De Europese Centrale Bank laat weten dat het steunprogramma voor de EU door het opkopen van staatsleningen en bedrijfsobligaties vanaf september gaat afbouwen en op 31 december helemaal zal stoppen. Als het programma eindigt, betekent dat op de langere termijn dat de belangrijkste rentetarieven weer kunnen gaan stijgen.

Hoewel de koers van de euro zakte n het nieuws, is dit een goede ontwikkeling voor pensionado’s omdat daardoor ook de pensioenfondsen weer meer rendement over het belegde vermogen kunnen maken.

De Europese Centrale Bank startte in maart 2015 met het opkoopprogramma. Inmiddels is er voor 2400 miljard euro in de economie gestoken.

Nu wordt er maandelijks nog 30 miljard aan leningen opgekocht. Vanaf oktober wordt er maandelijks nog maar 15 miljard in de economie gestoken, totdat het programma helemaal stopt. Vanaf dat moment zal de ECB alleen nog de leningen die aflopen vervangen door een nieuwe aankoop, waarmee het totale bedrag dat de ECB in de economie pompt niet verder zal toenemen.

Op de beurzen is in eerste instantie positief gereageerd op het voornemen van de Europese Centrale Bank. De Amsterdamse beursindex steeg licht toen het besluit bekend werd gemaakt. Ook op andere Europese beurzen stegen de koersen.

Bron: NOS.nl

8 reacties op “EU stopt eind dit jaar met opkoopprogramma, rente gaat waarschijnlijk stijgen”

 1. Marijke. zegt op

  Ik ben toch bang als pensioennfondsen weer winst gaan maken.Denk ik dat wij er met ons pensioen niet wijzer van zullen worden.Wij zitten beide bij het abp en krijgen al jaren bericht dat ons pensioen niet omhoog gaat.Dus ook niet als de rente stijgt want dan zullen ze wel eerst hun tekorten aan moeten vullen.Ze verzinnen altijd wel iets.

  • stevenl zegt op

   Hogere rente is goed voor de pensioenfondsen, dus dit zal op termijn wel degelijk tot nominaal hogere uitkeringen leiden.

 2. ruud zegt op

  De rente gaat misschien wel wat stijgen, maar de inflatie dan ook waarschijnlijk.
  Voor mensen die geen loonsverhoging kunnen vragen, zal het waarschijnlijk een achteruitgang betekenen.
  Zeker als je weinig spaargeld hebt.

  Ik ben zelf altijd erg blij geweest met de lage rente en de lage inflatie.
  Ook al betekende dat, dat ik weinig rente ontving.

  • Ger-Korat zegt op

   Juist door het opkopen door de ECB verwachtte men dat de inflatie zou oplopen immers er is meer geld beschikbaar en er wordt daarmee meer uitgegeven en gekocht door consumenten. En meer vraag leidt tot hogere prijzen, is gelijk aan stijging dus inflatie. Echter de prijzen stegen niet door de aankoop van de ECB dus iedereen blij. Het omgekeerde zal juist betekenen dat als de ECB stopt met aankopen dat er minder geld in omloop komt en dus de vraag zal afnemen en daardoor de prijzen niet toenemen.
   De meeste mensen met een hypotheekschuld zullen daarnaast de ECB dankbaar moeten zijn. In Nederland ging de rente voor een eigenwoningschuld omlaag van boven de 5% naar rond de 1,5%.

 3. Jacques zegt op

  Ja Marijke dat lot zullen wij gaan delen. Ook ik ben hiervan de dupe. Het Abp pensioenfonds heeft boter op het hoofd en loopt als een mak lammetje aan de hand van de regering en de EU maatregelen zorgen er mede voor dat wij er niets bij zullen krijgen, anders dan peanuts op termijn. Wat ons jarenlang is voorgehouden bleek een groot bedrog. Waardevast pensioen, mooier konden ze het niet maken. Hoe wordt het vertrouwen teruggewonnen en wie vindt dit belangrijk. Er wordt al genoeg winst gemaakt, maar dat vertaalt zich niet in de maandelijkse bedragen die wij ter beschikking krijgen. Het enige voordeel zou kunnen zijn op termijn dat de euro weer aan waarde zal gaan winnen ten opzichte van de baht, maar ook dat is afhankelijk van heel veel factoren. De financiële wereld is een schimmige, doorspekt met het eigen gerief van betrokkenen. Winsten worden verkregen door verliezen bij anderen dus in dat speelveld moet ons geld gewonnen worden. Veel komt er in zakken van personen waar het juist niet naar toe moet gaan. Een triest vooruitzicht waar we het mee zullen moeten doen.

  • Marijke. zegt op

   Zeker jacques mijn man is nu 9 jaar met pensioen maar we gaan alleen maar naar beneden.Het zijn steeds maar een paar euro s maar toch.Daar heb je dan 51 jaar voor gewerkt.We zijn hdlaad van de generatie die met 14 jasr begonnen met werken.We mogen nog niet klagen maaf we hebben al tijd samen hard gewerkt en dan voelt het zuur.Net wat H visser zegt ik ben ook bang daf er weer geld naar griekenland moet in de toekomst.En ook italie ben ik bang voor.Maarvwe hebben helaas niks in te brengen en te zeggen.

   • Harry Romijn zegt op

    Heeft u in die51 jaar EIGEN PENSIOEN opgebouwd of betaald voor de toen AOW-gerechtigden ( ene hoopt u, dat de huidige werkenden nu voor UW AOW gaan betalen) ? Een wereld van verschil.

 4. H.Visser zegt op

  En dan komt Italië om de hoek kijken met echte cijfers. Het is gewoon een voorbereiding van de ECB op het geen komen gaat! Nog véél meer steun, dan er ooit aan Griekenland weggegeven en verloren gegaan is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website