Nóg een reden om uit de Thaise lik te blijven: ze zijn overbevolkt, en niet zo zuinig ook. De gevangenissen staan wereldwijd op de achtste plaats als het gaat om de bezetting per cel. En het ziet er niet naar uit dat het probleem binnen afzienbare tijd wordt opgelost.

Het ergst zijn de gevangenissen voor vrouwen. Ondanks dat de regels luiden dat een gevangene 2,25 vierkante meter ter beschikking moet hebben in zijn of haar cel, komt het gemiddelde in Thailand op 1,1 vierkante meter of zelfs minder.

Thailand heeft in Zuid-Oost Azië relatief de meeste gevangenen, na Singapore. In het ‘Land van de Glimlach’ zitten maar liefst dik 224.000 mensen achter de tralies in 143 gevangenissen, terwijl de huisvesting (of wat daar voor door moet gaan)  slechts is berekend op nog geen 106.000. De oorzaak is drievoudig: er wachten te veel gevangenen op een proces, de straffen zijn te hoog en er bestaan weinig of geen alternatieven voor een verblijf in de nor.

In de Bang Kwang gevangenis in Bangkok meten de cellen 6 bij 8 meter. Daar moeten 43 personen verblijven. Per persoon is daardoor nog geen 0,8 vierkante meter beschikbaar. De ter dood veroordeelden dragen dag en nacht boeien, ondanks het feit dat ze de verblijven zwaar worden bewaakt. De gevangenen vragen om beter eten, betere sanitaire voorzieningen en toegang tot betaald werk en onderwijs. Veel gevangenen klagen over geestelijke of lichamelijke mishandeling

De centrale vrouwengevangenis in Chiang Mai is er nog veel erger aan toe, In cellen van 12 bij 19 meter verblijven maar liefst 180 tot 200 personen. Dat komt omdat hier veel illegale arbeiders vast zitten. Groot verschil met de mannelijke gevangenen is dat vrouwen slechte omstandigheden beter verdragen en minder snel klagen.

Meet dan 90 procent van de gevangenen zijn jongeren en mensen die kleine vergrijpen hebben gepleegd. Zij moeten in feite veroordeeld worden tot alternatieve straffen, een opleiding volgen of een boete krijgen. Ze zijn in eerste instantie gestraft door de rechters, maar krijgen een zwaardere straf opgelegd door het verblijf in de lik.

5 reacties op “Thaise gevangenissen barsten uit hun voegen”

 1. andy zegt op

  Toch eens dat boek bestellen. Hoor er veel van en dat maakt mij zeer nieuwsgierig.

  • Ik heb het gelezen op strand in Phuket. Is idd wel de moeite waard. Het leven is keihard aldaar. Alleen met geld kun je het draaglijk maken omdat alle bewakers corrupt zijn (waren?).

 2. Ton zegt op

  Ik ben eens op bezoek geweest in de gevangenis van Kamphaeng Peth.
  Is geen pretje daar.
  Het is een gemengde gevangenis, vrouwen wel van mannen in gescheiden cellen.
  Eten zeer slecht, familie zorgt voor beter eten.
  Bezoek achter tralies, 20 balies op een rij waarvan 4 voor vrouwen. Tijdens bezoekuur schreeuwt ieder zo hard mogelijk naar elkaar om zich enigszins verstaanbaar te maken.
  Familielid zit al 15 maanden in afwachting van proces, onduidelijke aanklacht en als bewijs slechts één ooggetuigenverklaring die niet betrouwbaar is.

 3. colin de jong zegt op

  Een gewaarschuwd mens telt voor 2 want het zijn bizarre toestanden in de Thaise gevangenissen waar ik mijn hond nog niet voor straf wil plaatsen. Heb diverse gevangenen bezocht evenals de vrouwen gevangenis in Chonburi waar wij van de Rotary enkele jaren geleden een computerklas hebben ingericht.Heb aan de directrice gevraagt of ik met vertaling even met een aantal dames mocht spreken. Het bleek dat 90% vast zat voor drugszaken en dat hun vriendjes vrij uit gingen. Heb daarover aan de bel getrokken bij de Thaise regering en bij de gouverneur van Chonburi want de dames werkten bijna altijd voor en in opdracht van hun dreugspooiers.Ik zag een aantal dames hoog in een boom zitten en vroeg mij af wat ze daar deden. Het antwoord was dat deze dames straf hadden en die moesten dan de bladeren schoon maken.Deze middeleeuwse toestanden komen vaker voor in de sterk overbevolkte gevangenissen, maar niet in Ned.waar het 3 sterrenhotels zijn. Trad eens op in de Marwei in Leeuwarden met de kerst en daar vroeg een gedetineerde of ik een whiskey wilde.Maar de limit was wel de Tbs kliniek dr.v.d. Hoeve waar ik zo misselijk werd van de overdreven luxe dat ik mijn biezen heb gepakt uit protest.Bezuinigen juist daar want dit slaat alles want dit supertuig wordt wel heel erg in de watten gelegt.

 4. Henk zegt op

  Ik heb zelf geen ervaring met een bezoek aan de gevangenis, maar moeders is onlangs bij iemand daar op bezoek geweest.

  Wat ze vertelde leek het mij dat hij eigenlijk in een “open” gevangenis zat. Hij en de overige gevangenen liepen gewoon vrij rond in een soort van dorp. Hij mocht niet de straat op van de bewakers, maar moest op de stoep blijven. Maar volgens moeders gaf hij daar helemaal geen gehoor aan, toen zij er was met familie. Dat was rond de tijd van hun vertrek trouwens, dus het duurde ook weer niet zo lang, begreep ik.

  Inmiddels is hij ook alweer uit de gevangenis ontslagen, maar mag nog niet gaan werken. begrijp dat hij zich een maand lang regelmatig moet melden.

  Henk


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website