Hallo bloggers,

Ik wil volgend jaar na mijn twee weken vakantie in Sa Kaew samen weer terug naar Nederland met mijn Thaise vriendin, zij kan dan voor drie maanden bij mij thuis in Nederland verblijven.

Ik ben op de hoogte van Schengenvisum. Alles is me duidelijk. Ook op tijd aanvragen van Schengenvisum, alleen tot aan het “Retourticket”. Hoe of wat, of waar regel je een retour ticket voor je Thaise partner met Schengenvisum.

Zo simpel als een vliegmaatschappij aanspreken? Of gaat dit op dezelfde wijze als het verplicht afsluiten van een verzekering
voor je Thaise vriendin. Is een enkele ticket geen optie? Of bedoelen ze een open ticket? Of een gewone retour ticket met vertrek en terugreis?

Hoe moet ik dit nu zien? Graag advies en tips

Groet,

Thaiadict

No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Lezersvraag: Hoe zit het met een vliegticket bij aanvraag Schengenvisum?”

 1. David H zegt op

  Met een enkel ticket zou men het wel eens kunnen zien als verdacht van geen geplande terugkeer na afloop visa !
  simple retour ticket , EVA air heeft 3 / 6 maand tickets soms zelfs Open return tickets , alhoewel bij Eva een datum verandering geen hoge kost is , zijn” flex(ibele)” tickets beschikbaar ook

 2. Rob V. zegt op

  Voor een reservering bel je gewoon de (een) luchtvaartmaatschappij. Bijvoorbeeld China Airlines of Eva. Je krijgt dat een reservering toe gemaild die na een maand automatisch vervalt als je hem niet omzet in een boeking. Na toewijzing van het visum is het wel zo netjes de ticket ook daadwerkelijk te kopen maar dat hoeft dus niet.

  Een retour is niet verplicht maar slechts een enkeltje zal wel vragen opleveren (ook bij de grens van het Schengengebied, de KMar als je er voor kiest via Nederland in te vliegen). Als je een logische reden en genoeg geld hebt voor een ticket terug zal het wel goed komen maar het minste gedoe heb je met een retourtje. Neem desnoods een wat flexibeler ticket waarbij je de retour datum makkelijk kunt aanpassen.

 3. Peter zegt op

  Volgens de site MOET je wel een retour laten zien
  Overigens hoeft dat geen ticket te zijn , maar een RESERVERING voor een ticket
  Die kan je dus laten zien op de ambassade en daarna afzeggen , of automatisch laten verlopen
  Als het gaat om een omgekeerde reis , dus van BKK naar Amsterdam , dan kan je niet bellen met China air in Amsterdam , die doen dat niet , in dat geval kan je terecht bij China airlines in Bangkok
  suc6 , Peter

  • Rob V. zegt op

   In de Schengen Visum Code (EU Verordening 2009/38/EG) staat geen eis voor een retourtje, dat zou ook vreemd zijn want er kunnen valide redenen zijn dat er geen retourtje is: doorreis naar een ander land (Een Thaise die na verblijf in het Schengen gebied naar bjivoorbeeld het VK of de VS gaat voor vakantie, werk of lang verblijf aldaar) bijvoorbeeld, of dat je op andere wijze weer vertrekt (terug met een veerboot, met de auto, met de trein etc.) of omdat er nog geen enkel zicht is op een exacte terugreis datum binnen de maximale 90 dagen termijn (al zou ik dan een open ticket nemen).

   Wél is een retourtje een bewijsmiddel waarbij je aantoont voornemens te zijn tijdig terug te keren, en zo vestigingsgevaar (wat een afwijsgrond is) weer wat minder aannemelijk:

   Bijlage II, onderdeel B van de Schengen Visum Code meld:

   —–
   B. DOCUMENTEN AAN DE HAND WAARVAN HET VOORNEMEN VAN DE AANVRAGER OM HET GRONDGEBIED VAN DE LIDSTATEN TE VERLATEN KAN WORDEN GETOETST

   1.reservering van een retour- of rondreisticket;
   2.bewijs van financiële middelen in het land van verblijf;
   3.bewijs van een dienstverband: bankafschriften;
   4.eigendomsbewijzen van onroerend goed;
   5.bewijs van integratie in het land van verblijf: familiebanden; beroepssituatie.
   ——

   In veruit de meeste gevallen zal een retourtje dus wel voor de hand liggen en lever je dus hier een (reservering of optie) voor in bij de aanvraag en kun je dus ook aan de Schengen buitengrens een ticket tonen dat weer aangeeft dat je tijdig terug gaat of in ieder geval het Schengen gebied weer zult verlaten. Dat is ook de reden dat er bij vereiste gevraagd wordt om een (reservering/optie) voor een retourtje, nagenoeg iedereen zal dat nodig hebben en voor uitgebreide nuances en uitzondering is geen plaats als je kort en krachtig wil opsommen wat een aanvrager allemaal moet regelen.

   Het wat uitgebreidere “Handbook for the processing of visa’s” dicteert:
   ——-
   6.2. Which documents should be submitted in support of an application for a
   uniform visa?
   Supporting documents should provide evidence of the following:
   – the purpose of the intended journey;
   – proof of accommodation, or proof of sufficient means to cover the applicant’s
   accommodation;
   – that the applicant possesses sufficient means of subsistence both for the duration of
   the intended stay and for the return to his country of origin or residence, or for the
   transit to a third country into which he is certain to be admitted, or that he is in a
   position to acquire such means lawfully
   , in accordance with Article 5(1)(c) and (3) of
   the Schengen Borders Code;
   – information enabling an assessment of the applicant’s intention to leave the territory
   of the Member States before the expiry of the visa applied for.
   A non-exhaustive list of supporting documents which the consulate may request from the
   applicant is set out in Annex 14.
   Supporting documents should be assessed in relation to the individual application and one
   document might render another superfluous: ”
   ——-

   • noah zegt op

    Ik hoef voor mijn vrouw niet eens een ticket te overleggen bij de aanvraag voor een visum bij de Duitse ambassade! Enigste wat wel duidelijk is – is dat men een reisverzekering moet hebben! Ook weer zo mooi, mijn vrouw en 2 kids gaan automatisch bij mij op de TKVersicherung zonder dat men mij daar 1€cent voor telt. Ik heb een zogenaamd familievisa, is officieel ook maar 3 maanden geldig, maar kan zo verlengd worden als men aan de criteeia voldoet. Daarom kan ook ik geen retourdatum boeken.

    • Rob V. zegt op

     Als je officieel getrouwd bent (in NL, BE of TH) en jullie reis hoofddoel is Duitsland (of elk ander EU land waar jij niet zelf de nationaliteit van hebt) dan is zelfs een verzekering niet vereist (of dat verstandig is dat is vers twee) en is het visum kosteloos, versneld afgegeven en met amper documentatie. Eigenlijk alleen de huwelijksakte plus een vertaling zodat men de akte kan lezen, jullie reisdocumenten (paspoorten) en een verklaring van jou als EU burger dat de vrouw en kinderen samen met jou naar Duitsland gaan.

     Zie: http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/non-eu-family/index_nl.htm

 4. jan zegt op

  je hebt niets aan een retour ticket,

  je moet een aanvraag doen bij de nederlandse ambassade en daar heb je een volledig ticket voor nodig die moet zij tonen bij de aanvraag, heenreis naar nederland en terug reis naar bangkok , dus geen retourticket, eerst even je huiswerk goed doen, het wekrt andersom en niet hoe jij het wil

  veel succes ,

  • Rob V. zegt op

   Beste Jan,

   Lees de informatie op de website van de ambassade, rijksoverheid en EU nog eens goed door zou ik zeggen.
   – een ticket BKK-AMS-AMS-BKK (of hoe je ook wilt vliegen, je kunt ook in Düsseldorf landen als je wilt en via Brussel weer vertrekken) heet in mijn boek een retourtje.
   – Een volledige ticket is geen vereiste, al helemaal niet bij de aanvraag. Ze vragen om een retour reis (dat zal doorgaans per vliegtuig zijn vanuit Thailand..) en een reservering of optie volstaat. Soms wil een ambassade bij een toegewezen visum nog het daadwerkelijke ticket zien maar dat dat is ook lang geen standaard.
   – Volgens de officiële regels is er nergens een plicht of eis een daadwerkelijke ticket te laten zien bij de aanvraag of na toekenning van een visum. Wel is retourtje een bewijsstuk dat bijdraagt aan het aantonen van een valide reisdoel (geen vestigingsgevaar etc.). Zie ook mijn eerdere bericht.
   — Op Rijksoverheid.nl omschrijven ze het als “een reserveringsbewijs van de reis”.
   — Bij VFS wat simplistischer (eigenlijk te kort door de bocht maar van toepassing op nagenoeg de meeste aanvragers): ” Copy of hotel reservations for the entire trip (also other Schengen countries) and flight booking (The Embassy advises you not make any payment for hotel accommodations or flight tickets before you are granted a visa). ”
   – In de daadwerkelijke regelgeving van de EU, die ik eerder heb geciteerd is overduidelijk dat er geen enkele plicht is een retourticket te kopen voor de aanvraag van een visum.

   Bronnen:
   http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/visa/vraag-en-antwoord/hoe-vraag-ik-een-visum-voor-nederland-aan.html
   http://thailand.nlambassade.org/producten-en-diensten/consular-services/visum-voor-nederland (even door klikken naar de site van de externe, optionele, dienstverlener.
   http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/visa-policy/index_en.htm (website van de EU met hierin de visum regelgeving en een handboek).

   Komen we kortom weer bij het eenvoudige advies: bel met China Airlines, Eva etc. in Thailand en vraag een reservering (optie) op een ticket aan. Dien de aanvraag in, zet de reservering dan in om in een boeking of kijk of je inmiddels een beterticket kan vinden. Weet dat je op bijvoorbeeld een door Nederland afgegeven Schengen visum ook prima via Duitsland, België of elke andere lidstaat kunt invliegen als dat je beter uit komt, MITS je aan de grens maar de grenswacht kan overtuigen dat Nederland je hoofd bestemming is.

   Reis je toch op een enkeltje in? Hopelijk kun je dan laten zien hoe je vertrekt (Oriënt Express bijvoorbeeld??) of dat je een (flexibel open) ticket geen optie was en je dus genoodzaakt was een enkeltje te nemen maar genoeg geld op zak hebt om een ticket terug (of naar elders ter wereld, als je het Schengen gebied maar verlaat) te kunnen betalen. De door mij eerder aangehaalde citaten uit officiële EU bronnen lijken mij duidelijk genoeg?

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Als iemand spreekt van een retourticket dan is dat een heen en terug ticket. Anders is het een enkel ticket.

 5. blottekop zegt op

  Beste,
  Mijn thaise vriendin ,hier zojuist een maand op bezoek geweest
  Bij de aanvraag voor het visa zat enkel geldige verzekering tijdens haar verblijf ,bankafschrift van haar rekening,borgstelling ,paspoort echter geen vliegticket of reservering en het visum werd 2 dagen na het intervieuw netjes thuis afgeleverd( dit was wel op de Belgische ambassade met denk dat dat overal gelijk is)
  Ondertussen is ze alweer vertrokken en ga ik haar eind deze maand tot begin maart weer in het heerlijke Thailand vervoegen.

 6. Thaiaddict zegt op

  Als eerste bedankt voor alle reacties.

  Rest mij nog een vraag.

  Wat nu als je vriendin na een maand
  of anderhalve maand heimwee heeft.
  het gewoon niet meer ziet zitten.

  Ik ga er niet van uit, maar stel dit gebeurd wel.
  Uit eigen ervaring weet ik.
  Dat als je een retour ticket boekt, je indien een of twee dagen
  eerder terug wil. je al 200€ voor vervroegde herboeking.

  Juist daarom alleen al is een enkele ticket van bkk naar ams
  verstandiger. Al wil ik het voor de ambassade,sterk aannemelijk maken
  dat ze ook na 90 dagen weer terug gaat.

  En vraag mij eigen ook af waarom dit ook niet mee genomen is
  In het begrip shengenvisum. Zoals verplichte verzekering.

  Ik ga ter informatie hierover vragen stellen aan een vliegmaatschappij

  Bedankt voor alle reacties

 7. Thaiadict zegt op

  Betreft reservering retourticket voor shengenvisum

  Volgend jaar twee maanden voor vertrek vakantie na Thailand.
  Wil ik een shengenvisum aanvragen voor mijn
  Thaise vriendin.

  Zodat we samen terug naar Nederland kunnen. na bezoek aan
  Thais Nederlands ambassade eerste dag van vakantie.
  Het shengenvisum geregeld wil hebben

  Kan iemand mij aub uitleggen, wat ik het beste kan doen
  Want met vliegmaatschappij waar ik mee vlieg kom ik
  Ook niet echt verder?
  Zij geven aan dat zij zelf contact moet opnemen.

  Maar ik ben degene die de shengenvisum aanvraag.
  Ik moet dan ook kunnen aantonen dat ik een reservering heb gedaan.

  Een enkele reis naar Thailand zie ik niet zitten.
  Ook geen open ticket.

  Ik zelf wil via vliegtickets.nl volgend jaar de reis naar
  Thailand boeken.

  Ik start dus vanuit Nederland en zij na vakantie van uit
  Thailand. Heb gehoord, mocht zij na een maand al terug willen?
  Ze kosteloos omdat ze van uit Thailand start het kan omzetten.
  Of dit klopt weet ik niet.

  Maar mij gaat het om feit, kan ik het zo regelen met vliegmaatschappij
  Dat als ik mijn retourticket heb geboekt haar tegelijk bij
  Mijn terugvlucht mee kan nemen.

  Ik weet helemaal niet hoe of wat.

  Graag advies

  Grt thaiadict

  • Rob V. zegt op

   Beste Thaiadict, ik vind je bericht wat verwarrend, maar als ik het goed begrijp vraag je hoe/wie een Schengen visum aanvraagt? Jouw Thaise partner moet dat doen, zij is immers de aanvrager, de persoon voor wie het visum is. Details over hoe voor te bereiden vind je in het Schengen dossier op dit blog en uiteraard via de website van de ambassade.

   Vanaf 3 maanden voor inreis kun je de aanvragen indienen.
   Voor een vliegticket reservering: laat haar bellen met China Airlines of Eva voor een reservering die automatisch vervalt na 30 dagen (als je hem niet omzet in een boeking). Het ticket betalen kan jij daarna doen of haar geld geven.

 8. Blottekop zegt op

  Mijn vriendin heeft het alzo gedaan .
  Ga naar site van bv EVA airlines voer de datums van vertrek en aankomst alsook de bestemming in doorloop heel de procedure vul naam adres e.a. In
  Juist voordat je de betaling doet print je het af.
  Dit voeg je bij je documenten , als je visa is afgeleverd dan pas je ticket boeken
  Zo verlies je niet als het visum niet word afgeleverd .
  Grts jan


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website