Beste lezers,

Onlangs heeft TOT een openbaar Wifi punt aangelegd in ons dorp. Je kunt hier met je ID nummer op inloggen. Het beeld is nu dat de jeugd niet meer zoals eerder eerst speelt en sport bij de school maar vooral vertoefd bij dorpshuis voor het openbaar wifi punt (zie foto onder). Schijnbaar worden alle dorpen voorzien.

Ik ben geheel niet tegen dit soort ontwikkelingen, echter het zou in mijn beleving beter zijn dit open te stellen voor maximaal enkele uren per dag, bijvoorbeeld bij scholen waar onderwijzers hier ook les over kunnen geven. Ik ben bang dat er vele kinderen die toch al te weinig bewegen en geen idee hebben waar ze mee bezig zijn eerder de dupe worden, dan dat er  winst uit valt te halen.

Wat vinden de bloglezers hier van?

Groet,

Jan


» Laat een reactie achter


12 reacties op “Lezersvraag: Openbaar Wifi punt in Thaise plattelandsdorpen voor- of achteruitgang?”

 1. De Inquisiteur zegt op

  Neem me niet kwalijk dat ik het vrij open zeg: U reageert duidelijk westers. Snel een opgeheven vingertje en regeltjes opleggen.

  Bovendien was er al mogelijkheid genoeg. Zoals bij ons in het dorp. Kinderen leren snel en gingen via hun simkaart op internet. Later logden ze in via de plaatselijke winkeltjes waaronder het onze.
  De iets ouderen reden 7km verder naar een ietwat groter stadje waar internet shops waren.
  In beide gevallen: duur voor de familie.

  Nu krijgen ze het gratis. En gelukkig zonder regeltjes.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +14 (obv 14 stemmen)
  • Hendrik S. zegt op

   Toch heeft Jan een punt. Er zal minder buiten gespeeld worden dan dat het gratis wifi punt er niet was geweest…

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  • Jasper zegt op

   Het is een wereldwijd fenomeen, en net zo onontkoombaar als de regen. Daarom is het goed dat ze ook in Thailand mee kunnen in de vaart der volkeren.
   Of internet in zijn algemeen een zegen is: ik heb zo mijn vraagtekens. Ik denk met veel plezier terug aan de tijd voor de digitalisering.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 2. Khun Peter zegt op

  Een hele goede ontwikkeling, die ik toejuich. Ook op het platteland moeten jongeren toegang krijgen tot de informatie die op internet staat. Dat is belangrijk om niet meer achterstand op te lopen op het stedelijk gebied.
  En ja, ze zullen misschien wat minder spelen, maar dat valt wel mee denk ik. Een voetbalspel op de computer is toch minder leuk dan zelf voetballen.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
 3. Rob V. zegt op

  Hoe meer mensen toegang hebben tot internet (en andere media) hoe beter. Zowel voor entertainment als voor nieuwsvergaring en kennis uitwisseling. Ja, menig kind zal er spelletjes spelen (kans op verslaving) dus net als met de toegang tot de TV (eindeloos series kijken) niet geheel risicoloos. Maar de positieve aspecten zoals contact met andere via bijvoorbeeld het Pantip forum is prima. Je moet de plattelandsjeugd niet achterstellen. En er is altijd nog familie die kan zeggen dat ze even die telefoon opzij moeten leggen en wat anders gaan doen.

  En geef die toegang gewoon 24/7. Gebruikers kunnen zich spreiden (veel mensen gelijktijdig op 1 aansluiting betekent een trage verbinding) . Dat het soms even spitsuur is maakt niet uit maar iedereen heeft dan een kans om wanneer het hen uit komt eventjes aan het internet te hangen.

  Als er iets een achteruitgang is dan is staatscensuur of het riante gebruik van de computer crimes act.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 4. Sjaak S zegt op

  Door dit soort contact punten zullen ze toch ook fysiek daar moeten zijn. Ik kan me voorstellen dat veel ouders dat toejuichen. De drang om op sociale media aanwezig te zijn is naar mijn mening zo groot, dat er hoe dan ook internettijd voor gekocht moet worden. Dan toch beter openbaar en gratis.

  Maar ik kan me ook uw zorgen voorstellen… de jeugd in Thailand is dikker geworden in de afgelopen jaren en internet(spellen) is daar mede de hoofdschuldige van… maar ook de hogere welvaart waardoor sneller naar een hap bij een 7/11 of dergelijks gegrepen wordt… Mij valt vooral op hoe de dikste kinderen op hun brommer met een liter zoete frisdrank aan het rijden zijn…

  Misschien dat die openbare punten hun zodanig afleidt dat ze die frisdranken vergeten… 🙂

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 5. Fransamsterdam zegt op

  Het contactpunt is wellicht ook voor sommige volwassenen een uitkomst.
  Beperking van de openstelling tot een paar uur is erg paternalistisch en zorgt uiteraard ook eerder voor overbelasting.
  Dat je uitsluitend met je ID nummer kunt inloggen geeft de overheid wel een heel erg eenvoudige manier om het surfgedrag van iemand in kaart te brengen en betekent tevens dat farang van deze service geen gebruik kunnen maken. Of dat erg is, daar heb ik niet zo’n uitgesproken mening over.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Chris van het dorpje zegt op

   Je kan doch gewon die ID van je vrouw of vriendin nemen .

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
   • Fransamsterdam zegt op

    Misschien heeft het fenomeen ‘wachtwoord’ zich inmiddels ook tot in het kennelijk nog steeds voor achterlijk versleten Thailand verspreid?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 6. Ger-Korat zegt op

  Tot in de kleinste dorpjes en gehuchten heeft met vast internet via kabel van diverse providers. Dus men is vaak al thuis online en dit is gewoon een extra wifispot buitenshuis. Het feit dat de kinderen een telefoon met internet hebben zegt het al.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Ger-Korat zegt op

   Het zit in de genen kun je bij jongeren niet zeggen als het over het gebruik van internet gaat, want nog maar 1 generatie oud. Maar heb een zoontje van 4 maanden en die heeft al een heel gezonde interesse in alles wat op het telefoonscherm verschijnt. Dus ook maar begonnen met kinderliedjes en kindercartoons te tonen. Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • Fransamsterdam zegt op

    Inderdaad, pas de eerste gen-eratie.
    Maar de mens past zich snel aan/is snel gewend aan nieuwe mogelijkheden.
    Ik moest onlangs wel even glimlachen toen een peuter in het vliegtuig een tijdschrift in zijn handjes had gekregen en nu en dan vol verwachting met zijn tengeltjes op mooie foto’s drukte.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website