Thailand is niet voorbereid op zorg voor zijn in hoog tempo verouderende bevolking, zegt demograaf Pramote Prasartkul, verbonden aan het Institute for Population and Social Research van de Mahidol universiteit.

De faciliteiten voor ouderen zijn uiterst beperkt en de Thaise AOW is te laag voor een redelijk leven. Thans bedraagt de maandtoelage voor ouderen tussen 60 en 69 jaar 600 baht, 700 baht voor ouderen tussen 70 en 79, 800 baht voor ouderen tussen 80 en 89 en 1.000 baht voor ouderen van 90 en ouder.

De cijfers zijn weinig hoopgevend. In 1990 was 7,36 procent van de bevolking ouder dan 60 jaar; in 2030 zal dat percentage zijn opgelopen tot 25,12 procent. De levensverwachting bedraagt 83 jaar, waarvan voor mannen 1 jaar gepaard zal gaan met een handicap en voor vrouwen 1,5 jaar.

Armoede

Nu al zijn veel ouderen hulpeloos. Ze leven in armoede, hebben lichamelijke gebreken, voelen zich eenzaam en vernederd. Kinderen en kleinkinderen wonen en werken in de grote stad en kijken vaak niet meer naar hen om. Met Songkran kan er hoogstens een telefoontje vanaf.

Voor Khom Khongngoen (67) was dat op 10 september vorig jaar (World Suicide Prevention Day) reden om zijn huis en zichzelf te begieten met benzine en in brand te steken. Zijn kleinkinderen wilden niet dat opa bij hen woonde. ‘They are disgusted with me’, schreef hij in zijn afscheidsbriefje. ‘I don’t want to ask for anything else. […] No one will have to be bothered with my life anymore. The cremation is done.’

Faciliteiten voor ouderen

Vooral in Bangkok bestaat grote behoefte aan faciliteiten voor ouderen. Als ze er al bij hun kinderen wonen, zijn ze 10 tot 12 uur van de dag op zichzelf aangewezen, want de kinderen gaan vroeg van huis en komen laat thuis. Sommigen kunnen zich misschien een huishoudster veroorloven, maar die zijn niet opgeleid om ouderen te verplegen.

Een voormalige verpleegster en vrienden openden eind vorig jaar in Phutthamonthon een verzorgings- annex verpleegtehuis voor ouderen, Master Senior Home geheten. Het biedt onderdak aan 20 ouderen en herstellende patiënten, die volledig verzorgd worden. Er is een interne verpleegster, één keer week krijgen ze bezoek van een fysiotherapeut en eenmaal per maand komt een dokter langs. De kosten bedragen 14.000 tot 25.000 baht per maand. Een lovenswaardig initiatief, maar een druppel op de gloeiende plaat. En er moet flink voor in de buidel worden getast.

www.dickvanderlugt.nl – Bron: Bangkok Post

 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Ouderen zijn het kind van de rekening in vergrijzend Thailand”

 1. M.Mali zegt op

  Wat een schril contrast, in de familie van Maem in Ban Namphon (Udon Thani)
  Van de 6 kinderen wonen er 5 in het zelfde dorp.
  Een van hen is het hoofd van het plaatselijke ziekenhuis en verzorgd Maem haar moeder uitstekend.
  Zoals jullie hebben gelezen is vorig jaar Maem haar vader overleden.
  De familie bekommert zich liefdevol om hun moeder.
  De oudste dochter woont al praktisch haar hele leven in het ouderlijke huis, sinds het overlijden van haar echtgenoot.
  Haar dochter en haar schoonzoon, hebben hun baan opgegeven in een resort in Kananchiburi (aan de Mekong) waar ze 12 jaar hebben gewerkt en dus een vast redelijk inkomen hadden….en zijn dus ook in het zelfde huis komen wonen, waar ik ook 3x per jaar verblijf gedurende nu 6 weken…
  Het is reuze gezellig met elkaar en ik voel me echt als een familielid…
  De moeder die dus alleen is achtergebleven wordt dus fantastisch opgevangen en ze moet ook nog eens lachen als ik grapjes maak.
  Ja ik voel me hier echt thuis bij deze familie en heb vaak tranen in mijn ogen als ik weer terug ga naar Hua Hin…..
  Dit is in tegenstelling tot bovenstaand bericht dus een totaal andere wereld.
  In deze familie wordt liefde naar elkaar betoond en zorgt men voor elkaar…
  Ik heb wel eens gesteld, dat als de Euro totaal in elkaar dondert en ik geen geld meer heb, wat dan te doen?
  Het antwoord was:”Mali maak je geen zorgen want dan zorgt de familie voor jou !!!!”
  Ik ben dan ook overtuigd dat deze liefdevolle zorgzame familie dit zal doen….

  Dus het kan ook anders……

  • Marcus zegt op

   Maar als ze de baan opgegeven hebben , waar komen de middelen dan vandaan om het zo goed te hebben?

   • M.Mali zegt op

    De familie heeft 100 rai grond (1 rai = 1600m2)
    35 Rai rubber bomen waar de oogst vorig jaar is opgestart, daar komen de inkomsten uit.
    Dan ook nog eens 35 rai rijst.
    30 rai overige producten….
    Dus daar komen de middelen van bestaan vandaan.
    Zij verzorgen dus het land.
    Tevens hebben ze een verkoop punt voor voedsel en fruit shake’s….
    Alle overige familie leden hebben een goede baan.
    Zie mijn forum over Thailand, waar ik dit uitgebreid heb beschreven. Je kan mij per mail daarover vragen:thailander.nl@gmail.com.
    Dus hier in deze familie zal nooit iemand onverzorgd achter blijven, maar omringd worden met liefdevolle zorgen

    • heiko zegt op

     Beste, M.Mali

     Mooi geschreven,maar.De meeste 98% van de oudjes leven in armoede of ze moeten een farang tegen gekomen zijn die de stakkers nog een beetje geld geven .kom maar eens in Ubonratchathani kijken,de meeste wegen nog geen 45kg en de kinderen hebben het te druk met de eigen problemen.En we moeten er niet zo moeilijk over doen.is al duizende jaren zo.

 2. heiko zegt op

  http://www.dickvanderlugt.nl schrijft:

  Een voormalige verpleegster en vrienden openden eind vorig jaar in Phutthamonthon een verzorgings- annex verpleegtehuis voor ouderen, Master Senior Home geheten. Het biedt onderdak aan 20 ouderen en herstellende patiënten, die volledig verzorgd worden. Er is een interne verpleegster, één keer week krijgen ze bezoek van een fysiotherapeut en eenmaal per maand komt een dokter langs. De kosten bedragen 14.000 tot 25.000 baht per maand. Een lovenswaardig initiatief, maar een druppel op de gloeiende plaat. En er moet flink voor in de buidel worden getast…..

  98% van de thaien kunnen dat bedrag niet betalen.Een druppel op een gloeiende plaat?

  • nitnoy zegt op

   Hallo Dick van der lugt. Had nooit eerder gehoord dat oudere mensen een AOW kregen van 600 bath tot 1000 bath per maand. Waar kan ik dit terug vinden.

   • dick van der lugt zegt op

    Beste Nitnoy,

    Ik kan je vraag niet beantwoorden. Ik heb de gegevens in mijn stuk ontleend aan een artikel in Bangkok Post, waarin deze bedragen werden genoemd.

    • nitnoy zegt op

     Hallo Dick,
     Kan je mij de datum of kan je het stuk van de Bangkok Post inscannen. Probeer er achter te komen maar hier in het kleine dorpje waar mijn schoonmoeder leeft krijgt niemand geld.Dus met dat stuk van de Bangkok Post kan ik misschien iets verder komen en iets doen voor al die oude mensen hier. Email bekend bij redactie.

     • Dick van der Lugt zegt op

      Beste Nitnoy,
      Ik doe mijn best, maar de internetshop is nu even dicht met Songkran. Geduld dus.

 3. j.Jordaan zegt op

  Ik weet van de familie van mijn vrouw dat haar oude moeder elke maand 500 BHT krijgt.
  Dat is in Thailand het maximum. Bedragen van 600 of 1000 Bht bestaan niet.
  Er zullen natuurlijk gemeenten zijn die zelfs die 500 niet uitbetalen en die dat in hun eigen zak laten verdwijnen. Maar officieel hebben die oudjes daar recht op.
  Voor 500 BHT ga je net niet dood. Je kan van alleen water drinken het heel lang uithouden.
  J.Jordaan.

  • nitnoy zegt op

   Beste Jordaan,
   Kan je aan je mij laten weten welke instantie dit geeft. In het dorp waar mijn schoonmoeder leeft krijgt niemand iets. Wil dat uitzoeken zo dat ik deze mensen kan helpen. Als ze daar recht ophebben moeten ze dit ook krijgen. meesten leven al in grote armoede.

 4. j.Jordaan zegt op

  De gemeentes moeten dat geven, ook in mijn dorp dicht onder de rook van Pattaya . Mensen hier die 65 of ouder zijn en geen enkele bron van inkomsten hebben word dat gegeven. Ga mij niet vragen wie hier voor verandwoordelijk is. Ik weet alleen dat de vorige regering dat heeft ingesteld. Dat vanderlugt, die toch alle nieuws in Thailand natrekt daar geen antwoord op kan geven, hoe moet ik dat dan doen.
  Zeker is dat heel veel oudere dat bedrag krijgen. Denk je dat die gemeentes dat zo maar uit hun zelf doen? Geloof dat maar niet.
  J.Jordaan.

  • redje zegt op

   De regering betaalt de 500 Th bath voor oude mensen .je moet het wel regelen waar je ingeschreven staat in het huisboek…
   een fijne dag

 5. dick van der lugt zegt op

  Misschien verdient het aanbeveling voor degenen die vragen hebben over het pensioen dat de ouderen in hun dorp niet ontvangen, om contact op te nemen met de demograaf die in het artikel aan het woord komt. Zijn instituut heeft vast wel een website en een email adres.

  Verder zal ik het artikel uit Bangkok Post waar mijn bericht een samenvatting van is, inscannen en op mijn website zetten. De URL horen jullie nog van me.

  Lijkt me een prima idee wanneer bloglezers zich inzetten voor de ouderen in hun dorp die een toelage onrechtmatig wordt ontzegd.

 6. dick van der lugt zegt op

  Het pensioenverhaal uit Bangkok Post heb ik beschikbaar als pdf en kan ik aan geinteresseerde lezers per email toesturen. Reageer dan even onder het artikel dan zie ik het emailadres. Helaas wil WordPress het niet op mijn eigen website zetten.

  • Moderator Thailandblog zegt op

   @ Dick, stuur maar naar Thailandblog, dan zetten wij het op het blog.

   • nitnoy zegt op

    Hallo Moderator Thailandblog is dit artikel al beschikbaar

    Moderator: Nee, nog niet

 7. Bacchus zegt op

  Voor zover mij is verteld is uitbetaling de verantwoording van de gemeentelijke overheid. In ons dorp wordt door de Baan Jai (dorpshoofd) gezamenlijk met zijn assistente voor uitbetaling gezorgd. Dus Nitnoi informeer daar eens zou ik zeggen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website