Claudine Van Massenhove / Shutterstock.com

Volgens onderzoek van dierenrechtenorganisatie PETA blijkt dat doodsbange jonge apen in Thailand worden vastgeketend, wreed worden getraind en gedwongen worden in bomen te klimmen om kokosnoten te plukken die worden gebruikt voor kokoswater, -melk, -olie en andere producten.

Onderzoekers van PETA Azië bezochten acht faciliteiten waar gevangen apen (makaken) werden gedwongen kokosnoten te verzamelen, waaronder degenen die leveren aan de belangrijkste kokosmelkproducenten van Thailand, evenals verschillende trainingsfaciliteiten voor apen en een wedstrijd voor het plukken van kokosnoten waarbij apen werden gebruikt. Op elk van deze locaties hebben ze mishandeling en uitbuiting vastgelegd.

Nederlandse supermarkten gaan kokosproducten uit Thailand weren

Albert Heijn en andere grote supermarktketens in onder meer Groot-Brittannië en de Verenigde Staten gaan bepaalde kokosproducten uit Thailand weren. Plantages in Thailand gebruiken de apen voor de kokosnootoogst en deze worden verwerkt in bekende merken als Chaokoh en Aroy-D. Dat laatste merk ligt in de schappen van Albert Heijn. Een woordvoerder van de supermarktketen zegt dat na gesprekken met PETA is besloten om te stoppen met Aroy-D. De kokosproducten worden “binnen enkele weken” uit de schappen gehaald.

De dierenrechtenorganisatie zegt dat in totaal zo’n 15.000 supermarktfilialen de merken niet meer zullen verkopen. Een meerderheid van de ketens zegt volgens PETA dat ze helemaal geen kokosproducten uit Thailand meer willen verkopen waarbij apen betrokken zijn geweest.

Bron: PETA en NOS.nl

23 reacties op “Dierenrechtenorganisatie PETA: Apen in Thailand mishandeld voor kokosproducten”

 1. Erik zegt op

  Mijn mening: dieren beschermen en netjes behandelen, JA, maar dan wel alle dieren!

  Geen olifantje meer steken, geen tijger platspuiten, geen honden trainen voor krachtsport, geen hanen-met-scheermesjes, geen buffelstieren tegen elkaar opjutten, geen mensen in het bos van de gevlekte knoflookpad, wij beschermen de haaienvinnen tegen de Chinezen en de walvissen tegen de Jappen, maar laten wel duifjes duizenden km vliegen naar hun wijffie en jagen levende vissen een haak door de bek. Fokzeugen opsluiten in krappe kooien en dat vinden we wel normaal; kalfjes direct bij de moederkoe weghalen is geen mishandeling? Cross-country met paarden maar als er een een been breekt wordt ie afgemaakt. Nee, dat is sport, geen mishandeling……

  De oogkleppencultuur ten top en pik maar een land uit, ach waarom niet, Thailand, wat een crapuul zeg!, aapjes aan een touw en die moeten -verdikkeme toch- in een boom klimmen voor wel 1.000 bolletjes kokos per dag…..en ze worden opgesloten in een hok nog wel kleiner dan onze westerse fokzeugen! Oogkleppen jongens!

  En nu een boycot. Straks zitten families in de hele regio van Bangladesh tot Vietnam met hun kokos te kijken of moeten dat voor een lagere prijs aan China verkopen want Xi Jinping geeft nergens om en dus ook niet om aapjes!

  Brood en spelen moet het volk hebben en na Akwasi, Johan Derksen en Z. Piet zijn het nu die aandoenlijke aapies…..

  Nou, OK, weg met die aapies, jongens, sluit een vette lening af en koop een hoogwerker voor die kokosbollen. Worden de bollen tig keer duurder en dan hebben wij witneuzen weer wat te klagen. ‘Goh, nou zeg, duur hoor die kokos…’. Wedden?

  De hand in eigen boezem steken blijft moeilijk.

  • Johnny BG zegt op

   Je hebt natuurlijk gelijk dat er selectief gekeken en gehandeld wordt. Melk veroorzaakt een hoop dierenleed en het kalfsvlees is juist zo “mooi” blank vanwege een slecht dieet en dat moet ook onder de aandacht gebracht blijven worden.
   Wij zijn schijnbaar nu in een tijd terecht gekomen dat ineens alles op de schop moet worden genomen en daar zit wel een kern van waarheid in.
   Ik kan mij nooit zo vaak in de gedachte van extremisten vinden maar er wordt ook teveel weggekeken.
   Hoe moeilijk kan het zijn op laagstam kokosbomen te gaan kweken met meer opbrengst per boom?
   Na het oogsten kunnen dit soort produkten ook ontdaan worden van het vocht zodat het goedkoper vervoerd kan worden.
   We kunnen naar de maan en als we willen ook naar Mars. Is een werelds probleem dan niet oplosbaar?

   • Arjen zegt op

    Een van de goede dingen van kokosnoot is dat je geen bestrijdingsmiddelen nodig hebt. Ongedierte komt niet bij de noten. Er wordt wel geëxperimenteerd met een soort laagstamkokosnoten, maar daar blijven er weinig van over door ratten en eekhoorns.

    Water afvoeren is natuurlijk onzin als je verse kokosnoot wilt verkopen. Bij verwerkte kokosnoot (olie, rasp, meel, suiker) is het water uiteraard wel verwijderd.

    Arjen

 2. Harry Romijn zegt op

  Dus… als een HAAS met een video komen, waarin te zien is, dat die dieren wel degelijk goed behandeld worden, met ook een paar uitstapjes naar hoe het SUPERIEURE Westen hun dieren behandelen: net als Erik schrijft: de vleesindustrie, de bontfok, de paardenrennen, met vooral de Britse adel erbij, blèrende kalfjes, en geitjes, kapotgevlogen postduiven, vroeger dan de rest uitgekomen kuikentjes die uren aan hun lot worden overgelaten.

 3. Henk Hauer zegt op

  Wat een onzin. Tegenwoordig als er iemand wat roept, moet er gelijk een boycot komen. Waar bemoeien die amateurs zich mee. En de winkels die gaan boycotten, boycot ook maar dan

  • Johnny BG zegt op

   Misschien is de tijdsgeest er wel dat de westerse levensstyle vol overvloed en directe beschikbaarheid niet houdbaar of gewenst is.
   Na ons de zondvloed of verantwoordelijkheid willen nemen. Zeg het maar …

 4. Arjen zegt op

  In het originele artikel van PETA staat zo onnoemelijk veel onzin, en foute informatie. Vrijwel geen enkel feit dat ze noemen is correct. Ze doen ook of er net ontdekt is dat er in Thailand apen gebruikt worden. Apen worden al 400 jaar in Thailand gebruikt voor de kokosnootpluk. Vooral in het zuiden van Thailand, ruwweg onder Chumphon, worden meer kokosnoten door apen dan door mensen geplukt.

  Arjen.

 5. Maryse zegt op

  Potverdorie moet ik nu ook al het kokoswater laten liggen bij de super? Ik ben dol op dat drankje en drink iedere dag een flesje, schijnt erg gezond te zijn. Google maar…
  Al jaren eet ik geen vlees meer vanwege de toestanden in de vleesindustrie, al jaren eet ik geen garnalen vanwege het vernietigen van de oceaanbodem bij het vissen ervan. Uiteraard eet ik die gekweekte producten (vis en garnalen) niet vanwege het gebruik van antibiotica e.d.
  Gelukkig klagen de groenten niet wanneer wij ze ombrengen, anders zou ik niet weten wat ik nog mag eten.

  • Arjen zegt op

   Kokosnootwater kan je gerust drinken, dat is een van de vele fouten die PETA maakt, kokosnootwater komt van een andere soort kokosnoot oom, als de boom die gebruikt wordt om olie (en vlees) te maken. En de kokosnoten geoogst voor hun water worden door mensen geplukt. Deze bomen zijn niet veel hoger 5 meter.

   Arjen

 6. Johannes zegt op

  In Duitsland waar ik woon kost een liter AroyD 2,90 EUR.
  Ik ben graag bereid 50 cent meer uit te geven als ik zeker kan zijn dat er geen dierenleed aan te pas komt en nog eens 50 cent als ik weet dat dit de kleine familiebedrijfjes ten goede komt.
  Zoals ik zijn er velen. Waar vraag is komt aanbod. Tot nu toe heb ik geen producten met een overeenkomende, gecontroleerde certificering gezien. Daarom koop ik in plaats daarvan biologische kokosmelk en hoop dat de omstandigheden in deze bedrijven beter is.

 7. Nicky zegt op

  En als straks de mensen moeten gaan plukken is dit ook weer slaven arbeid. En wat met de buffels die op het land werken en de pak ezels en de stierengevechten, ?

 8. janbeute zegt op

  Wij hebben op ons land ook enkele kokosnootbomen, maar voor het plukken doen we trouwens zelf komt geen aap aan te pas.
  Een uitschuifbare nylon buis met aan het eind een halve maan rondvormig getand zaagblad.
  Even zagen en daar komt de tros met kokos noten naar beneden.
  Ben je bang voor beschadiging doet een simpel vangnet dienst.
  De uitschuifbare tree cutter is verkrijgbaar bij vele grote bouwmarkten.

  Jan Beute.

  • Arjen zegt op

   Beste Jan,

   Vermoedelijk heb jij dan de bomen die drink kokosnoten produceren, en/of je woont ten noorden van Chumphon. Ten zuiden van Chumphon zijn de kokosnoot bomen de hoogste ter wereld. Tot bijna 30 meter.

   Dan is plukken op de methode die jij beschrijft bijna onmogelijk. Een vangnet is nergens voor nodig. Ook vanaf deze hoogte blijven de noten heel. Alleen als de grond erg droog, dus hard is, dan stuiteren de kokosnoten erg ver, en kunnen makkelijk omstanders/goederen verwonden/beschadigen.

   Arjen

   • janbeute zegt op

    Inderdaad Arjan onze bomen zijn bij geen lange na 30 meter meer rrond de 10 a 15 meter, en worden hoofdzakelijk gebruikt voor de melk.
    Maar van het resterende vlees eromheen maakt mijn ega altijd een soort van koekdeeg.
    Bomen van zeker rond de 30 meter staan ook bij ons in het dorp, griezelt mij toe hoe ze de takken er afhalen op die hoogte.
    Ik woon in het noorden Lamphun provincie dus verweg van Chumphon.

    Jan Beute.

    • Arjen zegt op

     Arjan???

     Maar om de melk uit de noten te halen heb je het vlees nodig.
     Lamphun is dus boven Chumphon, ik betwijfel een beetje of de bomen echt 30 meter halen daar, maar ja, als je ziet dat dat wel zo zijn….. Verrast me wel!

     Groeten, ArjEn

 9. John Chiang rai zegt op

  Ik weet dat dierenleed nooit goed te praten is,maar verbaas mij eveneens over het feit dat de levenskwaliteit voor dieren bij velen in een totaal andere liga geplaatst wordt,als het soms micerable leven van hun eigen menselijke soortgenoten.
  Er zijn op deze wereld,en vooral in de derde wereld miljoenen mensen,die dagelijks van armoede gedwongen worden, om onder bizarre en mensonwaardige omstandigheden hun hongerloontje te verdienen.
  Een hongerloontje waar ook veel toeristen,zonder het zich te realiseren dagelijks van profiteren,terwijl ze vaak alleen de moraal apostel spelen als het om een aap.hond of olifant gaat.
  Velen zouden hoogstens een dier uit de dierentuin kennen,als velen in de toeristensector niet noodgedwongen bereidt waren om met hun schameleloontje aan dit betaalbare preisniveau mee te werken.
  Nogmaals dierenleed is nooit OK,maar dat geldt voor een mens/soortgenoot waarvan men de gevoelens nog beter zou moeten kennen, idem dito.
  Als ik tegenwoordig bijv. bij veel hondehouders kijk, krijg ik betreffende het gezegde ,,hondleven” een erg vreemd gevoel.
  Velen op deze wereld,en dan praat ik over onze menselijke soortgenoten,zouden zich vanaf morgen meteen tevreden geven met de vermenselijke levenskwaliteit die sommigen hun dieren geven.

 10. Peter zegt op

  In veel reacties lees ik dat j maar moeten wegkijken.
  De behandeling van deze apen is wel heel extreem en het is heel goed dat daar iets tegen gedaan wordt.
  In Europa en de VS bestaat er in ieder geval een wetgeving ter voorkoming van dierenleed die meestal ook wordt afgedwongen.
  Natuurlijk zijn er veel misstanden en natuurlijk moet daar ook wat aan gedaan worden.
  Maar om maar weg te kijken is natuurlijk niet de oplossing.

  • Arjen zegt op

   Dier mishandeling moet gestraft worden. En daar zijn ook in Thailand nu genoeg wettelijke mogelijkheden voor. Ik ken vele mensen die met apen kokosnoten plukken. Als ze al schreeuwen doen ze dat omdat de aap in een boom van 30 meter hoogte zit. Alle eigenaren die ik ken en zie werken gaan zeer liefdevol om met hun dieren.

   Er zullen ongetwijfeld slechte eigenaren zijn. Die moeten aangepakt worden. Als PETA die echt gezien heeft is het laakbaar dat ze niet meteen naar de lokale politie gaan, of er melding van maken bij het “office for agricultural affairs” (die gaan over het mogen hebben, en het gebruik van apen)

   Wat er nu gebeurt is vergelijkbaar met als er in NL een melkveehouder gevonden wordt die zijn koeien slecht behandeld, om maar meteen de verkoop van alle melkproducten uit NL te boycotten. Ik kan weinig respect opbrengen voor PETA.

   • Aroy-D zou ik toch al niet snel bij Albert Heijn kopen. Gewoon naar de Toko gaan en daar zullen ze het product zeker niet boycotten.

 11. Wim zegt op

  Dat er wat moet veranderen is ok, maar hebben al deze mensen die commentaar geven en het afkraken van deze praktijken ook een oplossing voor de mensen om hun dagelijkse portie rijst op tafel te krijgen?

 12. cees zegt op

  Natuurlijk is het niet goed te praten wat de apen aan gedaan word. maar hebben we wel eens filmpje gezien wat ze in Nederland doen met 1 dags kuikens, zijn het haantjes dan gaan ze direct in de versnipperaar.
  Dus begin bij jezelf.

  • BangkokFred zegt op

   Misschien even de moeite nemen om op de site te kijken van Peta dan zie je dat ze zich ook over Nederlandse dieren(mishandeling) schrijven, dus echt niet alleen over de aapjes in verre landen maar ook dichtbij in Nederland en de rest van de wereld.

   http://www.peta.nl

   • Erik zegt op

    Ja, BangkokFred, ‘schrijven’. Dat is me te simpel hoor. Peta gaat niet tegen Albert H c.s. zeggen dat Nederlands varkensvlees en kalfsvlees uit de schappen moet. Dat de ‘sport’visserij dierenkwelling is en verboden moet worden. Maar een ver land, ja, dat is gemakkelijk en dan loopt men niet het risico dat bij Peta de ruiten worden ingegooid. Hun ‘ethiek’ staat bol van eigenbelang.

    Zoals ik al schreef, alle dierenmisbruik de wereld uit maar begin eens in je eigen land te kijken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website