Amnestie-pleiters bezocht door de politie

Door Rob V.
Geplaatst in Maatschappij
Tags: , ,
22 februari 2024

Verschillende vrijwilligers die handtekeningen verzamelde voor een oproep een amnestiewet te maken voor pro-democratie-activisten hebben melding gemaakt van intimidatie door politieagenten, zo meldde de organisatie Thai Lawyers for Human Rights (TLHR).

Een inheemse Karen-man in het Tha Song Yang-district van Tak zei dat hij werd bezocht door 4 agenten in burger van de afdeling Speciale Zaken, dit na het runnen van een collectie punt voor het  van handtekeningen.

De politieagenten vertelden hem dat ze door de provinciale politie van Tak werden bevolen om informatie te verzamelen. Een agent nam foto’s van hem, terwijl anderen hem vroegen hoe hij gekomen is tot het zich aanmelden als vrijwilliger voor de campagne, wie de leiders van de campagne zijn, hoeveel mensen de petitie hebben ondertekend en wie deze mensen zijn. De politie vroeg niet om de handtekeningen te zien.

De man zei dat hij zich als vrijwilliger aanmeldde voor de campagne nadat hij eerder in februari deelnam aan een juridische workshop met een lokaal inheems gemeenschapsnetwerk. De politie bezocht hem naar verluidt een paar keer eerder omdat hij zich aansloot bij protesten georganiseerd door de People Movement for a Just Society [Burger Beweging voor een Rechtvaardige Samenleving]. Hij zei dat hij zich geen zorgen maakt over het toezicht omdat mensen het recht hebben om wetten in het parlement voor te leggen en hij niets verkeerd heeft gedaan.

Vrijwilligers in andere provincies hebben ook meldingen gedaan van bezoek door politieagenten. In Phitsanulok vertelde een man genaamd Natthaphon aan TLHR dat op 7 februari 3 agenten in burgerkleding zijn huis bezochten, waar hij een tafel had opgezet om handtekeningen voor de campagne te verzamelen. Hij was op dat moment niet thuis. Zijn 17-jarige dochter zag de agenten buiten het huis en opende de deur omdat ze dachten dat ze er waren om de petitie te ondertekenen.

De agenten presenteerden vervolgens hun politie-ID’s en vroegen de dochter of haar vader thuis was en vertelden haar niet in paniek te raken dat ze haar vader regelmatig bezoeken. Voordat ze vertrokken namen de agenten een foto van de dochter bij voorkant van het huis. De dochter stuurde vervolgens een bericht naar Natthaphon om hem op de hoogte te stellen van het bezoek.

Natthaphon uitte zijn bezorgdheid over de veiligheid van zijn dochter en voegde eraan toe dat de politie geen foto van haar hoefde te maken, omdat de politie zijn telefoonnummer en adres heeft. Hij zei dat de agenten zijn dochter hadden moeten vragen wanneer hij thuis zou zijn en dan later terug hadden kunnen komen.

Natthaphon verklaarde dat andere inzamelplekken voor handtekeningen in de stad Phitsanulok soortgelijke bezoeken ontvingen. De politie heeft naar verluidt echter alleen foto’s van de locaties gemaakt.

In een wandelstraat in het Subdistrict Bowin in Bowin in Chonburi bezochten politieagenten in uniform op 9 februari een door lokale organisatie voor arbeidersrechter opgezette verzamelplaats van handtekeningen. Ze drukten zich rond de handtekeningenverzamelingstafel, namen foto’s en dit veroorzaakten dat de organisatoren zich zorgen ging maken op de veiligheid.

Boelhandel annuleert verdere bijeenkomsten

Ondertussen moest een lokale eigenaar van een lokale boekhandel in Phattalung een vertoning van Away (een documentaire over het leven van de overleden schrijver en activist Wat Wanlayangkool in ballingschap) annuleren. Dit na een bezoek van agenten in burger die het evenement kwamen observeren. De vertoning was gepland als onderdeel van een evenement met een paneldiscussie en poëzielezing.

De eigenaar bezocht door politieagenten, die hem vroegen om geen bijeenkomsten meer te organiseren, waardoor de eigenaar zich afvraagt  of hij niet langer het recht heeft om openbare activiteiten te organiseren.

De petitie campagne voor amnestie

De campagne, gelanceerd door het Network for People’s Amnesty, een netwerk van 23 maatschappelijke organisaties, is bedoeld om in het parlement een wetsvoorstel op te stellen welke  amnestie verleent aan pro-democratische activisten en demonstranten. Toen de campagne op 14 februari werd gesloten, had het 35.905 handtekeningen, meer dan drie keer het aantal dat wettelijk vereist is.

Indien aangenomen, zal het wetsvoorstel amnestie verlenen aan degenen die worden beschuldigd van deelname aan politieke protesten van 19 september 2006 tot de datum waarop de wet van kracht wordt. Echter, aanklachten ingediend tegen staatsambtenaren die betrokken zijn bij protestbestrijdingsoperaties zullen niet worden ingetrokken om ervoor te zorgen dat ze niet straffeloos zullen worden gesteld voor ongepaste acties en het gebruik van buitensporig geweld.

Volgens het wetsvoorstel zullen degenen die worden geconfronteerd met aanklachten onder de [junta] NCPO-orders, voorschriften die zijn uitgegeven onder het noodbesluit, de 2016 Constitutional Referendum Act, de koninklijke lasterwet en andere aanklachten die verband houden met deelname aan protesten automatisch amnestie krijgen.

Zaken waarbij mensen betrokken waren die niet direct deelnamen aan protesten, maar werden aangeklaagd voor het aanzetten tot verzet tegen de staat of staatsoperaties, hoewel protest, of andere vormen van expressie die een potentieel gevaar vormden dat het leven, de vrijheid, het eigendom of de reputatie van een andere persoon zullen door een amnestiecommissie overwogen worden voordat aanklachten tegen hen kunnen worden ingetrokken.

Bron: https://prachataienglish.com/node/10823

Vertaling: Rob V.

Voetnoot: In Thailand is het zeer gebruikelijk dat de politie (in zowel burger als in uniform) actievoerende burgers alsmede hun familie, vrienden en werkgevers thuis of op het werk opzoekt voor een gesprek, voor observatie op afstand of met het verzoek om op het bureau een en ander nader te verklaren. Dit wordt door deze burgers veelal gezien als een vorm van intimidatie.

2 reacties op “Amnestie-pleiters bezocht door de politie”

  1. Erik Kuijpers zegt op

    Nou ja, het valt mee dat men de activisten niet meteen afknalt zoals wel is gebeurd met milieubeschermers die tegen illegale kap zijn en tegen het inpikken van natuurparken voor eigen tuin, zoals een parlementslid flikte. Dát kan ook zomaar in Thailand en er kraait geen haan naar. Kijk naar de moorden in het diepe zuiden waar gewone burgers werden vermoord.

    Activisten worden als hinderlijk beschouwd door zekere kringen in dit land. De grondwet en andere wetten en woorden zijn heel mooi hoor maar de praktijk is dat de overheid bepaalt… En Bert Burger kan beter maar in de pas lopen.

  2. Rob V. zegt op

    En gisteren op Prachatai de melding dat democratie activist Sophon “Get” Surariddhidhamrong ee aanklacht wegens smaad aan zijn broek heeft gekregen wegens het flyeren op een markt. Daar riep hij de senatoren op om de stem van het volk te respecteren. Op de flyer stond onder andere “serve the dictator or follow the voice of people.” (volg de dictator of volg de stem van het volk”). Volgens de aanklager zijn de beschuldigingen aan de betrokken senator “vals en schade zijn reputatie” .

    Wie heeft ook al weer de senator aan zijn positie geholpen? Oja, een door de NCPO samengestelde commissie. Hun respect voor de wil van het volk in twijfel trekken is dan ook… tja…. vul maar in. Als iedereen nu zijn mond hiel, de oren liet hangen, netjes in de pas liep en niet ging zeuren over mensenrechten, de wil van de bevolking enzo dan was niet allemaal natuurlijk niet nodig geweest. Ze maken het er vast en zeker zelf naar die lastige activisten… ahum kuche kuche.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website