Geen vertrouwen in ontrouw

Door Gringo
Geplaatst in Maatschappij, Relaties
Tags: , ,
21 december 2011

In de meest culturen is ontrouw een taboe, zelfs in Thailand, waar ontrouw bijna een traditie is. Desondanks beschouwt men het nog steeds als afkeurenswaardig.

Nou ja, in theorie dus. Maar niet in de praktijk, zoals de recente Durex Sex Survey heeft onthuld. Onze mannen en vrouwen hebben weer iets om trots op te zijn, want de Thaise man komt in dat onderzoek op de eerste plaats met maar liefst 54%, wanneer het gaat om het bedriegen van hun partners. De Thaise vrouw bezet met 59% de tweede plaats in de wereld. Dat betekent dat meer dan de helft van de mensen die we om ons heen zien lopen zoals vrienden, familie, etc, hun partner ooit hebben bedrogen.

Mijn vader vertelde me dat hij de enige van zijn vrienden was, die zijn vrouw nimmer heeft bedrogen. Enkele van zijn vrienden zijn trouwe klanten bij massagesalons, terwijl sommigen zelfs kinderen bij hun minnaressen hebben. De meesten van hen vinden echter, dat ze niets verkeerd doen. Immers, voor mannen zijn het “ervaringen” en niemand wordt het etiket “promiscue” opgeplakt. Dat mannen ontrouw zijn is even aanvaardbaar als corruptie onder de politici.

De enquête, gehouden onder 29.000 mensen in 36 landen, geeft ons zo’n beetje de waarheid over onze huidige samenleving, waarin het bij de hand hebben van een paar extra liefjes wordt beschouwd als ‘cool’. Ik heb ook vele verhalen gehoord over hoe vriendinnen een afspraakje hadden met twee mannen tegelijk, of stiekem even verdwijnen met hun tijdelijke minnaar. Het werk, een zieke tante of een buikgriep als dekmantel.

Mensen worden niet graag bedrogen, maar ze hebben altijd excuses als het gaat om hun eigen ontrouw. Het is gewoon een impulsieve daad en het stelt niets voor. Hij of zij kwam op mij af en ik kon geen nee zeggen. Het is mijn keuze om andere opties te verkennen en het is niet verkeerd zolang ik niet betrapt wordt. De lijst van hun creativiteit gaat heel ver en het lijkt erop dat de opwinding het steeds wint van de moraal.

Ja, wat kan er nu eventueel misgaan met een beetje – nutteloze – pret? Nou, veel, natuurlijk. Uit onderzoek blijkt dat 2 tot 3% van alle kinderen het product van deze ontrouw zijn. Een ongebonden, tijdelijk liefje kan serieuze gevolgen hebben in iemands leven. In onze maatschappij is het al erg genoeg om een ”mia noi” te hebben, maar het is nog veel erger om te worden bestempeld als een product ontrouw en immoraliteit. Wie vals speelt of een avontuurtje heeft met een getrouwde man, laat eventuele kinderen de dupe worden.

Als we kijken naar dat bedriegen, moet men vaststellen dat het niet verklaarbaar is. Psychologen zeggen dat deze bedriegers een moeilijke jeugd hebben gehad en zich op deze manier alsnog willen bewijzen. Sociologen zeggen dat ontrouw laat zien hoe corrupt het moreel van de samenleving is. Biologen zeggen dat de mens niet geboren is om monogaam te zijn. Economen zeggen dat het logisch is, dat armere vrouwen zich aangetrokken voelen door mannen met geld, ongeacht hun huwelijkse staat. Sommige religieuze mensen zeggen dat het allemaal om karma uit vorige levens gaat. Wie het weet, mag het zeggen!

Alles wat ik weet is dat het aantal echtscheidingen, in het bijzonder door ontrouw, alarmerend is. Als wij vreemdgaan in werkelijkheid zo acceptabel en normaal vinden, hoe kun je iemand dan vertrouwen als het om zaken gaat of om een politieke functie. Maar of je die combinatie mag maken zou weer een nader onderzoek nodig maken om hierover wakker te schudden

Napamon Roongwitoo is een feature schrijver voor de Bangkok Post (vertaald door Gringo).

41 reacties op “Geen vertrouwen in ontrouw”

 1. Johnny zegt op

  Het komt overal voor toch? En wat mag de reden wezen dan? De heren vaak uit lust en de dames wegens positie verbetering misschien? Persoonlijk kan ik zeggen dat ik nog nooit zovaak bedrogen ben als in Nederland. Ben ik een sukkel? Of was ik zo slim dat ik er achter kwam?

  Ik zeg, het heeft altijd een reden, waarom zulks gebeurd, soms ben je het zelf.

  • Anton zegt op

   Naar mijn mening is het, buiten het gevoel van liefde, een kwestie van respect voor elkaar. B.v. als jouw vrouw jou zou respecteren, dan gaat zij niet vreemd. Indien dat respect er niet is, dan kun je jezelf afvragen of je de juiste vrouw hebt gekozen en/of er iets aan jouw houding en gedrag naar haar toe te wensen overlaat.

 2. Hans Bos (redactie) zegt op

  Je moet eigenlijk stellen: in de meeste christelijk-joodse culturen is ontrouw een taboe. In culturen die polygamie bedrijven, heet het immers geen ontrouw als je er meer vrouwen op na houdt.

  Ik ben een aanhanger van de biologische verklaring, ooit op schrift gesteld door de inmiddels overleden (zelfmoord) hoogleraar Piet Vroon, in zijn boek: de Tranen van de Krokodil. Ik heb hem daarover mogen interviewen.
  Daarin stelt hij dat de meeste van onze handelingen voortkomen uit de prehistorische grijze hersenschors. Een mannetje (dier of mens) heeft de onbedwingbare behoefte om zijn zaad bij zo veel mogelijk vruchtbare vrouwen te lozen, om zo veel mogelijk nakomelingen te kweken. Uiteraard om de soort in stand te houden. Vrouwtjes (dier of mens) zijn op zoek naar een zo veilig mogelijk nest om het kroost op te laten groeien.

  • Anton zegt op

   Ja, net wat jij zegt. dat was wellicht in de prehistorie zo, omdat toen de overlevingskans van het individu extreem lager lag dan nu het geval is.
   Naar mijn mening is DE reden in onze tijd…………………lust.

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Volgens mij leven we nog steeds in de prehistorie. Homo homini lupus est. Je hoeft maar naar de Balkan te kijken, tien jaar geleden, om te begrijpen wat ik bedoel.

    • Anton zegt op

     Nou Hans in dit licht bezien ben ik het met je eens. Bovendien hoef je niet tien jaar terug te gaan, dit soort waanzin vind nog steeds dagelijks om ons heen plaats.
     Maar daar ging het niet om. De vraag was waarom ‘mannetjes’ zoveel als mogelijk hun zaad bij zo veel als mogelijk ‘vrouwtjes’ willen verspreiden en waarom ‘vrouwtjes’ dit zoveel als mogelijk willen ontvangen. Dit nu is in de loop van de vele vele honderd-duizenden jaren veranderd naar mijn mening. Nu is de voornaamste reden…………….lust. Kijk maar om je heen, naar de jeugd, naar TV-programma’s. Etc., etc.

     • Fred zegt op

      Hans heel simpel .
      Om dat ze het heerlijk vinden om de beest uit te hangen . (oer gedrag denk ik)
      En dat durven ze thuis niet zo echt te doen .
      Misschien uit schaamte, de nette huis vader.
      Onder het motto wie kent mijn gat in een andere stad.

   • ton donders zegt op

    @….de voornaamste reden…………….lust…..
    Dat is juist en die lust is er dus als “drive”, om de biologie, zoals eerder verklaard, te laten gebeuren. De orgastische ervaring is de biologische “beloning”
    Het is overduidelijk dat dit de enige reden is voor sexueel gedrag. en dat is al miljoenen jaren zo, het geldt niet alleen voor mensen maar ook voor de dieren wereld.
    Als je om je heen kijkt moet je dus gewoon wat “dieper” kijken.

   • Hansy zegt op

    Er zijn ook remmingen.

    Als voorbeeld:
    Als je ervan overtuigd bent, dat je ontrouw uit komt, en dat je vrouw de volgende dag bij de rechter staat voor een echtscheiding, dan gaan er ineens ook rationele redenen meespelen.

  • leermeester zegt op

   ben zelf dus jarenlang student van diezelfde Piet Vroon geweest. ZIJN grote voorbeeld, de psycholoog Kouwer, pleegde zelfmoord na een onthullend boek over de zogenaamde ”eigenheid” waarop de westerse mens zich zo graag beroept.
   Dat ontrouw met corruptie zou samenhangten klinkt me nogal ongeloofwaardig voor. Toch mooi dat mensen tenminste in hoogstaande (tja. echt?) idelane blijven geloven als richtinggevende norm al houden ze zich er niet aan.

   • Maarten de Vos zegt op

    Moderator: uw reactie is off-topic.

 3. Louwrens zegt op

  Een lekker verhaal, waar overspel bijna natuurlijk is en vervolgens weer niet mag, natuurlijk. Overigens als de oorspronkelijke schrijver een Thai is, verbaast hij mij met z’n bijna westerse kijk op de zaak.

 4. Joo zegt op

  Met 59% de Thaise vrouw op de tweede plaats, ben benieuwd wie dan de eerste plaats bezet?

  • Maarten zegt op

   Nigeria bezet met 62% van de stemmen de eerste plaats bij de vrouwen.

 5. BramSiam zegt op

  Het beste is nog altijd om niet te trouwen (of in andersoortige conjugale verbanden elkaar dingen te beloven die niet waargemaakt kunnen worden). Dan kan er ook geen sprake zijn van ontrouw. Mijn ervaring is dat juist getrouwwde mannen zich het meest willen bewijzen bij het andere geslacht. Deze ervaring wordt bevestigd door de secretaresses op mijn voormalige werk. Ze worden het meest lastig gevallen door getrouwde mannen.
  Leg mij eens uit hoe je levenslang trouw kunt beloven aan iemand van wie je geen idee hebt hoe die zich ontwikkelt en wie hij/zij over pakweg 20 jaar is.
  Gelukkig weerhoudt de behoefte het zaad in andere vruchtbare bodem te plengen de meeste mannen niet een condoom te gebruiken. Ach, wie echt van z’n partner houdt gunt hem/haar wel een pleziertje. Wie teveel van zichzelf houdt daarentegen niet. Mijn standpunt zal ongetwijfeld de nodige reacties uitlokken. Ik ben benieuwd.

  • Anton zegt op

   Voor wat mij betreft, ben ik het in grote lijnen met jou eens. B.v. indien je echt van elkaar houd, dan weet van elkaar dat eventuele incidentele ontrouw geen bedreiging voor de relatie is. Aan de andere kant kun je ook proberen te ontdeken waarom de behoefte bestaat voor een ‘uitstapje’. Misschien kan die na een goed gesprek wel ingelost worden binnen de relatie :).

   • Hansy zegt op

    Volgens mij is de procedure andersom.

    Als er iets niet goed is in de relatie, dan ga je daarover in gesprek.
    Voor velen is dit helaas een taboe, en “lossen het op” door vreemd te gaan.

    • Hans Bos (redactie) zegt op

     Sterker nog: als je vreemd gaat, is je relatie niet in orde.

 6. maria berg zegt op

  In Nederland is een paar jaar geleden een onderzoek gedaan (stond in de krant) dat 90% van de nederlanders vreemd ging en mannen het liefs zonder condoom vrijen.

  • Anton zegt op

   Heb sterk de neiging te twijfelen aan de betrouwbaarheid van dit onderzoek. Het percentage van 90% van de NL-ers die vreemd zouden gaan, lijkt mij zeer bezijden de werkelijkheid. Om een voorbeeld te noemen, binnen mijn familie, vrienden en kennissenkring licht dat percentage veel en veel lager. Kan mij moeilijk voorstellen, dat mijn ‘kring’ een uitzondering zou zijn.

   Van dat liefst zonder condoom vrijen, kan ik mij wel wat bij voorstellen. En bij trouw tussen de partners is daar dan ook geen enkel bezwaar tegen.

   • maria berg zegt op

    Dat zonder condoom vrijen is niet tussen partners maar bij vreemdgaan en ik ben nog nooit mensen tegen gekomen die hier openlijk voor uit komen, dus of je nou uit moet gaan van de eigen kring? ik zou voor niemand mijn hand in het vuur durven steken.

    • Joo zegt op

     Ik ook niet, in nl leven er hele volksstammen van, dat is dan betaald vreemd gaan, maar ook op de niet betaalde manier denk ik dat het veelvuldig voorkomt. In ieder geval veel en veel meer dan er wordt toegegeven.

     Wel apart het begon over de Thai die vreemd gaat. HaHa het zal overal wel voorkomen denk ik.

    • Anton zegt op

     Oh zeker, ook ik niet. Maar 90% lijkt mij gewoon erg veel. Ik denk ook dat het van belang is wat men onder vreemgaan verstaat.
     Naar mijn idee, kun je deze groep van ‘vreemdgaanders’ onderverdelen in grofweg drie groepen:
     1) De groep, die wel eens in zijn leven is vreemd gegaan
     of
     2) De groep, die er min of meer een gewoonte van maakt. Dus regelmatig vreemdgaat
     of
     3) De groep, die nergens naar kijkt en iedere gelegenheid te baat neemt.

     Weet niet hoe de vraag is gesteld in dat onderzoek. Ik ging er gemakshalve van uit, dat men groep 2 bedoelde 🙂

  • Fred zegt op

   Een relatie geschenk is nooit weg.
   Je krijgt het gratis.
   En wie het heeft mag het houden

   • maria berg zegt op

    Deze van Fred vind ik erg leuk, gaat bij mij de vriendenkring in!

  • Maarten zegt op

   Van die 90% geloof ik helemaal niets. Er zijn zat mensen met een lage seksuele behoefte. Daarnaast zijn er veel mensen die wel zouden willen, maar niet in de gelegenheid komen Type Bill Gates bijvoorbeeld, zonder zijn geld dan ;). En dan hebben we ook nog een groep die gelukkig getrouwd is en genoeg ruggengraat heeft om zich niet te laten verleiden. Nee, van die 90% geloof ik echt geen snars.

  • Hansy zegt op

   Hier staan heel andere cijfers, die me meer betrouwbaar overkomen.

   http://www.nu.nl/man/2545411/seksuele-onzekerheid-leidt-overspel.html

 7. Anton zegt op

  Nee uiteraard niet en je weet het natuurlijk nooit zeker, maar toch denk ik mijn ‘kring’ goed genoeg te kennen, om te kunnen vaststellen dat 90% onwereklijk is. Ook in mijn familie, vrienden en kennissen wordt vreemd gegaan. Van sommigen weet ik het zelfs zeker, maar 90% ???????…………nee niet zo veel.

  • gerrieQ8 zegt op

   Met statistieken kun je alle kanten op. Misschien hebben ze de percentages van de vrouwen en de mannen bij elkaar opgeteld. 40% van de mannen en 50% van de vrouwen gaan vreemd, dus dat is samen 90%.

   • ton donders zegt op

    Even een foutje:

    Als 40 % van de mannen en 50% van de vrouwen vreemdgaan betekent dat (uitgaande van een 50/50 verdeling van mannen en vrouwen) dat 45 % van de mensen vreemdgaan en niet 90 %. Zeker zitten slapen op school?

    • gerrieQ8 zegt op

     Ik ging altijd naar school tijdens de grote vakantie. Wat verwacht je dan?
     Misschien dat ze “ïn gedachten vreemdgaan” ook hebben meegeteld en dan kom je volgens mij toch een heel eindje hoor.
     Verder mijn verhaaltje goed lezen, ik snap echt wel dat het in dat geval 45% moet zijn. Ben niet door een uil uitgebroed hoor. 555

  • Anton zegt op

   Als je het op de man af vraagt? Nee, dat denk ik niet en daar is mijn mening ook niet op gestoeld. Maar ik denk mijn ‘kring’ goed genoeg te kennen, om te mogen verondertsellen dat er in deze groep beduidend minder dan 90% van hen vreemdgaat. De meeste van deze mensen ken ik al mijn gehele leven en met sommigen heb ik een diepgaande emotionele band.

   Maar als het gaat om sex en/of geld in het leven, dan is in beginsel vrijwel niemand te vertrouwen. Dus ja…………………….zeker weten doe je natuurlijk nooit.

   Mijn motto is dan ook al mijn gehele leven: “Niets is zeker en zelfs dat is niet zeker”.

 8. Johnny zegt op

  Ik zag ooit een programma, waarin een 50+ mevrouw was gescheiden, omdat haar man was vreemd gegaan. Ze zegt: en nu ben ik een alleenstaande oude vrouw, waar geen vent meer naar omkijkt, ik was beter af geweest als getrouwde oude vrouw met een man die af en toe eens vreemd ging.

  • Robert zegt op

   Veel Thaise vrouwen zijn daar al jaren achter. Manlief ‘mag’ vreemd gaan, er wordt in ieder geval niet al te moeilijk over gigs of mia noi’s gedaan, zolang er maar geen gezichtsverlies is en de man voor de vrouw zorgt. Ook op officiele gelegenheden wordt de man verwacht met 1e vrouw te verschijnen. De Thaise mannen kennen de regels van het ‘spel’ en schijnen zich hier in te schikken. Ik zie deze situatie althans bij veel al langer getrouwde Thais.

 9. Robert zegt op

  Onlangs gelezen: ‘getting married is betting half your shit that you’ll love her forever’

 10. ruud NK zegt op

  Als ik de reactie zo lees zijn jullie allemaal heel nette mensen. Niemand met een vriendin of een mia noi. Ik ga regelmatig alleen op vakantie. De dame van het reisbureau vraagt: ga je weer alleen, zou je dan niemand anders meenemen. De thaise dames in mijn dorp lachen mij uit als ik zeg dat ik alleen ga en de dochter van mijn vrouw vraagt of ik daar of daar een vriendin heb. Het is in triest, want ik houd er juist van om een tijdje alleen te zijn en rond te toeren.

 11. Gringo zegt op

  Ontrouw? Ja, zo kun je het noemen, maar in mijn marinetijd was het normale credo “in elk havenstadje een ander schatje”. Niet alleen vrijgezellen, maar ook veel getrouwde collega’s brachten wel bezoekjes aan lieftallige dames in het buitenland. Terug in Nederland werden ze weer gewoon liefdevol afgehaald door hun vrouwen. Niets aan de hand dus!

  Ik ben ooit met een klein marineschip anderhalf jaar in de West geweest. Daar geoefend,gepatrouilleerd en veel havens bezocht in o.a Suriname, Trinidad en Columbia. Ja, tijdens die havenbezoeken gebeurde er wel eens wat en als je een intieme ontmoeting met een dame had gehad, was het verplicht om je in de ziekenboeg te laten ontsmetten. Dat was even pijnlijk, maar deed je dat niet en je liep een geslachtsziekte op, dan volgde een zware straf. Die bezoeken aan de ziekenboeg werden geregistreerd in het zogenaamde “schoftenboek”. Een maat van mij was hulpziekenverpleger en vertelde mij ooit, dat na een half jaar varen er 126 van de 136 bemanningsleden tenminste éénmaal geregistreerd stonden. Ook de vlootaalmoezenier stond geregistreerd, nadat hij in Paramaribo zijn gerief had gehaald.

  Andersom kon het ook. Ik kende in Den Helder een onderofficier, die op het Verbindingscentrum werkte en daar precies de vaarbewegingen van de marineschepen kon bijhouden. Als “service” aan zijn collega’s op zee, bezocht hij met regelmaat eenzame echtgenotes om ze te “troosten”. Hij wist van eventuele afwijkende aankomstdagen van de schepen en kon dus indien noodzakelijk zijn agenda bijwerken en afspraken afzeggen of verzetten.

  • gerrieQ8 zegt op

   Ton donders, hier heb je een voorbeeld van meer dan 90%. Weet niet of dit opgenomen wordt, want de tekst is wat kort. Wil het hierbij laten. groetjes

 12. Joo zegt op

  hahaha van je collega’s moet je het hebben. Ik kan je verzekeren dat dit niet alleen bij de Marine voorkomt. Wel leuk dat er op dit topic zo massaal gereageerd is.

  Het leeft wel onder de meelezers.

  • Anton zegt op

   Het is al ‘eeuwen’ een feit: “Sex verkoopt goed” :).

 13. King Frans zegt op

  Ik snap het niet ik ga nooit vreemd, stel me altijd netjes voor.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website