Thailand vraag: Zijn schoolvakanties in Thailand uniform?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
25 december 2022

Beste lezers,

Ik plan een reis naar Thailand waar ik een onderwijzeres wil ontmoeten. De dame in kwestie werkt voor een hogeschool in Bangkok. Voor zover ik goed ingelicht ben, sluiten de scholen van half maart tot eind april. Ik had in die periode naar Thailand willen gaan, maar de dame in kwestie zegt dat ze amper 4 opeenvolgende dagen verlof kan nemen. Is de verlofregeling voor scholen, zoals in België, niet uniform?

De school waar de dame les geeft is Ratchananthajarn Samsenwittayalai school in Bangkok.

Met dank bij voorbaat om mij wegwijs te maken.

Groet,

KC

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

11 reacties op “Thailand vraag: Zijn schoolvakanties in Thailand uniform?”

 1. Sake zegt op

  Scholen hebben bij mijn weten 2 maanden vakantie. Die 4 dagen van jouw juf weet ik niet te plaatsen.

 2. Omer Van Mulders zegt op

  Beste
  Een paar jaar geleden had ik vaak contact met een lerares die les gaf aan een universiteit in Thailand.
  Het verhaal dat zij tijdens de vakanties slechts een heel beperkt aantal dagen vrij was klopte ook voor haar.
  Ze was zodanig geëngageerd aan de Univ dat er echt niet veel tijd overbleef.Dat was werkelijk zo gezien ik meerdere malen ben mee gegaan naar vergaderingen en activiteiten betreffende de educatieve opleidingen.
  Als ze het volledig met u ziet zitten zal ze wel meer tijd vrij trachten te maken.
  Dat is mijn ervaring en ook niet meer.
  Groetjes

 3. Stan zegt op

  Voor zover ik op internet kan vinden is het per school verschillend, zeker bij privéscholen. De ene school heeft de eerste twee weken van april vakantie, de andere alleen de tweede week van april (Songkran).
  Over vakanties van half maart tot eind april kan ik niets vinden. De enige grote vakantie die ze hebben is de zomervakantie van midden juli tot eind augustus.

 4. Schollaerts zegt op

  Mijn vrouw is geen lerares maar verpleegster zij kan in ieder geval maar 4 opeenvolgende dagen verlof nemen juist hetzelfde als een lerares
  Hoe de afspraken in school zijn weet ik niet

 5. Janderk zegt op

  Beste KC,

  In Thailand heerst een 24 uurs economie. Dat geldt voor alle sectoren.
  Vakanties zijn er niet. Wel vrije dagen.
  Omstreeks de nieuwjaren (zowel ons westerse als om de Thaise nieuwjaar) zijn de meeste vrije dagen van overheidswege gepland. De meeste mensen gaan dan naar hun familie die vaak ver weg woont. De wegen zijn overvol en het is vaak file rijden.
  Andere vrije dagen die men heeft(beperkt) is voor familie aangelegenheden zoals bijvoorbeeld crematies.
  Voor een crematie is men vaak minimaal 1 dag en soms wel vier dagen kwijt. Men is hier wel coulant mee, En daarom heeft de normale Thai ook nooit tijd voor zoals in Nederland vakanties(sorry ik ben Nederlander maar België is niet veel anders denk ik op dat punt).
  In de genoemde tijd hebben de onderwijsinstellingen de vakantie voor de scholieren en studenten. Maar de leraren/docenten hebben in die tijd dus ook de Songkran (het Thaise nieuwjaar) en zullen dan naar de familie gaan veelal ver van Bangkok.
  Daarna zij ze gewoon werknemer en moeten ze werken. Waar die werkzaamheden uit bestaan is mij onbekend maar jij weet dat vermoedelijk als geen ander want je hebt het zelfde beroep.
  Ook op de onderwijs instellingen geldt 6 dagen werken en niet zoals in Nederland(België) 5 dagen en dan weekend. En dan nog vaak meer dan 8 uur per dag.
  Dus als je collega zegt dat ze amper tijd heeft, zal ze niet een onwaarheid verkondigen.
  Maar zoals ik de Thai ken. Ze zijn nieuwsgierig hoe het bij de buitenlander toe gaat op school. Ze zal beslist wel tijd maken, Maar om drie of vier dagen met elkaar door te brengen (als een soort vakantie) is moeilijk. Als zij het kan verpakken naar haar baas als een studie (overdracht van kennis) is er misschien een mogelijkheid. De Thai is hier erg creatief in.

  Overigens veel plezier met de vakantie in Thailand

  Janderk

 6. Chris zegt op

  beste Omer,
  Docenten op een Thaise universiteit (ik was dat 15 jaar tot 2021) hebben 10 dagen doorbetaald verlof per jaar. Daarnaast zijn er vele Boeddhistische en nationale feestdagen. (verschilt per jaar een beetje).
  De docenten heben een grote graad van vrijheid, veel en veel meer dan in Westerse universiteiten. Zij hebben maximaal 15 lesuren per week (lesuur = 50 minuten) en er is weinig controle op aanwezigheid. Sommige van mijn collega’s hadden 9 lesuren per week (in 2 semesters van elk 16 weken;de andere weken zijn examenweken, midterm weken, weken om nieuwe lessen voor te bereiden etc.) en zag ik heel weinig op hun kantoor. Zolang je je lessen geeft en je evaluaties goed zijn klaagt niemand van het management.
  Om meer te verdienen hebben welwillende Thaise docenten extra taken: studentenacitviteiten, roostering, onderzoek oid.

 7. Ger-Korat zegt op

  Kan de vorige reactie van Omer Van Mulders beamen. Naast vergaderingen, voorbereidingen, evaluaties en rapportages en veel andere wensen van bovenaf hebben sommigen ook nog extra taken. Heb meerdere relaties uit het onderwijs gehad en de resterende tijd was inderdaad hooguit een paar weken. En dan wordt er nog tijd vrijgemaakt voor bijvoorbeeld meerdaagse uitstappen met vrienden of familie en dan blijft er niet zoveel tijd over. In de meeste beroepen, werkt men trouwens 6 dagen met slechts een paar dagen extra vrije dagen per jaar; wees blij je iemand in een overheidsfunctie treft of anders ga je maar met een zelfstandige met een eigen onderneming om want die hebben wel meer vrije tijd. En ja als je elkaar nog niet eerder in levende lijve hebt ontmoet is het ook wel verstandig om eerst maar een dag of paar dagen af te spreken want misschien lig je of beval je elkaar niet, in zoverre begrijp ik het dan ook wel weer want heb het zelf ook vaak dat na een paar dagen of paar ontmoetingen het wel weer heb gezien of het bevalt me niet echt samen of je kunt met de een de hele dag door gezellig en met plezier kletsen en met de andere heb je soms stiltes van uren. Laat het gewoon op je afkomen en neem de tijd, misschien de eerst keer slechts kort en als er een vervolg is misschien wat langer en wat vaker elkaar ontmoeten. Het is niet de lengte wat een samen zijn prettig maakt maar juist en vooral de omgang met elkaar. En om dan de eerste keer weken bij elkaar te zijn en dan na afloop constateren dat het tegenviel is ook geen mooi vooruitzicht en een vrouw zit ook niet te wachten op een vakantieliefde voor die tijd en daarna over en uit.

 8. Chris zegt op

  hallo KC,
  De school is een middelbare school en geen hogeschool.
  Hier de website van de school zodat je zelf zaken kunt opzoeken.

  https://www.samsen2.ac.th/blog/

 9. henny zegt op

  In de vakanties wordt ook (uiteraard tegen betaling) extra les gegeven.

 10. Willem zegt op

  Er is een verschil tussen schoolvakanties voor de leerlingen/studenten en dat van het personeel. Het personeel is niet vrij zoals de kinderen. De gepubliceerde vakanties gelden dan ook alleen voor de leerlingen/studenten.

  • Chris zegt op

   Ja, dat is waar maar in de niet-school weken kun je wel je vakantiedagen opnemen. Dat zijn er echter niet zoveel als de kinderen vrij hebben.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website