Gisteren hoorde ik het vreselijke nieuws dat George Kooymans (72) van Golden Earring ernstig ziek is. Hij heeft de ongeneeslijke spierziekte ALS. Daardoor kan hij niet meer optreden. De andere bandleden hebben daarop besloten te stoppen.

Dit nieuws kwam hard aan bij alle Earring fans en bij mij dus ook. Al toen ik 14 jaar oud was raakte ik in vervoering van de muziek van George, Rinus, Barry en Cesar. Ik heb vele concerten bezocht, zowel akoestisch als elektrisch. Altijd genoten van de meer dan 100% inzet van de mannen en de uitstekende performance van de band. Mijn twee dochters nam ik vaak mee naar concerten, zodat ook zij konden genieten van deze unieke Nederlandse band.

Onvergetelijk zijn de basgitaarsolo’s van Rinus Gerritsen die tot de beste basgitaristen ter wereld behoort. Hij kreeg aanbiedingen om in wereldberoemde bands te spelen, maar bleef de Earring trouw. Ook omdat hij, maar eigen zeggen, al heimwee kreeg als hij zijn straat in Den Haag uit fietste. Wie kent de beelden nog van de jonge Cesar Zuiderwijk die over zijn drumstel sprong? Hij maakte er furore mee tijdens de Amerikaanse toernee’s maar nog spectaculairder waren zijn vette drumsolo’s.

Barry Hay was natuurlijk een meesterperformer die als geen ander wist hoe hij zijn publiek moest opzwepen met zijn rauwe, onvervalste rock en roll.

En ja, dan George Kooymans, altijd rust uitstralen, maar wel de beste songwriter van Nederland, met een ongelofelijk aantal hits achter zijn naam. Een begenadigd gitarist met oog voor talent, zo ontdekte hij Anouk en schreef een aantal prachtige nummers voor haar.

Hoe goed en bijzonder Golden Earring was bleek wel dat zowel de Rolling Stones als U2 het nummer Radar Love speelden tijdens hun concerten in Nederland, als eerbetoon aan de Earring. Steve Harris van Iron Maiden was een grote fan van Golden Earring, zijn band coverde het nummer Kill Me (Ce Soir) op hun 12-inch Holy Smoke (1990).

In vele reclamespotjes en speelfilms in Nederland en de VS werden nummers van de Golden Earring gebruikt, meestal hun grootste internationale hit Radar Love, dat inmiddels door meer dan driehonderd artiesten vertolkt is.

In 2008 werd het nummer When the Lady Smiles een van de campagneliedjes van de Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton. Eerder had ook echtgenoot Bill Clinton tijdens de voorverkiezingen in 1992 in de VS de hitsingle Radar Love gebruikt.

In 2011 werd Radar Love door de kijkers van het Britse televisieprogramma Top Gear uitgeroepen tot ‘The Best Driving Song Ever’.

En dan nu het nieuws dat Golden Earring noodgedwongen en abrupt moet stoppen door de ziekte van George. Zelfs een afscheidsconcert zit er niet meer in. Het nieuws raakte mij en ik had gisteren een vervelende dag. Een deel van mijn jeugd is noodgedwongen uitgedoofd en dat doet pijn.

Verder kan ik alleen maar dankbaar zijn voor de fantastische muziek, de spectaculaire concerten en de dierbare herinneringen.

Meer dan 50 jaar Earring en nu gaat het boek dicht. Veel sterkte George…..

Just a Little Bit of Peace in My Heart – Golden Earring

The rainbow hides no treasure
Oh believe me it’s not true
And there ain’t no mixture
That will give you back your youth
No mystic machine that makes the sand turn to gold
Like there ain’t no magic word
That holds you back from getting old
I catch a branch
And I break it in my hands
Like you broke my heart
Oh I still can’t understand
No mysterious mixture
Can heal the wound you’ve made
Only time will bring peace to me
And now I just hate
Oh I’ll break up and I give it all up
No more lies, no more rainbow treasures
No more fairy tales, no more games for me
It’s my life, my life, a pleasure
There’s just a little bit of peace in my heart
There’s just a little bit of happiness I’ll part
There’s just a little bit of peace in my heart
There’s just a little bit of…


» Laat een reactie achter


Rating: 4.65/5. From 20 votes.
Please wait...

23 reacties op “‘Just a little bit of peace in my heart…..’”

 1. Dirk Couzy zegt op

  Beste vrienden Ik was en ben er nog steeds stil van als ex Hagenees toen Ik het vernam Ik heb zelf 4 jaar bij hun gewerkt The Golden Earring en dat was een wereld tijd een grote familie en Ik ben zelf 74 Haagse Lentes en verder heel veel sterkte voor zijn Familie en Barry,Rinus en Cesar………Dirk Couzy Bueng Kan Thailand.

 2. Gijs van Roon zegt op

  Ik ben verdrietig. Ik was ook 14 jaar toen ik bij een optreden van de Golden Earrings was. Ik zat toen aan een tafeltje tegenover George Kooimans in de danszaal van Casino in Noordwijk. Puur toeval maar ik vond het fantastisch. Ik ben m’n hele leven (nu ben ik 70) fan geweest van de Golden Earring(s). George was en is onze beste gitarist en zanger. Ik heb een traantje gelaten. Ik zal ze en in het bijzonder George missen. Maar met mooie herinneringen. Ik wens George veel sterkte. Je fans zullen jou nooit vergeten.

 3. Marc Dalle zegt op

  Idd, heel triestig. Een heel stuk van mijn jeugd en van mijn uitgebreide veel beluisterde muziekcollectie. Peter geeft het hier zo goed weer!

 4. Rien Hendrickx zegt op

  Goed afscheid van legendarische band uit mijn jeugd (70)
  Goed artikel, tks

 5. Wil zegt op

  Super band. Geweldig , dankjewel ik heb genoten.

 6. marijke. zegt op

  Schrok ook toen ik het bericht hoorde.Geweldige muziek.Een paar jaar geleden nog live gezien.Was schitterend.

 7. anton zegt op

  Ik moet huilen mijn jeugd komt teug num op mijn 73ste jaar
  dank Peter

 8. Rys zegt op

  Mooi geschreven eerbetoon aan George Kooymans. Nadat “Just a Little Bit of Peace in My Heart” uitkwam veranderde de naam van Golden EarringS naar Golden Earring.
  Vanaf hun eerste hit uit 1965, “Please go”, ben ook ik een groot bewonderaar van deze klasse band.
  Velen met mij zoals ook de schrijver van dit artikel: bedankt Peter.
  Muzikale groet van Rys.

 9. Pieter zegt op

  Mooi geschreven, Peter. Mij raakte het nieuws ook. Ik heb een traantje moeten laten.

  Ben vaak naar concerten van de Golden Earring geweest. Mijn mooiste herinnering is een theaterconcert in 1993. Een theaterzaal vol trotse midlife vaders met schuchtere puberende zonen (ik behoorde toen tot deze laatste groep) die volledig in vervoering was van de muziek. Twee generaties meezingend, meedeinend en op het laatst meedansend op de muziek.
  Nog steeds mijn ultieme vader/zoon-moment. Vooral de blik van die ‘ouwe’ toen hij zag dat ik net zo in vervoering was als hij, toen hij -net zo oud als ik op dat moment was- de Golden Earrings (!) voor het eerst hoorde. Wauw!

  Persoonlijk vind ik ‘Pouring my heart out again’ het allermooiste wat George Kooijmans ooit gezongen heeft. Oordeel zelf: https://youtu.be/KxQ8izPMDtk

  • Zeker mooi Pieter. Voor mij is dit zijn allermooiste: https://youtu.be/_S8Dym7id78

   Murdock 9-6182 is een lied van de Golden Earrings dat zij in op 18 april 1969 op hun elpee On the double uitbrachten. Het werd geschreven door George Kooymans.

   In het lied bezingt een man de schoonheid van zijn ex-vriendin. Hij wil haar zo obsessief graag terug hebben, dat hij haar “elke dag, elk uur” probeert aan de telefoon te krijgen. De titel van het lied is het telefoonnummer van zijn ex-vriendin; Murdock is een telephone exchange name die in de VS gebruikt wordt om telefoonnummers beter te kunnen onthouden.

   MURDOCK 9-6182
   G.KOOYMANS – DAYGLOW MUSIC

 10. Wjmspierings zegt op

  Jeugdsentiment,Zeezenders bedankt Golden Earring genoten van jullie muziek.

 11. Ruud NK zegt op

  Barry Hay in militaire dienst in Amersfoort 1967. En de band overwinteren in mijn dorp bij Tony Boltini. Een mooie tijd en ik heb veel optredens gezien. Toen nog The Golden Earings.
  Een geweldige band, ik luister nog steeds naar hun muziek.
  Heel veel sterkte George Kooymans ALS is een heel gemene ziekte.

 12. Ralph van Rijk zegt op

  Als geboren en getogen hagenees schrok ik van dit bericht wat je kon verwachten dat het eens aan zou komen maar nu het echt gebeurt is toch treurig is.
  Helaas door een rotziekte van George Kooyman houd de groep op te bestaan,
  Een zware maar juiste beslissing want vervanging van deze gigant en mede oprichter is onmogelijk en surrogaat.
  Bedankt dat mede door jullie muziek ik een fijne jeugd heb gehad.

  Ralph van Rijk

 13. antonius zegt op

  Golden Earring Leiden 1984. https://www.youtube.com/watch?v=0_VWtTcaBEs .
  Meteen minder last van je ouderdomskwalen.

 14. Danny zegt op

  Wat een mooi eerbetoon aan George. Ook ik ben een Hagenees en ben vanaf de eerste single ” Please go” een fan van deze super group geweest. Tot op de dag van vandaag schalt uit mijn stereo installatie hier in Thailand de sound van de Earring. Het bericht is als een bom bij mij ingeslagen. De hele dag kijk en luister ik naar al die gouwe ouwen!
  “Another 45 miles” ” Back home” hoe toepasselijk kan muziek zijn als je er troost uit kan putten.

  Danny

 15. Hans Bos zegt op

  Ik ben al sinds mijn jeugd met de Earring verbonden. Peter de Ronde speelde mondorgel op Please Go en woonde schuin tegenover mij in de Voorthuizenstraat in Den Haag. Dat is ook zo’n beetje de buurt waar de Earring vandaan kwamen De tijd vliegt, vooral als je 72 bent. Maar het is altijd te vroeg om met gitaarspelen op te houden. George, hulde!

 16. janbeute zegt op

  Ik vind nog steeds de beste hit , ging over de Hells Angels MC, Going to the run.

  Jan Beute.

 17. khunhans zegt op

  so Sad ! Met mijn bijna 62 jaar ..heb ik ook 50 jaar Golden Earring meegemaakt.
  Vele optredens gezien…de mooiste was een akoestisch optreden..in huiskamer sfeer.
  Heel veel sterkte gewenst George& familie ..en de rest van de band .

 18. quillaume zegt op

  Ook voor mij hetzelfde patroon, een stuk uit mijn jeugd. Ik ben Hagenees en heb ze van nabij met regelmaat meegemaakt vanaf de begin periode ( please go/that day/ in my house) enz enz.) Ik wens George en familie veel sterkte met deze klote ziekte. Ben er echt doodziek van.

 19. Johannes zegt op

  In 1964 speelde wij met “Ceesje and his Comets”bij Dansschool Neet in Eindhoven in het voorprogramma van de Golden Earings, wij konden een uur van te voren al bijna niet met onze instrumenten en geluidsinstallatie naar binnen van de opgewonden fans die ons natuurlijk ook allemaal kenden, hun optreden was denominaal, daar konden wij nog wat van leren, wat we ook gedaan hebben, zeker toen we later “Dirty Underwear” werden. Maar dat optreden van hun zal ik nooit vergeten ook nu op mijn 78 niet, ik hoop dat het goed blijft gaan met George ook al speelt hij niet meer.

 20. John zegt op

  Een prachtige docu.

  https://www.npostart.nl/het-uur-van-de-wolf/29-12-2016/VPWON_1259657

  Boudewijn de Groot, George Kooymans en Henny Vrienten delen een halve eeuw Nederlandse muziekgeschiedenis. Periodes van hysterische beroemdheid liggen achter hen, maar nog steeds vullen ze moeiteloos zalen. Ze toeren nu door het land onder de naam Vreemde Kostgangers, met een programma van oude en nieuwe liedjes.

  In deze samenwerking vallen de onderlinge verschillen weg: het zijn drie mannen die doen wat ze het liefste doen: muziek maken. De drie schrijven graag liedjes. Dat is na al die jaren niet eenvoudiger geworden. Een goed liedje overkomt je, maar is ook hard werken, sleutelen en slijpen tot alles klopt. Het grote streven is altijd om een liedje te maken dat aanslaat.

  Hoe groot de hits die ze op hun naam hebben staan ook, er is altijd een verlangen om er nog een te maken: een liedje dat voort zal leven. De teksten die de drie schrijven weerspiegelen de levensfase waarin ze zich bevinden: ze gaan over het leven, over oude liefdes en jeugdherinneringen.

  In deze documentaire zien we hoe deze mannen samen in een buitenhuis in Twente sleutelen aan nieuwe liedjes. Doorwerken tot diep in de nacht, de herinneringen die ze delen, wederzijdse waardering, kleine irritaties en milde spot, maar bovenal het plezier van het maken.

  Langzaam krijgen de liedjes vorm, en het optreden komt steeds dichterbij: zal deze mix bij hun publiek in de smaak vallen?

 21. Ton de Ridder zegt op

  Diep geraakt in mijn oude ‘Zuiderparkbuurt hart’. Doet goed, te lezen hoeveel herinneringen dit allemaal oproept, vooral de bewondering voor The Golden Earring en George in het bijzonder. Sterkte!

 22. Christien van de bogaard zegt op

  Beste golden earring ik wens jullie, heel veel ,George Kooijman, wens je heel veel sterkte, ben en zal altijd een grote fan blijven, en voor altijd in mijn hart, dagelijks blijf ik van jullie muziek, genieten, dat is vereeuwig , heel erg bedankt dat jullie al die jaren , fan christien van den bogaard


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website