Thailand vraag: Plafondplaten die niet barsten of verzakken?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
22 mei 2023

Beste lezers,

Ons huis is 8 jaar geleden gebouwd. In de omgeving van Phimai. Nu beginnen de plafondplaten al te verzakken en in de hoeken te scheuren. Ze zijn geschroefd in metalen strips volgens mij Weet iemand een goed systeem dat niet barst of verzakt.

Groet,

Rob

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

13 reacties op “Thailand vraag: Plafondplaten die niet barsten of verzakken?”

 1. Chris zegt op

  Zonder een paar foto’s is het moeilijk om vast te stellen wat er aan de hand is.
  Het kan een ‘kleinigheid ‘zijn zoals te dunne strips voor het gewicht, het kan ook liggen aan de fundering (als die er is).
  Als ik meer info zou hebben, zou ik het aan mijn vrouw kunnen vragen.

  • marten zegt op

   Hallo Chris,
   Moest wat lachen om jou mooie laatste zin ..
   Wijsheid en weten zijn dus toch verschillend.
   Vriendelijke groet,
   Marten

   • Chris zegt op

    Mijn vrouw heeft 30 jaar ervaring in de bouwwereld in Thailand, vandaar.

 2. William-Korat zegt op

  Het framewerk waar plafond platen ingeschroefd zijn is vrijwel altijd te licht.
  De hoeklijnen zijn vaak van erg dun ijzer.
  Daarnaast willen de werklui het vastschroeven van deze platen met veel te weinig schroeven doen
  Om de dertig centimeter is normaal, hier ziet men dat anders 60 centimeter of meer vaak. [zeer zeker in het verleden]
  Platen zijn ook niet van dezelfde afmetingen als in Nederland 60 bij lengte divers.
  Dikte gips is hier ook variabel, dus prijsverschil.
  Heb hier platen van 120/300 gehad om de 60 centimeter een schroef [knoeiers, aangenomen werk heet dat]
  Vochtigheid is ook een punt lekkage of materiaal voor binnen buiten gebruiken snapt men hier ook niet echt.
  Daar heb je speciaal e gipsplaten voor.

  Carport bij mij zijn eens twee van die platen ‘ineens’ naar beneden gekomen, auto was net weg geen ongelukken, gipsplaten wogen drie keer zoveel als normaal.
  Buiten alles laten vernieuwen met goed framewerk en sherawood, kan nu ‘honderd’ jaar mee.
  Revolutiebouw door boer en burger letterlijk en dan druk ik mij netjes uit.
  Goedkoopste oplossing is het serieus controleren op schroeven en extra schroeven plaatsen plamuren en opnieuw verven.vaak ontbreekt daar het framewerk dus @#$%^&
  Duurste oplossing verwijderen of verlagen en correct vernieuwen wat met een ijzeren framewerk wel eens
  tegen kan vallen in prijs.

  Succes

  • Lung addie zegt op

   De oorzaak van het verzakken en dan ook scheuren van de plafondplaten, is praktisch altijd door het niet goed aangepaste frame.
   Het heeft mij veel overredingskracht gevraagd om uit te leggen dat een plank van bv 20 cm hoog en 2.5 cm dik veel minder, of zelfs niet doorhangt, dan een balkje van 5 op 5 cm. Ook wordt hier nogal vaak gebruikt van pas gezaagd hout, dat is dus nog nat. Bij het drogen krimpt het maar de gipsplaten, welke dood materiaal zijn, krimpen niet mee met scheuren als gevolg, vooral in de naden.
   Er is maar 1 oplossing: afbreken en een degelijk frame maken.
   Ik heb onlangs, een maand geleden, een plafond laten hangen in het huisje van mijn vriendin. Het frame in degelijk U-profiel 60 x 30 mm. Een tussenafstand van 50 cm. Daar kon je over lopen zonder doorzakken. Als plafondplaten: de afwerkingsplaten, een soort cementplaten (20 x 1.5 x 600) welke buiten als omlijsting gebruik worden onder de dakoversteken. Je kan deze kopen in verschillende kleuren. Zij weerstaan aan water, hebben geen last van insecten en is dood materiaal. Is wel niet gemakkelijk te verwerken want die zijn echt beenhard.
   Is wel niet de goedkoopste oplossing maar wel goedkoper als dat wanneer je na enkele jaren opnieuw moet beginnen.
   Ik kan garanderen dat die langer zullen meegaan dan ik zelf.

 3. Guy zegt op

  Wij hebben hier in ons huis – ook nabij Phimai – gipsplaten als plafond en tot op heden, nu toch al 11 jaren lang, nog geen problemen ermee.

  De aannemer die ze plaatste is ook een persoonlijke vriend va mij geworden. Als je dat wil dan kan je contact opnemen en bezorg ik je zijn coordinaten. Informeren naar een oplossing kost niets en kan nuttig zijn.

 4. JomtienTammy zegt op

  De platen zijn geschroefd op metalen latten???
  Daar ligt volgens mij al het probleem van verzakkingen.
  Het zijn de metalen latten die gaan verzakken op termijn door het gewicht van de platen… laat ze vastschroeven op een dergelijke houten constructie en het probleem zal verholpen zijn.

  • Jan zegt op

   Ik zou toch de voorkeur geven aan een stevig en degelijk stalen frame. Als je het frame maakt van hout is er kans op aanvreting door thermieten. Dan ben je in de toekomst verder van huis.
   Staal is veruit te prefereren dan een houten constructie.

  • Mark zegt op

   In een huis dat mijn Thaise vrouw verhuurt zijn alle gipsplaten plafonds gevezen op metalen kaders ophangen aan het metalen dakgebinte plafonds na 19 jaar in goede staat. Geen barsten, geen zakkingen.

   Uitzondering is het gipsplaten plafond in de garage. Dat werd op een houten kader gevezen. Vorig jaar is dat plafond naar beneden gedonderd. De termieten hadden het houten kader vakkundig opgepeuzeld.

   In Thailand nooit een houten kader gebruiken voor gipsplaten. Het is voer voor termieten. Tenzij je een teak hardhouten kader zou gebruiken, maar dan wordt het veel duurder dan metalen profielen.

 5. bennietpeter zegt op

  Ik zou zeggen vocht. Of je ventilatie van de ruimte boven je plafond is misschien geblokkeerd of er komt meer vocht binnen (lekkage). Kunststof kan, vocht wordt niet geabsorbeerd, wat meer hebben, dus op zoek naar kunststof plafond platen? Echter met een lekkage of slechte ventilatie kan condens ontstaan en dan wordt vocht via het plafond afgevoerd naar de muren.
  Wel in acht nemende dat elk materiaal krimpt en uitzet afhankelijk van temperatuur of vocht.

 6. William-Korat zegt op

  Een beetje Thailand bewoner weet dat shera wood de oplossing is voor zo’n beetje alles, wanden plafond vloeren binnen en buiten.

  https://www.shera.com/

  Hout gebruiken als framewerk is ronduit dom.
  Het hout hier is knetter hard dus erg slecht te schroeven breken vaak gewoon af, daarnaast hebben hout vretende beestjes er minder moeite mee.
  IJzeren constructie te koop bij bouwmarkten, zelfde spul waar ze stellingen mee maken of zoals in mijn vorige bericht rechthoekige buis van 2 bij 6 centimeter met zelftappende schroeven monteren.
  Nogmaals als de opsteller het plafond zeg 15 centimeter verlaagd en er gelijk steenwol tussen monteert kunnen je kleinkinderen er ook nog van genieten.

 7. Hans zegt op

  Doorhangen van de gipsplaten plafonnen komt hoofdzakelijk door vocht welke condenseert in de ruimte boven de gipsplaten en dak, door groene gipsplaten en dakisolatie aan te brengen boven op de gipsplaten kan men het condensschade sterk verminderen maar niet tegengaan door het grote temperatuur verschil dat onstaat bij het gebruik van airco

 8. Ton zegt op

  Hoi
  Zag ik deze week ook bij mijn overstekken. Komt door kromtrekken van de platen en te weinig schroeven bij het maken. De schroef trekt door kromtrekken door de platen heen en is lid. Heb extra schroeven geplaatst en is weer recht. Aluminium systeem is sterk genoeg.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website