Het sprookje van een barmeisje (deel 1)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Maatschappij
Tags: , , , ,
4 april 2022

(Diego Fiore / Shutterstock.com)

Nit is een ‘bargirl’, ze is 22 jaar en heeft een dochtertje van vier jaar met de naam Pon. Nit werkt sinds een aantal maanden in een bar in Pattaya.

Hiervoor werkte ze twee jaar in Bangkok als serveerster. Daarmee is ze gestopt. De huur van een kamer in Bangkok en de kosten voor haar eigen levensonderhoud waren te hoog in verhouding tot het salaris dat ze verdiende. Er bleef te weinig geld over om naar haar familie te sturen.

Zes monden voeden

De vader van Nit is een rijstboer in Isaan. De grond die hij verbouwd moet hij pachten. Hij verdient bijna niets. Te weinig voor zijn gezin. Nit heeft ook een nog jongere zus en een oudere broer. Haar broer ziet ze nooit, hij werkt in een fabriek en heeft een eigen gezin dat hij ook nauwelijks kan onderhouden.

De familie van Nit bestaat verder nog uit haar moeder en drie kleine kinderen. Haar eigen kind van vier jaar, de zoon van haar zusje die vijf jaar is en een meisje van drie jaar. Dat meisje van drie jaar is de dochter van een Thaise man uit een ander dorp. Hij kan niet voor het kind zorgen en werkt in de stad, dus is het kind opgenomen in de familie van Nit. In totaal moeten er zes monden gevoed worden.

Ontmaagd

Het zorgen voor het gezin is een taak die Nit voor een groot deel op haar heeft genomen. Ze heeft geen keuze. De oudste dochter in Isaan is de klos. Op vele fronten. Soms worden de meisjes op het platteland als ze jaar of vijftien zijn ‘ontmaagd’ door een buurjongen of nog erger door de buurman. Verkracht dus. Veel meisjes hebben rond hun achttiende een kind. Nit ook. Het resultaat van een relatie van drie maanden met een Thais vriendje. Ze besloot het kind te houden. Niet echt een keuze, want geld voor een abortus is er niet. Althans een normale abortus.

De vader is foetsie. Heel normaal op het Thaise platteland. Naar schatting 70 procent van de jonge moeders in Isaan geen contact heeft met de vader. Een uit de hand gelopen vrijpartijtje en een kindje? “Jouw probleem”, zegt de Thaise vader en neukt vrolijk verder met een ander meisje. Seksuele voorlichting heeft Nit nooit gehad. Van voorbehoedsmiddelen of SOA’s had ze toen nog nooit gehoord.

Farang als vriend

Nit wil graag een farang als vriend en potentiële echtgenoot. Een ander meisje in het dorp van Nit heeft een farang als boyfriend. Deze Engelsman is taxichauffeur en zorgt voor haar, hij stuurt geld vanuit Engeland. Dat wil Nit ook. Ze kan dan bij haar familie en haar dochtertje blijven. De enige manier voor haar om met een farang in contact te komen is de seksindustrie. Ze vindt het een moeilijke stap.

Nit kent de verhalen over Pattaya van het andere meisje uit het dorp, maar Nit is verlegen en spreekt geen Engels. Daarnaast is ze doodsbang. Zomaar meegaan met een farang, je weet nooit of het een enge man is. Wat voor vreemde eisen zal hij stellen? Wat als een farang dan kwaad wordt en niet wil betalen of problemen maakt? Gaat schreeuwen tegen haar. Ze is nu al bang, laat staan wanneer er een dronken farang dingen van haar eist die ze niet wil.

Ze praat zichzelf moed in en besluit om samen met haar jongere zus de stap te wagen. Ze wacht haar zus op in Bangkok en ze nemen de bus naar Pattaya. Ze gaan werken in de ‘Puppybar’. Een zogenaamde ‘short time’ bar. Dat betekent dat boven de bar een aantal kamers zijn. De customer zoekt een meisje uit en neemt haar mee naar boven voor uurtje of zo. Ze kennen de ‘Puppybar’ via het andere meisje uit het dorp.

Vechten om klanten

De zus van Nit is na drie dagen werken al weer op weg terug naar Isaan. Ze is slechts één keer met een farang mee naar boven geweest. Dat was geen succes. Te bang, te verlegen en niet in staat om te communiceren. Vanaf nu is Nit alleen. Ze mist haar kleine dochtertje, haar zus en de rest van haar familie. Ze heeft geen vrienden of andere familie in Pattaya. De oudere meiden in de bar zijn gemeen tegen haar. Er zijn weinig klanten in bar. De concurrentie is groot, om iedere klant wordt bijna letterlijk gevochten.

De meeste meiden in de Puppybar zijn inmiddels gehard en afgestompt door het barleven. Ze kennen de trucjes. Ook proberen ze potentiële klanten van Nit af te pakken. Ze heeft zich nog nooit zo eenzaam gevoeld. Niet dat iemand dat zal merken, Nit lacht altijd, zoals veel Thai doen. Als de bar sluit, loopt Nit alleen op straat, ze wandelt naar haar kamer die ze gehuurd heeft voor 2.000 baht per maand. Het is een erg kleine kamer, maar wel voor haar alleen. Een oude gammele radio is haar enige vermaak. Ze luistert naar Thaise liefdesliedjes en ze valt iedere nacht in slaap met de radio nog aan.

Slank en tenger

Nit heeft nog nauwelijks klanten gehad. Ze maakt zich zorgen of ze haar kamerhuur wel kan betalen. Ze piekert veel en slaapt daardoor slecht. Nit is niet bijzonder knap en heeft kleine borsten, daarom valt de keuze niet vaak op haar. Het enige voordeel is haar figuurtje en haar jeugdige leeftijd. Ze is slank en tenger. Ze weet dat farang dat mooi vinden, vooral de wat oudere farang. De paar klanten die ze heeft gehad, waren ook voornamelijk oudere mannen. Ze waren gelukkig wel heel vriendelijk.

Geen geld om op te sturen

Op een dag ziet Nit een farang voorbij lopen. Hij ziet er verzorgd uit. Nit doet iets wat ze anders nooit doet, ze roept hem na. De farang reageert en loopt naar haar toe. Ze neemt hem gauw mee naar binnen de bar in. De farang is aardig en maakt grapjes. Nit spreekt inmiddels een beetje Engels. Ze heeft wat Engelse taalboekjes gekocht.

Gelukkig begrijpt de farang haar en verloopt de communicatie minder moeizaam dan normaal. De farang wil wel seks met haar, Nit is blij. Het is bijna de 15de van de maand en ze moet haar kamerhuur weer betalen. Haar familie vraagt iedere dag wanneer ze geld opstuurt. Maar Nit heeft geen geld om op te sturen. Soms eet ze niet om geld uit te sparen en gaat ze slapen met een lege maag.

De farang wil niet naar de kamer boven de bar, maar neemt haar mee naar zijn hotel op vijf minuten loopafstand. Ze hebben seks met elkaar en na afloop wordt ze niet direct weggestuurd. De farang helpt haar zelfs met haar Engelse les. Ze heeft de lesboeken laten zien die ze in haar tas heeft. De farang haalt wat vakantiefoto’s uit zijn koffer en laat die aan haar zien. Nit voelt zich wel op haar gemak bij de farang, ze vraagt aan hem of ze zijn telefoonnummer mag hebben. De farang stemt in. Ook krijgt ze een flinke fooi van de farang. Nit is in haar nopjes, ze kan nu haar kamerhuur betalen.

Blijven slapen

De dagen die volgen, zit Nit gespannen voor de bar te wachten of de farang haar misschien belt of langs komt lopen. Maar helaas, geen farang. Na vier dagen ziet ze de farang plotseling langs lopen en hij herkent haar ook. De farang loopt op haar af en begroet Nit. Ze vraagt of zij mee mag met hem naar zijn hotel. “Maybe” zegt de farang en loopt weer weg.

Later op de avond komt hij toch terug om haar op te halen. Ze vraagt of ze bij hem mag blijven slapen, de farang vindt het prima. Nit besluit om extra haar best te doen. Ze maakt de farang ’s nachts wakker om met hem te vrijen. De farang krijgt waar voor zijn geld en is ook blij. Nit krijgt wederom een flinke ‘tip’. Hij is in iedere geval geen ‘Cheap Charlie’ denkt Nit.

Een sprookje

De dagen daarna kan Nit de farang niet uit haar hoofd zetten. Hij is terug naar zijn land, zijn vakantie is voorbij. Ze besluit hem te bellen en te SMS-en. Een behoorlijk risico, want bellen en SMS-en naar het buitenland is duur en als hij niet reageert dan is de teleurstelling groot. Gelukkig reageert hij wel. De weken die volgen zijn als een sprookje voor Nit. Ze bellen of SMS-en vrijwel iedere dag met elkaar. De farang zegt dat hij haar erg leuk vindt, daar komt bij dat de farang vrijgezel en dus beschikbaar is.

Nit is inmiddels bij een andere bar gaan werken en voelt zich minder eenzaam. Ze is nu zelfs bevriend met een ander barmeisje. De farang heeft haar beloofd om terug te komen voor haar. Dat duurt nog zes maanden, maar Nit kan wel wachten. Ze heeft nog steeds niet veel klanten. Ze is wel een paar dagen met een klant mee geweest, maar uiteindelijk wilde hij haar niet voor alle dagen betalen. Nit was erg teleurgesteld, ze voelde zich bedrogen en misbruikt.

De farang op wie ze haar zinnen heeft gezet, heeft haar inmiddels geld gestuurd. Ze is dolblij. Eindelijk kan ze wat geld opsturen naar haar familie in Isaan.

Voorstellen aan de familie

De maanden verstrijken en het is zover, de farang komt weer naar Thailand, ditmaal om haar op te zoeken. Ze is alleen bang dat hij liegt of zich op het laatste moment bedenkt. Ze heeft iedereen verteld dat er een farang speciaal voor haar naar Pattaya komt. Wanneer hij niet komt opdagen betekent dat gezichtsverlies. Een enorm risico voor haar. Ze wil de farang meenemen naar haar dorp in Isaan en aan haar ouders voorstellen. Als de farang wegblijft, moet ze veel mensen teleurstellen, iets wat ze niet graag doet.

Gelukkig heeft ze de farang goed ingeschat, hij wacht haar op in zijn hotel in Pattaya. De farang heeft zelfs cadeautjes voor haar meegenomen, een grote pluche knuffelbeer en parfum. De eerste dagen van het samenzijn verlopen wat onwennig. Nit kent de farang nauwelijks en gaat toch de komende tijd met hem doorbrengen. De farang blijft drie weken in Thailand en zal ook met haar meegaan naar Isaan.

Het voorstellen aan de familie is een grote stap voor Nit. Daarmee wil ze zeggen dat dit haar officiële vriend is, een potentiële huwelijkskandidaat. Maar ze weet niet of de farang er ook zo over denkt en of hij voor haar wil zorgen. Wanneer hij dat niet wil, heeft ze veel uit te leggen. Er zal dan over haar geroddeld worden in het dorp, dat ze geen goede vrouw is en de farang heeft laten lopen. Ondanks de blijdschap van zijn aanwezigheid slaapt Nit iedere nacht slecht; ze piekert veel over wat er mis kan gaan.

Naar Isaan

De farang gaat met Nit naar Isaan om kennis te maken met de familie en haar geboortedorp te bezoeken. De busreis duurt lang en is dodelijk saai. Ze worden bij aankomst opgewacht door de familie en haar vierjarige dochtertje Pon. Nit’s zus is ook meegekomen. Zij zorgt voor Pon nu Nit in de stad werkt.

Nit wil haar dochtertje knuffelen maar Pon wil niets van haar weten. Nit is in de ogen van Pon een vreemde. Toen Pon 1 jaar was is Nit vertrokken naar Bangkok om te werken als serveerster. Sinds die tijd is ze slechts drie keer een paar dagen terug geweest in haar dorp. Ze heeft geen geld om vaker naar Isaan te gaan. Hierdoor is Pon totaal vervreemd van haar moeder. De farang ziet het van een afstandje en moet een paar keer slikken.

Morgen deel 2.

– Herplaatst artikel –

2 reacties op “Het sprookje van een barmeisje (deel 1)”

  1. Henk Coumans zegt op

    Heel mooi en werkelijk verhaal. Zie deel 2 vol verwachting tegemoet

  2. john koh chang zegt op

    dank. Met genoegen gelezen en herkend. Kijk uit naar deel 2


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website