Beste lezers,

Wij willen trouwen in Thailand en dan een Belgisch visum “gezinshereniging” aanvragen. Maakt het iets uit of op haar paspoort Miss (juffrouw) of Misses (mevrouw) staat wat betreft de visumaanvraag?

Op haar paspoort staat nu natuurlijk Ms omdat ze nog niet getrouwd is. En dan zou ze nog eerst een nieuw paspoort moeten aanvragen om dat te laten veranderen in Mrs. Bij de Belgische ambassade zijn ze karig met het antwoorden op emails 🙂

Met vriendelijk groet,

Jan

No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Lezersvraag: Moet mijn Thaise vriendin een nieuw paspoort aanvragen na huwelijk?”

 1. Erik bkk zegt op

  Het is gebruikelijk in Thailand dat de echtgenote de naam van de man aanneemt. Daarmee is het noodzakelijk een nieuwe ID card aan te vragen en ook een nieuw paspoort lijkt me. Ikzelf wilde na mijn huwelijk dat allemaal niet laten doen. Zo af en toe in Thailand vindt men dat maar raar als blijkt dat we bijna 40 jaar getrouwd zijn en mijn echtgenote nog altijd leeft onder haar Thaise meisjes naam. In Europa is dit verder geen isssue maar de papieren moeten wel kloppen met elkaar. Met een gelegaliseerde en vertaalde huwelijksakte bewijs je je huwelijk en niet met de naam in een paspoort.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Klopt.
   Bij ons staat het zelfs op onze huwelijksakte dat we beide akkoord zijn dat mijn vrouw haar eigen naam zou behouden. Mijn vrouw moest dus ook akkoord zijn om haar eigen naam te behouden…
   Ieder zijn mening daarover natuurlijk, maar persoonlijk vind ik die naamsverandering iemand zijn identiteit afnemen en dat wilde ik niet. Mijn vrouw zou er geen probleem van gemaakt hebben, maar ik zag toch dat ze, toen en ook nu, blij was dat ze haar identiteit van bij de geboorte kon/heeft behouden.
   Mijn vrouw heeft dus nog steeds haar geboortenaam, zowel voor- als familienaam.

   We hebben trouwens ook nooit een opmerking gehad dat er Ms of Mrs in haar paspoort stond.
   Ze heeft die gewoon verder gebruikt tot hij aan vernieuwing toe was.
   Ik denk, gezien er geen naamsverandering was, het in ons geval ook niets uitmaakte.

 2. daniel zegt op

  Mij is door de ambassade ooit gezegd mij niet te willen helpen (antwoorden) wanneer ik niet ingeschreven ben op de ambassade. Mogelijks voor U dezelfde uitlef.

 3. Geert zegt op

  Miss staat voor niet getrouwd en Misses… maar de Thais houden ervan dat er blijft Miss op staan ook al zijn ze getrouwd. Het moet wel hetzelfde zijn op de Thai ID kaart als op de Thai reispas. Maar jijzelf hebt daar geen enkel voordeel noch nadeel bij… Op de Belgische reispas voor je vrouw zal Miss gewoon weggelaten worden en zullen alleen haar wettelijke namen gebruikt worden…

 4. Marc zegt op

  De Miss of Misses maakt niet uit, wel dat alle papieren in orde zijn, de buitenlandse gewettigd, vertaald en nogmaals gelegaliseerd bij de ambassade. Om te veel heen en weer te vermijden raad ik aan om tegelijk trouwpapieren en visumaanvraag te doen. Reken wel dat al deze administratie gemakkelijk 2 weken in beslag kan nemen. Succes!

 5. DVW zegt op

  Vroeger moest de vrouw de familienaam van de man aannemen nu niet meer.
  Om praktische redenen is het beter dat de vrouw haar familienaam behoud.
  Dan zijn geboorteakte en alle andere papieren , die je in de toekomst nog nodig hebt , met dezelfde familienaam als bij de geboorteakte.Dit vermijd veel misverstanden e.d. meer.
  Maar om op de vraag te antwoorden bij mijn vrouw stond er ook Miss op (na het huwelijk) en dat was geen enkel probleem.
  Wel steeds de thaise identiteitskaart laten aanpassen,daar vroegen ze dan wel naar op het vliegveld (bij de paspoortcontrole).

  • HansNL zegt op

   Wellicht is het niet teveel gevraagd om aan te geven waarom het om praktische redenen beter is dat de vrouw haar familienaam behoudt?

   Indien bij een huwelijk de naam van de man wordt aangenomen is het een fluitje van een cent een document te vragen waarin de naamsverandering vermeld wordt, zodat de naam in de geboorteakte en de gewijzigde naam gestaafd worden door het wijzigingsdocument.

   De wijziging van een familienaam is niet lastig.
   De wijziging van een voornaam, dat kost meer moeite.

   Overigens, in de admin van de Amphur is ALLES terug te vinden, huwelijk en scheiding, naamswijzigingen van de achternaam (familienaam), wijziging van de voornaam, eventuele kinderen geboren uit de vrouw en wie aangegeven staat als de vader, enzovoorts, enzovoorts.

   Neemt niet weg dat de autoriteiten in Nederland, en ik denk ook de andere Schengen landen toch wel graag zien dat de familienaam van echtgenoten gelijkluidend zijn.
   Dit geldt zeker voor de wat conservatievere landen in Europa, en elders.
   En ja hoor, dat geldt zeker ook voor de toch wel enigszins conservatieve geesten in Thailand.

   Overigens, je kunt tegenwoordig in Thailand ook een dubbele familienaam kiezen, dus de naam van de man gevolgd door de naam van de vrouw.

   • Erik bkk zegt op

    Om praktische redenen en zeker als je na je huwelijk in Thailand je met je Thaise vrouw in NL of Belgie wilt vestigen is het handiger geen namen te verandren. Als je in Thailand gaat wonen is het inderdaad gemakkelijk alles bij de Amphur terug te vinden wanneer dat nodig is. Vanuit Europa is dat natuurlijk veel moeilijker omdat de Amphur dan niet meer om de hoek is.
    In NL is het gebruikelijk niet de naam van de vrouw te veranderen. Een paspoort in NL bevat in de regel de meisjesnaam van de vrouw met een paar regels daaronde e/v (echtgenote van) de naam van de man.
    Omdat het dus niet in NL gebruikelijk is wekt een situatie met gewijzigde namen alleen maar misverstanden op die niemand begrijpt juist op momenten dat je dat slecht kunt gebruiken. Ik denk dat de situatie in Belgie weinig anders zal zijn.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    En wat bij een scheiding of overlijden van de echtgenoot. Gaan we bij een scheiding die naam dan als een brandmerk laten meeslepen door de vrouw. Of kan ze maar weer best snel huwen zodat ze dan al haar derde (of meer) naam in gebruik kan nemen, of krijgt ze dan eerst opnieuw haar oude naam terug en als ze hertrouwd weer een andere ? Dit is wat je nu al krijgt in oa Thailand.

    Maar wordt die naam dan alleen in Thailand veranderd en wat dan als Nederland of België dat niet willen veranderen. Noem ze dan op haar Thaise paspoort X en op haar NL/BE paspoort Y ingeval ze een dubbele nationaliteit heeft (zoals mijn vrouw)

    Ik kan alvast zeggen dat dit in België niet zo soepel zal verlopen, en al zeker niet wanneer ze de dubbele nationaliteit heeft
    In België behoudt de vrouw haar familienaam bij een huwelijk en zo hoort het ook volgens mij, maar dit is persoonlijke mening zoals ik al eerder zei.

    Een voornaam veranderen in België gaat vrij soepel en kost alleen veel geld.
    In België een familienaam veranderen is iets anders en kan alleen in uitzonderlijke omstandigheden

 6. Paul zegt op

  Maakt inderdaad niet uit doch trouwpapieren en visum tegelijkertijd kan niet ,je kan geen visum voor gezinshereniging aanvragen als je nog niet getrouwd ben lijkt me. Wij hebben terplaatse een firma bij de hand genomen welke de vertalingen,legaliseren ect gedaan hebben voor ons, kost wel wat doch spaart je heel wat tijd. De visumaanvraag hebben we dan weer wel zelf gedaan maar vergeet niet dat je hier wel weer 6 maanden moet op wachten voor je antwoord ontvangt. Succes!

 7. patrick zegt op

  Misschien off-topic, maar ik wil het wel even kwijt. Ik had hetzelfde idee met mijn vriendin. Trouwen in Thailand en dan gezinshereniging aanvragen. Door een ex-medewerker van BZ werd dit me ten stelligste ontraden. Huwelijk in Thailand bemoeilijkt de toelating om België binnen te komen. In het kader van onderzoek naar schijnhuwelijken en dergelijke zou het Thais huwelijk niet erkend worden in het kader van de gezinshereniging. Volgens hem was het beter een Schengenvisum aan te vragen (3 maanden) met als doel “huwelijk” en dan in België te huwen. Nadien zou dit haar verblijfsvergunning vergemakkelijken. Ik ben nog niet zover, sta nog steeds in twijfel wat te doen om goed te doen, in Thailand te gaan wonen of toch maar vast in België te vestigen… weet ondertussen dat het er niet gemakkelijker op wordt om je papieren vast te krijgen.

 8. Cees zegt op

  Wij zijn pas getrouwd in Thailand, en mijn vrouw heeft nu mijn Nederlandse achternaam. Op het Ampur getrouwd en daarna bij het volgend loket heeft ze haar ID kaart vernieuwd en ook is het bijgeschreven in het zwarte boekje waar je iedereen mee ziet op het Ampur. 2 dagen later worden we onderweg aangehouden en zij moest haar ID laten zien met de nieuwe naam dus, ik niet, maar ze wilden wel graag weten hoe ik heette vanwege de uitspraak denk ik, verder geen problemen en konden zo weer verder. Het paspoort wilden we maar even zo laten, om te reizen is het geen probleem denk ik zolang het ticket op dezelfde naam staat. We worden wel vaker aangehouden onderweg, de laatste keer van Buriram naar Jomtien 10 keer zelfs, Thai moeten dan hun ID laten zien, maar ik heb nog nooit mijn paspoort hoeven laten zien, merkwaardig.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website