Plafond isolatie voor mijn huis in Ubon Ratchathani

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
21 november 2018

Beste lezers,

Ik heb een vraag over plafond isolatie. In dit klimaat moeten er vast meer mensen zijn met hetzelfde probleem, en ik hoop dat er velen hun ervaringen willen delen.

Ik heb net een nieuw huis betrokken, en wat ik al verwachtte is uitgekomen. Tijdens de bouw van het dak werd er een (flinterdunne in mijn ogen) reflectie isolatie gebruikt direct onder de dakpannen. De civiele engineer gaf toe dat het premium kwaliteit was, maar volgens mij was het low quality. Om dat tijdens de bouw in dit land veranderd te krijgen was een gevecht tegen de bierkaai. Ik had de indruk dat de bouwer er geen”zin” in had. Hij kwam met een waslijst van redenen om het vooral NIET te doen. Niet 1 reden om het wel te doen.

Het is nu november, niet eens de warmste periode van het jaar, en het huis is warm, erg warm, vooral de kamers op de 1e verdieping. Air conditioning units moeten hard werken om het een beetje koel en comfortabel te houden. Ik vermoed dat mijn elektriciteitsrekening erg hoog zal zijn, zeker in de maanden april, mei en juni.

Ik zit erover te denken om de plafonds te isoleren (aan de bovenkant uiteraard) en vroeg me af of er mensen zijn die hun ervaringen met mij willen delen? Wat is de beste manier, welke materialen te gebruiken, is het effectief, zijn er zaken waar je op moet letten zoals brandgevaar van verlichting die in en op de plafonds geïnstalleerd zijn, eventuele vocht problemen door condens…enz?

Ik ben benieuwd!

Groet,

Wim

No votes yet.
Please wait...

30 reacties op “Plafond isolatie voor mijn huis in Ubon Ratchathani”

 1. Roel zegt op

  Beste Wim,

  Laat een zogenaamde GEK plaatsen op het dak. Dat is een grote ronde bol met allemaal sleuven verticaal erin. Kan zo op het pannendak gemonteerd worden.
  De GEK werkt op Bi-metal, (= temperatuur voeler instelbaar) werkt dus zonder elektriciteit.
  Je kan het instellen op ca 25 a 26 graden, zodra het tussen plafon en dak warmer wordt begint deze te draaien, hoe warmer hoe sneller de GEK gaat. De GEK zuigt dus de warme lucht tussen plafon en dak naar buiten.

  Helaas kan ik hier geen foto bij plaatsen. Ik gebruik deze zelf ook en werkt super. Ook ik heb een 2 verdiepingen huis en ik heb zelfs hele jaar nog geen ventilator gebruikt op onze slaapkamer en al helemaal geen airco. Ik moet er wel bij vertellen dat ik mijn plafon met dak heb mee laten lopen, mijn plafon is dan ook in de punt ca 7.5 meter hoog. Maar ik heb totaal geen dakisolatie. Warmte komt erin maar moet er ook weer uit en dat gaat moeilijker met isolatie. Voor jouw, als het een groot dak is dan kan je overwegen om 2 te plaatsen, maar ik denk niet nodig.

  Overdag draait de GEK momenteel op ca 30%, maar in de avond nu om ca 20.00 uur staat de GEK nagenoeg stil, is echt een aanrader en kost niet veel. Die van mij koste 5000 Bath inclusief montage en nog wat andere reparatie aan het dak en dakgoten en elders wat reparatie.

  Ook had ik 2 kleine ventilators in de buitenmuur laten plaatsen, net boven de vloer. Als het dan echt warm zou zijn kon ik die in de avond benutten om koele wind naar de slaapkamer te krijgen. Heb ze nog maar 2 a 3 keer gebruikt in 3 jaar.

  Groet, Roel

  • Gijsbertus zegt op

   Denk dat het bedoelde apparaat hetgene is als aangegeven op volgende site :

   http://www.artith.com/detail/NC01MS0x/Ventilator-Fans

   • Gijsbertus zegt op

    Contact gegevens :

    http://www.artith.com/contact-us

  • Sjaak zegt op

   Beste Roel

   Ik heb het verhaal van de GEK luchtafvoer gelezen en nu is mijn vraag, waar kan je deze GEK kopen ?
   Wij komen regelmatig in Korat, dus wij zoeken een winkel in de omgeving van Korat.

   Groet, Sjaak

  • Sjaak S zegt op

   Roel, ik heb net een paar YouTube films bekeken over deze GEK. Bij een film werd gezegd dat er veel vuil (stof en zand) door deze ventilators het huis binnen kan komen.
   Dan is er bij mij nog eens de vraag over regenwater… ja, er wordt overal gezegd dat je daar geen last van zult hebben. Maar hier in Thailand regent het soms zo verschrikkelijk hard, komt er dan echt geen water binnen?
   En hoe is het met insecten en ander ongedierte? Kunnen die niet door de sleuven naar binnen komen? Ik zou het gat kunnen afdichten met muskietengaas, maar dan zal er minder koeling ontstaan, of niet?

   Hoe is de garantie hier? In de VS geven ze bij de Whirlybird Turbine Vent bijvoorbeeld levenslange garantie. Dus kan er niet veel kapot aan gaan, niet waar?

   Hoe lang gaan die dingen mee, zonder dat ze beginnen te piepen of ander mankementen vertonen?

   Ik heb deze al lang op het oog, maar het niet aangedurfd. Wij hebben een dak met dakpannen, maar onze keuken is aangebouwd en heeft golfplaten. De keuken is vanaf het ‘s middags te warm. Ik durf te zeggen, soms over de 40 graden. De koelkast en waterkoeler maken overuren en dat merk ik natuurlijk in de stroomrekening. Maar het ergst is dat je bijna niks meer kunt doen, omdat het gewoonweg te warm is. Daar zou deze GEK toch een goede oplossing zijn, denk ik zo.
   Misschien nog eens in combinatie met de verf die hier verder beneden beschreven staat? Of zou dat overkill zijn?

   Ben benieuwd naar je antwoord.

   • Roel zegt op

    Sjaak S,

    Water via de GEK heb ik nog nooit binnen gehad, kan ook eigenlijk niet. De GEK zuigt de warmte eruit door de draai beweging, zal zeker stof aanzuigen wat binnen tussen plafon en dak zit, maar andersom niet.

    Ik ben er uiterst tevreden mee en zie link van Gijsbertus.

    De Garantie, ja dat weten wij allemaal hier in Thailand, ik heb nog geen enkel probleem gehad en kan ook niet veel aan stuk gaan het is allemaal mechanisch en temperatuur voeler Bi-metal gebeurt nooit wat mee, gaat zo 100 jaar mee.

    Indringen van insecten, tingtjok komen overal naar binnen, dat is goed, zijn kleine insecteneters.

    Voor jouw keuken, zorg dat de zon niet op de muren komt, dat scheelt al enorm. Ik woon 13 jaar in mijn huis, nooit een airco aangehad, de woonkamer soms zo koel dat ik koude voeten krijg op de plavuizen en dat is niet overdreven. Bij mij thuis krijg de zon geen kans op 1e verdieping om op glas of muur te schijnen. Sterker nog, heb een huis gehad met dubbel glas en spuwmuur, die was vele malen warmer dan waar ik woon.
    Ventileren is mijn credo, heb altijd de ramen open en als ik via de trap naar boven loop voel ik dat ik tegen de wind in moet gaan, dus goede lucht doorstroming.
    Warmte moet je alleen insluiten als het buiten te koud wordt.

    Sjaak, zou geen moment meer wachten om z,n gek aan te schaffen, geld dubbel en dwars waard.
    Maar je moet wel een plafon hebben onder jouw metalen dakje van de keuken, dat werkt het beste.

    Succes

   • l.lagemaat zegt op

    Het golfplaten dak vervangen door een dak met isolatie scheelt al heel veel.
    Bij spits toelopende daken waar warmte zich ophoopt, werkt een GEK beter dan bij platte daken.

 2. ruud zegt op

  Met zo’n hoog plafond en de opstijgende lucht die daar langs stroomt, zal de GEK behoorlijk koelen.
  Bij een normaal horizontaal plafond zal de werking een stuk slechter zijn, omdat de aangezogen lucht langs het dak omhoog zal gaan.
  Ik heb ooit bij Global House plafondplaten gekocht die waren voorzien van een 6cm, of 8 cm dikke isolatielaag.
  Die werken prima, maar later heb ik ze niet meer gezien.
  Maar mogelijk zijn ze te bestellen, of mogelijk is er isolatie te bestellen, en kan een aannemer die zelf op de plafondplaten plakken.
  Omdat isolatiemateriaal vaak brandbaar is, moet de electra boven het plafond goed worden bekeken.
  U zou ook kunnen overwegen een tweede geisoleerd plafond te maken.
  Dat helpt ook tegen het eventuele lawaai van de regen.
  Dat hangt echter van de bestaande situatie af.

  • Marc zegt op

   Je praat over het plafond terwijl de GEK zen werk doet aan het dak en de ruimte tussen het plafond en het dak ventileert .
   Ikzelf heb men slaapkamer geisoleerd met 15 cm dik rockwool , wel s’avonds als ik in men slaapkamer kom is het er veel warmer dan in de rest van men huis , de rockwoll houd de warmte vast , toch eens de airco zen werk heeft gedaan zal die eens de ruimte is afgekoeld minder energie nodig hebben om te koelen dankzij de isolatie .
   Ik denk dat ventileren het beste is , ik ben dan ook blij met die advertentie over de GEK en ga horen waar ik hem kan kopen , ik denk in de Global , belangrijk zal ook de aansluitingspan zijn waarop ik men GEK moet monteren .

  • Roel zegt op

   Ruud,
   Mijn overbuurman heeft ook een GEK, geen hoog plafon. Voordien moesten altijd 24 uur de ventilators aan vanwege vocht probleem. Dat is nu dus niet meer zo en huis is ook behoorlijk koeler. Het betreft een single huis, dus alles gelijk vloer. Overbuurman zag het bij mij en heeft ook 1 laten installeren, ook hij is super tevreden.

   Mijn dak bestaat uit afzonderlijke delen, binnen 2 jaar als mijn dochter naar universiteit gaat ga ik verbouwen en dan komt er weer een GEK bij, ondanks dat het koel is benedenvloers. Het is niet alleen de warmte wat eruit gaat, maar huis wordt ook droger. Kijk eens hoeveel luchtvochtigheid je hier hebt, vaak over de 90%, dat is slecht voor je gezondheid.

 3. jean zegt op

  dag Wim,

  Ik heb de slaapkamers die van een airco zijn voorzien bovenop het vals plafond geïsoleerd met een glaswolmat ,dikte 15 cm, voorzien van een alu-laag. Het resultaat is zeer goed voelbaar. Materiaal werd aangekocht in Home-Pro. Mvg, Jean

 4. Mike Feitz zegt op

  Wij hebben een metalen dak met isolatie aan
  de binnenzijde en boven op het plafond
  SCG isolatie en dat werkt uitstekend.
  Hieronder beschrijving van het produkt,
  Documents
  Stay Cool TIS (TH)
  Brochure Stay Cool (TH/EN)
  Key Features
  Green-3 helps reducing waste by using 100% recycled glass. Green-3 material is treated with HydroProtec to repel water and moisture which help prolonging insulation performance. Suitable to use with Cool Wall for sun light exposed area
  Product Origin
  Thailand
  Material
  SCG Green Insulation. Covered with aluminum foils
  Brand
  SCG
  Product Name
  SCG Stay Cool Insulation for Ceiling 75 mm (3 inches) and 150 mm (6 inches). Standard Roll size 60×400 cm

 5. harm zegt op

  Roel dank voor de uitleg. Ben al een tijdje op zoek naar deze uitleg. De bollen zijn bijna over al te koop en zie je mn op fabriekshallen. Een gedegen beschrijving van een gebruiker had ik tot nu toe niet gevonden.

 6. ser kokke zegt op

  Heel simpel:
  Het door mij in Thailand gebouwde huis heeft plafond isolatie: gewoon steenwol boven op het plafond en in combinatie met spouwmuur isolatie (tempex) en dubbel glas, werkt dat uitstekend. Het houdt de binnentemperatuur stabiel.
  Als het buiten snikheet is, moet je wel binnen koelen (de hitte sluipt binnen), maar niet zoveel.
  Wel ramen en deuren dicht en de airco op 31 graden.
  stroomkosten vallen (bij 31 graden) we mee.
  En 31 graden met de airco zijn redelijk aangenaam.
  Ik ben alleen de vloer isolatie vergeten.
  En dat telt ook, dus als je nog bouwen moet, neem dat mee.

 7. eduard zegt op

  Warmte trekt naar boven.Als er op de bovenverdieping geen uitstroom mogelijkheid is ,blijft de warmte hangen. Ik had hetzelfde en heb in de 3 slaapkamers boven 3 afzuigventilatoren geplaatst,werkt perfect.De warmte op zolder ontsnapt vanzelf , maar met een gek op het dak,zal het sneller verdwijnen.

 8. brabantman zegt op

  Veen reageren hier op deze site met zulke ingewikkelde oplossingen. Weten absoluut niet hetgeen er op de markt anno 2018 te koop is of gaan van westerse standaarden uit.
  Ik heb dit al eerder geschreven op deze site. Er is een heel simpele en gemakkelijk toe te passen oplossing.
  Uitgevonden en ontwikkeld in Japan. Een verf voor op uw dak te verven of te spuiten.

  Google eens op: Planet Supra Nano Thermal Barrier Paints. Een reflecterende verf met 10 jaar garantie, speciaal voor metalen daken, die ervoor zorgt dat de zonnewarmte niet doordringt in het huis. Zelfs 7-Eleven gebruikt het.
  ik heb het zelf toegepast op het dak van het huis van mijn vrouw in de Filippijnen, nu 2 jaar geleden. Het is echt een wereld van verschil in het huis. Hoeft geen airco meer aan, spaart veel electriciteit.
  Maar belangrijker, u hoeft, als het een bestaand dak is, niet meer te lopen klungelen om isolatie materialen aan te brengen. Scheelt tijd en conflicten thuis. Dak schoonmaken, verf erop spuiten, laten drogen, klaar.

  • Wim Verhage zegt op

   Hallo brabantman,
   Ik denk erover om uw suggestie te gaan doen (dak verven met hitte werende verf)
   Kunt u mij aangeven waar deze verf te koop is ?
   WimVerhage

   • brabantman zegt op

    http://planarth.sg/products/product-001

  • Wim Verhage zegt op

   Kunnen wij buiten de blog om communiceren??
   Wimverhage@ hotmail.com is mijn email adres

 9. HansG zegt op

  Isolatie spuiten tegen de binnenkant van de dakplaten en een GEK zijn prima.
  Belangrijk bij temperatuur regulatie is het spanningsveld tussen isolatie en ventilatie!
  isolatie moet goed aansluiten tegen elkaar (platen) maar toch moet je goed ventileren!
  Tussen het plafond en de isolatie ontstaat vocht.
  Dit komt door het verschil in temperatuur.
  Kijk maar naar je koude biertje, condens aan de buitenkant van je glas!
  Zeker met airco is het binnen koud en buiten warm. Dat geeft hetzelfde effect.
  Dit veroorzaakt schimmel. Dat wil je niet.
  Afzuiging en ventilatie zijn dus zeker net zo belangrijk! (dus niet alleen binnen de woning maar ook tussen isolatie en plafond of spouwmuur)

 10. Sjaak S zegt op

  Als je de Oplossing van Roel en van Brabantman gaat kombineren, zou dat zin hebben? Wij hebben een dak met dakpannen op het oorspronkelijke huis en metalen platen boven de aanbouwkeuken. Die wordt echt te warm in de namiddag.

 11. Sjaak zegt op

  Ik heb de informatie van een GEK gelezen. Voor ons is het ook mogelijk een ventilator te gebruiken, maar de ventilators maken teveel lawaai. Zijn er ook ventilators die minder toeren maken, dus minder lawaai.

 12. Roel zegt op

  Brabantman, ik weet van het bestaan van de verf, zelfs hier in Bangkok zijn er overheids gebouwen mee gedaan. Een Duitser deed dit als proef objecten. Zie hem niet meer door de dood van mijn vriend maar zal nog eens navragen. Er zitten zonwerende pigmenten in.

  Maar wil er nog even dieper op ingaan;

  Als je zelf een heel koel huis wilt en goed wilt reguleren, dan is isolatie met ventilatie de enige oplossing als je airco gebruikt. Maar dan ook alles isoleren, muren,glas en dak. maar denk aan vocht wat je binnen houd als je niet voldoende ventileert.

  Als je al bestaand huis hebt dan is aan te bevelen zo open mogelijk, warmte van overdag moet eruit kunnen, dus ventileren, zorgen dat er geen zon op muren en ramen kan komen. Ik heb dat allemaal laten doen in mijn huis en iedereen die komt, wat is het koel bij jouw. De GEK ventileert en haalt warmte eruit.
  Warmte trekt naar boven, dus ventileren en aanzuiging van koude lucht net boven de vloer helpt ook, kan niet overal maar als het kan zeer aan te bevelen en o zo simpel.

 13. Danzig zegt op

  Zoek op Goedvolk in Cha-am. Niet goedkoop, wel prima isolatie.

  • Linda zegt op

   Hallo ik heb een vraag over de GEK. Hoe kan het koeler worden als in principe warme lucht wordt aangevoerd en dat vervolgens wordt uitgeblazen. Is het niet het verplaatsen van warme lucht?

   • Sjaak S zegt op

    Nou, die vraag kan ik wel beantwoorden… je zult het in je huis niet koeler krijgen dan het buiten is. Maar wanneer je een hele dag de zon op je huis hebt staan, wordt het binnen warmer dan buiten, wanneer de lucht niet kan ontsnappen. Die GEK laat de warme lucht naar buiten gaan (mits er ook koelere lucht aangevoerd kan worden).
    ‘s Avonds is het des te doeltreffender, omdat het dan buiten vaak flink koeler is dan binnen. Dus daarmee koel je je huis af op buitentemperatuur.
    Is je dat nog steeds te warm, dan zal je toch een airco moeten inschakelen. En toch spaar je er stroom mee. Wanneer het in het huis al 35 graden is door het ophopen van de warme lucht en je met de GEK je temperatuur naar 30 of minder kunt brengen, scheelt dat natuurlijk in stroomkosten.
    Bovendien, zoals al terecht werd geschreven: met een GEK haal je ook overtollige vochtige lucht weg.
    Voor mij staat het vast… ik ga er twee laten installeren. Een voor onze keuken en een voor de zolder…

    • Roel zegt op

     Sjaak,

     Goed dat je 2 laat installeren, je zal er absoluut geen spijt van krijgen.

     Je zegt het goed, zon op ramen en muren geeft warmte in huis en als je isoleert gaat die warmte niet 123 weer weg.

     Zal je nog voorbeeld geven, ik heb een heel groot overdekt terras beneden alles bij elkaar gerekend z,n 150 m2, zit betonvloer boven en op terras komt geen zon naar binnen en toch is mijn huis koeler dan op mijn terras. En mijn terras is open aan 3 kanten, dus altijd wel wind.
     Ik slaap en douche alleen maar binnen, de rest ben ik buiten.

     Heel veel succes en hoop dat je jouw ervaring met de GEK hier deelt en hoeveel graden voordeel je daar mee hebt zo ongeveer.

     Groet, Roel

   • Roel zegt op

    Linda,
    Warme lucht verzamelt zich tussen de ruimte van dak en plafon, zon schijnt op het dak.

    Warme lucht wordt niet aangevoerd door de GEK, dat kan ook niet. Maar warme lucht wordt afgevoerd door de GEK, gaat dus weer naar buiten.

    Een ventilator in bv de kamer, die verplaatst warme lucht en als je huis open zal die ook wat lucht van buiten aanzuigen door de luchtstromingen.

    Ventilator in toilet om stank af te voeren, je zet deze er andersom in en je voert verse buitenlucht naar binnen, zelfde.

 14. Wim Verhage zegt op

  Wat betreft de dak hitte reflecterende verf: ik lees net dat het speciaal voor metalen daken is…kan het ook op een pannendak worden toegepast?

  • brabantman zegt op

   Jazeker


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website