Nog dit jaar versterkt Nederland het wereldwijde netwerk van diplomatieke vertegenwoordigingen. In de instabiele ring rond Europa en op het gebied van migratie en veiligheid is meer slagkracht nodig. Daarnaast worden extra diplomaten aangesteld om economische groeikansen te verzilveren en de Nederlandse inzet in Europa te vergroten. Dat schrijft minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken maandag aan de Tweede Kamer.

‘Diplomatie is een vak en bovendien echt mensenwerk’, vindt Blok. ‘Individuele diplomaten maken op belangrijke momenten het verschil. Omdat ze de juiste mensen kennen, lokale gewoontes kennen, creatieve compromissen bedenken en altijd scherp oog houden voor het Nederlandse belang. In de woelige wereld van nu, is een krachtig buitenlandbeleid onontbeerlijk. En dat kan niet zonder een slagvaardige diplomatieke dienst.’

Sterk Europa

Dit kabinet wil werken aan een sterk Europa, daarbij loont een resultaatgericht en actief diplomatiek netwerk. De ring rondom Europa heeft directe invloed op onze stabiliteit. Daarom zet het kabinet in op oren en ogen in de ring rondom Europa, in Afrika, Azië en het Midden-Oosten.

Thailand

In landen waar economische kansen liggen, zoals in Argentinië, Canada, Cuba, China en Thailand komt meer mankracht op de ambassades.

€ 10 miljoen extra

In het regeerakkoord is voor dit jaar € 10 miljoen extra vrijgemaakt voor het postennet. Door eerdere forse bezuinigingen zijn veel diplomatieke posten sterk ingekrompen. Momenteel hebben 59 posten slechts 1 of 2 uitgezonden diplomaten. Een belangrijk deel van de versterking gaat daarom naar 29 bestaande vertegenwoordigingen.

Daarnaast worden ambassadekantoren geopend in Ndjamena (Tsjaad) en Ouagadougou (Burkina Faso) gericht op migratie en veiligheid in de instabiele ring rond Europa. Deze kantoren fungeren als dependance van een ambassade in de regio, respectievelijk Khartoum en Bamako. In Atlanta komt een consulaat-generaal met het oog op economische groeikansen in die regio.

24/7 Loket Buitenland

Tenslotte worden dit jaar de eerste stappen gezet voor het 24/7 Loket Buitenland. Dit wordt het loket waar Nederlanders in het buitenland 24 uur per dag, 7 dagen in de week terecht kunnen voor dienstverlening van de Nederlandse overheid. Daarmee wil het kabinet de binding van deze landgenoten met Nederland versterken.

Na het zomerreces volgt een Kamerbrief over hoe het kabinet in de rest van deze regeerperiode investeert in de diplomatieke dienst.

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Kabinet versterkt diplomatieke dienst: Ambassade Thailand wordt uitgebreid”

 1. Petervz zegt op

  Juist in landen als Thailand moet BZ afstappen van van de uitgezonden diplomaat om economisch gerichte raken te verrichten en in plaats daarvan zeer ervaren externe mensen inhuren die zeer goed bekend zijn met het land, de cultuur, de taal en reeds over een sterk netwerk beschikken. Dit hoeft geen Nederlander te zijn.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Inderdaad. Dus meer Honoraire consuls (of ere-consuls zoals we in België zeggen) aanstellen.
   Zou België ook moeten doen.
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Ereconsul

   • Petervz zegt op

    Nee, geen honoraire consuls, wat voor hen is het een bijbaan.
    Ik doel op professionals die al jaren in zo’n land wonen en werken.
    Bij bijna alle landen worden economische taken niet meer door VZ diplomaten uitgevoerd. Voorbeeld, zat een paar jaar geleden aan tafel naast het hoofd van Austrade. Een Australische dame die 15 jaar had gewerkt voor de Bangkok Bank in Bank en vloeiend Thai sprak. Dat soort mensen moet Nederland inhuren voor economische taken, handel & investeringsbevordering ed.

 2. LOUISE zegt op

  @,

  Mijn mening is dat er wel degelijk iemand bij moet zijn die de nederlandse taal spreekt.
  De groep mensen die nu in welk land dan ook hun laatste jaren willen slijten, (he bah, wat klinkt dat naar he?)
  zijn heel veel mensen bij die het engels niet beheersen.
  En m.n. met problemen, zou deze groep heel erg geholpen zijn, dus dat is naar mijn mening een punt wat heel veel mensen als positief zullen ervaren.

  Nu maar hopen dat de nieuwe regels ook die mensen helpen die van het noorden naar Bangkok moeten en een hotel moeten nemen voor wederom het ophalen van het ingediende.

  LOUISE

  • Petervz zegt op

   Dan heb je het over consulaire dienstverlening. Eens dat daar Nederlands taal belangrijk is.

   • theoS zegt op

    Toen ik in february,dit jaar, een nieuw paspoort ging aanvragen bij de Nederlandse Ambassade kon ik er niet met de Nederlandse taal terecht.Alles en door iedereen werd in de Engelse taal afgehandeld. Wat ik te horen kreeg was “I don’t speak Dutch”. Nou vraag ik je toch! Nederlandsche Ambassade, me hoela.

  • Alex zegt op

   Uiteraard werken er op de ambassade ook Nederlanders. Maar de ambassade is geen vertaalbureau!
   Als mensen ervoor kiezen om bijv. in Thailand te gaan wonen en niet eens engels spreken, is dat hun probleem. Dan moeten ze hier niet komen wonen.
   Datzelfde geldt voor mensen die ervoor kiezen om in het noorden te gaan wonen. Dan moet je daar ook zelf de consequenties van aanvaarden. Wat betekent dat je voor consulaire diensten naar Bangkok moet!
   Zo simpel is dat.
   Is in NL ook zo: mensen die daar een visum voor Thailand aanvragen moeten ook van Maastricht naar Amsterdam of Den Haag!

 3. Harry Romijn zegt op

  Er moeten toch voldoende met kennis en kunde gezegende NL-ers in Thailand verblijven, die voor wat jaren nog een prachtige bezigheid op dit gebied kunnen uitoefenen ?

 4. chris zegt op

  Mijn persoonlijke mening is dat we af moeten van het denken in termen van landen als we het over Europa hebben. Politici hebben de mond vol van Europa maar kunnen maar heel moeilijk over het eigen nationale belang heenstappen. Dat lee je nu ook weer hier. Waarom alleen Nederlandse belangen? Zijn wij niet Europa? Waarom niet een Europse ambassade met een aprte vleugel voor elk land? Er is toch Schengen?
  Dat geldt ook voor de belangen van hun burgers die buiten Europa wonen en werken. Stroomlijnen van zaken, meer gebruikmaken van bestaande technologie (internet, skype, directe codes: iedereen xschijnt het te kunenn en te doen maar niet de ambassades) zodat procedures klantvriendelijker worden. Voor een visum voor Cambodja ga je gewoon naar het internet……
  Ik kan me ook niet aan de indruk onttrekken dat een deel van de zogenoemde handelsbetrekkingen vooral Nederlandse bedirjven ten goede komen en veel minder de Thais. Ik vind dit een vorm van neo-kolonialisme. Ja, ik weet wel dat ze dan een salaris krijgen dat wellicht ene beetje meer is dan het Thaise minimumloon. Maar hoe groot is de winst die vervolgens weer naar Nederland wordt teruggesluist? En ja, ik weet dat Thaise bedrijven ook niet graag meer dan minimumloon betalen maar moet dat de maatstaf zijn voor Europese bedrijven?
  En als laatste: waarom een onderscheid voor Nederlandse bedrijven? Het mag toch eigenlijk niet uitmaken of het om een Nederlands of een Duits, of Spaans bedrijf gaat dat hier in Thailand investeert. Of wie denkt er nog steeds dat de economie van Nederland los staat (en los kan staan) van de economieen in andere EU-landen?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website