Het Thaise bureau van Epidemiologie heeft een prognose afgegeven van de belangrijke ziektes en gezondheidsrisico’s voor Thai. Twaalf ziektes en aandoeningen zullen er voor verantwoordelijk zijn dat in 2011 bijna 80.000 Thais sterven.

In recent gepubliceerde rapport, heeft het bureau 12 gezondheidsrisico’s genoemd, waar onder griep, HIV/Aids, luchtvervuiling en chemische ongevallen, die speciale aandacht behoeven. Deze risico’s zullen de gezondheid van 12,5 miljoen mensen negatief beïnvloeden, hiervan zullen er 78.000 uiteindelijk sterven. Het rapport moet de Thaise overheid in staat stellen preventieve maatregelen te nemen, zei Directeur Pasakorn Akarasewi.

Kransslagadervernauwing (hart en vaatziekten) en suikerziekte worden als de twee belangrijkste doodsoorzaken genoemd. Er zullen dit jaar naar verwachting 36.000 Thai aan sterven. Gevolgd door HIV/Aids met 28.000 doden en verkeersongevallen die 11.000 mensen het leven zal gaan kosten.

Aids

Dr Pasakorn liet weten dat het aantal sterfgevallen in verband met Aids de komende 7 à 10 jaar hoog zal blijven. De preventieve maatregelen om de verspreiding van Aids tegen te gaan, zullen pas over een langere periode effect hebben. Daarna zal na verwachting het aantal slachtoffers structureel verminderen. Dit jaar zullen er 10.000 nieuwe gevallen van HIV/Aids bijkomen. Er zijn naar schatting 205.000 Thai Hiv-positief, zij moeten medicijnen slikken om te voorkomen dat ze Aids krijgen.

Griep

Ongeveer een miljoen mensen zullen griep krijgen, waarvan er naar waarschijnlijkheid 300 zullen sterven. “Griepvaccinatie, speciaal onder de risicogroepen zoals personeel in de gezondheidszorg, bejaarden en mensen met chronische aandoeningen, kan helpen om het risico van de griepvirus te verminderen,” zei Dr Pasakorn.

Tropische virusinfecties

Virusinfecties, en andere door insecten overgedragen ziekten, zoals dengue-fever (knokkelkoorts), vormen ook een ernstig gezondheidsprobleem. Tussen de 70.000 – 90.000 Thai krijgen hier mee te maken.

Hondsdolheid

Rabiës (hondsdolheid) vormt tevens een gevaar. Van de 300.000 tot 400.000 geïnfecteerden zullen er ieder jaar 15 tot 20 sterven.

Verdrinking

Verdrinking is een belangrijke doodsoorzaak bij Thaise kinderen jonger dan 15 jaar. In 2011 zullen er 1.500 kinderen sterven door verdrinking. Daarnaast zullen er nog eens 2.750 in ziekenhuizen moeten worden behandeld. Wereldwijd wordt verdrinking door de World Health Organisation (WHO) gezien als één van de belangrijkste doodsoorzaken onder kinderen.

Bron: Bangkok Post (met dank aan Bert Gringhuis voor de vertaling).

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Prognose gezondheidsrisico’s Thai in 2011: 78.000 doden”

 1. Johnny zegt op

  Geen moderne westerse ziekten?

  hart en vaatziekten
  kanker

  • Bert Gringhuis zegt op

   Zeker wel, kanker is doodsoorzaak Nr. 1, ook in Thailand. Het is niet in een soort preventieprogramma opgenomen, vandaar dat het niet is genoemd.

   Tel er daarvoor nog maar eens 25 – 30.000 sterfgevallen bij, relatief evenveel als in de meeste andere Aziatische landen, maar – ook weer gemeten naar aantal inwoners – “slechts” de helft van van westerse (Europese) landen.

 2. Niek zegt op

  Een hoogst vreemde gezondheidsrisico’s statistiek! Hart- en vaatziekten zal in de statistiek wel betrekking hebben op ‘coronary artery diseases’ met 36.000 slachtoffers, Johnny.
  Het is inderdaad vreemd dat ‘kanker’ ontbreekt maar ook ‘ (huiselijke)geweldsmisdrijven ‘ en ‘malaria’. Ook is het vreemd , dat de statistiek op het eind ineens een territoriaal kriterium invoert nl :’.Health problems caused by haze in the north and the sound’ , wat in de meeste gevallen betrekking zal hebben op de categorie ‘coronary artery diseases. Krijgen we dan dubbeltellingen? En waarom wordt dat territoriaal kriterium alleen ingevoerd bij ‘haze problems’ en niet bij de andere ziekteverschijnselen.
  En waarom hebben ‘child injuries’ alleen betrekking op verdrinking?
  En wat zijn 28.000 Aidsslachtoffers, terwijl we weten dat het merendeel van de HIV-geinfecteerden sterft aan andere ziekten vanwege de afbraak van het immuniteitssysteem.
  Bijv. moet iemand die sterft aan TBC nu ingedeeld worden in de kategorie ‘Aids’ of ‘TBC’?
  De betrouwbaarheid van dit soort statistieken staat of valt ook met het gebruik van eensluidende kriteria door alle ziekenhuizen en ook met een betrouwbare diagnose en rapportage en daar weten we niets over.

 3. Het aantal griepdoden klopt natuurlijk ook niet. Dat ligt veel hoger.
  In Nederland sterven jaarlijks 250 tot 2.000 personen direct aan de griep of aan de gevolgen ervan, vooral ouderen boven de 65 jaar.

  Dus als je kijkt naar de Thaise bevolking zouden het er wel eens 10.000 kunnen zijn.

 4. Hans meer dan 13 jaar woonachtig in Thailand zegt op

  Wat betreffende de ziekte “AIDS” .,hebben de meeste Thaien hiervoor hun antwoord klaarliggen…de farangen brengen deze ziekte ons land binnen.
  Zonder ook maar te beseffen dat de meeste Thaise mannen het liever zonder condoom doen dan met condoom, en zo zullen veel echtgenotes van deze Thaise mannen die veelal vaak vreemd gaan buiten de deur ongewensd besmet worden met deze verschrikkelijke ziekte.
  Veel vakantie-gangers (farangen) die eveneens met een thaise in een massagehuis of op de hotelkamer óók plezier willen beleven, worden vaak door de Thaise aangeboden voor extra betaling het eveneens zonder te doen.
  Onder deze groep farangen zijn er die zonder AIDS het land binnenkomen, en deze souvenier aan het einde van hun vakantie mee terugnemen naar hun vaderland.

  • Niek zegt op

   Er zijn maar zeer weinig Thaise vrouwen die onvoorwaardelijk het gebruik van een condoom en/of extra betaling eisen. Het al of niet gebruiken van een kondoom hangt vrijwel altijd af van het initiatief van de ‘klant’. Ik (‘single’) woon ook al meer dan 11 jaar in Thailand, Hans, en daarvoor veelvuldig een korte termijnbezoeker en tevens een liefhebber van vrouwelijk schoon. Veel Thaise vrouwen zijn dan ook medeplichtig in het overbrengen van het HIV-virus, vind ik, en niet alleen de mannen.
   Ze geven vaak te kennen, dat zij het ook ‘lekkerder’ vinden zonder kondoom.

 5. Hans meer dan 13 jaar woonachtig in Thailand zegt op

  Natuurlijk Niek…als een Thaise man het met een Thaise vrouw zonder condoom doen,
  dan hebben ze beiden evenveel risico.
  Hier bij ons in de stad zitten de karaoke/bar vol met werkende vrouwen, en de klanten zijn enkel Thaise mannen
  Vrijwel al deze mannen zijn getrouwd, maar zij zit thuis met haar kinderen te wachten totdat manlief thuis komt met zijn zware en vermoeiende job.

  • Niek zegt op

   In jouw omgeving zijn het kennelijk alleenThaise mannen die ‘het’ met Thaise vrouwen doen, beschermd of onbeschermd, maar de buurten die ik frekwenteer in Bangkok en Chiangmai zijn het alleen maar farangs. En ik zou al de farangs niet graag de kost geven die ‘het’ zonder kondoom doen en dan ook hun vrouwen (als ze die al hebben) de besmetting kunnen overdragen, of vice versa hun vrouwen die elders een besmetting oplopen en het aan hun man overdragen. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, vrouw of man, Thai of farang of anderszins. Het doet er weinig toe of je het nu aan je partner overdraagt of aan iemand anders. Het is altijd voor iedereen tragisch, hoewel je na een HIV-besmetting met gebruik van de juiste Aids-remmers nog tot in lengte van dagen een normaal leven kan leiden. Ik ken enkele voorbeelden.

   • Niek zegt op

    Ik moet er nog aan toevoegen, dat zeker in de Thaise maatschappij de mannen een veel grotere vrijheid genieten om te doen waar ze zin in hebben, dus ook een grotere kans lopen om het virus op te lopen dan hun vrouwen. Dus het is toch niet helemaal ‘hetzelfde schuitje’ waar we in zitten, man of vrouw…….etc.

   • Vrouwen raken veel sneller besmet met het Hiv-virus dan mannen, omdat bij de geslachtsgemeenschap een groter oppervlak (de vagina) is betrokken en sperma een hogere concentratie van het virus bevat dan vocht uit de vagina en de baarmoederhals.

    Het is zaak je te laten testen bij onbeschermd seksueel contact omdat veel mensen die met Hiv zijn geïnfecteerd, tot jaren na de besmetting vrij van symptomen blijven. Veel van de symptomen die uiteindelijk optreden, doen zich ook bij andere aandoeningen voor. Zo kan iemand jaren besmet zijn zonder dat hij/zij het weet.

 6. Hans meer dan 13 jaar woonachtig in Thailand zegt op

  Nu zijn er óók plots veel thaise vrouwen in onze provincie.,maar dat heeft een andere reden…aangezien er in de “Poel van verderf” weinig, goedkoop, gevaarlijk en geen werk meer is voor de Thaise vrouwen aldaar.,kere vele van deze dames van plezier terug naar hun familie (bij ons in de provincie) en proberen ze hier werk te zoeken in de vele karaoke-bars…maar óók daar proberen veel te veel vrouwen aldaar wat bij te verdienen, wat vrijwel onmogelijk is.
  Met zo’n 10 dames vóór de tent reclame maken, en zo’n 5-10 dames nogeens binnen met ca 2 á 3 klanten…veelal thaise vreemdgangers valt er weinig voor deze dames te verdienen.
  Het is een treurig aanzien, maar helaas het is niet anders.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website