Beste lezers,

Wij zijn over twee weken in Chiang Mai en willen o.a. de “Long Necks” bevolkingsgroep gaan bezoeken. Nu heb ik gelezen dat dit in stand wordt gehouden voor de toeristen. Wie weet of dat waar is, want dan gaan wij er niet naar toe.

Wij zijn twee weken in Chiang Mai en Chiang Rai, nog goede tips en ideeën?

Met vriendelijk groet,

Joke


» Laat een reactie achter


36 reacties op “Lezersvraag: Wel of niet naar de “Long Necks” in Chiang Mai?”

 1. Tino Kuis zegt op

  Niet gaan! Het is nog kunstmatiger dan Volendam, het is aapjeskijkerij van een laag allooi. Dit moet gewoon uitsterven. Ga je er naar toe dan werk je mee aan die poespas.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +10 (obv 10 stemmen)
  • Wiame Luc zegt op

   Is dit niet een beetje kort door de bocht gaan ? Het klopt dat het kunstmatig is, maar gaan we het openluchtmuseum in Arnhem ook sluiten of Bokrijk ? Of al de klompen bannen in Volendam ? Of misschien dirndls in Oostenrijk verbieden ? Er is toch ook nog veel poespas hier bij ons.
   Als het duidelijk is dat het een museum betreft, dan weet je wat je kan verwachten. Als het geen museum betreft, dan weet je ook dat het louter de bedoeling is om in leven te blijven misschien. Ieder weldenkende mens , kan voor zich wel uitmaken hoe de vork aan de steel zit.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
   • Jan VC zegt op

    Volendam en Bokrijk zijn niet vergelijkbaar toch? Hier gaat het om vrouwen die fysiek misvormd worden voor de gratie van de toerist.
    Maar dit is mijn persoonlijke mening……..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 2. Willy van libergen zegt op

  Wij zijn er geweest, zat bij de rondreis, maar wij vonden het triest, zoals die vrouwen daar rond lopen, niet een gezien die happy was, wat ons betreft, niet naar toe gaan, maar van de andere kant, de mensen daar zullen wel een bepaalde vergoeding krijgen om er van te kunnen leven, het is dubbel, doe wat je gevoel zegt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. Hans-Chang zegt op

  Ach het is leuk en fotogeniek…

  Wat is er nog origineel in de wereld…liefst zitten we live tussen de Gorilla’s of zo.
  Ik ben bij Chiang Rai naar zo’n plek geweest, waar ze op 1 plaats 6 verschillende stammen hadden
  met hun typerende kleding, muziek ed…wel zo handig

  In de heuvels tegen Birma kom je nog wel Karen tegen, longnecks.

  En het is voor deze mensen, net als zoveel andere toeristische trekpleisters, gewoon ook inkomen, niks mis mee.

  Ik persoonlijk probeer meer de attracties met inheemse dieren te vermijden, dus monniken met tijgers, slangen, baby olifanten in BKK….

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
 4. Gerard en Cor zegt op

  Ga er niet heen. Het is stervensduur en super toeristisch.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 5. Khun Peter zegt op

  De Karen in Thailand, wonen zowel in de laagvlaktes als in de bergen van de provincies Chiang Mai, Mae Hong Son en Chiang Rai. Vooral de Padaung zijn bekend vanwege het dragen van koperen ringen rond de nek, waardoor de nek veel langer lijkt. In werkelijkheid drukken de ringen de schouders naar beneden. Het oprekken van de nek is fysiek niet mogelijk.

  Tegenwoordig dwingen ouders hun kinderen weer deze ringen te dragen. Dat is niet alleen om de traditie in ere te houden maar vooral om de inkomsten uit het toerisme veilig te stellen.

  Verder is de houding van de Thaise overheid ten opzichte van deze groep nogal omstreden. Ze zouden statenloos zijn en door de Thaise overheid min of meer gedwongen worden om hun dorp niet te verlaten. Gezinnen waarvan de vrouw of dochter de ringen draagt krijgen een kleine vergoeding van de overheid, dit om op de betreffende plaatsen toerisme in stand te houden. De UNHCR (United Nations High Commission of Refugees) heeft zelfs afgeraden om die ‘human zoo’s’ van longnecks te bezoeken. Er is volgens deze organisatie sprake van uitbuiting. Het dragen van de ringen is funest voor de gezondheid, zeker bij de jonge meisjes. Toeristen zouden er daarom beter aan doen om deze omstreden ‘attractie’ links te laten liggen.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +15 (obv 15 stemmen)
 6. Tom zegt op

  We zijn er afgelopen november geweest. Hoopje ellende, sommige tribes hangen aan je portemonnee en anderen kijken zo verdrietig dat ik het gevoel krijg dat die mensen fungeren als slaven.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 7. piet zegt op

  Ben er ook geweest om zelf te aanschouwen waar men mij voor waarschuwde en men had helemaal gelijk; aapjes kijken!
  Helaas al te waar ook T.I.T.

  Raad eenieder af om deze stam te gaan bezoeken en van mij mag het uit alle tripjes geschraapt worden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 8. Margo Veldhuizen zegt op

  Als er geen toeristen meer komen hebben deze mensen geen inkomen meer!! Doe er mee je wil!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • Soi zegt op

   Nee hoor, Margo, dat is een drogreden. Als toeristen blijven komen is er geen prikkel om naar alternatieven om te zien, noch door de Karen-gemeenschap, noch door de overheid. De stapeling van de ringen drukt de schouders naar beneden, waardoor de borstkas vergroeit. Je hebt het dus over moedwillige verminking welke plaatsvindt enkel en alleen bij meisjes, te beginnen op jonge leeftijd.
   Daarbij: jij loopt toch ook niet met een teveel aan ringen om je nek om toeristen te trekken. Daar bedenk je toch andere mogelijkheden voor. Bv op klompen lopen die op maat gemaakt zijn! Maar goed, doe er maar mee wat je wilt!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 9. DyDy zegt op

  Vrouwen hebben hierin geen keuze…worden gedwongen!
  Geld is voor de mannen….die er drank voor kopen!!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 10. Ger Horst zegt op

  Weer verschillende meningen over de longnecks. Het is maar net zoals je het bekijken wil. Als toeristische attraktie, als cultuur of als inkomsten. Ik kom er ook regelmatig en zie het positief. In de grensstreek kom je ze ook tegen en dan is het niet alleen om het gewin maar ook als cultuur. Volgens Gerard en Cor is het super duur en toeristisch. Waarom toeristisch? Zij kwamen er toch ook als toeristen. Waarom duur? 400 bath. Dat is toch niet veel geld voor een “attraktie”? Mensen de klompen en tulpen blijven ook, evenals de Zeeuwse kappen. Lijkt mij ook geen pretje om die te dragen………

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • Khun Peter zegt op

   Beste Ger, die ringen om de nek van die vrouwen zorgen voor ernstige vergroeiingen. Dus een vergelijking met Zeeuwse kappen gaat nogal mank.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 11. Farang tingtong zegt op

  Eigenlijk zou je niet moeten gaan, maar wie ben ik? ik ben er ook geweest en ook al is het aapjes kijken, het is wel zo dat toen wij er waren hebben wij verschillenden dingen daar gekocht en daar zijn die mensen toch ook bij gebaat, het is hun bron van inkomsten.
  Want wat als niemand meer komt wie helpt deze mensen dan, het is wel heel makkelijk om te zeggen laten uitsterven.
  Die ringen dragen is wel gevaarlijk heb ik mij laten vertellen, het is niet zo dat de nek langer word maar de sleutelbeen word ingedrukt, en het schijnt zo te zijn dat als zij die ringen af doen zij hun nek kunnen breken.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 12. Ger Horst zegt op

  Het zijn geen ringen maar een stuk dat meerdere malen om de nek wordt gedraaid. Soms gaat het eraf en dan is men weer :normaal” Heb nog geen vergroeiingen kunnen constateren maar ben dan ook geen arts.
  De Zeeuwse kappen heb ik er niet bijgehaald om deze te vergelijken. Zeg alleen dat het mij geen pretje lijkt om deze te dragen. Heb er geen ervaring mee maar er zijn ook weinigen die ervaring hebben met het dragen van de koperen ringen. Heb wel met vrouwen gesproken die ze droegen en het geen probleem vonden, ze hadden er geen last van. Het leverde hun wel geld op……

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 13. Peter zegt op

  Als je je mening wil geven moet het natuurlijk wel overeenkomen met de werkelijkheid.
  Stom dat sommige mensen zo naief zijn in hun uitspraken.
  Deze mensen hebben het geld hard nodig want ze zijn niet erg geliefd in Thailand bij de Thaise bevolking en hebben totaal geen rechten daar.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 14. TAK zegt op

  Vroeger waren er speciale dorpen ver afgelegen en daar moest een
  paar honderd baht entrance fee voor betaald worden.
  Tegenwoordig zijn er ook nep dorpen rondom Chiang mai.
  Een bezoek hieraan maakt vaak vast onderdeel uit van een dagexcursie.
  Je zien de Longneck vrouwen en jonge meisjes en mag fotos maken.
  Ze hopen dat je in ruil hun souveniers zal kopen. Ik heb het een paar keer gedaan.
  Ik heb er gemengde gevoelens over, maar dat heb ik ook over de olifanten trek en
  de slangen farm. Waar liggen de grenzen ?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 15. Fred zegt op

  Niet gaan…. aapjes kijken!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 16. Farang tingtong zegt op

  Het is natuurlijk niet zo dat deze mensen die ring of ringen dragen alleen voor het toerisme, want het is vooral de cultuur van dit volk wat al meer dan duizend jaar bestaat.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 17. Luca zegt op

  In antwoord op jouw vraag: dit gedoe wordt officieel in stand gehouden en bemoedigd door de Thaise overheid. Bedoeling is geld verdienen dat weer terecht komt, merendeels, bij deze overheid. Deze bevolkingsgroep leeft in armoede, hun dagelijks loon is zeer laag, lager dan de minimum Thai nu ontvangt. Er wordt in Myanmar bewust gezocht naar de mooiere dochters en somtijds ook hun moeder, daarna in Thailand in een aangelegd dorp aan het werk gezet. Mijn interviews met deze vrouwen (die overigens bewaakt worden door een Thai soort kampbewaarder) moet met enige zorgvuldigheid en onopvallend worden gedaan. De jongere meisjes worden door de jonge Thai wel misbruikt, er is weerstand tegen, echter niet hardop, het dragen van de ringen, zowel de nek danwel de benen, kan pijnlijk zijn. Op mijn verzoek hebben meisjes hun schouders ontbloot en daar zijn duidelijke kenmerken van diepe donkere plekken, bloeduitstorting zichtbaar. Ze hebben een schrijnend bestaan, echter het wordt betaald en beter dan men over het algemeen in Myanmar ontvangt. Overigens is sinds kort in Myanmar de politieke situatie in het algemeen aan het verbeteren, wat de bevolking ten goede gaat komen. Mogelijk op langere termijn ook deze bevolkingsgroep.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 18. marcel zegt op

  Als je richting pai gaat iets daar voorbij wonen in een kamp long necks en wat andere vluchtelingen,hier komen bijna geen buitenlanders en de laatste keer dat er was waren ze heel vriendelijk,en het was er beslist niet duur.Je moet alleen je naam in een boek schrijven voordat je het dorp binnen gaat. Dus gewoon gaan.

  marcel

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 19. Hans zegt op

  Wat ik altijd vermakelijk vind hier is het aantal mensen die het ‘weten’, ‘Niet gaan’, ‘Touristisch’ en meer van die euformismes.

  Maar ze zijn zelf wel allemaal daar geweest en het bekeken en niet al bij de ingang omgedraaid en weggegaan.

  Wellicht ten overvloede, Thailand is en was voor de meeste Nederlanders, ook die er nu vaker komen of zelfs wonen, een….toeristische bestemming…..ja gek he

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 20. Henny zegt op

  Je gaat toch niet kijken naar het verminken van meisjes/vrouwen? Als je het cultuur noemt of je verdient er geld mee dan is het blijkbaar geoorloofd. Er is toch ook geen dorp waar je besneden vrouwen gaat bezichtigen?

  Ik kom al jaren in Chiang Mai, maar vrouwenverminking, gedrogeerde tijgers en het rijden op olifanten (met hun zwakke rug) laat ik links liggen. Er zijn overal alternatieven voor te bedenken, zoals het Elephant Nature Park of het leuke en interessante Elephant Poo Poo Park (vlakbij Tiger Kingdom).

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 21. Joke zegt op

  Dank voor alle reacties. Duidelijk voor ons, wij gaan er zeker niet heen!!
  Groet, Joke

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Tino Kuis zegt op

   Beste Joke,
   Er zijn prachtige trektochten naar echte bergvolkerendorpen in het noorden met homestay. Schitterende natuur en bijzonder aardige mensen.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  • Tom zegt op

   Goed zo! Als je het toch wil zien, check YouTube

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 22. Marja zegt op

  Chaing Mai en Chinag Rai zijn beide leuke plaatsen. Als je een onderkomen in de oude stad hebt is bijna alles op loopafstand. Alleen de night markets zijn buiten dit gebied, maar wel leuk om te doen.
  Verder zijn er erg mooie wat’s.
  Wij hadden in Chiang Mai fietsen, erg leuk en je kunt wat verder weg, maar de tuktuk brengt je ook overal.
  In Chiang Rai maakten we de sunday market mee, leuk veel mensen die in de bergen wonen komen met hun spullen.
  Ik weet niet of de Longnecks in stand gehouden worden voor het toerisme, dat zou best kunnen. Ik ben er geweest en vond het indrukwekkend, kreeg uitleg over het waarom. De ames kiezen er zelf voor, ze hoeven het niet te doen. Natuurlijk verdienen ze geld omdat wij komen, maar anders hadden ze die inkomsten niet.
  Men gaat ook naar de olifanten, dat hebben wij niet gedaan. Ik heb begrepen dat er reisorganisaties zijn die dit uit hun programma hebben geschrapt.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 23. arjan zegt op

  Zou er zeker naartoe gaan hoort beetje bij de cultuur van Thailand!Mensen zijn erg vriendelijk en ja is aapjes kijken maar wel indruk wekkend!!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 24. pat zegt op

  heb er paar bezocht….en zitten er goede en minder goede tussen,maar afraden zou ik niet doen.En bij de betere dagtrips zit er best wel een leuk bezoekje aan longnecks tussen….(en pattaya wordt toch ook kunstmatig in leven gehouden door de toeristen…..thaise cultuur,nietwaar).ik heb er alvast geen spijt van gehad.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 25. Falang zegt op

  Mae Hong Son, 12 jaar geleden konden wij deze Birmaanse (Karen people) bevolkingsgroep ontdekken, veel toerisme was er niet te zien, de vrouwen waren erg druk in de weer allerlei kledingstukken, sjaals etc aan de houten weefgetouwen vorm te geven, ondanks de beperking van de koperen ringen aan hals en benen.
  Was een aangename ontdekking.
  Aapjes kijken ?
  In Walking street (P) kan je veel meer Hollanders met langen nekken bezichtigen 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 26. Serge BERGHGRACHT zegt op

  Hallo,

  Ik was in eind okt en november in Thailand en bracht 3 dagen door te Pai op zo een 180 km van de Karen stam.
  De uitstap was een mooie dagtrip waard maar vermoeiend. Mooie natuurlandschappen onderweg en de Longnecks waren vriednelijk. We waren liepen daar alleen rond met vijftal. Natuurlijk is het commercieel want je wordt verwacht van iets te kopen : zelfgemaakte kledij en sjaals of prularia. je kan hun dorpje bezichtigen etc… en foto’s nemen met hen. Je betaalt ook vooraf om hun dorpje binnen te komen. Ik dacht zo een 500 tHB. Ach ja, je ziet eens wat en het is eens anders, hé.

  Als je Chiang Mai doet moet je zeker een daguitstap doen naar Doi Suthep. DE MOEITE !!! ik zelf deed dat met een scooter : supertof en o zo vlug !!!

  Sawasdee Khap !

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 27. Dheng zegt op

  Zie nergens op de site dat er verwezen wordt naar Ban Tawai
  Handicraft dorpje gelegen ten zuiden van Chiang Mai bij Hang Dong.
  Een bezoek zeker de moeite waard en je kunt er echt mooie souvenirs kopen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Ger Horst zegt op

   Ja Dheng er wordt niet verwezen naar Ban Tawai. Niet omdat het daar niet mooi is maar het heeft niets te maken met longnecks. Er zijn zovele plekjes in Thailand die mooi zijn. De vraag is dan ook, wel of niet naar de longnecks? Thailand is toeristisch met alles er op en er aan. Van Tempels tot Bergvolken. Van longnecks tot olifanten en krokodillenfarms. het is aan ieder een keuze te maken waar men naar toe wil.
   Ben echter wel van mening dat een opgedrongen mening (niet gaan bijv.) geen mening is.
   Ik heb de keus gemaakt om wel naar de longnecks te gaan. Evenals de olifanten parken, handwerk dorpen, enz. Thailand vind ik mooi in al zijn toeristisch zijn.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
 28. Peter zegt op

  Persoonlijk zou ik dit soort ‘attracties’ links laten liggen, op youtube gezien hoe ze een baby olfant ‘breken’, in een krappe houten kooi met haken in zijn kop slaan.
  Maar goed dit is persoonlijk en besef ook wel dat er 15 miljoen varkens gehouden worden in NL die geparkeerd staan als vlees. Zolang dit een economie is zal het nooit verdwijnen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  • Ger Horst zegt op

   Moderator: u bent aan het chatten.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website