(Ije / Shutterstock.com)

Buitenlanders in Phuket die betrapt worden op het negeren van COVID-maatregelen en die handelen op een manier die als niet “sociaal verantwoordelijk” wordt beschouwd, zullen juridisch gestraft worden en mogelijk zelfs het land uitgezet. 

Dat was de boodschap die de consuls en vertegenwoordigers van buitenlandse regeringen op het eiland gisteren (27 april) op een bijeenkomst kregen te horen. De bijeenkomst in de Phuket Provincial Hall werd voorgezeten door de gouverneur van Phuket, Narong Woonciew, vergezeld door de drie vice-gouverneurs van Phuket, Pichet Panapong, Piyapong Choowong en Vikrom Jakthee.

De bijeenkomst heeft als doel “om te bespreken hoe de verspreiding van COVID-19 onder buitenlandse toeristen die in Phuket wonen te voorkomen”. Er wonen momenteel ongeveer 11.000 buitenlanders in Phuket.

Aanwezig waren de consul-generaals, honorair consuls en andere vertegenwoordigers uit 14 landen: Australië, Verenigd Koninkrijk, Rusland, Frankrijk, Nederland, Noorwegen, Kazachstan, Luxemburg, Oostenrijk, Zuid-Korea, Zwitserland, Chili, Mexico en Nepal. Voor Nederland was onze consul, de heer Seven Smulders, aanwezig.

De consuls kregen de stand van zaken te horen over de economische situatie in Phuket en de maatregelen om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen.

“Het immigratiebureau van Phuket presenteerde een rapport met richtlijnen voor de preventie en beheersing van de epidemie. Daarin staat dat als een buitenlander volgens het Phuket Provincial Public Health Office een hoog risico loopt, of positief getest is op COVID-19, de buitenlander sociaal verantwoordelijk moet zijn door zich voor te bereiden op behandeling in strikte overeenstemming met de richtlijnen die zijn vastgesteld door het Public Health Office. Kortom voor hen gelden dezelfde maatregelen als Thaise burgers die in de provincie Phuket wonen,” aldus het rapport.

“Als buitenlanders zich niet houden aan de maatregelen zullen er wettelijke straffen volgen en dat kan ook consequenties hebben voor de toestemming om in het Koninkrijk te mogen verblijven”, aldus het rapport.

Bron: www.thephuketnews.com/ 


» Laat een reactie achter


Rating: 4.00/5. From 8 votes.
Please wait...

16 reacties op “Buitenlanders in Phuket: ‘Houd je aan de COVID-regels anders volgt mogelijk uitzetting!’”

 1. Jm zegt op

  Ze beginnen al schrik te krijgen die Thais.
  Zelfs in de auto is ben je verplicht een mondmasker te dragen ook al ben je alleen.

  • Wouter zegt op

   Jm,

   Waar staat dat vermeld dat je een mondmasker moet dragen als je alleen bent in de wagen?
   Heb je daar een officieel bericht van?

   Indien niet dan zou je zich beter onthouden van het verspreiden van allerhande geruchten. Het is al moeilijk genoeg om zich aan de regels te houden die elke dag veranderen.

  • janbeute zegt op

   Als je alleen in de auto zit is het mondmasker niet verplicht, dat is de nieuwe regeling die ik na gelezen te hebben alleen tot nu toe voor Bangkok geld.

   Jan Beute.

 2. chris zegt op

  Tja, als de overheid geen vat heeft op het gedrag van mensen omdat die overheid ongeloofwaardig is, zijn ‘law and order’ en krachttermen het enige dat nog rest. En omdat die door corruptie ook niet effectief zijn (welke politieagent neemt niet 5000 of 6000 Baht handje contantje aan van een niet masker dragende buitenlander? Expat of toerist trouwens) gaat alleen de prijs van het tea money omhoog. Politie happy, en de buitenlander kan het nauwelijks schelen wat die weet hoe de hazen in dit land lopen.

  Vraag me stiekem af hoe de consuls tijdens de vergadering op zo’n mededeling gereageerd hebben. Lees het antwoord graag in de nieuwe column van de ambassadeur, of in de geheime notulen.

  • chris zegt op

   Lach even mee.
   De Thais die gisteren en vandaag op heterdaad betrapt zijn voor het niet dragen van een masker moesten respectievelijk 2000 en 4000 Baht betalen. Maar omdat zij hun overtreding bekenden (hoe kun je nu het niet dragen van een masker ontkennen?) werd hun bekeuring gehalveerd (tot 1000 respectievelijk 2000 Baht).

   Ik vraag me nu af wat een halvering van de straf betekent als een buitenlander geen masker draagt en je visum ongeldig wordt verklaard. Hij/zij bekent natuurlijk. Wordt je openstaande visumtermijn dan gehalveerd?

 3. Jan van der Does zegt op

  Men (de regering) zoekt een stok om de hond (de buitenlander) te slaan om zodoende enige schuld aan geen beheersing van het Covid virus van zich af te schuiven i.e. niet meer dan rookgordijn voor het eigen falen.

  Het lijkt wel of de Thaise bevolking geen deel heeft aan de verspreiding van het virus.

  Een logisch vervolg (deze verklaring van het Phuket Provincial Public Health Office) van eerdere opmerkingen van de minister van gezondheid waarbij al een ingeworteld wantrouwen tegen buitenlanders bleek.
  Een minister die nu zelf steeds meer onder vuur komt te liggen dwz met zelfs petities om af te treden.

  Ga er maar van uit dat hoe groter de Corona problemen gaan worden de buitenlanders het meer voor hun kiezen gaan krijgen.

  • puuchaai korat zegt op

   Helaas reageert de Thaise overheid hetzelfde als de meeste overheden elders in de wereld. Ze menen een virus te kunnen beteugelen door grenzen te sluiten of zogenaamd krachtdadige maatregelen te nemen. Echter meer of minder kwaadaardige virussen zijn nu eenmaal niet te beteugelen. Daar moet je gewoon mee leven, zoals al eeuwen het geval is. De kans dat iemand aan covid overlijdt, is klein. Wel als er meerdere medische afwijkingen reeds in het lichaam zijn. Zo’n lichaam zal moeilijker weerstand kunnen bieden, maar daar kan een vaccin op anticiperen. En net als bij andere virussen en ziekten zullen er mensen aan overlijden. Veel meer dan de nodige voorzichtigheid in acht nemen kun je gewoon niet. Wat dat betreft is er weinig veranderd met dit virus. Niet bovenop je medemens staan of dringen, gewoon eens netjes je beurt afwachten en je handen wassen, dat is toch niets nieuws, met hun nieuw normaal, gewoon altijd geweest. Mondkapjes ? In Azie al lang in zwang, ook tegen luchtvervuiling, maar of dit een virus kan tegenhouden, is waarschijnlijk maar zeer beperkt waar. Hopelijk komt er op korte termijn meer inzicht bij de overheden dat zij vechten tegen de bierkaai. Bovendien is de mens niet geschapen om op afstand van elkaar te leven en je wordt ook niet geboren met een mondkapje, aldus mijn onlangs aan pancreas kanker overleden vriend, die daarmee maar zeggen wilde dat de Schepper de mens alles heeft meegegeven om zijn tijdelijke taak hier te voltooien en daarna ook nog eens voor woonruimte zal zorgen voor geest en ziel, aldus de volmaakte zoon van de Schepper. Mensen, het sterven van het lichaam hoort bij het leven, maar het is een wedergeboorte van de geest en ziel in de geestelijke wereld. Heb vertrouwen, de zekerheid van deze wedergeboorte heeft iedereen. Alleen het tijdstip en de omstandigheden zijn onzeker.

  • Lung addie zegt op

   Ik vind de reactie van Jan…. totaal totaal buiten kijf. Het is een reactie, welke typisch is voor mensen die steeds negatief moeten reageren op, wat het ook moge zijn, van maatregelen van de Thaise overheid. We zien deze tendens ook op andere fora: het is NOOIT goed en waarom? Omdat het in hun bekrompen geest niet past en ze, van nature uit, moet kunnen afzeiken. In het oorspronkelijk artikel staat duidelijk, maar je moet het dan ook wel lezen, dat deze maatregel ook op Thaise mensen van van toepassing is. Het enige verschil is dat ze, Thaise mensen, het land niet kunnen uitzetten. Het land uitzetten van een buitenlander zal niet zomaar zijn om eens betrapt te worden op het niet dragen van een mondmasker, je kan er van op aan dat hiervoor meer zal nodig zijn …. neem maar als voorbeeld het arrogante gedrag van sommigen als ze op bepaalde zaken gewezen worden.
   Wie weet woont Jan zelfs in Thailand? Indien wel dan zou hij moeten weten dat, vooral landelijk, de Thaise mensen doodsbang zijn ziek te worden. Zij houden zich dan ook praktisch allemaal, heel goed aan de regels. Ziek worden voor een doorsnee Thai betekent: niet kunnen werken en dus ook geen inkomsten. Hier kunnen ze niet, al is het door het wel of niet naleven van de regels, zoals in Ned en Bel, beroep doen op het ziekenfonds die het grootste deel van hun loon verder betaalt.
   Als buitenlander, wonende in Thailand ben ik van mening dat men zich in de eerste plaats te houden heeft aan de voorgeschreven regels en wetten. Indien je het daar niet mee eens bent of er steeds het argument Farang pesten of met de stok slaan moet bijhalen, dan ben je hier niet op je plaats. dan blijf je waar je geen Farang bent. Maar ook daar zal het wel niet goed zijn.

 4. Jos M zegt op

  En die Thaise club bezoekers die waarschijnlijk deze derde golf veroorzaakt hebben weigeren om opgenomen te worden in een noodhospitaal !
  Worden die dan ook gedeporteerd?

  • theiweert zegt op

   Ik begrijp deze reactie niet, want zijn het dan alleen buitenlanders die in de ziekenhuizen en veldhospitalen liggen in het land. Ik dacht dat ook de Thai wordt opgenomen en dat weigeren niet kon. Maar misschien heb jij andere geijkte bronnen ? Maar als zij wel op genomen worden kan je dat als deporteren beschouwen. Je kan een Thaise ingezetene niet uit zetten, dat kan ene Nederlander ook niet uit Nederland.

   IK weet niet waar Jos woont en ook niet zijn leeftijd en of die naar discotheken, bars, voetbalwedstrijden o.i.d. gaat, maar het natuurlijk ons allemaal kunnen overkomen. Denk maar aan het begin met de carnaval in Nederland.

   • Rob V. zegt op

    De reactie van Jos is hier spottend bedoeld naar de HiSo figuren die een aantal dure clubs hebben aangedaan. O.a. mensen rondom minister zijn er geweest, die gingen in thuis quarantaine (enkele figuren waren positief getest). Een minister zelf ontkent er te zijn geweest maar geeft geen volledige openheid in zijn verplaatsingen. Dat lijkt op meten met twee maten: een doorsnee Thai of buitenlander die (zeer wel mogelijk) een Covid hotspot heeft bezocht en dan niet wil vertellen waar ie geweest is of die dan thuis in quarantaine gaat ipv een veldhospitaal.. zou men waarschijnlijk niet accepteren. Voor hoge figuren lijken andere regels te gelden. Terwijl die mensen hoog in de boom neerkijken op het plebs als dom, onverantwoordelijk enzovoort.

    Doet me ook denken aan de oproep van die hoge heren om golf caddies van militaire golfbanen en personeel van het hoger segment uitgaansgebied met voorrang te vaccineren. Geen idee wat daar terecht van gekomen is maar het signaal was duidelijk…

    • Paul zegt op

     Op thai social media rouleert al lange tijd het bericht dat een aantal mensen die aanwezig waren op de thonglorparty corona uit Duitsland hebben meegenomen, toen zij daar waren om nummer elf naar diens thuisland te begeleiden. Vanwege hun goede werken mochten zij een feestje vieren.

 5. Henk zegt op

  De stelling van @puuchaai: “De kans dat iemand aan covid overlijdt, is klein. Wel als er meerdere medische afwijkingen reeds in het lichaam zijn.” klopt niet. Kijk maar naar wat in India gebeurt en wat in Brazilie nog steeds gaande is. Of het zou moeten zijn dat opeens alle mensen op leeftijd en zij met onderliggende kwalen en aandoeningen op een en dezelfde plaats bij elkaar komen om er dood te gaan. Vreemd is dan ook weer dat in de West-Europese landen na vaccinatie en bescherming van de ouderen op IC’s meer jongeren worden opgenomen van wie een aantal er ook sterven.
  Maar goed, terug naar de covid-perikelen van Phuket: ruim een maand geleden meldden de autoriteiten aldaar dat zij het plan hadden zelf een hoeveelheid vaccins in te kopen om de Phuketse bevolking mee in te enten, om vervolgens de toerist weer te kunnen ontvangen. Welnu, dat plan is een zachte dood gestorven, de inkoop kwam niet van de grond, de bevolking kreeg in plaats van een inenting een bedelstaf. Om dat allemaal te maskeren hoort een afleidingsmanoevre opgevoerd. Kortom Farang: Let op uw Zaak! https://www.youtube.com/watch?v=JQVo5gC0U7o

  • Christian zegt op

   Beste Henk,

   Ik denk dat uw bedenking niet klopt, er wordt al weken in Phuket flink gevaccineerd, Ik ken al redelijk wat mensen rond mij die 2 spuiten hebben gekregen, vooral hotel-toeristische sector personeel wordt gevaccineerd, maar ook elke thai kon zich gewoon aanmelden.

   Ik heb het moeilijk met de waarschuwing naar de expats, terwijl ik veel Thais zie die zich niet aan de regels houden. Niet zeker, maar volgens ik zie en hoor is er weinig tot geen Covid in phuket, , je kan er ook niet zomaar in of uit, dus ik denk niet dat de inwoners een bron zullen zijn.

   Ik hou echter wel mijn hart vast als er gevaccineerde toeristen komen die nog steeds het virus kunnem (over)dragen, naar het ongevacineerde gedeelte van phuket.

   • Ferdinand zegt op

    Ik ken Phuket heel goed en heb er jarenlang mijn vakanties doorgebracht. Maar Phuket gaat zware toeristische klappen krijgen want ik denk niet dat dit en volgend jaar veel toeristen komen. Zelfs niet van toeristen die 2x gevacineerd zijn. Die blijven in eigen land, en daarna binnen Europa. Ik ben al een aantal jaren niet naar Spanje of Portugal geweest. Als Europa eind van het jaar weer vrij van corona is eerst daar maar weer eens kijken. Italie is er ook nog. Wat heeft Thailand nog te bieden? Als je in Thailand een gezin hebt of een partner en ingeburgerd in haar familie dan wordt het een ander verhaal. Maar al heb je al jarenlang een verblijfsvisum, ik vind het toch raar dat je gedreigd wordt. Alsof je er niet toe doet.

 6. Francois Nang Lae zegt op

  Wat staat er nu precies? Wie zich niet aan de regels houdt moet rekening houden met strafvervolging en eventueel zelfs intrekking van het visum. Dat is toch niks nieuws? Het is alleen nog eens duidelijk gezegd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website