Beste lezers,

Mijn ervaring met Sociale Verzekerings Bank in Roermond. Al 10 jaar, heb ik mijn basis zorgverzekering in Nederland. Ik verblijf daar altijd iets meer dan vier maanden. Maar nu eist mijn zorgverzekeraar een onderzoeksverklaring van de Sociale Verzekerings Bank. Anders gaan ze mijn zorgverzekering stopzetten.

Ik ben al een half jaar in discussie met de Sociale Verzekerings Bank. Driemaal een vragenlijst ingevuld. De eerste twee, sowieso van tafel geveegd. Ze antwoorden niet of minimaal, ontkennen ontvangst, rekken en trekken, houden zich van de domme en sturen mij het bos in. Ik heb al zeker vijf keer gebeld, dat is het enige dat werkt. Ze zeggen: U woont niet in Nederland. Terwijl ik daar altijd nog ben ingeschreven in mijn gemeente. Op mijn oude adres. Nu woont mijn zoon daar en er is plaats genoeg.

Mijn bankrekening is in Nederland (AOW en pensioen). Ingeschreven in het gemeenteregister. Levenslang vruchtgebruik van gebouw en grond.

Nu is de derde uitgebreid ingevulde lijst onderweg naar de SVB.

Door de Corona, kon ik in 2020 niet naar Nederland gaan. Ze gaven aan, dat ik minsters een half jaar, (per jaar) in Nederland zou moeten zijn.

De uitslag is er nog niet. Wat kan ik doen, als ze het weer afkeuren?

Wie heeft er nog meer soortgelijke ervaring?

Groet,

Gerard

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

36 reacties op “Lezersvraag: Zorgverzekeraar wil mijn verzekering stopzetten en eist onderzoek van SVB”

 1. Hans van Mourik zegt op

  Eerst een vraagje, ben je in 2020 hier ziek geweest?
  Heb je dat gedeclareerd bij jou ZKV.
  Wie is er over begonnen, jou ZKV, of de SVB.
  Houd er rekening mee, dat iedere afdeling zijn eigen regels heeft, SVB, BRP, ZKV.
  Heb meerdere keren hier gehoord, dat ze door de covid19 wel soepel je zullen zijn.
  Of dat zo is heb ik mijn twijfels.
  Hans van Mourik

 2. Daniël zegt op

  Veel mensen redeneren dat zij ingeschreven blijven staan in het BRP van hun gemeente van vertrek als zij maar 8 maanden in het buitenland verblijven. Dat klopt. Als je 4 maanden in Nederland bent blijf je ingeschreven. Zij zorgen er dan voor dat zij een adres hebben bij voorbeeld bij een familielid of goede vriend/kennis. Vaak richten zij er dan een slaapkamer in, en laten in de badkamer achter een tandenborstel.
  Na al dit geregel wordt vervolgens een denkfout gemaakt. Men meent dat 4 maanden in Nederland recht geeft op deelname aan een (basis)zorgverzekering. Premie betalen en klaar is kees. Een misvatting. De Algemene OuderdomsWet (AOW) stelt namelijk dat men minstens 6 maanden in Nederland moet wonen en dat volgens gangbare norm: ingeschreven zijn in het BRP op een eigen woonadres en een zelfstandige huishouden voerend. Wil je langer dan die 6 maanden en op “gewone” voet de voordelen van het permanent inwoner zijn van Nederland genieten terwijl je er maar tijdelijk bent, dan dien je dat te overleggen met en daartoe toestemming te hebben verkregen van de SVB. Ziedaar de kern van het probleem van Gerard.
  Kortom: 6 maanden uit Nederland betekent dat alle rechten behouden blijven, langer dan 6 maanden uit Nederland wil zeggen overleggen met de SVB, langer dan 8 maanden uit Nederland ook nog eens uitschrijving uit het BRP en daardoor geen recht op deelname aan een Nederlandse zorgverzekering.

  • Erik zegt op

   Daniël, jij stelt hierboven ‘De Algemene OuderdomsWet (AOW) stelt namelijk dat men minstens 6 maanden in Nederland moet wonen en dat volgens gangbare norm: ingeschreven zijn in het BRP op een eigen woonadres en een zelfstandige huishouden voerend.’

   En wat heeft de AOW te doen met de zorgverzekeringswetgeving?

   Ik heb de wet AOW net doorgelezen en kom dat zinnetje niet tegen. Heb jij een link voor jouw stelling svp?

  • WIBAR zegt op

   Daniel je maakt eveneens een rare gedachtesprong. De AOW heeft hier niets mee te maken. A.O.W. vereist wel dat je 4 maanden per jaar in Nederland geregistreerd blijft zolang je tenminste AOW opbouwt (2 procent per jaar). Maar dit staat los van de gezondheidsverzekering Gerard gewoon zeggen dat je de rest van de tijd in een camper hebt geleefd. Camper is natuurlijk van een kennis te leen lol. Dus 4 maanden registratie en 2 maanden camper leven. Camper wonen is toegestaan in Nederland. Rijkswet !

 3. pw zegt op

  Ik zou gewoon het onderzoek van de SVB afwachten.
  Je doet alles legaal, dus wie doet je wat?
  Misschien wat Nederlandse pin-transacties naar de ZKV mailen?
  Ik hoop voor je dat ze niet zo kinderachtig zijn om corona te negeren.
  Maar ja, tis wel Nederland…
  Sterkte, ik zit in dezelfde situatie, maar mijn hond slaapt nog.

 4. Antonius zegt op

  Oh ik heb ook iets dergelijks bij de hand gehad. In maart 2020 was ik in Nederland en tgv de reisbeperkingen ten aanzien van de covid-19 pandemie niet reizen. Ik heb dit netjes bij het SVB gemeld daar ik aan zag komen dat dit lang zou gaan duren. eo i.v.b.m. de zorgverzekering waar ook daklozen recht op hebben. Na 4 maanden krijg ik uiteindelijk uitsluitsel en wlz verklaring. Ik meldt me bij de zorgverzekeraar en ga premie betalen. Na 1,5 maand wordt ik er uit gegooid. mijn status was RNI . Met het feit dat ik over een ruimte beschik waar ik post kan ontvangen en voor deze zzp plek w.o.z betaal voor het woonruimte tarief wordt geen rekening gehouden. Maar inschrijven hier is niet mogelijk.. Alleen verblijf dus en geen BRP. Ook covid-19 doet niet ter zake.
  Dat is het tegenwoordige Nederland !!! Ik hoop wel dat ik een Europees vaccinatie paspoort krijg. Nederland is in mijn ogen een provincie van de EU
  Groet Antonius

 5. Cornelis zegt op

  Blijft natuurlijk een feit dat de vraagsteller de voorbije 16 maanden – 2020 en, neem ik aan, 4maanden in 2021 – niet in Nederland geweest is en dus in feite ambtshalve zou kunnen worden uitgeschreven. In dat licht is het niet zo vreemd dat de zorgverzekeraar nader onderzoek laat doen.

 6. Wiebren Kuipers zegt op

  In het kader van uw zorgverzekering is Thailand geen verdragsland. U heeft het recht om zonder opgaaf van redenen 3 maanden in het buitenland te verblijven zonder consequenties voor uw zorgverzekering. Verblijft u langer dan drie maanden in een niet verdragsland moet u een verzekering afsluiten in het land waar u woont.
  Verblijft u langer dan 3 maanden in een niet verdragsland dan vervalt uw zorgverzekering vanaf de eerste dag dat u in het niet verdragsland bent aangekomen. Pas daar mee op. Vooral nu u stelt dat u vier maanden in Thailand verblijft dan is uw zorgverzekering al verlopen. Zijn er kosten gemaakt in de eerste drie maanden en door de zorgverzekering aan u betaald, dient u die terug te betalen. Al die verhalen van 6 maanden.
  4 maanden, 128 dagen kloppen niet. 3 maanden is echt de norm voor een niet verdragsland. Ik hoop dat het gunstig voor u gaat uitpakken. Maar het zal niet eenvoudig zijn.

  • Erik zegt op

   Wiebren, jouw stellige mededeling wordt tegengesproken op deze site van de rijksoverheid.

   https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/vraag-en-antwoord/hoe-ben-ik-voor-zorg-verzekerd-als-ik-op-vakantie-ben-in-het-buitenland

   Daarin wordt een jaar genoemd.

   • Ger-Korat zegt op

    Ik denk dat de vraagsteller met de SVB geconfronteerd wordt want hij blijft langer dan 1 jaar in het buitenland.
    Citaat van de Rijksoverheid: Gaat u korter dan 1 jaar reizen in het buitenland? Dan houdt u uw zorgverzekering in Nederland aan. Gaat u langer dan 1 jaar op reis naar het buitenland? Dan bepaalt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) of u uw Nederlandse zorgverzekering kunt aanhouden.

    Als je dit leest dan lijkt het dat je verzekerd bent als je langer dan 8 maanden maar korter dan 1 jaar naar Thailand gaat. Goed om te weten dat de verzekeringsperiode niet gelijk loopt met de in/uitschrijving in de Basis Registratie Personen. Dus als voorbeeld: ga je 10 maanden naar Thailand dan blijft je zorgverzekering van kracht, je dient je echter wel uit te schrijven bij de gemeente (= Basis Registratie Personen ) als je verwacht langer dan 8 maanden weg te blijven. In deze laatste zin zit ook wat rek want immers je kunt een verblijf plannen van 8 maanden en vervolgens pas aan het eind besluiten dit met 2 maanden te verlengen; dan blijf je voldoen aan de regels als je maar zegt dat je in eerste instantie van plan was korter dan 8 maanden weg te blijven. Je hoeft je dan ( tot 8 maanden in het buitenland) ook niet uit te schrijven voordat je weggaat. Kun je bijvoorbeeld aantonen met een ticket van 8 maanden waarbij je aan het eind de terugreis verandert naar een later moment.

   • Ger-Korat zegt op

    Nog een ander iets namelijk de zorgverzekeraars geven bijvoorbeeld verklaringen af dat iemand gedurende een bepaalde periode verzekerd is in het buitenland. Bijvoorbeeld als verklaring dat je verzekerd bent tegen een Covid-19 besmetting. Kijk als de verzekeraars zwart op wit zetten dat je bijvoorbeeld 6 maanden of 10 maanden tijdens je verblijf in Thailand verzekerd bent dan kunnen ze aan de andere kant niet gaan vertellen dat je niet verzekerd bent volgens hetgeen Wiebren Kuipers schrijft. We gaan er maar vanuit dat wat de Rijksoverheid het bij het juiste eind heeft want ja zij stellen de regels op en publiceren dit; op de site van de Rijksoverheid staat ook geen voorbehoud dus mogen we er 100% vanuit gaan dat het klopt. Dit laatste is dan een bevestiging van wat Erik schrijft en weerlegt hetgeen Wiebren schrijft.

   • Gerard Jeu zegt op

    Bedankt, Erik,
    Hier heb Ik iets aan..
    Ik ben ingeschreven in mijn gemeente in Nederland en dat blijft zo, Omdat Ik in het land van mijn vrouw, mijzelf niet in KAN schrijven. (Vreemde nationaliteit ) Ik verblijf hier bij mijn wettige vrouw, met een SPOUSVISUM In mijn paspoort.

    In Nederland, heb Ik levenslang het vruchtgebruik van een gebouw en een ha grond, waarover ik waterschapsbelasting betaal.
    In het gebouw, staan mijn dure vakgereedschappen, voertuigen en andere spullen, waarvan Ik nog geen afstand wil doen en waar Ik mee bezig ben, in Nederland.
    Ik wil mijn familie band, en gezamelijke bezittingen, zo lang mogelijk in stand houden.

    Groeten van Gerard.

    • Gerard Jeu zegt op

     Extra informatie……
     Het land, waar Ik verblijf, met mijn wettige vrouw, met een SPOUSVISUM, is
     Sri Lanka.

   • Gerard Jeu zegt op

    Bedankt, Erik.
    Hier heb Ik iets aan.
    Ik ben ingeschreven, in mijn gemeente in Nederland en dat blijft zo, omdat Ik in het land van mijn vrouw, mijzelf niet in KAN schrijven ( vreemde nationaliteit ) Ik verblijf hier, bij mijn wettige vrouw,
    met een SPOUSVISUM in mijn paspoort, en dat is genoeg.

    In Nederland, heb Ik levenslang, het vruchtgebruik, van een gebouw en een ha grond, waarover Ik waterschapsbelasting betaal.
    In het gebouw, staan mijn dure vakgereedschappen, voertuigen en andere spullen, waarvan Ik nog geen afstand wil doen en waar Ik mee bezig ben, in Nederland.
    Ik wil mijn familieband en gezamelijke bezittingen, zo lang mogelijk in stand houden.
    Groeten, van Gerard.

  • john koh chang zegt op

   wiebren, misschien verkeerd gelezen?
   Jij schrijft : Vooral nu u stelt dat u vier maanden in Thailand verblijft dan is uw zorgverzekering al verlopen.

   Gerard schrijft :Al 10 jaar, heb ik mijn basis zorgverzekering in Nederland. Ik verblijf daar altijd iets meer dan vier maanden.

   Dus precies het omgekeerde.!

 7. Rene Martin zegt op

  Persoonlijk vind ik dat de huidige wetgeving op het gebied van de AOW, ziektekostenverzekering en inschrijving in het bevolkingsregister meer op elkaar afgestemd moet worden en voor iedereen duidelijk moet zijn. Als vakantieganger die een jaar gaat reizen moet je bijvoorbeeld een ziektekostenverzekering in NL afsluiten maar ga je ergens langer dan 6 maanden wonen dan krijg je problemen met verschillende organisaties.

 8. Hans van Mourik zegt op

  Gerard, vraagt aan jou ZKV en aan de SVB een schriftelijk verklaring, waar het instaat, omtrent die 6 maanden.
  Dan weten wij het ook, precies.
  Doe het met DigiD, dan heb je ook vaak, een antwoord, dat ze jou bericht hebben ontvangen.
  Hans van Mourik

  • Gerard Jeu zegt op

   De Sociale Verzekerings Bank . (Alle medewerkers). Op EEN na….
   Die man vertelde mij, dat de fout zat bij Pensioenen, in het landelijk Persoonsregister, stond, FOUTIEF. woont in het buitenland………. Je moet ze persoonlijk bellen… ( om dat veranderd te krijgen, man, man, man )
   Zijn zo vaag als de pest, Ze maken mij niet slimmer als Ik ben.
   Zeggen, alleen, ze moeten meer en nieuwe informatie over mij hebben… anders zal…. Ja wat ??
   Dan weet Ik het ook niet?
   Toen stelde Ik 9 voorbeelden van vragen,/antwoorden aan hun… die Ik zou kunnen/ moeten invullen in mijn invulformulier.
   GEEN uitleg, daar praten ze nu niet meer over. dat moet Ik zelf maar uit zoeken.
   Jonge, Jonge, zijn dat nu de ambtenaren, die er zijn om ons te helpen ?
   De groeten, van Gerard.

   • janbeute zegt op

    Is om een van die redenen ook niet het kabinet gevallen.
    De overheid en hun ambtenaars staan ver van de werkelijkheid en de burgers, te denken alleen al aan de bij menigeen welbekende toeslagenaffaire.

    Jan Beute

 9. Prawo zegt op

  Waar het hier om gaat is of iemand nog steeds (of “al” bij immigratie) ingezetene is van Nederland. Dit begrip wordt niet voor alle wetten hetzelfde uitgelegd. Al dan niet ingeschreven staan bij de gemeente is in ieder geval niet het meest relevant.

  De Hoge Raad heeft bepaald dat iemand een ingezetene van Nederland is, als die persoon een duurzame band met Nederland heeft van persoonlijke aard. Dat betekent dat er een sterke band moet zijn tussen die persoon en Nederland. De vraag of sprake is van zo’n sterke band, is afhankelijk van alle feiten en omstandigheden van het geval. Gekeken moet worden naar de combinatie van al die feiten en omstandigheden.

  De bewijslast zal liggen bij de meest gerede partij. Dat ben je zelf bij het aangaan van de zorgverzekering, maar is de zorgverzekeraar als deze de verzekering wil beëindigen.

  Voor een Zorgverzekering kun je je pas aanmelden (of moet dat doen op straffe van een boete!!!) als je verzekerd bent voor de Wet langdurige zorg. Dat onderzoekt de SVB op je eigen verzoek of ambtshalve naar aanleiding van een melding van bijv. je zorgverzekeraar.
  Aan de beslissing van de SVB zijn zowel jij als je zorgverzekeraar gebonden. Wel is bezwaar en (hoger) beroep mogelijk, met dan als wederpartij alleen de SVB. Ben je on- of minvermogend dan heb je recht op een toegevoegde advocaat en zijn je kosten voor die procedures lager (maar nooit nihil).

  Mensen kunnen verschillende belangen hebben, Gerard wil verzekerd blijven, anderen regelmatig juist niet. Geschillen ontstaan nogal eens als een Zorgverzekeraar premie na gaat heffen (waarvoor dan gemakshalve de datum inschrijving in de BRP van een gemeente wordt genomen).

  Op http://www.rechtspraak.nl zijn meerdere uitspraken te vinden. Hier is een uitspraak die wel wat overeenkomsten vertoont met de situatie van Gerard en waarin een en ander relatief duidelijk wordt uitgelegd http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBDHA:2018:13752

  • Prawo zegt op

   Een uitspraak over de zaak van een AOW-er die volgens de SVB in Thailand zou wonen vinden jullie wellicht lezenswaardig: http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBDHA:2018:12684
   Voor betrokkene lied deze zaak goed af, de SVB werd door de rechtbank in het ongelijk gesteld.

   • Cornelis zegt op

    Dank voor de link, Prawo. Goed om te weten wat het oordeel van de rechter was en waarop het was gebaseerd.

 10. Lung addie zegt op

  Citaat: ‘Door de Corona, kon ik in 2020 niet naar Nederland gaan. Ze gaven aan, dat ik minstens een half jaar, (per jaar) in Nederland zou moeten zijn.’

  Ik ga me niet inlaten met de Nederlandse regels betreffende de zorgverzekering wat daar hebben wij als Belgen geen boodschap aan.
  Maar wat jij hier schrijft, zie citaat, dat klopt niet. Jij kon WEL in 2020 naar Nederland reizen en er waren verschillende mogelijkheden. Jij gebruikt dit enkel als argument om het niet gedaan te hebben. Dat ze dit niet aanvaarden is ergens wel heel logisch want ook de zorgverzekeraar weet dat dit niet klopt.

  • Erik zegt op

   Vanuit Thailand, ja, lung addie. Maar ook vanuit Sri Lanka? Misschien wil Gerard dat toelichten?

   • Gerard Jeu zegt op

    Beste Erik en Addie.
    Ik ben al 25 jaar getrouwd met een Srilankaanse.
    12 jaar geleden, ongeveer, ……na pensionering, zijn wij in haar dorp gaan wonen, in S.L.
    Elk jaar ruim vier maanden naar mijn plaats in Ned. Centraal Ziekenfonds, was toen O.K.

    Half febr. 2019 , ben Ik toevallig, nog 10 dagen op en neer geweest voor een monument onthulling.
    Corona dreigde, maar Ik was nog net terug VOOR vliegveld Colombo lock down.
    De rest van het jaar, geen normale vluchten meer, misschien, voor hele speciale gevallen, een uitzondering…. Hier was toen de Corona, nog helemaal niet zo erg als het Westen.
    Dus, blijft zitten waar je zit, en pas op.
    Ik zou wel snel weer naar Ned. willen, om mijn kinderen, broers / zuster / vrienden te zien.
    En mijn technische werkplaats, met mijn hobbies. Maar hier zijn nu ook geen normale vluchten,
    Nu is Corona hier ook weer zeer erg. En in Nederland is het ook niet pluis.
    Gelukkig zijn wij goed gezond, en het leven is hier heerlijk.
    Groet, Gerard en Lily. Omgeving Marawila.

    • Gerard Jeu zegt op

     Correctie…..Half febr. 2019… moet zijn, half februari 2020.

    • Lung addie zegt op

     Beste Gerard en Erik,
     dat komt er van als je in het artikel niet aangeeft waar je verblijft. Dit blog gaat hoofdzakelijk over mensen die in Thailand wonen, wat niet uitsluit dat er ook mensen elders wonen. Dus indien je een goed antwoord wil, geef dan tenminste, in het oorspronkelijk artikel, de nodige info en vooral indien je niet in Thailand woont maar in een ander land. De lezer kan dit tenslotte niet ruiken waar iemand woont.

     • Gerard Jeu zegt op

      Beste Lung Addy.
      Jij hebt gelijk, maar omdat de moderator, in het verleden verschillende berichten van mij niet geplaatst had, ga Ik er niet meteen mee te koop lopen, dat ik een Srilankaanse ,,farang,, ben.
      Sorry, dat Ik jou op het verkeerde been heb gezet.
      Vriendelijke Groet, Gerard Jeu.

 11. Hans van Mourik zegt op

  Iets waar ik altijd mijn twijfels heb.
  Zie mijn vorige reactie.
  Geen enkele verzekering is een sociale instelling.
  Zodra er geld aan te pas komen, zijn ze niet soepel, ook niet ondanks de covid19.
  Dan houden ze aan de regels.
  Daarom is mijn vraag, heeft hij medische kosten gemaakt, of is bij hem een steekproef genomen ?
  Want waarom stelt de ZKV een onderzoek.
  Hans van Mourik

  • Gerard Jeu zegt op

   Hoi, Hans.
   Ik ben 78 altijd kern gezond, en claim NOOIT van mijn verzekering.
   Kleine dingen, Als een zalfje of pilletje, of twee maal p jaar bloedtest, ( altijd goed) betaal Ik van mijn zakgeld….
   Echter…. in zomer 2019 liet Ik in het ziekenhuis in Ned. een uitgebreide gehoortest doen. Want Ik wil zelf weten, en vertrouw niet op die gratis testers, die mij een gehoortoestel willen aansmeren.
   De rekening, ging recht naar het ziekenfonds, die stuurde de rekening weer door naar mij, omdat Ik een eigen risico heb, dat hoger is als de ziekenhuis rekening was.

   Wat jij waarschijnlijk wilt weten, of Ik slapende honden wakker gemaakt heb ?
   Ik denk het niet, verzekeringen, kijken naar de leeftijd, denk Ik…
   En ze weten dat je veel in het buitenland zit. Dan gaan ze die Groep eens onderzoeken, dat is de nieuwe trend. En proberen om een bepaalde categorie er uit te gooien.
   Maar ze vergeten EEN ding, dat Langdurige Zorg en andere medische zorg ,in Aziatische landen , maar een fractie kost, van de kosten in Ned. Groet, Gerard.

 12. Hans van Mourik zegt op

  Dit is misschien niet leuk voor Gerard.
  Toen hij voor vakantie langer als 3 maanden ging, naar Sri Lanka heeft hij dat ook gemeld aan de SVB?
  Dat moet namelijk en waarom weet ik dat.
  Ieder jaar ging ik voor 5 maanden naar Nederland.
  Per toeval vroeg ik aan mijn SVB toestemming, of ik mijn bewijs van leven, dit in Nederland kan doen
  Kreeg van hun via DigiD bericht terug dat ik het goed gedaan heb om hun te berichten.
  Dit als ik langer als ,3 maanden weggaan, willen ze weten naar welk land, of dat een verdragsland is.
  Ben uitgeschreven.
  Sinds kort kan het om het jaar.
  Als ik het hier moet doen, dan vraag ik het of ik het eerder kan doen, of later.
  Ben in Juni jarig
  Ook gekeken Sri Lanka , is voor de SVB, geen verdragsland.
  Hans van Mourik

  • Erik zegt op

   Drie maanden vakantie in welk land dan ook mag als je AOW hebt en eventueel pensioen. Ga je langer dan 3 maanden dan wil de SVB dat weten want de SVB mag na die 3 maanden niet altijd de volle AOW uitbetalen; er zijn landen waar geen EU- of BEU- of anderszins een verdrag mee is gesloten en dan vervallen enkele voorzieningen uit de AOW-uitkering.

   Heb je naast de AOW een andere uitkering, zoals de AIO, dan gelden andere regels.

   Maar dat heeft niets te maken met Gerards vraag ten aanzien van de zorgpolis. In die zaak, zie de links naar de uitspraak van de rechter, gaat het over de verzekeringsplicht voor de WLZ.

 13. Dick41 zegt op

  Beste Gerard,
  Dit is de “normale” gang van zaken bij SVB; ik heb al ruzie met ze sinds 2015, 3 rechtzaken en nu bij Centrale Raad van Beroep. Het begon met het veronderstellen dat ik een partner had, zonder enig bewijs, ach meneer wij gaan er van uit dat mannen zoals u daar een partner hebben dus hebben we de AOW gekort.
  1e rechtszaak gewonnen bij meervoudige Bestuursrechtbank wegens onwettelijk handelen van SVB, o.a. door zorgverzekering op te dragen de polis op te zeggen en te stellen dat ik geen duurzame band met NL meer had maar wel premie te innen voor WLZ. Zonder in beroep te gaan hebben ze 5 maanden daarna de uitspraak van de rechter naast zich neergelegd. 2 x nieuwe zaak aangespannen en heeft SVB met juridische truken-doos de zaak naar Amsterdam weten te krijgen waar ze kennelijk “goede contacten” hebben. Zeer dubieuze on-line zitting waar rechter duidelijk vooringenomen was/voorbespreking met SVB had gehad.
  SVB geloofde inschrijving bij gemeente niet maar deed geen onderzoek. Wederom verzocht SVB zorgverzekeraar polis op te zeggen, wat deze niet heeft gedaan. SVB is een van de meest mens/klantonvriendelijke instanties in Nederland en wacht gewoon op rechtszaken die ze naar de rechtbank Amsterdam proberen te halen. Kortom, geef nooit meer dan de minimale informatie want alles wordt tegen je gebruikt, zorg dat je voldoende bewijzen hebt voor je duurzame band met Nederland zoals telefoon/internet/TVabonnement, auto/motor/bromfiets kenteken en verzekering, bankrekening, PIN afschrijvingen in NL, lidmaatschappen en wat je maar ook meer kunt bedenken, AH-pas of andere pas, en allemaal op je adres in Nederland. Als je ingeschreven staat bij je zoon op hetzelfde adres loop je kans dat je AOW wordt gekort. Bewaar tickets om te bewijzen wanneer jeweggaat en terugkomt, zelfs stempels in paspoort worden niet geloofd want “moeilijk leesbaar”. SVB maakt zelf uit welke “feiten” hun passen in de actie tegen je. Geef geen info per telefoon, alles schriftelijk. Ze moeten binnen 14 dagen reageren op je brieven maar het kan 3 maanden of meer duren.
  Klagen kan niet want de minister weigert elke klacht in behandeling te nemen (zie website) je kunt alleen via Nationale Ombudsman of rechtbank terecht en NO is niet geinteresseerd in dit soort zaken, kunnen ze geen punten mee winnen.
  Niet opgeven en steeds alles aanvechten tot laatste instantie is mijn advies.
  Sterkte.
  Dick

 14. Hans van Mourik zegt op

  Hallo Dick.
  Wil je toch even corrigeren, als je bij jou eigen kinderen woont wordt je niet gekort.
  Zelf heb ik goede ervaring met de SVB, toen ik uitgeschreven was
  Toen ze jaren geleden, onverwachts bij mij kwamen, om te controleren hier in Thailand.
  Heb ik tegen haar en hem gezegd, zet eerst mijn laptop aan, tevens zet ik dan koffie, voordat er vragen gesteld wordt.
  Toen ze begonnen vragen te stellen, antwoordde ik met alle correspondentie, die ik gemaakt heb met hun.
  Ze vroegen ook of ze van binnen mogen kijken, geen probleem.
  Vertelde ze gewoon, dat wij hier samen slapen, mijn vriendin en ik.
  Heb gezegd, dat kan want we wonen met meer als 2 volwassen personen, zo heb ik het ook opgegeven.
  Het enigste wat ik na moest opsturen, was de de namen van de personen in het blauwe boekje en het ID kaart.
  Enkele weken erna, kreeg ik bericht, dat er niets veranderd wordt, blijft mijn alleenstaande toeslag behouden.
  Hans van Mourik.

  • Gerard Jeu zegt op

   Dus als je bij eigen kinderen verblijft ….. wordt je niet gekort…
   Hoezo ? Ze hebben mij al maximaal gekort.
   Groet, Gerard.

   • Cornelis zegt op

    Inwonen bij je kind levert geen korting op de AIW op. Er zijn ooit wel plannen in die richting geweesr maar die zijn al jaren van tafel.
    https://www.trouw.nl/nieuws/aow-korting-voor-ouderen-die-bij-hun-kind-inwonen-is-van-de-baan~bdb8bbe2/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F
    https://www.svb.nl/nl/aow/alleen-wonen-of-met-1-of-meer-personen/u-woont-met-1-persoon


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website