Beste lezers,

Ik wil een pakketje met babykleertjes (waarde ca. 2000 Baht) naar Nederland sturen per luchtpost. Ik meen op internet gelezen te hebben dat men btw en boven een bepaalde waarde ook invoerrechten moet betalen.

Ik heb zoiets niet eerder aan de hand gehad, dus op het postkantoor hier geïnformeerd of ik die kosten ook hier kon regelen. Men vertelde mij dat ik geen btw of invoerrechten verschuldigd ben. Alleen de verzendkosten uiteraard.

Omdat ik niet wil dat de ontvangster van het pakje (cadeautje) daarmee opgezadeld zal worden, wil ik graag zeker weten of dat ook zo is. Zijn er lezers die hier ervaring mee hebben?

Groet,

Leo Bosch


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Lezersvraag: Pakketje naar NL verzenden, moet ik BTW en invoerrechten betalen?”

 1. johank zegt op

  uiteraard, betaal staat de belasting altijd mee te gluren.
  Alles wat je boven een waarde van €45 als gift verstuurd van buiten de EU naar Nederland ben je belasting verschuldigd, of ze het altijd zien, is ten tweede.
  je kan er ook een bonnetje bij doen van 1500 Thbt en er “iets” uithalen!

  bron; http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/douane/goederen_ontvangen_uit_het_buitenland/van_particulieren_aan_particulieren/

  • Hendrik S. zegt op

   Beste Leo,

   Johank’s antwoord is inderdaad het juiste. Tot 45 euro is gratis.

   Ontvangt u goederen uit het buitenland van particulieren, bijvoorbeeld van een familielid of vriend(in)? Is de waarde niet meer dan € 45? Dan betaalt u geen belastingen voor het invoeren van de goederen. Is de waarde meer dan € 45, maar niet meer dan € 700? Dan betaalt u 2,5% van de waarde van de goederen en btw (0 of 6 of 21%). Voor alcoholische dranken betaalt u accijns. Is de waarde meer dan € 700? Dan gelden de standaardtarieven voor invoerrechten. Goed om te weten: uw post of koeriersbedrijf zorgt voor inklaring bij de Nederlandse Douane. U betaalt aan hen de kosten voor het doen van aangiften en de belastingen bij invoer.

   http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/douane/goederen_ontvangen_uit_het_buitenland/

   In u geval zal u dus 2,5% van ongeveer 50 euro = 1,25 euro

   en 21% btw (of 6) van 50 euro = 10,50 euro

   1,25 euro + 10,50 euro = 11.75 euro totaal.

   Afhankelijk van de koersberekening zal er dus ongeveer 11,75 euro invoerbelastingen over moeten worden afgedragen.

   Met de koers die Google op dit moment hanteert ( 1 Euro = 37,49 Thai Baht ) mag je voor 1.687,05 Thaise Baht aan goederen kosteloos Nederland in laten komen.

   Dat wordt dus een paar shirtjes eruit halen / paar shirtjes een keer laten dragen (zonder dat ze vies worden) door een neefje/nichtje waardoor enkele shirtjes tweedehands worden en dus een waardedaling hebben waardoor je alsnog de door jouw gekochte shirtjes kan opsturen / 11,75 euro betalen aan de ontvanger mits deze kosten ook worden gerekend.

   Mvg, Hendrik S

 2. Bob zegt op

  Onzin gewoon per post aangetekend geen probleem

 3. Erik bkk zegt op

  En ga het niet verzekeren. Als je dat wel doet is de door jou aangegeven waarde ook meteen de waarde voor de BTW en invoerrecht. Altijd per post opsturen en niet per courier zoals UPS of Fedex etc want die incasseren van iedere zending zelf de belasting en berekenen dat door aan de ontvanger. Als je de verpakking en de kaartjes ook weglaat in je postpakketje geef je als aangegeven waarde van Used baby clothes 40 Bht per item op.

  • Harrybr zegt op

   Ik laat zakelijk al sinds 1994 pakjes ( monsters) opsturen vanuit Thailand. Vroeger, gebracht op Don Muang postkantoortje was sneller in Breda dan vanuit België. “s avonds ca 18:00 gebracht en twee dagen daarna binnen.
   Via courierservice gaat ieder pakje via HUN weg én langs een douanedeclarant, wat al gauw 1-3 dagen extra kost.

 4. Jan S zegt op

  Gewoon aangetekend en By airmail opsturen via een van de bekende Thai postkantoren.
  Opschrijven wat er in zit en de waarde in euro’s.
  Omdat het geen zakelijke zending is maar gewoon een cadeau van particulier mag de waarde belasting vrij ten hoogste € 430,- bedragen. Uw zending wordt zonder problemen keurig in Nederland afgeleverd.

 5. Herman buts zegt op

  waarom zo moeilijk doen, zoek in je vriendenkring, ik veronderstel dat je in thailand leeft, iemand die naar Nederland vertrekt en vraag hem om het pakket mee te nemen, gegarandeerd geen problemen

 6. hendrik zegt op

  ook meermaals wat opgetuurd boven 2000 bath maar nooit problemen, alleen de kostenvan betalen opsturen klaar,. nooit problermen al 3 jaar

 7. NicoB zegt op

  Beste Jan, waar heb je die info inzake 430 euro vandaan, het is zoals Johank zegt 45 euro.
  De 430 euro waar jij van spreekt is m.i. het bedrag dat je vanuit het buitenland mag meenemen als je Nederland in reist.
  NicoB

 8. F wagenaar zegt op

  Mijn Thaise ex heeft ook een keer wat kinderkleding ,nieuw van Tesco naar een van mijn kinderen gestuurd gestuurd in nl,staat er een koerier aan de deur met een brief,we zijn zo vriendelijk om de zending in te klaren voor u kosten 19 euro, waarde net 2000 bht ,doos was ook opengemaakt ,gebeurt niet altijd dat open maken .ik zeg stuur wat met western union ,dan gaan we hier wel naar zeeman

 9. François zegt op

  Sommige reageerders halen “wat mag” door elkaar met “hoe gaat het meestal”. Leo vraagt of hij btw en invoerrechten moet betalen en het enige juiste antwoord is: ja, dat moet. Wie zegt dat dat onzin is, bedoelt waarschijnlijk dat hij zelf nooit een aanslag heeft gekregen. In de praktijk gaat dat vaak ook zo. De douane ziet niet aan de buitenkant wat er werkelijk in zit, dus gaan veel pakjes gewoon zonder aanslag naar de ontvanger.

  Je kunt overigens die btw en invoerrechten niet in Thailand betalen. Het is een Nederlandse belastingheffing. Ik zou als ik Leo was, het gewoon opsturen en tegen de ontvanger zeggen dat, mocht er een aanslag opgelegd worden, ik die zal terugbetalen aan de ontvanger.

 10. Wim Feeleus zegt op

  HendrikS en NicoB hebben het bij het rechte eind. Bij een waarde tot € 45 wordt geen invoerrecht of BTW geheven voor zendingen van een particulier buiten de EU bestemd voor een particulier binnen Nederland. Voor zendingen met een waarde van € 45 tot € 700 moet 2,5% invoerrecht + BTW (meestal 21%) worden betaald aan de belastingdienst. Gezien het kleine verschil in waarde tussen € 45 en 2000 Baht lijkt mij een waardeverklaring van € 45 voor deze zending de juiste oplossing en zou er geen belasting verschuldigd zijn. Wel verzenden via de post, koeriers kosten meer en rekenen (soms fikse) inklarings – en afhandelingskosten in Nederland. Echter het kan zomaar gebeuren dat ook het postkantoor in Nederland inklaringskosten rekent ingeval van een douaneaangifte, hoewel dit vaak ook niet het geval is bij kleine zendingen.
  De vrijstelling van € 430 waar JanS over spreekt is de vrijstelling voor reizigersbagage als reizigers van buiten de EU goederen invoeren in Nederland. Voor accijnsgoederen (sigaretten, drank etc.) gelden andere bepalingen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website