Je zal toch inwoner van Bangkok zijn en iedere dag Bangkok Post lezen voor het laatste nieuws over de overstromingen.

Kopt de krant levensgroot op de voorpagina de ene dag Capital declared safe, de volgende dag meldt de krant Bangkok still in danger. Dat is toch om gek van te worden.

De ommezwaai valt te verklaren uit tegenstrijdige informatie van de autoriteiten. Zondag verklaarde minister Theera Wongsamut (Agriculture and Cooperatives) dat het ergste voorbij was, maar maandag gooide gouverneur Sukhumbhand Pribatra van Bangkok roet in het eten: het noorden van de hoofdstad loopt woensdag gevaar omdat een grote hoeveelheid water uit het Noorden via Khlong Rangsit de stad nadert. Sukhumband zei dit op een maandagavond inderhaast ingelaste persconferentie. Binnen 48 uur kunnen de districten Don Muang en Mai Sai onder water lopen.

Om het gevaar af te wenden gaat de gemeente op zoek naar 1,2 miljoen zandzakken om de hoogte van een 7 km lange dijk langs Khlong Hok Wa (zie kaartje) tot 3 meter te verhogen. Twee andere vloedwallen worden ook verhoogd. ‘Don’t panic but do prepare for possible flooding, for example by moving your belongings to higher ground’, aldus Sukhumband.

Ander nieuws:

– De gemeente heeft 600.000 zandzakken in het oostelijk deel van Bangkok gedistribueerd.

– Het waterpeil van de Chao Praya stond maandag op 2,07 meter [boven gemiddeld zeeniveau]; de dijken kunnen gemiddeld 2,5 meter aan. Volgens regeringswoordvoerder Wim Rungwattanajinda begint het water te zakken, waardoor meer water vanuit twee kanalen naar de rivier kan worden afgevoerd.

– Het regeringscomplex aan Chaeng Watthana Road in Bangkok is begonnen slachtoffers op te vangen; de eerste 300 uit Rangsit en Lat Lum Kaeo zijn gearriveerd.

– Industrieterrein Navanakorn in Pathum Thani is gedeeltelijk overstroomd (zie verder). Waarschuwingen zijn uitgegaan naar de Thammasat universiteit in Rangsit, de golfbaan Pinehurst, White House housing estate, Bangkok universiteit Rangsit en andere gebieden in en om Rangsit.

– De leiding van de Thammasat universiteit, 8 km ten zuiden van Navanakorn, zegt dat ze de situatie meester is. De dijk eromheen is verhoogd en lekken zijn gedicht. De campus fungeert als opvangcentrum.

– Ziekenhuis Thammasat Chalermprakiat wordt ook beschermd door zandzakken. Een evacuatieplan is gemaakt.

– Tweehonderd bussen van het gemeentelijk vervoersbedrijf van Bangkok staan klaar om evacuees te vervoeren.

– Het district Phimai (Nakhon Ratchasima) is onder water gelopen, nadat maandagochtend vroeg na zware regenval de Moon rivier door een oeverwal brak. In een regeringscomplex en ziekenhuis bereikte het water een hoogte van 60 cm. De regens vulden ook vier grote reservoirs tot de rand.

– Het Phra Nakhon Si Ayutthaya ziekenhuis op het city island van Ayutthaya is deels weer bruikbaar. De eerste 20 patiënten zijn vandaag opgenomen.

– De provincie Ayutthaya heeft aan het Department of Fisheries en de marine gevraagd of ze gratis bootvervoer kunnen verzorgen. Eigenaren van boten rekenen thans woekerpijzen voor vervoer over water.

– Het dodental als gevolg van de overstromingen staat inmiddels op 315; 3 personen worden nog steeds vermist. In de provincie Pichit zijn de meeste slachtoffers gevallen: 47.

– De politie van Ayutthaya heeft drie mannen gearresteerd die ingebroken hadden bij een 108 Shop en 7-Eleven, filialen van twee bekende kruideniersketens. Beide winkels stonden onder water. In het district Phra Nakhon Si Ayutthaya zijn verschillend bendes actief; ze stelen uit ondergelopen huizen en winkels.

– Personeel van het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation heeft van haar leiding opdracht gekregen om duizend bamboevlotten te maken en ze te verdelen onder mensen in overstroomde gebieden. De bamboe wordt gekapt in nationale parken, maar zegt hoofd Damrong Pidech: ‘The law is not important right now. People’s lives are more important. Bamboo can regrow. We have to help people first.’

– Binnen 2 dagen is het leger klaar met het uitbaggeren van drie kanalen in het westen van Bangkok. De kanalen zijn verbonden met de Tha Chin rivier in Nakhon Pathom. Via deze route kan water uit het Noorden worden afgevoerd zonder overstromingen in Bangkok te veroorzaken.

– De door de VS toegezegde helicopters zijn nog niet gearriveerd. Wel gearriveerd is een team van experts dat de schade gaat bekijken en zal bepalen welke hulp de VS kunnen bieden. Ook Singapore heeft aangeboden vliegtuigen te sturen om de hulpoperaties te ondersteunen. Maar de marinewoordvoerder zegt dat er niet veel vliegtuigen nodig zijn omdat de mensen die vastzitten door hulpverleners per voertuig en boot worden bereikt.

– Oppositieleider Abhisit heeft de regering voor de tweede maal opgeroepen de noodtoestand uit te roepen in de provincies die door de overstromingen zijn getroffen. De regering kan dan beter de conflicten beheersen, die op sommige plaatsen over het waterbeheer zijn uitgebroken.

– Woordvoerder Chavanond Intarakomalyasut van de Democratische partij vraagt de regering om het Flood Relief Operations Centre op Don Mueang niet langer te gebruiken als PR-centrum voor premier Yingluck. Een deel zou gereserveerd zijn voor roodhemden die bij persconferenties de media onder druk zetten en na afloop applaudisseren voor de premier.

– Ruim 1 miljoen kuikens zijn het afgelopen weekend omgekomen in het district Bang Pa-in (Ayutthaya). De kuikens werden in dichte loodsen gehouden. Personeel van het Livestock Development Department nam maandag een kijkje. Minister Witthaya Buranasiri (Volksgezondheid) dringt erop aan de kuikens zo snel mogelijk te verwijderen om uitbraak van ziektes te voorkomen.

– Banchak Petroleum (BCP) heeft zondag het olietransport vanaf zijn depot in het district Bang Pa-in (Ayutthaya) stilgelegd. Het water staat 4 meter hoog om het terrein dat beschermd wordt door een dijk, die wordt verhoogd van 5 naar 6 meter. Een week geleden ging de biodieselproductie eenheid op het terrein al dicht. Op het terrein bevindt zich ook een oliedepot en een fabriek van zonnecellen. Voor de bevoorrading heeft de stopzetting geen gevolgen, want er zijn voldoende reservelokaties.

.

www.dickvanderlugt.nl

.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Bangkok veilig, Bangkok niet veilig”

 1. Jacqueline zegt op

  Wij zijn van plan om volgende week zaterdag naar Thailand te vliegen voor een vakantie van 3 weken.
  Vragen ons nu af of we onze reis niet moeten annuleren.

  Jacqueline

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Ik kan je daar niet in adviseren. Annuleren kost je veel geld en er valt op diverse plekken nog genoeg te beleven, zo lang je er dan nog kunt komen…

  • Lesley zegt op

   Hey wij vertrekken dinsdag voor 5 weken… Wij gaan ook niet annuleren en idd de toeristische plaatsen zijn niet getroffen, behalve ayuttaya… maar in maak me wel wat zorgen of het doorreizen van plek naar plek wel mogelijk is met bepaalde vervoersmiddelen??? Hopelijk kan iemand mij hier ook iets meer over kwijt !!

   • @ Lesley, waar ga je naar toe?

    • Lesley zegt op

     Hey. … Onze trip was als volgt gepland: bangkok-kanchanaburi-ayutthaya-nakhon sawan- chiang mai- chiang rai…

     • Lesley zegt op

      Aja en daartussen phitsanulok ook nog vergeten!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website