Beste lezers,

Mijn broer is ruim 5 jaar geleden overleden in Thailand. Hij had een dochter bij zijn Thaise partner. Zij waren niet getrouwd, maar hij staat wel als vader op de geboorteakte. Hij was bezig om zijn dochter te erkennen, maar dit lukte niet omdat zijn Thaise partner nog getrouwd was met iemand anders. Twee jaar geleden is de moeder van het meisje overleden. Zij wordt nu verder opgevoed door haar 25 jarige halfbroer. Mijn man en ik ondersteunen hen financieel.

Het meisje wil nu graag tijdens de lange schoolvakantie naar Nederland komen. Als eerste heeft zij daarvoor een paspoort nodig. Maar wat is daarvoor de procedure? Wie zijn daarvoor nodig, omdat zij nog minderjarig is? En zijn er nog speciale procedures om een Schengenvisum voor een verblijf in Nederland aan te vragen? Zeker i.v.m met nog minderjarig zijn.

Vriendelijke groet,

Marja


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Lezersvraag: Thaise dochter van mijn overleden broer naar Nederland halen”

 1. Erik Bkk zegt op

  Ik zou beginnen bij de nederlandse ambassdade. De vader staat als nederlander op de geboorteakte. In ieder geval mag je verwachten dat de nederlandse ambassade met goede adviezen komt.

 2. Frans Nico zegt op

  Beste Marja,

  Jouw gegeven informatie is niet voldoende om een deugdelijk antwoord te geven. Hoe oud is het kind nu? Hebben de huidige verzorgers ook de voogdij en zijn daarmee wettelijk vertegenwoordigers?

  Ik neem aan dat het kind nu beschikt over de Thaise nationaliteit. Om te reizen heeft het kind dus een Thais paspoort nodig. Een paspoort kan worden aangevraagd door de wettelijk vertegenwoordiger(s) van een minderjarig kind.

  Daarna kan een schengenvisum worden aangevraagd. Jullie kunnen het kind voor een bezoek uitnodigen. De wettelijk vertegenwoordiger moet daarmee instemmen. Over de voorwaarden van een Schengenvisum kan “RonnyLatPhrao” van het Blog u alles vertellen. Kijk ook eens in het Visumdossier.

  Als op de geboorteakte van het kind jouw broer als vader staat vermeld, dan heeft hij het kind naar mijn mening dus ook al erkend. Anders zou er kunnen staan “vader onbekend”. Jouw broer was (als erkenner) Nederlander en de moeder niet. Dan krijgt zijn kind de Nederlandse nationaliteit als hij het kind erkend heeft voordat het zeven jaar is geworden. Deze regeling geldt sinds 1 maart 2009. De erkenning is nodig als de vader de Nederlandse nationaliteit heeft, maar de moeder niet én als de vader en moeder niet (met elkaar) getrouwd zijn en ook geen geregistreerd partnerschap hebben.

  Uit eigen ervaring kan ik jullie melden dat wij als ongeregistreerd partners (in Nederland) samenwonen en een (in Nederland geboren) dochter hebben. Ik heb ons kind erkend. Daarna hebben wij het kind (in Nederland op de Thaise ambassade) laten registreren en een Thais paspoort aangevraagd. Daarmee heeft onze dochter twee nationaliteiten en twee paspoorten.

  Als blijkt dat het kind kan beschikken over ook de Nederlandse nationaliteit, dan moet het op de Nederlandse ambassade geregistreerd worden. Daarna kan een Nederlands paspoort aangevraagd worden en kan het kind zonder visum naar Europa reizen.

  Indien het kind (op het moment van erkenning) 7 jaar of ouder is, dan moet “hij” met DNA-bewijs aantonen dat hij de biologische vader is. Dit bewijs moet binnen één jaar na de erkenning geleverd worden en het moet voldoen aan strenge voorwaarden. Hier treden dus problemen op als dat het geval is en is deskundig advies nodig.

  Vooralsnog denk ik dat jullie op dit moment het beste af zijn met een Schengenvisum. Denk er wel eens over na en vraag advies over de mogelijkheid van een Nederlanderschap voor het kind.

  Veel succes en houdt ons op de hoogte voor wat betreft de laatste optie.

  • Marja zegt op

   Beste Frank Nico,

   Bedankt voor jouw uitgebreid antwoord!
   Het meisje is nu 14 en ik denk dat de verzorgers geen formele vertegenwoordiger zijn. Zij wonen in een klein dorp in de Isan en zijn heel bang voor allerhande autoriteiten. Mijn broer is overleden in 2010, hij is vanaf half 2009 bezig geweest om haar te erkennen, zij was toen ruim 7 jaar. Hierover heeft hij veelvuldig contact gehad met de ambassade. Wat raar dat men hem niet gewezen heeft op de mogelijkheid van DNA. Ook toen hij was overleden heb ik in augustus 2010 op de ambassade gehoord dat het niet mogelijk was om het kind door hem te laten erkennen i.v.m. het nog getrouwd zijn van de moeder met iemand anders.
   Maar ik zal mijn vraag nu ook richting ambassade stellen.

   Ik hou je op de hoogte!

 3. ruud zegt op

  Naar mijn beste weten, komen minderjarige kinderen het land niet uit zonder ouder of voogd.
  Mogelijk dat de wetten ondertussen veranderd zijn, maar een jaar of wat geleden heb ik de situatie nog meegemaakt, dat iemand haar jongere broertje (beiden 100% Thai) op vakantie mee naar Hong Kong wilde meenemen.
  Dat heeft heel wat voeten in de aarde gehad, omdat er geen ouder meeging.

  De situatie wordt wettelijk misschien nog moeilijker voor het kind, als het onder de aandacht van de overheid komt.
  Ze is ondertussen immers officieel wees geworden.
  Waarschijnlijk is er nooit iemand officieel voogd geworden.
  Dat is niet echt gebruikelijk in Thailand, zo’n kind wordt gewoon ergens ondergebracht.
  In ieder geval in de dorpen, mogelijk dat het in de stad ander is.
  Als haar wees zijn echter officieel onder de aandacht van de overheid komt, zou er best een en ander kunnen veranderen.
  Ik zou eerst eens goed uitzoeken, of die halfbroer officieel de voogd is van het kind.
  Als hij dat niet is, zal hij nooit toestemming kunnen geven, om het kind naar het buitenland te laten gaan.

  • Marja zegt op

   Beste Ruud,

   Dat idee had ik ook al.
   Ik denk niet dat de halfbroer officieel de voogd is van haar. Maar is het beter om dit wel zo te regelen?
   Of dat wij een van haar voogden worden?
   Wij hadden ook altijd het idee dat het beter was om dit niet onder de aandacht van de overheid te brengen.
   Maar nu kan zij niets doen tot dat zij meerderjarig is.
   Ook wil zij een bezoek aan een vriendin Laos brengen, maar daar gaat dan waarschijnlijk hetzelfde voor gelden, dat dit alleen kan met toestemming van een voogd?

   • ruud zegt op

    Ik ben geen Thaise rechtsgeleerde, maar de Thaise kinderen komen niet makkelijk het land uit, om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van mensenhandel.
    Ik denk dat u zich beter kunt laten voorlichten door een Thaise advocaat over de Thaise wetten.
    Of misschien, dat zij u op de Thaise ambassade informatie kunnen verstrekken.
    Ik zie het echter somber in voor de lange schoolvakantie.(die al is begonnen)

 4. Jasper zegt op

  Evenals in Nederland is het in Thailand onmogelijk om een kind te erkennen zolang de betrokken vrouw met een ander wettelijk getrouwd is: deze is dan, per definitie, de vader.
  Indien de broer nog geleefd zou hebben, had hij hooguit een adoptieprocedure op gang kunnen brengen, met instemming van de wettelijke vader, of voogd.
  Derhalve is het verwerven van de nederlandse nationaliteit niet im frage in dit geval.

  T.a.v. het Schengenvisum. Voorwaarde voor verstrekking is, dat de betrokkene voldoende redenen heeft om na de vakantie weer terug te keren naar Thailand. Dit in de vorm van bezit (huis, land), een vaste baan, een bedrijf, een kind achterlaten etc. Daarnaast betreft het hier een minderjarige wees, die zeker in afwezigheid van een voogd van de Thaise authoriteiten nooit toestemming zal krijgen zomaar het land te verlaten.
  Juist op grond van deze feiten zal de visumaanvraag per definitie worden afgewezen, hoezeer u ook belooft dat zij na de vakantie weer terug zal keren naar Thailand.
  Overigens is de grote vakantie hier deze week net begonnen (15 maart tot 15 mei).

  Ik raad u eerder aan – als u haar wilt helpen – een leuke spaarpot voor haar te vullen over de jaren, zodat ze uiteindelijk in Thailand haar geluk zal kunnen vinden.

 5. Pieter zegt op

  Het meisje is 14 jaar en zal als minderjarige niet het land uit mogen. Dat kan wel als zij onder begeleiding is van een meerderjarige familielid. Wat dus tot de mogelijkheden behoort, en wellicht serieus in overweging te nemen, is dan dat zij samen met haar halfbroer op vakantie komt. Hij is 25 jaar oud en dus meerderjarig. Voor Nederland is van belang dat zowel in- als uitreis gewaarborgd zijn, dus beiden zullen aan moeten tonen voldoende aan Thailand gebonden te zijn: zie verder de procedure hiervoor o.a. op http://www.vfsglobal.com/netherlands/thailand/index.html


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website