Beste lezers,

Ik ben verzekerd bij de ONVZ zorgverzekering. Ik heb vorige week ONVZ gebeld om informatie te vragen, over mijn werelddekking in Thailand. Helaas hebben ze deze niet meer.

Ik wil volgend jaar naar Thailand emigreren, en mij volledig uit laten schrijven uit Nederland. Ik ben door een medewerker van ONVZ doorverwezen naar OOM verzekeringen, daar hebben ze een wonen in buitenland verzekering. Ik heb daar een e-mail naar toegestuurd, om mijn daar alvast te weten te komen of ze mij wel accepteren. Ik heb de ziekte van Crohn, en heb een Colostoma, dus ik heb wel maandelijks mijn stoma materiaal in Thailand nodig, en mijn tabletten.

Mijn vraag is: zijn er lotgenoten die onlangs naar Thailand zijn geëmigreerd en ook medicatie nodig hebben? Alle tips zijn welkom. Zonder ziektekosten verzekering, kan ik nooit in Thailand wonen.

Andere vraag is: ik ben blijvend arbeidsongeschikt, WAO, bruto wao 2500 euro per maand. Wat hou ik hiervan over, na emigratie naar Thailand? Graag een eerlijk antwoord.

Groet,

Art

47 reacties op “Ziektekostenverzekering, WAO en emigreren naar Thailand?”

 1. ruud zegt op

  2.500 Euro bruto lijkt me een ruime hoeveelheid geld, om in Thailand te wonen….. maar.
  Als u met pensioen gaat, wordt het mogelijk een stuk minder.

  De belastingtarieven in Thailand zijn niet hoog en kennen flinke vrijstellingen, maar dat komt, omdat er geen sociale verzekeringen in die tarieven zitten.
  U zult alle kosten die in Nederland door de overheid worden betaald zelf moeten betalen.
  U bouwt ook geen AOW meer op.

  Op de achterkant van een kladblaadje kom ik aan ruim 3.500 netto aan belasting, maar ik weet niet zeker of de belastingtarieven zijn aangepast, laat staan dat ik weet wat ze volgend zijn.
  Bovendien zal een en ander van de wisselkoersen afhangen.

  Verder schrijft u, dat u zonder ziektekostenverzekering niet in Thailand kunt wonen.
  Ziektekostenverzekeringen zijn er echter om aan U te verdienen.
  Per saldo mag u dus verwachten, dat uw verzekering u meer kost, dan wanneer u uw kosten zelf betaalt.
  U hebt waarschijnlijk uw ziekte door moeten geven aan OOM, dus die zal rekening houden met de te verwachten kosten, en de premie als zodanig berekenen.
  Als u bent geemigreerd, verdwijnt alle solidariteit uit het zorgstelsel, en bent u zelf verantwoordelijk voor uw ongetwijfeld hoge ziektekosten.

  • Renévan zegt op

   Kijk bij OOM verzekering even naar de premie als je ouder wordt, die stijgt heel snel. Om de premie van de meeste verzekeringen betaalbaar te houden wordt er doorgaans alleen gekozen voor inpatient. Dus bij een inpatient verzekering betaal je de medicijnen etc. zelf. Gaat u er ook maar van uit dat bestaand kwalen worden uitgesloten voor verzekering.

 2. François Nan Lae zegt op

  Er wordt veel gemopperd over de afbraak van ons ziektekostenverzekeringsstelsel, maar zodra je emigreert merk je hoe goed dat ondanks privatisering en bezuinigingen toch nog is. De acceptatieplicht voor het basispakket bestaat in de meeste landen niet. Dat betekent dat je voor kwalen die je al hebt wordt uitgesloten, of een hogere premie betaalt. Alle kosten die voortvloeien uit de ziekte van crohn zijn niet, of alleen tegen hoge kosten te verzekeren.

  • Chander zegt op

   Ik heb al mijn verzekeringen bij Oom opgezegd.
   Je kan je wel verzekeren bij Oom, maar alle reeds bestaande kwalen worden resoluut uitgesloten.

   Succes.

  • wibart zegt op

   Het mopperen zit ‘m vooral dat er geen korting bestaat voor mensen die niet of slechts gering gebruik maken van de verzekering. Bij auto’s bouw je een no-claim korting op. Bij gezondheidsverzekeringen blijf je gewoon betalen. Ook de wettelijke verplichting is daarbij een struikelblok. Je hebt geen keuze je moet je verzekeren. Dus Nederland is qua gezondheidsverzekering zeker niet ideaal. Echter de meeste mensen die emigreren zijn wat ouder en komen langzamerhand in de duurdere gezondheidszorg terecht. En dan is het handhaven van die basisgezondheidsverzekering in Nederland weer wel interessant.

   • Dat is appels met peren vergelijken. De Nederlandse basisverzekering mag door particuliere verzekeraars worden uitgevoerd mits zij opereren binnen de bestaande wettelijke kaders. Daarbij wordt er door de wetgever uitgegaan van een solidariteitsprincipe. Bij autoverzekeringen zijn dergelijke voorwaarden/beperkingen er niet.

   • kees zegt op

    Volgens mij begrijp je niet helemaal hoe solidariteit werkt. Als je vandaag gezond bent kun je morgen wel heel ziek zijn. Vandaag dus noclaim en wat doe je morgen? Lees eens een boek.

   • François Nang Lae zegt op

    Dan zijn de mopperaars nog dommer dan ik dacht. Als de verplichting vervalt en de groepen die weinig risico lopen niet meer meedoen, wordt het voor de rest onbetaalbaar. Ook de mopperaars worden uiteindelijk ouder (tenzij ze kanker krijgen en niet verzekerd zijn) en zullen dan blij zijn dat ze nog een betaalbare verzekering kunnen afsluiten.

 3. Henny zegt op

  Informeer even bij VGZ verzekeringen. Eind dit jaar overgaan van ONVZ naar VGZ basispakket. Daarna voor vertrek naar Thailand overgaan van VGZ basispakket NL naar VGZ buitenlandverzekering.

  • Bob zegt op

   Zoals ik lees kan men ook niet de VGZ buitenlandverzekering afsluiten, want Thailand is geen verdragsland.

   https://www.vgz.nl/klantenservice/buitenland/wonen-werken-studeren-in-het-buitenland#/

   Wonen, werken of studeren in het buitenland
   Hoe zit het met uw zorgverzekering?
   Beantwoord onderstaande vragen en u weet in de meeste gevallen direct waar u aan toe bent.

   Kies uw situatie
   Gaat u in een verdragsland wonen?

   Dit zijn de verdragslanden: België, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Cyprus (alleen het Griekse deel), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk (inclusief Guadeloupe, Frans Guyana, Martinique, Mayotte, St. Martin en La Réunion), Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kaapverdië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malta, Marokko, Montenegro, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal (inclusief Madeira en de Azoren), Roemenië, Servië, Slovenië, Slowakije, Spanje (inclusief Ceuta, Melilla en de Canarische eilanden), Tsjechië, Tunesië, Turkije, Verenigd Koninkrijk (inclusief Gibraltar), IJsland, Zweden en Zwitserland.

   Thailand staat er niet tussen.

   Hoe zit het met uw zorgverzekering?
   U kunt helaas niet meer bij ons verzekerd zijn. Volgens de wet mag u namelijk geen Nederlandse zorgverzekering meer hebben.

   Wat te doen?
   Sluit een zorgverzekering af in het land waar u gaat werken.
   Zeg uw zorgverzekering alvast bij ons op. Wij beëindigen uw zorgverzekering dan op uw 1e werkdag in het buitenland.

   • erik zegt op

    Bob, die link gaat over de zorgverzekering. Wat vraagsteller zoekt bij emigratie naar Thailand is een ziektekostenpolis die niet onder het NL zorgstelsel valt. Reken daarbij op hoge bedragen die per 5 jaar (of anders) fors stijgen met de leeftijdsgroep plus met een index.

    • Bob zegt op

     Bedankt Erik, maar ik reageerde op de reactie van Henny, die zei dat VGZ een buitenland verzekering had, die heb ik niet gevonden.
     Ik weet dat een ziektekostenverzekering die niet onder het NL zorgstelsel valt, tamelijk duur is en dat het jaarlijks duurder wordt, ik ben ook zoekende naar een goede.

     Volgens mij is het nog altijd goedkoper dan op en neer pendelen, want je moet de huur in Nederland en andere vaste lasten blijven betalen daarnaast ook de reiskosten (vliegticket), daarbij niet buiten beschouwing gelaten het reizen op oudere leeftijd (het ongemak).
     Heeft men familie of vrienden in Nederland waar men kan verblijven en lukt het reizen nog, dan is pendelen geen probleem.

 4. Piet zegt op

  Het is wel interessant om te weten hoe oud u bent dan kan er beter en gerichter commentaar worden gegeven…los van de leeftijd denk ik bij me zelf waar begint u aan..bij volledig uitschrijven uit Nederland verliest u alle medische rechten en draait u zelf voor alle kosten op…als u daarop privé u gaat verzekeren worden uw Crohn en stomaproblemen uitgesloten of tegen zeer hoge kosten doorberekend en waarschijnlijk per jaar verhoogd.
  Blijf lekker in Nederland met al uw problemen en ga als u zo graag naar Thailand wilt gaan hier lekker 6 maanden een huis, condo of appartement huren…u blijft dan zorgeloos in NL verzekerd en kunt toch 6 maanden van het mooie Thailand genieten..ik ken vele mensen die hier zo leven
  Succes
  Piet

  • Tom zegt op

   Als je 6 maanden in Thailand verblijft ieder jaar ben je volgens mij ook verplicht om belasting te betalen , blijf 179 dagen per jaar in Thailand en je kunt gewoon verzekerd blijven via Nederland en betaal je geen belasting , zo had ik dat begrepen

 5. Harry Romijn zegt op

  Iedere NL-er betaalt ca € 5500 per jaar aan zijn of haar zorgverzekering. Een deel zichtbaar, als zelf te betalen premie ( 12 x 120,- of zo) + eigen risico ( € 385max) , een deel half zichtbaar, via de Zvv op uw inkomensoverzicht en de rest gewoon via de belastingpot.
  Hiervan worden de zorgkosten betaald, waarbij een kwart van alle zorgkosten naar 1% verzekerden gaat ( (174.000 personen, cijfers 2016). Zodra u uitgeschreven bent, zijn alle risico’s voor u zelf. Ik wens u succes.

  • Leo Th. zegt op

   Beste Harry, goed dat je vermeldt dat er behalve de premie ziektekostenverzekering ook een (inkomensafhankelijke) premie Zvw geheven wordt om de zorgkosten te kunnen betalen. Veel mensen gaan daaraan voorbij en vergelijken enkel de premie voor een zorgverzekering in Thailand met die in Nederland. Art, de vraagsteller, ontvangt aan WAO € 2500 bruto en van dat bedrag wordt maandelijks 5,65% aan eigen bijdrage Zvw. (2018) ingehouden. Ik ken verder de persoonlijke omstandigheden van Art uiteraard niet maar wellicht komt hij, zolang hij in Nederland ingeschreven staat, in aanmerking voor Zorgtoeslag en zijn eventueel gemaakte ziektekosten aftrekbaar. Bij ‘emigratie’ naar Thailand vervallen de heffingen Zvw en uiteraard ook de Zorgtoeslag, per saldo zal hij eraan overhouden. Maar de te betalen premie voor een ziektekostenverzekering in Thailand zal flink stijgen en van overhouden is dan geen sprake meer. Nog afgezien van het feit of Art een verzekeraar kan vinden die zijn huidige zorgkosten vergoedt.

  • erik zegt op

   Harry, maak svp dat sommetje eens bij een bruto AOW+pensioen van 24,000 per jaar? Dan kom je op 3.000 euro uit en niet op 5.500.

   • Johan zegt op

    Ik neem aan dat Harry met € 5.500 een gemiddelde bedoelt.
    Voor iedere Nederlander is de bijdrage anders door verschillende inkomens.
    Vergeet ook niet wat de overheid bijdraagt uit de belastinggeld pot.

 6. Lammert de Haan zegt op

  Beste Art,

  Bij wonen in Thailand ben je niet meer verplicht verzekerd voor de volksverzekeringen. Je bouwt dan ook geen rechten meer op voor de AOW. Dat betekent een korting van 2% op je AOW-uitkering voor elk jaar dat je in Thailand woont voor je AOW-gerechtigde leeftijd. Hiervoor kun je echter gedurende maximaal 10 jaren een vrijwillige AOW-verzekering afsluiten bij de SVB.

  Jouw maandelijks te besteden inkomen neemt met € 541,– toe. Om privacyredenen geef ik in mijn reactie geen uitgewerkte berekeningen, maar mocht je deze wensen, stuur dan een e-mail naar:
  [email protected]

 7. Christiaan zegt op

  Ik denk, dat een ziektekostenverzekering bij OOM aardig in de eurootjes gaat lopen en ieder jaar nog meer.Voordat ik in Thailand ging wonen, heb ik daar ook naar een ziektekostenverzekering geinformeerd. De eerste premie viel mee, maar ik schrok, toen ik hoorde, hoe de jaarlijkse premie zou oplopen. En dat, terwijl ik geen bestaande kwalen of ziektes had. .

 8. jan zegt op

  ik weet niet hoe oud u bent ,maar als u de aow leeftijd bereikt stopt de wao uitkering en dat maand salaris is aanzienlijk minder ik denk dat u nu met wao een 1625,00 euro netto heeft en dan gaat u naar de 1150,00 ongeveer netto en een hele andere regeling om in het buitenland te verblijven dan hebt u met de aow regels te maken , dus ik zou het even haarfijn uitzoeken als ik u was , waarom niet gewoon ingeschreven blijven staan in Nederland , is veel makkelijker .

  succes

  P.S. de aow vraagt ook of u samenwoont in Thailand, en dan gaat de uitkering naar de 700,00 euro netto.

 9. Joop zegt op

  Wao blijft in Nederland belast, niet in Thailand.

  • Rene Martin zegt op

   Helaas klopt dit niet als je werkelijk uitgeschreven bent en in Thailand woont.

   • erik kuijpers zegt op

    Nee, Rene Martin, WAO blijft altijd in NL belast onder het verdrag.met Thailand.

 10. Wim Doeser zegt op

  Pas op ! Een WAO uitkering blijft belast in Nederland bij emigratie naar Thailand. Alleen de ingehouden ZKV premie zou moeten vervallen.Jaarbedrag van deze inhouding+basispremie te vergelijken met kosten van een af te sluiten verzekering in Thailand. Bedenk ook dat een WAO uitkering op enig moment komt te vervallen en dat AOW+een eventueel pensioen een lager inkomen tot gevolg kan hebben.

 11. teun zegt op

  Ik denk, dat het op de lange termijn een moeilijke zaak wordt. Je geeft je bruto WAO op. Mij is niet bekend wat je er netto momenteel van overhoudt.
  Je zal na uitschrijving mogelijk vrijstelling van belasting kunnen vragen, maar dat is tegenwoordig sowieso al een lastig traject. De ziektekostenverzekering bij OOM is wel mogelijk, maar wel veel duurder dan die bij bijvoorbeeld ONVZ (ik schat al gauw 2-3 keer zo duur) waarbij uitsluitingen natuurlijk mogelijk zijn. Danwel te verzekeren tegen extra premie.
  Ik zou er nog eens goed over nadenken voor je je in een avontuur stort..

  • Alex zegt op

   Nou,… duurder als bij ONVZ lijkt me sterk.
   Ik woon in Thailand, ben uitgeschreven uit Nederland (al 10 jaar) en betaal aan ONVZ euro 520,= per maand, alleen voor mijzelf.
   Dus het lijkt me sterk dat OOM nog duurder is!
   (PS: ik ben 70 jaar).

   • teun zegt op

    Alex,

    Goed lezen is echt belangrijk. ONVZ stelt nl. dat ze geen buitenland-verzekering meer hebben. Ik had het dus over: wonen in Nederland en verzekerd zijn bij ONVZ. Dus is tegenwoordig OOM verzekering 2-3 keer zo duur als een verzekering voor iemand woonachtig in Nederland.

 12. maurice zegt op

  Niet officieel immigreren is de beste optie. Zolang u een woonadres heeft in Nederland, blijft u Nederlander. Dit staat op de pagina van het UWV:

  Verschil tussen wonen en verblijven
  Als u naar het buitenland wilt gaan, maakt het voor het meenemen van uw uitkering verschil of u er gaat wonen of verblijven. Er kunnen andere regels gelden.

  Voorbeeld 1
  Bent u van plan om korter dan 1 jaar naar het buitenland te gaan? Dan woont u in Nederland en verblijft u in het buitenland. Blijft u langer dan 1 jaar weg? Dan woont u in het buitenland.

  Voorbeeld 2
  Bent u elk jaar enkele maanden in Nederland en enkele maanden in het buitenland? Dan is het soms lastig te bepalen wat uw woonland is. UWV gaat dan uit van het volgende:

  Bent u minder dan 4 maanden per jaar in het buitenland? Dan woont u in Nederland.
  Bent u 4 tot 8 maanden per jaar in het buitenland? Dan bent u een pendelaar. U kunt dan zelf aangeven wat uw woonland is.
  Bent u meer dan 8 maanden per jaar in het buitenland? Dan woont u in het buitenland.

  Volgens voorbeeld 1 moet u binnen een jaar terug in Nederland zijn. U blijft 3 weken in Nederland en gaat weer naar Thailand om vervolgens weer binnen een jaar terug te zijn. En dit blijft u herhalen.
  Dit is gewoon handelen volgens de wet en middels u paspoort kunt u aantonen dat u steeds binnen een jaar in Nederland bent geweest.
  Het nadeel is dat u elk jaar voor een paar weekjes naar Nederland moet teruggaan, maar u blijft wel verzekerd. (neem een werelddekking bij uw verzekering)+ een reisverzekering.

  Misschien kunt u zich bij een familielid laten inschrijven en een bijdrage leveren aan de kosten van bv. de gemeentelijke belastingen.

  Maurice.

  • Rob V. zegt op

   Wil je emigreren dan is dat geen optie Maurice. Ben je langer dan 8 maanden per 365 dagen buiten Nederland dan ben je emigrant. Blijf je dan toch ingeschreven in Nederland op een adres dan overtreed je de wet en ben je een fraudeur. Of je in Thailand officieel de status van immigrant zou halen of welke andere status dan ook (permanente tijdelijke visa verlenging zoals velen doen) zal Nederland worst wezen. Langer dan 8 maanden weg per jaar = emigrant = geen inschrijving in BRP = geen basis ziektekosten verzekering.

   De Rijksoverheid schrijft:
   Wanneer moet ik mij uit de Basisregistratie Personen (BRP) laten uitschrijven?

   U moet zich laten uitschrijven als ingezetene uit de Basisregistratie Personen (BRP) als u in een jaar tijd langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Deze periode hoeft niet aaneengesloten te zijn. Ook als u uw huis in Nederland aanhoudt, moet u zich laten uitschrijven uit de BRP. (…)

   Meer: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/privacy-en-persoonsgegevens/vraag-en-antwoord/uitschrijven-basisregistratie-personen

   • Chander zegt op

    Beste Rob V.,

    Volgens website van de Nederlandse Overheid, heb jij volkomen gelijk, maar voor hoe lang?
    De gemeente Den Bosch hanteert de regel “2/3 van een half jaar (4 maanden dus)” mag je Nederland niet verlaten om nog ingeschreven te staan bij de gemeente.
    Omgerekend is dat 8 maanden per jaar.
    Dus de regels van de gemeente staan dus lijnrecht tegenover de regels van de Nederlandse Overheid.

    Vandaag heb ik aan de Nederlandse Overheid gevraagd hoe dat zit.
    De voorlichtster vond dat vreemd en heeft dat nu doorgegeven aan het ministerie van Binnenlandse Zaken.

    Deze week verwacht ik het antwoord op deze vraag.

    Erg spannend.

    Wordt vervolgd.

   • erik kuijpers zegt op

    Rob V, je slaat de spijker op de kop. De 4 maandentermijn is m.i. dwingend recht en ‘kom een paar weekjes terug’ lijkt me een advies om eens goed na te laten kijken met name bij de gemeente waar je woont. Je bij een familielid laten inschrijven als dekmantel is fraude en bedenk, Maurice, dat de verklikker NOOIT slaapt. ‘Van mijn centen op zijn rug in de zon’ en dan volgt dat verklikbelletje…..

    Ik heb de stap terug gemaakt, woon officieel en feitelijk weer in NL voor tenminste vier maanden plus een dag per kalenderjaar, heb dus de zorgpolis (en de fiscale verplichtingen en tegemoetkomingen, en betaal volksverzekering zoals ANW en WLZ, en heb in beginsel recht op toeslagen) en ik ga met een gerust hart naar Thailand om te overwinteren.

    • maurice zegt op

     Beste Erik,
     Om terug te komen op mijn bericht moet ik u gelijk geven. Maar Art heeft te maken met uitkeringsinstanties en zal ten alle tijden moeten doorgeven als hij voor langer dan 4 weken naar het buitenland gaat. Wil hij immigreren dan moet hij dat ook doorgeven. Dus ik zie frauderen als buitengesloten Gaan zij hiermee akkoord? en zo ja dan heeft Thailand een landenfactor van 0,4 op je uitkering.

     • Lammert de Haan zegt op

      Ook deze reactie van Maurice is helaas onjuist.

      Een WAO-uitkering kan vrij worden geëxporteerd naar Thailand. Op een WAO-, een WIA en een WAZ-uitkering is, als loongerelateerde uitkeringen, de woonlandfactor niet van toepassing. Dit geldt slechts voor de vervolg uitkering WGA..

      Zie:

      https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/internationaal/handhavingsverdrag-naar-welke-landen-kan-uitkering-mee/detail/overzicht-landen-waar-u-uw-uitkering-mee-naartoe-kunt-nemen

  • Lammert de Haan zegt op

   Helaas zijn er in deze reactie van Maurice fouten geslopen.

   Een WAO-uitkering kan zonder enige beperking naar Thailand worden geëxporteerd. Met Thailand heeft Nederland een verdrag gesloten inzake de handhaving van de voorschriften ter zake van de sociale zekerheidsuitkeringen.

   Artikel 68 van de Wet GBA zegt dat de ingezetene die verwacht gedurende een periode van 12 maanden tenminste 8 maanden buiten Nederland te verblijven verplicht is – voor vertrek – zich uit te schrijven bij de gemeente waar hij woont. De gemeente stelt vervolgens alle op de GBA aangesloten instanties op de hoogte.

   Aan de zgn. 8/4-regeling kleven heel wat haken en ogen. In de eerste plaats is zij niet jaargebonden maar gaat het over een periode van 12 maanden. Daarbij hoeft het verblijf in het buitenland en in Nederland niet aaneen gesloten te zijn.

   Met andere woorden: Indien u in de 12 maanden volgend op een vertrek uit Nederland niet langer dan 8 maanden buiten Nederland verblijft hoeft u zich niet uit te schrijven. En blijft u dus ingezetene van Nederland. Let op! Er worden twee voorwaarden gesteld. Maximaal 8 maanden buiten Nederland en minimaal 4 maanden binnen Nederland op uw woonadres verblijven. Bij ieder vertrek uit Nederland moet steeds opnieuw worden gekeken of wordt voldaan aan de 8/4 regeling.

   Ter verduidelijking een paar voorbeelden van de toepassing van de 8/4 regeling:

   Voorbeeld 1:
   U vertrekt voor 8 maanden, keert terug op uw woonadres in Nederland en blijft daar minimaal 4 maanden. Vervolgens vertrekt u weer voor 8 maanden, enz. U voldoet aan de regel: 8 mnd weg/4 mnd thuis.

   Voorbeeld 2:
   U vertrekt voor 3 maanden, keert terug op uw woonadres en blijft 4 maanden in Nederland. Hierna gaat u voor 5 maanden weer naar het buitenland. (3+5=8 mnd weg / 4 mnd thuis). Bij terugkeer blijft u dit keer 2 maanden in Nederland. Dan gaat u vervolgens 3 maanden weg en moet u bij terugkeer minimaal 2 maanden in Nederland blijven voor u weer kunt vertrekken. (5+3=8 mnd weg / 2+2=4 mnd thuis).

   Zou u de laatste keer bijv. 4 in plaats van 3 maanden weggebleven zijn, dan zit u fout. Want 5 + 4= 9 maanden weg in een periode van 12 maanden en dat is te veel voor een ingezetene.

   • teun zegt op

    En dan te bedenken, dat die lui in Heerlen (Belastingdienst) gewoon stellen, dat je desondanks geen vrijstelling van belasting krijgt. Dus enerzijds woon/verblijf je in Thailand als je daar > 8 maanden van de 12 verblijft/woont, Anderzijds stelt de Belastingdienst: u woont niet in Thailand en dus geen vrijstelling.
    Hoe krom wil je het hebben?
    Dit is dus BV Nederland. Je wordt van de eventuele voordelen beroofd en alle nadelen krijg je maximaal op je bord.

 13. Rene Martin zegt op

  Aanvullend op de eerste reacties zou ik zeggen dat u misschien een berekening kan maken uitgaande dat u netto meer over houd, hogere ziektekosten verzekeringskosten hebt en de kosten van de maandelijkse bezoeken aan het ziekenhuis en medicijnen welke nodig zijn voor uw ziekte zelf betaalt. Want zover ik de ziektekosten verzekeringen ken zullen zij geen bestaande ziektes accepteren voor de verzekering. Daarnaast ook niet onbelangrijk de opbouw van uw AOW.

 14. Jan zegt op

  Niet laten uitschrijven uit Nl. 4 maanden in nederland wonen 8 maanden in thailand dat is de enige oplossing

 15. Ferdinand zegt op

  Erik schrijft:
  Ik heb de stap terug gemaakt, woon officieel en feitelijk weer in NL voor tenminste vier maanden plus een dag per kalenderjaar, heb dus de zorgpolis.

  I.v.m. mogelijk verblijf in Indonesië na mijn pensionering heb ik geïnformeerd bij UWV en daar kreeg ik te horen dat ik minimaal een half jaar + 1 dag in NL moet zijn om de zorgverzekering te kunnen houden. Wat is nu juist? Of is de 4 maanden norm alleen voor de basisregistratie?

  • Cornelis zegt op

   UWV heeft niets te maken met je zorgverzekering; m.i. is het ingeschreven zijn in Nederland leidend en daarvoor geldt dus die 4/8 maanden termijn.

 16. rori zegt op

  Beste Art
  Ik adviseer je even contact op te nemen met UWV buro buitenland in Breda. Probeer mevrouw Melanie Vergauwen daar te pakken te krijgen via een terugbelverzoek. Ook heeft eventueel mevrouw Ossenblok info voldoende.

  Daarnaast het kantoor in Amsterdam.

  Je uitkering word dan bruto – netto overgemaakt via het CAK.
  Niet meer direct vanuit het UWV.

  Hier een vraag van mij naar hun met het antwoord.
  Oh je WAO is gegarandeerd en blijft hetzelfde bruto. Pas op later AOW word wel gekort naar situatie. Gehuwd of ongehuwd.

  Vraag 5. Stel ik doe niets en op basis van nu en mijn huidige situatie ga ik verkassen naar Thailand.
  Antwoord:
  Als u in Thailand gaat wonen, gaan wij uw uitkering bruto = netto betalen en melden bij het CAK. CAK gaat de inhoudingen beoordelen. Voor verdere vragen over verhuizen naar Thailand verwijzen wij u naar het CAK.

  • Lammert de Haan zegt op

   Het antwoord van het UWV op vraag 5 is misleiden: het UWV gaat bruto=netto betalen. Het CAK gaat de inhoudingen beoordelen. Wat blijft er dan over van “bruto=netto betalen”? Laat je niet blij maken met een dooie mus.

   Het juiste verhaal is als volgt.

   Het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag ter voorkoming van dubbele belasting bevat geen bepaling ter zake van sociale zekerheidsuitkeringen. Dat betekent dat op deze uitkeringen de Nederlandse wet van toepassing is. Dus ook de Wet op de loonbelasting 1964. Je “mag” zelfs aanmerkelijk meer loonbelasting betalen dan bij wonen in Nederland. Sinds 1 januari 2015 heb je nl. geen recht meer op heffingskortingen na vertrek naar een land buiten de EU, terwijl je niet gaat wonen in IJsland, Noorwegen, Zwitserland, Liechtenstein of op een van de BES-eilanden. Daardoor moet je al gauw rekenen op het verlies aan inkomen van 1 maand netto uitkering per jaar. En dat is een ander verhaal dan “bruto=netto”.

   • rori zegt op

    ik WOON officieel in Nederland. Omdat ik al gebruik kan maken van de compensatieregeling van voor 2004 geldt voor mij dat ik mijn uitkering nu ook al via Belgie krijg. Echter ik krijg een aanvulling in Belgie. Omdat ik echter minder dan ik meen 120 dagen in Belgie verblijf is ook dat deel belastingvrij. Mijn inkomen wordt nu via een of andere organisatie vanuit de EU aan de FSMB betaald en deze betalen aan mij uit. Dus ik ben in Belgie voor de sociale wetgeving inclusief mutualiteit verzekerd tot mijn pensionering over 1 jaar. Heb dit ZWART op wit.

    Ik ben arbeidsongeschikt geworden DOOR het werk. Dus rechtens de wet is mijn bedrijf mede verantwoordelijk gesteld. Daarom zit ik ook nog tot mijn 65 bij het DKV met een maximale polis en wereldwijde dekking.

    Echter vraag me niet hoe het precies zit dan ben ik ongeveer 2 uur bezig om uit te leggen hoe het zit.
    Gaat zelfs zo ver dat vanuit het UWV mij over 2 jaar een WW uitkering is uitgekeerd omdat ik werkloos was?? Op het zelfde moment was ik in Belgie al geregistreerd arbeidsinvalide en kreeg een uitkering.

    Ben bij het UWV in Breda 3 keer gekeurd. 2 keer voor Belgie en later VEEL later 1 keer voor Nederland. Ben toen voor Nederland 92,7% arbeidsongeschikt verklaard.
    Met een bepaling erbij dat ik vrij ben om te doen wat ik elf wil.
    Heb alles twee keer zwart op wit. 1 Keer vanuit de Europese Mutualiteit (dokumenten via FSMB) en 1 keer rechtstreeks vanuit het UWV Amsterdam.

    Heb te maken gehad met UWV kantoor, Heerlen, Eindhoven, Amsterdam, Almere en Hengelo.

    FSMB kantoor in Diets, Leuven en Brussel,
    Daarbij een kantoor voor EU onderdanen welke internationaal zaken regelt. Ben de naam even kwijt.

    ACV kantoor Antwerpen, Brussel (rechtsbijstand en arbeidsrecht)

    Unie kantoor Culemborg

 17. Peter zegt op

  Hallo Art,
  Ik heb zelf ook een chronische ziekte, ik heb BUPA gebeld in Thailand de kosten Komen op ongeveer €350 per maand. Ergo, alleen nieuwe gevallen worden gedekt. Dus daar kom je niet ver mee. Ik dacht zelf het huis te verkopen, en daar een pot van te maken. Wist je trouwens dat Alibaba ook in die sector zit? Ok heb een buikcatether, most hier €17,– in China nog geen euro.
  Je moet je inkomen maal 0,4 vermenigvuldigen, omdat daar de levensstandaard goedkoper is. Je hoeft dan trouwens geen loonbelasting te betalen hierover.
  Succes met alles…

 18. Wim van Beveren zegt op

  Trouw met een thaise schone die bij de overheid werkt, dan ben je graitis meeverzekerd voor ziektekosten in een overheids ziekenhuis.

 19. erik kuijpers zegt op

  Ferdinand, gaat de UWV daar wel over na jouw pensionering? Ik adviseer je dit schriftelijk te vragen aan jouw zorgverzekeraar.

  • Ferdinand zegt op

   Erik, ik heb inmiddels al bij zoveel instanties info gevraagd dat het antwoord van 6 maanden was gekomen van SVB of belastingdienst of UWV of etc., dus mogelijk heb ik het door elkaar gegooid.
   Schriftelijk vragen bij mij verzekering ga ik zeker doen. Internationale verzekering had ik al uitgesloten omdat deze veel duurder is en die kan ik me niet veroorloven, zeker als ik het geluk heb nog vele jaren mee te kunnen, want inderdaad stijgt dit elke 5 jaar (buiten de stijging door inflatie, die het ABP al heel wat jaren niet meer heeft doorgerekend in de pensioenuitkeringen).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website