De vondst van 350 babylijkjes in een tempel in Bangkok zwengelt de discussie weer aan over ongewenste zwangerschappen in Thailand. De wet is duidelijk, maar als in zo veel gevallen is daar een oplossing voor. De jacht op illegale abortusklinieken, aangekondigd door de overheid, spant echter het paard achter de wagen.

De Thaise wetgeving is duidelijk voor wat betreft abortus. Die is verboden, tenzij de zwangerschap het gevolg is van incest of verkrachting. Ook in het geval van medische noodzaak, mag een erkende arts een abortus uitvoeren. Het geheel lijkt in overeenstemming met de Boeddhistische regels.

Hoe anders is de praktijk. Uiteraard ontbreken de werkelijke aantallen, maar het moet in Thailand jaarlijks om enkele honderdduizenden abortussen gaan, soms legaal, maar vaker semi-illegaal of helemaal in strijd met de wet. Bij overtreding wacht een fikse boete of zelfs gevangenisstraf. Daar trekken veel artsen of aborteurs zich weinig van aan. Alleen al in mijn kennissenkring heeft een vrouw van 30 zich in Chaiyaphum laten ontdoen van een zeven maanden oude foetus, omdat de vermoedelijke vader een andere was dan degene waar ze op het moment van de abortus een verhouding mee had. Een familielid kwam zelfs uit China over om in Thailand abortus te laten plegen. In Bangkok achten de artsen van Cabbages & Condoms de vrucht al te oud. Daarom reisde het meisje naar Nongkhai waar de abortus in een kliniekje wel werd uitgevoerd. Uiteraard tegen forse betaling.

Een foetus afdrijven van 1 tot 3 maanden kost 5000 THB, ouder dan 5 maanden kost 30.000 THB, aldus een 33-jarige aborteuse. Ze had het geld nodig om 8 bloedjes van kinderen te verzorgen die de abortus hadden overleefd. Niets is ook in Thailand fantastischer dan de werkelijkheid.

Cabbages & Condoms speelt in dat kader een opvallende rol. Ooit opgezet om de geboortebeperking en het voorkomen van SOA’s in Thailand onder de aandacht te brengen, is het restaurant (!) tevens uitgevoerd met een abortuskliniek. Het eten is er uitstekend, evenals de aangeboden medische diensten. Het is er dagelijks een drukte van belang.

In de directe omgeving van de Tempel in Bangkok waar nu de 350 babylijkjes zijn aangetroffen, moeten volgens insiders minstens 20 illegale abortusklinieken liggen. Het Nederlandse adagium ‘Baas in eigen Buik’ krijgt hier wel een heel navrante betekenis.

Seksuele voorlichting

Het maakt in ieder geval duidelijk hoe hoog de nood van veel zwangere meisjes en vrouwen in Thailand is. De seksuele voorlichting op school stelt niets voor en als het meisje onder druk van een vriendje overgaat tot geslachtsverkeer, heeft ze vaak geen benul van de mogelijke gevolgen. De goeden niet te na gesproken neemt de jongen/man in kwestie snel te benen als duidelijk wordt dat hij de rol van vader krijgt toegeschoven. Tot overmaat van ramp durft  het zwangere meisje het nieuws thuis niet te vertellen, terwijl ze ogenblikkelijk van school/universiteit wordt gestuurd als het buikje begint te bollen. Allemaal redenen dus om je snel van de foetus te ontdoen, waar bij de zwangere vaak veel te laat door heeft dat ze een baby verwacht.

De aangekondigde jacht op illegale abortusklinieken is terecht, maar gooit zogezegd toch het kind met het badwater weg. Want nu rijst de vraag waar de duizenden zwangere meisjes terecht kunnen? In een nog illegale en dus riskanter circuit? De rijke Thai weten hier vast wel een oplossing voor en het zijn vermoedelijk de minder bedeelden die hiervan het slachtoffer worden. Een betere wetgeving zou een eerste stap zijn in de goede richting, naast toegesneden seksuele voorlichting op jonge leeftijd. Anders komt het moment dichterbij dat een varende abortuskliniek zich meldt in de Golf van Thailand.

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website