of zijn de internetsnelheden in Thailand zo laag dat dit niet kan?

 5. hans zegt op

  Henk,

  als je niet op de kabel zit kun zelfs de radio niet ontvangen via internet, je snapt natuurlijk wel dat het met de beelden helemaal droevig ge steld is, grote delen van thailand zijn niet bekabeld dus dat kan je sosieso schudden.

  De bekabeling die er ligt kan het moeijk aan. In thailand is pas een aanvang gemaakt met G3 terwijl nederland alde G4 weer heeft gehad en men nu bezig is om glasvezelkabel aan te sluiten

 6. Henk van't Slot zegt op

  Ik kan nu al 2 zaken in Pattaya die alle Nederlandse zenders hebben,glashelder en via internet.
  Ben al een paar keer voetbal wezen kijken,perfect.
  Ik weet niet echt het naadje van de kous er van,maar het is via KPN en er moet een contract afgesloten worden.
  Ik zal er morgen eens langs gaan en vragen hoe dit nu zit.

  • Henk van't Slot zegt op

   Tullip House op de beachroad in Jom Tien heeft het, en Piet van de Malee in Soi Honny Inn heeft het sinds een paar weken.
   Piet heeft een flatscreen van 42 inch en het beeld is van prima kwaliteit.
   Ik ga er morgenavond effe eten en zal wel eens uitvinden hoe dit nu zit en wat de kosten zijn.
   Wordt vervolgd

  • Henk van't Slot zegt op

   Mail mij maar effe prive,geef ik wat meer info en een telefoonnummer van iemand hier in Pattaya die je verder kan helpen

 7. hans zegt op

  die slingbox gaat dus via internet, maar vraag het na en doe verslag

 8. Bert Vos zegt op

  Je kunt ook regelmatig even op http://www.aziatischetijger.nl kijken. Gisteren 2750 bezoekers.

  • @ Bert, geen reclame svp. Is niet toegestaan. Geldt zelfs voor de AT 😉

 9. colin de Jong zegt op

  Het nieuws op BVN is dan wel achterhaalt maar ben toch blij met de voetbal overzichten in het weekend en alle eredivisie samen vattingen op maandag morgen en avond. Er zitten af en toe wel interessante uitzendingen bij zoals Pauw en Witteman, maar gezegt moet worden dat de Deutsche Welle toch wel heel wat meer kwaliteit levert. Echter bij uitstek de beste zender is ongetwijfelt Aljazeera zeker wat betreft het actuele nieuws.

 10. Theo Souer zegt op

  http://english.aljazeera.net/ is up to date nieuws nog iets leuks kortgeleden las ik op de Yahoo! nieuws site(ook goed) over een Amerikaanse regerings functionaris(ben de naam kwijt) dat als hij informatie wou over het Midden Oosten dan keek hij op Aljazeera (volgens hem een Arabische propaganda zender)nieuws website want die was beter dan wat hij voorgeschoteld kreeg in de States,gekke wereld zei hij, LoL

  • Robert zegt op

   Al Jazeera is inderdaad een van de beste bronnen voor informatie. Dit was duidelijk te zien bij de red shirt protesten in Bangkok vorig jaar, waar CNN en zelfs BBC zeer eenzijdig en vooringenomen berichtten.

   In Amerika staat AJ, ten onrechte, bekend als een propaganda zender. Dit komt voornamelijk omdat AJ meestal de eerste is met Bin Laden video’s.

 11. Bert Gringhuis zegt op

  Er heeft zich een natuurramp in Japan voltrokken en dus “wil de geinteresseerde of betrokken burger zo snel en volledig mogelijk worden geinformeerd”. Oh ja? Ook ik wil wel weten wat er gebeurd is, maar maakt het nu werkelijk wat uit of je dat nieuws wat vroeger of later hoort dan een ander, maakt het nu werkelijk wat uit in welke taal je het commentaar hoort en maakt het nu werkelijk wat uit of er 300, 600 of misschien wel een paar duizend mensen bij zijn omgekomen?

  De Thaise en Nederlandse kranten komen met nieuws en fotos als mosterd na de maaltijd, BVN deugt al helemaal niet en het kabelnetwerk is – op een paar zenders na – ook al knudde wat de nieuwsvoorziening betreft. Jazeera, CNN en de BBC zijn onze laatste strohalmen om het nieuws heet van de naald te zien en horen, zodat we onder het genot van een glas bier of een kopje koffie tegen elkaar kunnen zeggen: “Wat erg, hé?!

  Allemaal excuses voor iets geheel anders, want ik denk, dat een natuurramp ons plotseling allemaal wakker schudt. Er gebeuren op deze aardkloot voortdurend rampen, denk maar aan alle oorlogen, alle slachtingen van mensen, allemaal uit idealisme, religie en nationalisme. Maar die zijn door mensen zelf veroorzaakt en wij kiezen partij, vaak verblind door rechtsgevoel, angst en vooroordelen.

  Een natuurramp is van een geheel andere orde. We hebben er niet de minste notie van waarom een natuurramp gebeurt, wij kunnen ook niemand iets verwijten. Dit keer treft het Japanners, eigenlijk ver van ons bed, maar het zijn onschuldige mensen en bij de slachtoffers is geen onderscheid gemaakt tussen afkomst, leeftijd, religie, status, ras of huidskleur.

  Een natuurramp maakt iets bijzonders bij ons los, een gevoel van medeleven waarbij inderdaad afkomst, leeftijd, huidskleur, religie, ras, enz. totaal onbelangrijk zijn. Wij zijn allemaal mensen, die een goed leven willen leiden en zolang wij die gevoelens van medeleven nog kunnen opbrengen en de totale onverschilligheid, die vaak de overhand heeft, kunnen bedwingen, denk ik dat het nog wel goedkomt met de mensheid. BVN hebben wij daarbij dan echt niet nodig!

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Maar Bert, wat wil je nu eigenlijk zeggen? Dat ik gelijk heb?

   • Bert Gringhuis zegt op

    Het was zomaar een gedachte, die opkwam bij iemand, die het nieuws belangrijker vond dan de snelheid van dat nieuws. Als je die gedachte niet begrijpt, dan heb ik pech gehad, dan heb ik het niet goed verwoord. Jammer dan, maar ik ga echt op die twee korte open vragen geen ellenlange verklaring geven voor wat ik geschreven heb.

    • Robert zegt op

     Het is zo dat nieuws per definitie bepaald wordt door snelheid. Als de informatie er langer dan gemiddeld over doet de consument te bereiken is het immers geen nieuws meer.

   • klumper zegt op

    Hoi Hans,We kennen elkaar niet maar ik woon ook in Hua Hin,misschien wel kort bij elkaar en ook misschien heb ik een oplossing voor je TV als je wilt kun je mij bellen;0819061579 gr Jos

    • hans zegt op

     Hoi Jos,

     Ok goed idee maar zet het is hier op de blog, dan weten anderen het ook, moet het denk nog ff een maandje volhouden in nederland en ga dan terug naar prachuap khiri khan, heb een huis in klong wang dus niet al te ver van je van daan, zal toch nog wel eens bij je langs kunnenkomen i.v,m, de immigration office in jouw plaats.

     Als je me mailt heb ik ieder geval you email ook [email protected] me tel.nr 0885358105

     Dat verhaal met die slingbox dat werkt, maar ik moet datzelf ook nog verder uitzoeken,

     Kan een motorblok uit mekaar halen maar een tv instellen vind ik al klo…

 12. Cor van Kampen zegt op

  Veel technishe uitwisseling, maar het gaat over BVN.
  Waar ik mij het meeste aan stoor is soms het weerbericht. Niet omdat het een dag achter loopt. Soms is er ene Gerrit Hiemstra. Er wonen of werken (of zijn met vakantie)
  natuurlijk gigantisch veel Nederlanders in China of Japan. In Thailand zijn er bijna geen
  landgenoten. Het is bij hem dus normaal om dat land gewoon over te slaan.
  Dat alles een dag later is heb ik niet zo veel moeite mee. Zoals veel van de Nederlandse
  emigranten heb ik wel eens een biertje teveel gedronken en kan ik het nieuws een dag
  later gewoon weer inhalen (grapje).
  Cor.

  • hans zegt op

   Ben jij wel is in de winter in chang mai en noordelijker geweest??

   • Niek zegt op

    Ik woon, meestal in Chiangmai en ‘onze’ wintertijd is de beste tijd om er te verblijven: lekker warm maar niet heet en de avonden koelen wat af tot 18 graden ongeveer. In de heuvels is het.meer noordelijk wat koeler en kan het soms zelfs vriezen, maar dat is uitzonderlijk. Nu komt qua klimaat en luchtvervuiling de slechtste tijd, april/mei. En half april is het Songkran, het waterfestival, waar iedereen elkaar met emmers, tuinslangen, allereli plastic tuig nat spuit om het Boedhistisch Nieuwjaar te vieren. Als je daarvan houdt is Chiangmai zeker de beste plaats in Thailand om het te vieren vooral langs de gracht dat een onophoudelijk aanvoer van water garandeert en de weg er langs vol staat met tuk-tuk’s en pick-up trucks met tonnen vol met water en elkaar (met) water bevechtende thais en farangs. Grote pret 3 dagen lang met veel thaise whisky en muziek. De parade is erg leuk met muziek, dansgroepen en vele Boedhabeelden die voorzichtig en gracieus met het reinigende water worden nat gehouden.
    Maar het is ook de heetste periode en gaat samen met een dichte smogvorming, die blijft hangen in Chiangmai dat immers in een vallei is gelegen. Het zicht wordt soms beperkt tot slechts 1.5 km. en het slaat op je ademhalinmgsorganen; veel mensen moeten daarom in het ziekenhuis worden behandeld. De smog ontstaat omdat in de hete periode veel boeren en anderen hun (oogst) afval gaan verbranden en dat is een probleem voor de hele regio tot in het noorden van Laos en Burma toe.

    • Hans Bos (redactie) zegt op

     Ik krijg de onuitwisbare indruk dat de reacties steeds verder afwijken van het oorspronkelijke onderwerp. Ik zie niet in wat het weer in Chiang Mai of Songkran aldaar te maken hebben met: ‘BVN zoals altijd een beroerde nieuwsbron’. Dus: bij het onderwerp blijven, graag.

 13. Niek zegt op

  Inderdaad wat van het onderwerp afgeweken, maar de Redaktie heeft het toch gepubliceerd.
  Soms moet dat kunnen, als je iemand (i.c. Hans), het plezier wilt doen een vraag te beantwoorden ook als die niet direkt bij het onderwerp past.
  Bovendien heb ik gelijk de gelegenheid kunnen aangrijpen om de mensen te waarschuwen voor de smogperiode in Chiangmai en de Songkran-festiviteiten aan te kondigen.
  Zo kan wat ‘zappen’ en ‘ouwe beppen’ toch heel informatief zijn voor hen die daar niet van op de hoogte zijn, maar Wallie weet dat allemaal al lang.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Mij lukt het in Hua Hin niet.

   • Beste Hans,

    KIjk het laaste nieuws op http://www.nos.nl , blijf je aardig op de hoogte

    Vriendelijke groeten

 14. guyido goodheer zegt op

  ik begrijp de frustratie volkomen …..

  ik zit hier met mijn neus tegen de jungle gedrukt . eigen keuze en fantasties,

  maar omdat mijn internet amper functioneerd en tv eigenlijk waardeloos is ,
  [ ik heb hier TAN network , hopeloos thaise nieuws geving en netjes gecensureerd , en alle berichten veel te laat , en niet de actuele werkelijkheid ]
  moet ik via email uit frankrijk de informatie krijgen ,
  erg toch wel , en ik weet nog amper wat er gebeurt in Japan .
  ik kreeg beelden via mijn new york times abonnement ; hoe ver moet je reizen ?

  maar vreemd genoeg krijg ik wel telefoontjes s van joh pas op
  chiang mai /fang / chiang rai . ciang saen liggen op een breuk ….let op …….Yuannan China = 200 km hier vandaan……

  ja en wat dan ; TAN netwerk geeft alleen de goudprijs in Hong Kong . enzovoort

  waar blijft de Thaise Al Jaizeera, BBC France 24 , CNN ?

  sorry , we hebben geen BVN die dat zou moeten kunnen ……

  BVN we zouden daar als expats eens op moeten reageren , betere uitzendingen up to date

  wie helpt ?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website