Nederlanders maken veel buitenlandse reizen, maar bereiden zich minder goed voor. Dat blijkt uit onderzoek van NBTC-NIPO Research, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

In 2016 ging het om bijna 18 miljoen buitenlandse vakanties door Nederlanders. 74% van de Nederlanders die naar het buitenland gaat geeft aan zich niet voor te bereiden. Ze informeren zich niet over benodigde reisdocumenten, vaccinaties of de veiligheidssituatie ter plaatse. Dat zorgt er voor dat Nederlanders steeds vaker in het buitenland in de problemen komen.

Afgelopen jaar werd bijna 1000 keer door ambassades, consulaten of vanaf het ministerie in Den Haag hulp verleend aan Nederlanders in het buitenland, van verkeersongelukken, ziekenhuisopnamen tot vermissingen. Maar ook bij 12 moorden op Nederlanders in het buitenland kwam het ministerie in 2016 in actie.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat terreurdreiging voor 45 procent van de Nederlanders belangrijk is bij de keuze voor een vakantiebestemming. Pas daarna volgen gezondheid, criminaliteit, de politieke situatie, risico op natuurgeweld en het risico op verkeersongelukken.

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken): “Je merkt dat mensen in deze roerige tijden behoefte hebben aan feitelijke informatie en advies.” Daarom is het ministerie 24 uur per dag 7 dagen per week bereikbaar op één centraal telefoonnummer: +31-247-247-247. Koenders: “Precies een jaar na de start van de nieuwe dienstverlening kunnen we concluderen dat het een groot succes is. We helpen en adviseren zo’n 3000 mensen per dag. Zo zijn we overal dichtbij.”

Tegelijkertijd ziet het ministerie dat de reisadviezen steeds populairder worden. Die werden vorig jaar 2,5 miljoen keer bekeken. Dat is een verviervoudiging in 2 jaar tijd. Een uitschieter was het reisadvies Turkije dat op 16 juli, de dag na de mislukte coup, alleen al door 100.000 mensen werd geraadpleegd.

Het ministerie slaat vanaf vandaag de handen ineen met andere organisaties om vakantiegangers actiever te wijzen op het belang van een goede reisvoorbereiding. Samen met onder andere de Douane, de GGD en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland lanceert het ministerie op de Vakantiebeurs het initiatief ‘NL reist’. Ook daarna blijven de organisaties samenwerken om aandacht te vragen voor een goede voorbereiding als Nederlanders op reis gaan.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Driekwart van Nederlanders onvoorbereid op reis”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Ja hoor, 74% gaat onvoorbereid op reis en daardoor komen er steeds meer Nederlanders door een ongeluk of ziekte in een ziekenhuis terecht, worden ze vermoord of raken ze vermist.
  Tegelijkertijd houdt wel 45% rekening met een eventuele terreurdreiging. Die gaan dus niet ‘onvoorbereid’ dus dat zou nooit meer dan 26% kunnen zijn.
  Dit soort jaarlijkse door de overheid (lees: burger) betaalde onderzoeken moeten maar eens kritisch tegen het licht worden gehouden.

  • Rob V. zegt op

   Afhankelijk van de vraagstelling kijk ik niet vreemd op. Zou me niets verbazen als de enquette het volgende vroeg:

   – Informeert u (bijvoorbeeld bij de rijksoverheid, huisarts, GGD etc.) over inentingen, de veiligheidssituatie , verkeersveiligheid/wetgeving of reispapieren?
   Nee, we gaan meestal naar … Nooit geen gedoe, gewoon lekker online boeken en klaar. We huren dan een auto/scooter en dat gaat goed.

   – Waardoor laat u zich afschrikken?
   Nou die bommen enzo daar in dat Turkije. Kan zo maar gebeuren op een station, luchthaven of in je hotel/resort. Nee, dan maar liever naar zuid Europa.

   De mensen laten zich natuurlijk makkelijk beïnvloeden door wat ze in het nieuws zien. Aanslagen zijn groot nieuws, jagen angst aan. Dat de kans dat het jou treft klein is, nog kleiner dan dat je hier in Nederland (laat staan in een land als Thailand) gewond raakt of overlijd door deelname in het verkeer of het oplopen van een ziekte of vergiftiging door het een of ander… tja. Als ze alle terreurnieuws naar pagina 12 ouden verhuizen en in kort nieuws en in plaats daarvan uitgebreid en dagelijks rapporteren over allemaal nare verkeersongelukken, ziektes en andere narigheid dan kun je verwachten dat de cijfers voor “ik ga ergens anders heen want ik wil niet dood door een enge ziekte of verkeersongeluk en dat gebeurt daar heel veel, mij niet gezien” door het dak zouden gaan en terreurdreiging ver naar de achtergrond zou gaan. Het is de onderbuik belevenis, ergens induiken is toch vaak teveel moeite/werk. Net als men zich niet laat beïnvloeden door de wisselkoers. Het komt simpelweg neer op het beeld dat er is door wat men dagelijks om zich heen hoort (media, werkvloer, praatje met vrienden).

 2. Dennis zegt op

  Als ik het reisadvies zou opvolgen, dan zou ik niet eens meer naar huis (Surin) kunnen. Want hier schijnt het oorlog te zijn. Zelf merk ik er niets van, maar minister Koenders zal het wel beter weten.

  Dus ja, ik ben ook “zo’n Nederlander” die onvoorbereid en onverantwoord op pad is. Naar huis weliswaar, maar toch…. Desondanks geloof ik best dat er ook Nederlanders zijn die echt heel dom zijn, maar niet in de aantallen die het ministerie ons wil doen geloven. Zo dom ben ik dan weer niet!

 3. chris de boer zegt op

  De meest populaire buitenlandse vakantiebestemmingen van de Nederlanders in 2016 waren in volgorde: Frankrijk, Spanje, Duitsland en Italie. Voorzover mij bekend hoef je als Nederlander daar niet eens een paspoort voor te hebben. Niet zo vreemd dus dat de Nederlander zich niet informeert over reisdocumenten en zeker niet vaccinaties. In de problemen komen heeft slechts zeer ten dele te maken met het zich niet informeren maar meer met toevalligheden, onverwachte gebeurtenissen en toeval.
  Kortom: de bekende kul…

 4. Chris van het dorpje zegt op

  In 2016 ging het om bijna 18 miljoen buitenlandse vakanties door Nederlanders.
  Zo veer ik mij kan herinneren heeft Nederland 16 miljoen inwoners .
  Dat heet , dat heel Nederland op vakantie was
  en daarvan 2 miljoen 2 keer….
  Gaat heel goed met de Nederlandse economie !

  • chris zegt op

   Ook alle weekenden net over de grens (Belgie, Duitsland) tellen me zo het is niet zo’n raar getal. Een een weekendje naar je eigen stacaravan in Belgie (misschien wel 10 of 15 keer per jaar) hoeft niet zo duur te zijn.

 5. Jack G. zegt op

  Doet mij denken terug denken aan de tijd lang geleden van de Vakantieman Frits Bom. Ik zie de mensen nog hun vakantiebestemming aanwijzen op de wereldkaart. Ik dacht dat de meeste toeristen nu toch redelijk slim de zaak aanpakken. Over alle valkuilen van Thailand is hier regelmatig van alles te lezen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website