Kuman Thong oftewel geestenkind

Bijgeloof is diepgeworteld bij veel Thai. Dichter Phra Suthorn Vohara (Sunthom Phu) wijdde er een gedicht aan waarbij een krijger dreigde vergiftigd te worden door zijn zwangere vrouw. Hij sneed haar open en rukte de foetus eruit, die hij voor het vuur hield en een toverspreuk uitsprak. De geest van de foetus zou hem verder geholpen hebben en hem gewaarschuwd voor gevaren van de vijand. De man noemde de geest Kuman Thong, wat “Gouden Kind” betekent.

Sindsdien proberen veel Thais een Kuman Thong te kopen. Aanvankelijk waren er stenen babyfiguren te koop met daarin stukjes van foetussen of baby’s, maar werd sinds 1970 verboden wegens lijkschennis. Monniken die zich daarmee bezighielden, zijn daarmee gestopt. Echter delen van volwassenen schijnen wel toegestaan te zijn. Soms in de vorm van as indien de familie daarin toestemt.

Nontawat Tongtammachad heeft in Bangkok zijn specialiteit daarvan gemaakt en heeft veel klanten die deze babyfiguren kopen om zo hun wensen uit te laten komen. Zoals zoveel Boeddhisten geloven ook Thais in de wedergeboorte. In elk deel van een overleden mens blijft zijn geest en macht achter. Hoe groter de babyfiguur hoe meer er betaald moet worden tot wel 30.000 Baht.

Hoe tegenstrijdig het ook klinkt Thai hebben ook angst voor de geest van de overledenen en zetten de Kuman Thong vaak naast een Boeddhabeeld in huis. Daarbij wordt zoetigheid en drinken opgesteld zoals bij een geestenhuisje.

Een tempel waar Nontawat zijn “handel” van betrekt heet Wat Samngam aan de rand van Bangkok en is de grootste leverancier. As van belangrijke mensen, zoals hooggeplaatste politiemensen en dorpshoofden hebben de grootste waarde volgens monnik Phra Anuchit Upanan. De as wordt vermengd met aarde van 7 begraafplaatsen.

In de winkel van Nontawat zijn ook figuren zonder menselijke resten te koop, bedoeld voor mensen met een kleine beurs. Deze zijn vanaf 300 baht verkrijgbaar met hars als inhoud, omdat daar de geest van planten en bomen in huizen.

Dat het een en ander tot macabere taferelen leidt, bleek in 2018 toen 11 dode baby’s van een begraafplaats geroofd werden. In 2012 arresteerde de politie een bende, die een abortuskliniek bezat en uit de dode foetussen Kumang Thong beeldjes maakte.

Bron: der Farang


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website