Beste lezers,

Mijn stiefzoon is nu 17 jaar en heeft de Nederlandse nationaliteit. Hij is in Thailand geboren en op een leeftijd van 5 jaar naar Nederland gekomen met zijn moeder. Sinds dat hij 9 is heeft hij nu dus de Nederlandse nationaliteit.

Hij staat op dit moment nog ingeschreven in het blauwe boekje in de woonplaats van Thailand en heeft een oproep ontvangen om zich te melden (17 jaar).

Wat moeten we doen om hem daar uitgeschreven te krijgen zodat hij niet opgeroepen wordt voor de loting voor de militaire dienstplicht?

Groet,

Kees

18 reacties op “Lezersvraag: Wat moet ik doen om mijn Thaise stiefzoon uit militaire dienst te houden”

 1. harald sannes zegt op

  als hij de Nederlandse nationaliteit heeft kan hij deze verliezen zodra hij in een buitenlandse krijgsdienst gaat, als ik jou was , zou ik eens informeren bij een van de departementen die hier over gaan, defensie, of iets dergelijks, die kunnen je vast verder helpen en misschien buitenlandse zaken evenzo

  • Jasper zegt op

   Dit is onjuist. Een Nederturk gaat ook gewoon in Turkije in militaire dienst zonder zijn Nederlanderschap te verliezen.
   Als uw pleegzoon belang heeft bij het aanhouden van de Thaise nationaliteit is dat toegestaan als hij zwaarwegende belangen heeft. De mogelijkheid grond te erven is zo een zwaarwegend belang.
   Er zijn mogelijkheden om de Thaise dienstplicht af te kopen, of anders Thailand vermijden op thais paspoort tot zijn 39ste.

 2. Tino Kuis zegt op

  Het zou beter zijn als Thailand de dienstplicht afschafte en een professioneel leger oprichtte. Of ook vrouwen zou oproepen voor de dienstplicht.

  Maar goed, je vraag. Je stiefzoon is nog niet meerderjarig (20 jaar in Thailand). Alleen een van de ouders kan hem aldaar uitschrijven maar ik vermoed dat alleen overschrijving naar een ander adres mogelijk is en uitschrijving niet maar dat moet je ter plekke gaan informeren. Hij kan zijn Thaise nationaliteit opgeven maar alleen als hij meerderjarig is. Hij kan straks naar de loting gaan en met 30-40.000 baht de loting afkopen. Hij kan uitstel van de opkomst voor de loting vragen als hij nog studeert. Hij of u kan ook niets doen. Dan loop hij een gering risico opgepakt te worden maar alleen als hij met zijn Thaise paspoort Thailand binnenkomt. Als hij 30 jaar is vervallen alle voorafgaande toestanden.

  Mijn zoon, net 18, zit in hetzelfde pakket. Hij heeft een familielid die een hogere legerofficier is. Die gaat hij benaderen………dat kan ook. Ik laat het aan hem over. ‘Ik ben al 18, papa’, is zijn standaarduitdrukking.

  • Rob V. zegt op

   Is emigratie, ook op papier,dus met uitschrijving uit de tabien baan (ทะเบียนบ้าน) niet het makkelijkst om de dienstplicht legaal te ontlopen?

  • Ger zegt op

   En als je bij de loting voorwendt alleen Nederlands te spreken , helpt dat ? Scheelt toch weer 40.000 alhoewel dat voor iemand die in Nederland woont relatief weinig is om je dienst af te kopen.

  • theoS zegt op

   Is nu Bht 60,000. Is niet legaal en kun je voor veroordeeld worden tot een gevangenis straf als men er achter komt. Gewoon corruptie. Je moet iemand vinden die er over gaat en tegen niemand vertellen of er over praten, NOOIT NIET. Kan niet meer vertellen want wat op Internet komt blijft op Internet. Tino Kuis om dit hier te vertellen doe je fout aan. Voor de rest klopt wat je zegt.

   • Tino Kuis zegt op

    Je hebt gelijk, theoS. Ik wil het ook niet promoten. Ik raad het mijn zoon af maar hij is al 18….Ik ben wel erg benieuwd of je weet of er ooit iemand voor is veroordeeld en of het de gever, de ontvanger of beide was? Jij hebt zo veel ervaring!

 3. chelsea zegt op

  Beste Tino,

  Je spreekt over een afkoop van de loting voor dienst plicht TIJDENS het moment van de loting zelf.
  Gaat dit bedrag als tea money onder de tafel of heeft deze afkoopsom iets legaals?
  En vervolgens wat of wie garandeert dat je NA de betaling van de teamoney dat niet alsnog de dienst in moet ?
  Dank voor je reactie

  • Tino Kuis zegt op

   Tea money, maar algemeen geaccepteerd, soort semi-legaal zoals veel in Thailand. Als je tijdens die loting dag er uit wordt gegooid (medisch kan ook nog, koop een dokter om, net als Donald Trump met zijn hielsporen) is het definitief. O ja, er is een soort paramilitaire training in de laatste 3 jaren van de middelbare school en dat geeft ook een vrijstelling. Mijn zoon deed dat 1 keer, maar hij werd te vaak voor ‘farang’ uitgescholden.

   Dienstplicht is zwaar in Thailand. Veel scheldpartijen, slaan en elk jaar een paar dooien. Van de 100.000 nieuwe dienstplichtigen per jaar gaan er 10-20.000 werken als bedienden van hogere officieren.

   https://www.udonmap.com/udonthaniforum/military-draft-for-thai-boys-t12746.html

   https://www.quora.com/How-do-I-avoid-conscription-in-Thailand

  • Luc zegt op

   Mijn 2 stiefzonen zijn in 1991 naar Belgie gekomen op de respectievelijke leeftijd van 7 en 9 jaar en hebben kort daar na de B nationaliteit bekomen . Ik heb ze nooit ingeshreven op de Thaise ambassade in Brussel om oproeping voor militaire dienst te voorkomen . Zij zijn dan vaak als Belgische toerist naar Thailand gereisd uiteraard met B paspoort en tot op heden reizen zij op Belgisch paspoort . Dit jaar en vorig jaar op de respectievelijke leeftijd van 32 en 35 jaar hebben ze dan in de amphoe een Thaise identiteitskaart aangevraagd op voorlegging van hun originele Thaise documenten . All die tijd zijn ze ingeschreven gebleven op het oude huisregister op dezelfde plaats waar ik en mijn vrouw nu verblijven en hebben ze zonder problemen een Thaise identiteitskaart bekomen . De enige bedoeling is dat ze het onroerend goed in Thailand kunnen erven . Zij hebben geen Thais international paspoort aangevraagd aangezien zij leven en weken in Belgie en dat een Thais paspoort voor hen geen nut heeft . Voor de aanvraag van de ID heb ik de leesftijdslimiet voor legerdienst opgevraagd en kreeg 3 verschillende antwoorden : bij de ambassade 30jaar , op de Amphoe 40 jaar , bij de lokale militaire attache 35 jaar na verdere navraag door mijn Thaise advocaat bleek het 30 jaar te zijn en geen gevaar in te houden . In 2016 voor de jongste zoon werden er 4 getuigen gevraagd de dorpsoverste en 3 familieleden naast hun moeder en werd de ID pas na 1 week afgeleverd , in 2017 op dezelfde Amphoe geen getuigen nodig en direct ID afgeleverd . Zoals meestal in Thailand kan de bevoegde ambtenaar bijkomende documenten en informatie vragen en is de toepassing van de regels niet overal en altijd identiek .

  • theoS zegt op

   chelsea, zie mijn reactie hier boven.Je moet iemand vinden die over de loterij gaat, betaal de corrupte man en deze zorgt ervoor dat het lot , wanneer getrokken, opkomt negatief. Hij moet wel bij de loterij opkomen maar wordt uitgeloot. Heb een zoon die naar de loterij moet maar heeft uitstel omdat hij nog studeert. Moet wel een document van de betreffende school laten zien. Er is veel verandert nu er een regering van Generaals is, dus ook de prijzen. Zoals gezegd het is omkoperij en strafbaar met gevangenis straf. Schoonzoon heeft zich ook uitgekocht maar dat was voor dat de Generaal de macht greep.

 4. meestalzo zegt op

  Bij de meeste van die loterijen zitten wel gegadigden die bereid zijn, als ze zelf de dans hebben ontsprongen, het toch te doen-tegen vergoeding, van iemand die wel ingeloot is. Of via de familie is al eerder gepeild. Dus valt ergens tussen de 2 uitersten die je zo noemt-zoals eigenlijk vrijwel alles in TH. Naar het schijnt is hier een of andere ”offciele” regeling voor.

 5. Arie zegt op

  Hoi mijn vriend moest in 2008 in dienst wij hebben toen een reis geboekt naar Thailand en de dienstplicht na loting afgekocht met 60.000 Baht moet je wel zorgen dat diegene die je betaald jou schriftelijke verklaring geeft hebben wij ook gehad van een hoge chef in de buurt van je geboorte plaats.
  Wij wensen jullie veel succes

 6. Jaco zegt op

  Mijn stiefzoon heeft de Thaise nationaliteit opgeven. Met welke leeftijd hij dat gedaan heeft weet ik niet meer. Maar na zijn, ongeveer, zeventwintigste, wanneer de periode voor de dienstpilcht was afgelopen, kon hij toch weer een Thaise ID krijgen en later ook een paspoort. Ondanks het opgeven van de nationaliteit is het geboorterecht voor een Thais paspoort blijven bestaan.

 7. JoWe zegt op

  Zou wel eens willen weten wat ze met een jongen doen die geen Thai:
  spreekt
  Verstaat
  Schrijft
  Leest

  Afkeuren??

  • Tino Kuis zegt op

   Nee, want die spreekt een vreemde taal goed, vaak Engels, en dus heel geschikt om te helpen bij wapenaankopen in het buitenland.

 8. theoS zegt op

  corretje, klopt helemaal. Alweer verhoogd. Voor de junta de macht greep was het Bht 30 tot 50000-, daarna Bht 60000- en nu al Bht 100000-. Dit vanwege dat het omkoperij is en gestraft wordt met gevangenis. Ik vermoed ook dat het haast onmogelijk wordt om dit nog te doen.

 9. stevenl zegt op

  Niet naar Thailand gaan voor zijn 30e, en hij hoeft zich geen zorgen meer te maken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website