Beste Thailandblog vrienden,

Sinds jaar en dag lees ik al het forum en geef ik zo nodig tips aan anderen, maar nu zijn wij zelf aan de beurt om (hopelijk) goede en vooral bruikbare raad en adviezen te krijgen aangaande onze Thailand ervaringplannen. Natuurlijk heb ik eerst in het forum gezocht, maar ik kon geen recente posts vinden die dichtbij onze situatie kwamen, de meeste artikelen hierover hebben betrekking op gepensioneerden of jonge, alleenstaande expats, en niet op modale gezinnen met kleine schoolgaande kinderen.

Mijn vrouw (40) is Thaise en mijn twee basisschoolgaande kinderen (8 en 4 jaar) hebben naast de Nederlandse, ook de Thaise nationaliteit. Ik ben 41, Nederlands. Wij hebben in Nederland een eigen appartement met hypotheek. Wij bezoeken in de regel elk jaar gedurende een maand lang Thailand waarbij wij naast het korte verplichte schoonfamilie bezoekje elk jaar weer andere routes rijden en nieuwe plekjes ontdekken.

Ik ben nu bijna 20 jaar ICT’er van beroep. Sinds kort heb ik in Nederland geen baan meer, maar een buitenlandse ondernemer (niet in Thailand of EU) heeft mij gevraagd om voor hem te gaan werken in freelance verband en ik heb daarbij een garantie van 1 jaar bedongen (met vooruitbetaling van het eerste jaar) mits ik akkoord ga. Het maakt niet uit waar ik aan het werk ben, ik ga dit vanuit huis doen.

Nu willen wij eigenlijk al jaren richting Thailand, niet alleen voor vakantie, maar er daadwerkelijk gaan wonen en dus lijkt me dit een mooie kans om vast te grijpen. Echter, er zitten veel haken en ogen aan als je kleine kinderen en een hypotheek hebt, dus vandaar dat wij bij deze het advies van ervaringsdeskundigen willen inwinnen, want misschien is dit financieel allemaal helemaal niet haalbaar of aan te raden.

We willen niet meteen alle schepen achter ons verbranden, dus zolang het nog onzeker is of het nieuwe bedrijf waarvoor ik wil gaan werken gaat slagen in haar succes, gaan wij nog niet ons huis in Nederland van de hand doen, en gaan wij ook in Thailand nog niets kopen. Wij willen het eerste jaar een huurcontract (woning+auto) aangaan in Bangkok of Hua-Hin. Wij willen ook ingeschreven blijven staan in Nederland (GBA), dus ik heb me inmiddels al verdiept in de “8/4-maanden” wet. Plan is 1-5-’18 weg, voor de kerst terug, 1-3-’19 weer naar Thailand en dan rond 1-10-’19 bekijken we hoe het bedrijf ervoor staat en of we definitief afscheid nemen van Nederland of toch terugkomen.

Mijn grootste zorgen/vragen gaan over belasting, kosten, en leerplicht/scholen:

1. Ik ben momenteel geen ZZP’er en heb geen eigen bedrijf. Ik krijg voor ik beslis te vertrekken een hap geld. Dit kan ik op een van onze Thaise bank rekeningen of een van onze NL rekeningen laten storten. Wat moet ik van te voren ondernemen? Waar moet ik belasting betalen? (NL of TH) Over welk bedrag moet ik belasting betalen? (m.a.w. wat mag ik allemaal aftrekken) en in welk land moet ik het laten storten. (ik heb wat info hierover gevonden op http://www.rd.go.th/publish/6045.0.html maar kan hier niet helemaal wijs uit worden)

2. Hoe zal dit van invloed zijn op de hypotheekrente aftrek en overige teruggaven die ik in Nederland gewend ben te ontvangen?

3. Heb een aantal bi-lingual schools gevonden, maar voor twee kinderen tel je al snel €9000 per schooljaar neer. Is dit verplicht om in Nederland vrijstelling van de leerplicht te krijgen voor mijn kinderen, of volstaat privé onderwijs van een back-packende PABO student(e)? Of is dit lesgeld eventueel aftrekbaar in Thailand van het inkomen?

4. Geldt deze “8/4 maanden” regeling voor alle gezinsleden? En geldt dit per kalenderjaar of op het moment dat je vertrekt en wie controleert dit? Als je bijvoorbeeld in Frankfurt opstapt, dan weet niemand in Nederland toch dat je even weg bent?

Alvast bedankt voor jullie hulp. Ik hoop echt dat gezinnen in het zelfde schuitje die wel de stap hebben gewaagd, zullen reageren. Met alle respect voor de gepensioneerden, maar de regels die voor hen gelden zijn weer heel anders dan voor mij. Ook het feit dat ik sinds 2006 getrouwd ben met een Thaise maakt dag en nacht verschil met de situatie van een Nederlander die samenwoont met een Thaise.

Groet,

Khun Flip

104 reacties op “Lezersvraag: Verhuizen naar Thailand, belasting, kosten en scholen?”

 1. Gerrti zegt op

  Tja,

  Om te beginnen, zal ik je voor willen stellen, om het huis in Nederland onder te verhuren, volgens de hypotheek akte mag dat niet, maar als je keurig op de 28e de hypotheek betaald en je dus niet boven het “maaiveld” uitsteekt, (wanbetalingen, onregelmatige betalingen) zal de bank geen actie ondernemen.

  Verhuur het via airbnb, daar spreek je een tijd af, bijvoorbeeld een maand of enkele maanden.
  Je heb de kosten in Nederland betaald en de zekerheid dat, als je terug wil, je eigen huis weer ter beschikking heb.

  Over andere zaken heb ik geen mening.

  Groetjes Gerrit

  • KhunFlip zegt op

   Bedankt Gerrit. Ja, daar heb ik ook al over na zitten denken: gemeubileerd en gestoffeerd onderverhuren, ik zal dan nooit zoveel kunnen vangen als ik kwijt ben aan woonlasten (incl. VVE, gas, water, licht), maar al krijg je 800 van de 1500 woonlasten, dat scheelt toch een slok op een borrel. AirBnB is een goed idee, nog niet aan gedacht. Mijn vrouw dacht eerder aan onderverhuren aan vrienden binnen de Thaise vriendenkring in Nederland.

  • Anita zegt op

   Onder verhuren is verboden tenzij de bank toestemming geeft. Je verraders slapen niet!
   Als de onder verhuurders je huis slopen heb je dikke pech.
   Gewoon alles netjes regelen met de bank en contract op laten zetten.

   • KhunFlip zegt op

    Bedankt voor de tip. Hoe coulant zijn banken hiermee over het algemeen? Het is toch niet meer dan logisch dat huiseigenaren die voor langere tijd naar het buitenland vetrekken een oplossing moeten vinden om de dubbele woonkosten te moeten dekken? Alleen qua hypotheek zit je al krap aan de 12.000 euro per jaar, maar gas, water, licht, VVE en lokale belastingen lopen natuurlijk ook door.

    • Karel zegt op

     Als je illegaal verhuurt, gaat de bank je aanpakken als ze erachter komen. Niet als je een kleine hypotheek hebt, wel in jouw geval lijkt me, met 12.000 euro hypotheekrentelasten.
     Het is een buurman van mij overkomen: hij had een andere woning gekocht en zijn te koop staande oude woning stiekem verhuurd (kon ie niet kwijtraken vanwege de crisis in 2009).
     Resultaat: nieuwe woning moest hij met verlies verkopen (die verkoop lukte als eerste) en hij woont nu weer in oude woning.

     Als je 8 maanden verhuurt en vertrek van huurders daarna is gegarandeerd ligt het anders, dan krijg je misschien wel toestemming.
     https://www.westlandutrechtbank.nl/uw-situatie/ik-wil-mijn-woning-tijdelijk-verhuren.htm

     http://www.emigreren.nu/emigreren-en-het-verhuren-van-je-eigen-huis-in-nederland/

 2. Ger-Korat zegt op

  De laatste zin : “Ook het feit dat ik sinds 2006 getrouwd ben met een Thaise maakt dag en nacht verschil met de situatie van een Nederlander die samenwoont met een Thaise”
  Nou denk ik dan : als je mij 1 groot verschil kunt vertellen waarmee je voordeel hebt als iemand van begin 40 jaar om getrouwd te zijn vergeleken met iemand die samenwoont ?

  • KhunFlip zegt op

   Nou bijvoorbeeld dat iemand die samenwoont wel 800.000 Baht op de bank moet kunnen aantonen elk jaar en ik hoef dat niet. Er zijn wel degelijk verschillen tussen getrouwde- en samenwonende farang in Thailand. Bij mij ligt de eis op minimaal 40.000 baht inkomsten per maand i.v.m. de zorg voor het gezin.

   • Ger-Korat zegt op

    Nou dat is alleen van belang voor 50-plusser die een retirementvisum kunnen verkrijgen. Nou persoonlijk vind ik als die 400.000 het verschil maken dan is je situatie financieel niet gezond.

    • KhunFlip zegt op

     Ligt eraan, wat er thuis in je oude sok nog aan contanten zit. 😉

  • Ko zegt op

   Misschien omdat getrouwd zijn zowel in NL als in Thailand een wettelijke status heeft en samenwonen niet. Om maar een klein verschil te noemen.

   • Ger-Korat zegt op

    Leg me dan maar eens uit hoeveel financieel je beter van wordt of welke voordelen dat heeft. Officieel samenwonen en je hebt dan gelijke rechten als getrouwd zijn.Getrouwd of geregistreerd samenwonen is in in de praktijk gelijk.

    • Rob V. zegt op

     Een huwelijk en een Geregistreerd Partnerschap zijn twee iets verschillende dingen (verschil is niet groot, zit hem bijvoorbeeld in het ontbinden van de relatie). Gewoon officieel samenwonen op hetzelfde adres is echter heel wat anders dan een huwelijk of GP! Als een vriend of vriendin zich met joue toestemming laat inschrijven op jouw BRP adres maakt dat jullie fiancieel nog niet direct partners als ware het een huwelijk/GP. Om het feest compleet te maken heeft de belastingdienst daar bovenop nog eens de term ‘fiscaal partner’. Wat de financiele gevolgen en andere wettelijke rechten & plichten zijn voor al die scenario’s lijkt mij te ver offtopic want daar is Flip niet mee geholpen. Daarvoor bestaat Google of pak een drankje samen met Ko en praat er dan ontspannen op los.

    • rori zegt op

     Thailand erkent niet altijd geregistreerd partnerschap.
     Veel landen buiten de EU doen dat NIET

 3. Chris van het dorpje zegt op

  Ik zie hier veel problemen .
  Hoe wil je dat doen met de kids ?
  8 maanden in Thailand en 4 maanden in Nederland op school ?
  Ik weet niet op dat werkt , voor al wanneer je die verschil in onderwijs bedenkt .
  En ook wanneer je hier freelance van thuis uit werkt
  zit je illegaal te werken .
  Wanneer je genoeg geld hebt , alles keen probleem .
  Anders even goed na denken voor je een foute beslissing neemt .

  ik wens jullie in ieder geval succes en hoop ,
  dat jullie een oplossing vinden !

  • KhunFlip zegt op

   Ja het is nogal wat als je schoolgaande kinderen hebt en vandaar dat ik die zorgen ook deel met jullie in de hoop dat gezinnen die ooit in dezelfde situatie zaten, zullen reageren. Die “8/4-maanden” regel geldt alleen het eerste jaar, zolang we in Nederland ingeschreven blijven staan. We schrijven ons natuurlijk niet meteen helemaal uit. Eerst de kat uit de boom kijken. Freelance vanuit huis werken is in Nederland niet illegaal mits je voor een bedrijfsvorm kiest (KVK inschrijving) en je inkomsten netjes opgeeft. Wat ik wil weten is welk land voor ons de meest gunstige belastingregels heeft. Want als je langere tijd in het buitenland inkomsten hebt, dan hoef je in Nederland niet nog eens belasting te betalen, mits je kan aantonen dat je dit in een ander land reeds hebt gedaan. Mijn vraag die daarop volgt is dan ook nog hoe dit dan van invloed is op de hoogte van de hypotheekrente aftrek en overige SVB toeslagen (kinderbijslag bijvoorbeeld).

   • Karel zegt op

    Simpel: als je tzt uitgeschreven bent en in NL geen belasting betaalt, kun je de hypotheekrente niet aftrekken. En als je stiekem verhuurt en de bank komt ontdekt dat later, dan word je gedwongen je huis te verkopen.

    Als je uitgeschreven bent en geen inkomen uit NL hebt, krijg je ook geen kinderbijslag.
    https://www.svb.nl/int/nl/kinderbijslag/wonen_werken_buiten_nederland/gezin_buiten_nederland_wonen/

    Het lijkt mij dat als je slim gegoogeld had, je alle antwoorden al had kunnen vinden !!!

    • Karel zegt op

     Hier iemand die probleem heeft met de bank ivm verhuur:
     https://forum.independer.nl/hypotheek-nederlandse-woning-als-je-in-het-buitenland-woont-t1997-30.html

   • petervz zegt op

    Freelance vanuit huis werken is voor niet Thais in Thailand niet toegestaan. Je kan namelijk als free lancer nooit een werkvergunning verkrijgen. Werken van huis is dus illegaal, ook al is je klant in Nederland.
    Merk ook op dat wanneer je 180 dagen of meer in Thailand verblijft in 1 kalenderjaar, je een fiscaal inwoner van Thailand bent geworden. Het belastingverdrag bepaalt vervolgende welk land het recht heeft belasting te innen en over welk deel van het inkomen.

    In het kort, dit is geen goed plan, zeker niet met schoolgaande kinderen.

    • KhunFlip zegt op

     Nou, het is zeker geen makkelijk plan, maar of het goed of slecht is, daar kunnen de meningen over verschillen. Kijk, wat heeft het voor zin om nog langer in een land (Nederland) te verblijven waar je helemaal geen klik mee hebt, ik niet, mijn echtgenote ook niet. Mijn vriendenkring zit in het buitenland en ik heb vrijwel geen contact met mijn familie. Veel Nederlanders kunnen tegen barre weersomstandigheden, maar wij niet. Zij doen elke dag wel iets leuks, of in elk geval elk weekend, maar wij hebben alleen plezier tijdens de vakanties als het warm en zonnig is en zee, zwembad en strand zich op steenworp afstand bevinden. Wij escapen altijd elke schoolvakantie naar een warm land (de langere schoolvakanties altijd Thailand) en daar gaat heel veel geld in zitten, waardoor er geen budget overblijft om tussendoor nog leuke dingen te kunnen doen/hobby’s te kunnen hebben. Is het dan zo’n slecht idee om serieus te kijken naar mogelijkheden om voor langere tijd altijd op een warm plekje te zitten? Van oktober t/m juni kom ik echt mijn huis niet uit, alleen om af en toe de kids naar school te brengen en te halen. Ik heb constant gewricht- en spierpijn door het slechte weer. Mijn vrouw wordt ook steeds dikker van het binnen zitten en hollandse pot. 😀 Ik wil zeker niet dat mijn kinderen de dupe worden van het feit dat mijn vrouw en ik ons zo ongelukkig voelen hier, maar we offeren ons al meer dan tien jaar op en er zijn vast genoeg voorbeelden van gezinnen met jonge kinderen die naar Thailand verkast zijn en met wie het wel goed gaat!

     • Jasper zegt op

      Ik denk dat je je kinderen een goede toekomst ontneemt als je je permanent met hen vestigen gaat in Thailand. Simpelweg omdat de kosten enorm hoog zijn van goed onderwijs, en het niveau op de universiteiten enorm laag – dit even buiten het feit of je je dit wel kunt veroorloven. Als je kids eindelijk klaar zijn in Thailand met de Uni hebben zij ongeveer HAVO niveau, en kunnen ze NIETS beginnen met hun opleidingen buiten Thailand. Niet voor niets sturen rijke Thai hun kinderen naar Amerika of Europa om te studeren!
      Voor mijn vrouw en mij is dit juist een reden om met onze zoon te verhuizen naar Europa vanuit Thailand. Minder leuk voor ons, maar VEEL beter voor hem.

    • snelle japie zegt op

     Mensen, niet reageren als je niet helemaal zeker bent van jezelf! Ik zie twee fouten in de reactie van petervz.

     Freelance werken in Thailand mag wel, de thaise wetgeving loopt achter wat dit betreft en dus wordt het gedoogd. er zijn juist een hoop freelancers in Thailand.

     die 180 dagen regel geldt alleen als je je in Thailand op een vast adres inschrijft, en dat gaat ie natuurlijk niet doen! hij blijft voorlopig even zijn woning aanhouden in NL om de kat uit de boom te kijken, heeft hij gezegd. dus geldt de 8/4 maanden regel. en zelfs hier zijn uitzonderingen op, denk maar aan mensen die een wereldreis maken, die blijven nog wel eens langer dan een jaar weg, soms wel twee!

     • Rob V. zegt op

      Jappie, je maakt zelf ook een fout. Is iemand in een jaar (12 maanden) langer dan 8 maanden weg dat moet je volgens de wet uitschrijven. Dus ook (of vooral?) de wereldreiziger die 1-2 jaar rondom de wereld trekt moet zich uitschrijven.

      Vooral die wereld reiziger heeft het dan soms lastig want Nederland ziet je als emigrant maar door rond te trekken ben je nergens immigrant. Zo nu en dan staan er weleens stukjes in de media. Enkele jaren geleden nog over een koppel dat de wereldzeeën wou bevaren maar tussen wal en schip viel op diverse terreinen daar ze nergens meer woonden.

      Uitzonderingen? Niet echt. Zo puur speculatief kan ik alleen maar uitgezonde ambtenaren bedenken of mensen die beroepsmatig voor een Nederlands bedrijf een jaar of langer in niemandsland verblijven ergens op zee. Maar dat soort vliegers gaan niet op voor de vraagsteller dus ga ik er niet naar graven op wetten.nl ofzo.

      • snelle japie zegt op

       Als ik jou was zou ik die wet meer zien als een vuistregel, want het is erg onpraktisch om je vanwege een reis uit te schrijven. en Nederland zou het zelf niet een kunnen als ze het zouden willen. moeten ze wel eerst met goed bewijs aankomen zoals een inschrijving in een ander land.

     • KhunFlip zegt op

      Hoi Japie, even over dat inschrijven; Je hebt een ‘Tabien Baan’ (gele briefje) nodig bij een ‘married-to-thai’ O Visa, correct? Maar hiermee zeg je dus, beter geen tabien baan en beter het eerste ‘kat-uit-de-boom-kijk’ jaar in Thailand beleven via toeristenvisa?

      • snelle japie zegt op

       Ja dat lijkt mij wel. want je plannen zijn zo wild, het lijkt mij niet goed om overhaast beslissingen te nemen die later onvoorziene consequenties met zich meebrengen. Wat je wil is simpel maar door alle regeltjes en belastingen is het door de bomen het bos niet meer zien.

       ik kan je alleen wat tips geven om rekening mee te houden. Het zou handig kunnen zijn zo min mogelijk vast te zitten aan organisaties, instanties en verantwoordelijkheden die altijd weer in de weg zullen staan van wat jij gewoon het liefst wil! En daarnaast als dingen tegen blijken te vallen of het noodlod slaat toe, dan is het handig als je jezelf niet helemaal vast hebt gezet.

       Dus rustig één voor één dingen los laten en wél volledig nieuwe wegen inslaan, maar met kleine stapjes zodat je altijd nog makkelijk terug kan. Om een voorbeeld te geven: eerst huren in plaats van kopen ook al is het duurder.

       zo ook in jouw geval eerst een toeristenvisum in plaats van marriage visum. want als je een jaar op een vast adres woont kan Nederland je uitschrijven.

       Een ramp is het echt niet om een jaartje visa runs te doen.

       google “digital nomad thailand” en je krijgt al een hoop youtube filmpjes vol informatie. doen eens creatief en probeer daarbij eens een woord als “visa” of “registration” of “freelance” en wie weet wat er allemaal niet aan informatie te vinden is.

       En de grootste nadelen ook goed overwegen: geen AOW opbouw als je je uitschrijft, geen kinderbijslag, en de bizar slechte kwaliteit van het onderwijs daar. Als ik mijn kinderen naar Thailand zou moeten meenemen, dan zou ik ze liever persoonlijk een vak leren dan ze naar die scholen laten gaan.

       En ik zou je huis nog even aanhouden voor het geval het allemaal niet werkt, en pas na een jaar of was verkopen.

       • KhunFlip zegt op

        Ja ben het grotendeels met je eens Japie. Heb al meermaals mijn vrouw gevraagd of zij voorlopig niet in Nederland kan blijven met de kinderen terwijl ik op en neer pendel naar Thailand. Maar zij accepteert dit niet helaas. Whaha wat lullig. Misschien ook niet vreemd aangezien zij Thaise is zou het wel raar zijn, dat ik in Thailand zou verblijven en zij in Nederland. Maar ik zou het op de eerste plaats doen voor het weer. Het lekker eten en de barretjes komen daarna! 😉

     • Petervz zegt op

      Snelle Japie,

      Freelance werken mag inderdaad in Thailand, maar niet als buitenlander zonder werkvergunning. En op basis van freelance werken kan geen werkvergunning worden verkregen. Gevolg – freelance werken door buitenlanders in Thailand is illegaal.

      De 180 regel geldt in bijna alle landen en heeft te maken met fiscaal inwonerschap. Het staat dus volledig los van de 8/4 maanden regel die Nederland hanteert. De 180 dagen regel heeft ook niets te maken met het adres waar je verblijft. Het is simpel: 180 van 365 dagen in 1 kalender jaar in Thailand en je bent fiscaal inwoner van thailand. Fiscaal inwoner zijn wil niet zeggen dat er dan ook belasting moeten worden betaald.

      Inderdaad Japie, pas reageren als je zeker bent van jezelf.

     • stevenl zegt op

      Nee Japie, free lance werken is wel degelijk illegaal. Waarschijnlijk maakt niemand zich er druk om, maar dat betekent niet dat het legaal is.

   • tom bang zegt op

    Als je je huis verhuurt heb je geen hypotheekrente aftrek meer en als je definitief uit Nederland vertrekt bouw je ook geen pensioen meer op. Even de belastingtelefoon bellen en het svb en je weet meteen hoe het zit.
    Voor de schoolgaande kinderen kun je denk ik ook wel ergens heen bellen maar daar weet ik weer niks van.

   • theoS zegt op

    Kinderbijslag ben je kwijt. Was ik ook. Je krijgt die wel als 1 v/d partners ingeschreven blijft in NL, dus woont in NL.

 4. Ger-Korat zegt op

  Ad punt.1: vrij simpel, je hebt het in Nederland verdiend dus ben je ook daar belastingplichtig. Daarnaast laat je je ook niet uitschrijven dus blijf je ook gewoon belastingplichtig in Nederland. Ongeacht waar je het geld laat storten.

  en dan ad.2 : omdat je je dus niet laat uitschrijven blijft alles bij het oude en zijn bijvoorbeeld rentekosten hypotheek aftrekbaar in Nederland.

  ad 3.: er zijn ook goede bilingual scholen voor minder dan 2500 Euro, 100.000 baht in de grotere plaatsen in Thailand. Ja als je dan kiest om in een toeristenoord zoals Hua Hun te verblijven dan heb je meer keus, meestal duurder dus. Verblijf je in middelgrote steden dan leef je tussen de Thaise mensen en dan is alles betaalbaarder zoals scholing, huisvestiing en meer. Dus je eigen keuze.

  • KhunFlip zegt op

   Hoi Ger-Korat,
   Nee ik heb het geld niet in Nederland verdiend. Ik moet het nog krijgen en het is een vooruitbetaling op wat ik het komende jaar ga doen. Volgens mij is het niet zo zwart/wit als jij zegt. Er zijn wel degelijk voorbeelden van freelancers met buitenlandse opdrachtgevers die dit in Thailand opgeven. In Thailand heb je ook veel aftrekposten heb ik op de government revenue site gelezen, en je kan er als farang een ’tax-clearance’ bewijs aanvragen, die je vervolgens kan overhandigen aan het Nederlandse belastingkantoor.

   Voor wat betreft de scholen ben ik zeer benieuwd naar je adviezen, ervaringen. Mijn schoonfamilie woont in Minburi (BKK), maar omdat ik niet in de smog van Bangkok en dichtbij een schone zee (dus geen Pattay) wil wonen, maar niet te ver van Bangkok leek Hua-Hin ons geschikt. (Heel vaak geweest, woont ook schoonfamilie) en in Hua-Hin zitten veel expats, zijn veel woningen te huur en zijn er meerdere bi-lingual schools. Deze school lijkt me uitstekend: http://www.bys.ac.th/ maar zoals gezegd, er hangt een prijskaartje aan.

  • rene zegt op

   Als dat zo is, ( de scholing voor een betaalbare prijs) maar ook kwalitatief zeer goed in de regio Hua Hin zou ik graag enige info willen krijgen.
   Vriendelijke groeten
   René

   • KhunFlip zegt op

    Hier heb je alvast een lijstje met bi-lingual / internationale scholen in en om Hua-Hin: http://pranburi-property.com/list-of-internationalbi-lingual-schools-in-hua-hin-thailand/

    • Ger-Korat zegt op

     Mijn insteek over de kosten van bilingual onderwijs is dat er meer opties zijn om te gaan wonen dan in Hua Hin. In provinciehoofdplaatsen bijvoorbeeld. Of in een stad in de buurt waaar je vrouw vandaan komt, zit ze misschien dichterbij familie. Of neem de plaats Phetchaburi, ken ik zelf goed. In deze plaats zit je op korte afstand van de zee en verschillende strandlocaties zoals Cha-am of Hua Hin en meer, ideaal om elke week ergens een strand te bezoeken. Daarnaast is het leven in deze plaats wat scholen betreft aanzienlijk goedkoper. Kijk op deze manier kun je je veel geld besparen. Vaak de scholen in grotere plaatsen bieden programma’s aan waarbij men gedeeltijk les geeft in het Engels; dus daarvoor ben je niet aangewezen op een plaats waar veel buitenlanders wonen.

     • KhunFlip zegt op

      Familie zit hoofdzakelijk in Bangkok (Minburi) en Hua-Hin, vandaar dat ik bewust deze twee plaatsen noem. 🙂 Voornaamste reden is dan, dat we op steenworp afstand van opa, oma en ooms en tantes wonen. In geval mijn vrouw en ik dan beiden iets belangrijks te doen hebben, kunnen we altijd de familie even laten oppassen. Phetchaburi is mooi en ligt prettig tussen Bangkok en Hua-Hin in, maar dit weegt niet op tegen het gemak op steenworp van je familie te wonen.

    • Danzig zegt op

     Ik zou in de buurt van het geboortedorp van je vrouw in Isaan gaan wonen. Veel steden daar doen niet onder voor die in andere delen van het land en je kinderen kunnen er uitstekend – voor Thaise begrippen – onderwijs genieten en bij hun grootouders in de buurt wonen.

     • KhunFlip zegt op

      Als mijn vrouw uit Isaan kwam dan zou dat misschien een goed plan zijn. Maar mijn vrouw is geboren en getogen in Bangkok en heeft helemaal geen roots in de Isaan. Wel in Bangkok (Chinese voorouders) en Prachuab Kiri-Khan (vandaar Hua-Hin dus). Dus, hoe leuk en mooi ik de Isaan vrouwen ook vind, de Isaan vlieger gaat bij mij niet op! Hahaha 😀

 5. Rudolf zegt op

  Ik kan u alleen maar aanraden om een giede fiscalist te raadplegen mbt de hypotheekrente-aftrek, volgens mij moet je dan minimaal 6 maanden per jaar in de woning verblijven; vwb de 8/4 voor de ziektekosten ik vermoed dat dat voor iedere oersoon afzonderlijk is, hier kan de SVB uitsluitsel over geven,
  Ruud

  • rori zegt op

   SVB gaat daar niet over. Belastingkantoor HEERLEN wel. Daar naar toe gaan voor de info via de telefoon WREKT NIET.

   Anders bij een verzekeringskantoor aankloppen als bv IAK is van oudher PHILIPS. Daar zit kennis zat.

   Ook AKZo heeft een eigen verzekeringskantoor maar weet zo de naam niet.
   Anders bv bel eens naar de BAM, de NUL, Ned Loyd, of een grote andere havenbouwer in de regio Rotterdam

   • Rudolf zegt op

    Ik zeg voor belastingzaken een fiscalist raadplegen en voor oa ziektekosten (8/4) het SVB
    Ruud

 6. Fransamsterdam zegt op

  Het maakt de Thaise overheid ook niet uit waar u aan het werk bent, zolang het maar niet in Thailand is.
  U krijgt geen werkvergunning. Ook niet als u er permanent gaat verblijven.
  Belastingaangifte doen in Thailand zou het zwaard van Damocles dat dus steeds boven uw hoofd hangt wel eens versneld in beweging kunnen brengen.

  Een back-packende PABO-er lijkt me niet iets waar de leerplichtambtenaar mee akkoord gaat.
  “Zolang uw kind of kinderen ingeschreven staan in het bevolkingsregister van de gemeente, ziet de leerplichtambtenaar van dezelfde gemeente toe op de schoolgang van de kinderen. Indien u wilt dat uw kinderen onderwijs volgen in het buitenland dan dient u uw kinderen in te schrijven op een school in het buitenland. U maakt vóór het vertrek naar een school in het buitenland afspraken met de leerplichtambtenaar over inschrijving en schoolbezoek. Het bewijs van inschrijving geeft u aan de leerplichtambtenaar.” Bron: http://www.leerplichtwijzer.nl

  Controle op de 8/4 regeling vindt plaats door buren, familie en kennissen die het u niet gunnen.

  • Fransamsterdam zegt op

   Als u 1/5 2018 vertrekt en 1/3 2019 weer wilt vertrekken, moet u uiterlijk 1/11 2018 terugkeren, dat is ruim voor de kerst. De 8 maanden gelden niet per kalenderjaar maar per periode van 12 maanden.

  • KhunFlip zegt op

   Bedankt voor de tips en de link naar de leerplichtwijzer.

   Waarom zou ik niet ’thuis’ mogen werken in Thailand i.p.v. in Nederland? Het is specialistisch werk wat niet door een Thai kan worden gedaan. Daarnaast zijn mijn vrouw en ik al jaren lang erg ongelukkig in Nederland. Ik zit met verschillende auto-imuun ziektes zoals artritis en psoriasis en in Thailand knap ik altijd op en beweeg ik veel meer. In Nederland zitten we 11 maanden binnen en komen we 1 maand buiten. Het is dus niet dat wij voor de lol naar Thailand willen; er is enige mate van medische noodzaak aanwezig, zowel mentaal als fysiek. 🙂 Dus als je als ICT’er toch een thuiswerk baan heb, waarom zou je dit dan in godsnaam in dit koude, natte, grijse, kille rotland willen doen en niet onder je mango tree naast je fontein in je tuin?!

   • Fransamsterdam zegt op

    Als buitenlander mag u in Nederland ook niet zomaar aan het werk gaan.
    Het gaat er niet om wat u wilt, maar wat mag.
    U bouwt na uitschrijving uit Nederland uiteraard ook geen AOW meer op, en een ziektekostenverzekering in Thailand zal dekking voor de bestaande kwalen veelal uitsluiten.
    Ik begrijp u heel goed hoor, dat u dat KNMI-mannetje met zijn kleurcodes meer dan beu bent, en dat u droomt van een werkzaam leven in Thailand.
    Maar feitelijk verkeert u in een financieel-economisch uiterst onzekere situatie en rationeel gezien is dat beslist niet het juiste moment om u ergens anders te vestigen.
    Zet het idee ‘als het misgaat kunnen we altijd terug naar Nederland’ uit uw hoofd. U staat dan niet ingeschreven, en het is niet denkbeeldig dat u in de daklozenopvang (doorgaans alleen in de winter geopend) terecht komt.
    Als u alleen was zou ik me er niet zo druk over maken en u de gok wel laten nemen, maar u hebt ook de verantwoording voor uw vrouw en – niet in de laatste plaats – twee kinderen.
    Als ik het goed heb is de arbeidsmarkt in Nederland voor ICT-ers op dit moment niet slecht.
    Probeer hier een goed contract te krijgen, geniet van de vele vakanties, en houdt nog iets om van te dromen.

   • Petervz zegt op

    In antwoord op je eerste zin, omdat de huidige thaise wetgeving mbt werkvergunning dat niet toestaat. De thaise wetgever zal geen uitzondering maken op basis van de persoonlijke situatie van een individueel.

    Je vrouw en kinderen die allen de thaise nationaliteit hebben kunnen natuurlijk zonder probleem in Thailand gaan wonen. Zorg wel dat zij dan met hun Thaise paspoort binnenreizen.

    Jij kan je kan voegen bij je thaise gezin, op basis van een non-immigrant visum. Dat leidt bij binnenkomst tot een verblijf van 90 dagen. Dat kan je dan telkens verlengen met een jaar, als je aan de eisen voldoet. De belangrijkste eis op dit moment is een aantoonbaar inkomen van 40,000.- baht per maand, of een bedrag van 400,000.- baht op je bankrekening. Let wel dat een dergelijke verblijfsverguning geen recht geeft op werken in Thailand. Daarvoor is een werkvergunning nodig en die wordt alleen verstrekt op aanvraag door een werkgever gevestigd in Thailand.

    Internationale scholen in Thailand zijn erg duur. De bi-lingual Thaise scholen zijn een stuk goedkoper. Houdt wel rekening met ongeveer 4 a 5 duizend euro per jaar per kind. Schoolkosten zijn in Thailand niet belastingaftrekbaar. Er zijn wel kinderaftrekposten maar die zijn minimaal. Thailand kent wel grotere aftrekposten. De belangrijkste zijn jaarlijkse contributies aan de zogenaande Long Term Funds (LTF & RMF), en levensverzekering. Deze zijn bedoeld om te sparen voor de oude dag.
    Houdt voorts ook rekening met relatief hoge kosten voor ziektekostenverzekeringen.

    Het knelpunt voor een permanent verblijf in Thailand ben jijzelf dus. Wellicht is het mogelijk en toegestaan dat jij ieder kalenderjaar minimaal 4 maanden in Nederland woont, terwijl je vrouw en kinderen in Thailand blijven. Kinderen van school halen om aan de 4 maanden verblijf in Nederland te kunnen voldoen lijk me geen goede zaak. Daarnaast zullen de kinderen, die dus als Thaise onderdanen in Thailand verblijven, in Thailand verplicht naar school moeten.

   • stevenl zegt op

    Het mag niet in Thailand omdat dat de wet is.

   • Jasper zegt op

    Op de Canarische eilanden verbouwen ze ook heerlijke mango’s. Hier is de lucht warm, de scholen uitstekend, de zorgverzekering van kracht, etc.
    Had je al overwogen wat een zorgkostenpakket je gaat kosten in Thailand, zeker als je nu al van van alles last hebt?

    • KhunFlip zegt op

     Hoi, ik weet het. Wij komen er geregeld. Met betrekking tot de luchtvochtigheid voor reuma en psoriasispatiënten nog een veel beter klimaat daar dan in Thailand + een heerlijke schone oceaan en nog veel meer zonuren per dag. I know. En al lijken de zorgpremies in Thailand gelijkwaardig te zijn aan die in Nederland, in Thailand dekken de verzekeringen tot een bepaald maximum terwijl je in Nederland juist het eerste bedrag betaalt (middels het eigen risico) en zodra je die betaald hebt is alles wat daarboven komt voor de verzekering. Dus in geval met kanker- of tumor behandelingen, hart- of hersenoperaties en na zwaar letsel door ongevallen ben je in Thailand goed de klos.
     Neemt niet weg dat Thailand ook heel veel goede zijdes heeft en mijn post genereert gelukkig heel veel bruikbare reacties die mij zowel op de voordelen als op de nadelen wijzen.

  • rene zegt op

   In België is er geen schoolplicht maar een leerplicht en je mag dus perfect je eigen kinderen scholing geven. Lost een hoop problemen op indien je dit aankunt;

 7. Nok zegt op

  Beste Flip, je vergeet te vermelden op basis van welke verblijfstitel jij denkt in Thailand te kunnen gaan wonen?? Als jij volgens de 8/4 regel wilt vertrekken, dan blijft de NL fiscale situatie op jou van toepassing. Dus ook jouw hypotheekrenteaftrek. Als je in TH geen inkomen genereert, dus geen belasting betaalt, kunnen je ook geen teruggaves claimen. War jouw opmerking over jouw gehuwde status op slaat, zou je eens nader moeten verklaren. Maar begin eens met een verdere en bredere oriëntatie. Voorbereiding is het halve werk!

  • KhunFlip zegt op

   Ja, ik zal wel inkomen in Thailand genereren. Ik zal mijn toekomstige opdrachtgever (laten we voor het gemak zeggen dat dit bedrijf in Hongkong gevestigd is) verzoeken om mijn inkomsten te storten op een van onze Thaise bankrekeningen. Vervolgens zal ik hiervan aangifte doen bij de Thaise belastingdienst.

   De 8/4 regel maak ik liever geen gebruik van, maar volgens mij kom je hier niet onderuit als je in Nederland op eigen adres ingeschreven wilt blijven staan, maar voor langere tijd in Thailand wilt verblijven, niet waar? Het is niet zo dat ik hier oneindig lang van gebruik wil maken, want zodra ik gesettled ben, dan overweeg ik na 1 jaar om definitief in Thailand te gaan wonen.

   Ben me momenteel serieus aan het oriënteren. Deze post op Thailandblog maakt deel uit van mijn voorbereiding! 😉

   • rori zegt op

    Als je geen inkomen in Nederland hebt ook geen belastingaangifte te doen dus ook geen hypotheek rente terug. Verder vervallen sommige sociale verzekeringen. Denk aan AOW, WAO, WIA, IAW etc.
    Ga dat ook goed nam bij het UWV afdeling bijzondere zaken in BREDA. Hier afdeling grensarbeiders raadplegen. NIET bellen maar een afspraak maken. Indien gewenst heb ik daar wel namen. Heb er DAGELIJKS mee van doen op dit moment.

    • snelle japie zegt op

     Gezien hij in NL blijft wonen, zal hij ook de AOW doorbetaald krijgen. je hoeft hiervoor niet te werken of een ander inkomen te ontvangen.

     • KhunFlip zegt op

      Hahaha, AOW opbouwen bedoel je toch Japie? 🙂 (Ik krijg nog lang geen AOW betaald, door de reuma voel ik me af en toe best oud, maar ik moet nog liefst 27 jaar werken voordat ik 71 3/4 ben en eindelijk van mijn AOW mag gaan genieten!!
      (In de tijd vroeger toen mijn pa nog leefde en werkte mocht je na 30 jaar arbeid vervroegd en na 40 jaar arbeid had je genoeg gewerkt en mocht je uitrusten en bijkomen… Nu rekken ze jaarlijks de AOW leeftijd op naar de gemiddelde leeftijd. Belachelijk. Mensen die hun genen tegen hebben, en/of fysieke ongemakken ervaren zitten dus hun hele leven vast aan Nederland en sollicitatieplicht, al loop je met een rollator.)

 8. l.lagemaat zegt op

  Als ik het gehele plan bekijk, denk ik dat het beter is tenminste 1 jaar nog in Nederland te blijven en zien welke zekerheid de nieuwe baan te bieden heeft.

  De “hap geld”zal vermoedelijk in Nederland op een Ned. bank gestort worden; in 2019 krijgt u de aanslag van de Ned. belasting daarover. De hypotheek blijft dan ook aftrekbaar! Hoeveel belasting betaald moet gaan worden, is afhankelijk van het inkomen over 2018
  Geef de kinderen een goede basis mee, geen gerommel met 4 maanden hier etc.

  Succes.

  • KhunFlip zegt op

   Nee ik kan dat bedrag krijgen hoe ik het wil; op een buitenlandse rekening, contant, in Nederland, op onze Thaise rekening, hey, desnoods in bitcoins. Als ik nog langer in Nederland blijf dan is mijn oudste kind intussen weer een jaar ouder en zo wordt het steeds moeilijker om te emigreren. Het is belangrijk dat mijn kinderen ook Thais zullen leren, want op dit moment kunnen zij dit niet. Hoe langer je hiermee wacht, hoe moeilijker het voor hun wordt.

 9. Leon1 zegt op

  Beste Khun Flip,
  Kijk eens op http://www.finaforta.nl, deze zijn gespecialiseerd in verhuur hypotheek, daar zijn misschien mogelijkheden voor je.
  Wat betreft de rest van je vragen kun je het beste advies inwinnen bij een belasting adviseur die ok weer gespecialiseerd is in deze materie, er zijn er maar weinig, even zoeken.
  Succes, Leon.

 10. rori zegt op

  Samengevat heb je vier problemen waarvan sommige oplosbaar zijn.
  1. Leerplicht van de kinderen indien je in Nederland bent en blijft ingeschreven. Daar kom je NIET onderuit. Kunt ook contact opnemen met het IVIO. Zij hebben een programma voor mensen zolas jij.
  https://www.wereldschool.nl/faq/leerplicht-het-buitenland/?gclid=CjwKCAiAhfzSBRBTEiwAN-ysWIbdSaOdjXE5qTfMkfTNGAi-VqRWwFgOBIlCON6cnMSBrt9rBdZEVRoCcV0QAvD_BwE

  2. verblijfstijd en lengte visum. Je krijgt geen werkvergunning. Behalve als je bedrijf je feitelijk wil gaan stationeren in Thailand.
  Indien je kunt beschikken over een”werkopdracht voor Thailand” en een POST adres in Duitsland kunt krijgen zou je je aanvraag via het consulaat in Essen kunnen doen. Even daar naar toe bellen. Vanuit Duitsland gaan sommige zaken “anders”.

  3. Verhuur en onderverhuur van huidig pand. Via AIRBNB even vragen wat het beleid in deze van de gemeente is. Ook even in de hypotheek voorwaarden kijken. Laat als eerste een verzekeringskantoor hier naar kijken. Vaak hebben in nederland gevestigde internationale bedrijven hier kennis van (bv. IAK in Eindhoven). Even bellen kan geen kwaad. Anders via jouw notaris zaken proberen uit te zoeken.

  4. Woonplaats in Thailand. Je komt niet verder dan Bangkok en Hua Hin. Kijk ook eens bv naar Bang SEAN. Zitten meer nederlanders en je kunt kan de zuidkant daar goedkoop huren om te starten.
  Probeer eens in de buurt van bangsaen lang beach public park. Staan 3 kamer appartementen te huur voor een 8000 bath.of on Seaside luxurious service appartments. Ben zelf van plan om Jomtien te verlaten en ook die kant op te trekken. Maar niet direct naar de plaatsen die ik aangeef maar meer noordelijk.
  is een 80km naar Bangkok. Dus eenvoudiger om zo nu en dan eens op en neer te rijden.

  • rori zegt op

   Sorry iets te snel;
   Kijk en leg je oor ook eens te luister op de emmigratiebeurs in Houten
   https://www.linkedin.com/groups/117118/117118-6359087364685598727?midToken=AQFFQAAvHzqCrg&trk=eml-b2_anet_digest_weekly-group_discussions-19-grouppost~name~0&trkEmail=eml-b2_anet_digest_weekly-group_discussions-19-grouppost~name~0-null-bvw49~jcitotdk~zy-null-communities~group~discussion&lipi=urn%3Ali%3Apage%3Aemail_b2_anet_digest_weekly%3BdTMFEyBpTlSgBsqq%2FWYVlw%3D%3D

  • KhunFlip zegt op

   Beste rori, Dank! Zitten goede en bruikbare tips tussen. Bedankt voor het meedenken.

  • KhunFlip zegt op

   Rori, eventjes over puntje 4: de reden dat ik Bangkok (omg. Minburi) en Hua-Hin noem is niet voor niets. Hier zit schoonfamilie waarmee mijn vrouw erg close is. Mijn kinderen zijn ook dol op de schoonouders en ooms/tantes die in deze twee plaatsen wonen. Het lijkt ons erg prettig om daar vlakbij te wonen. Stel dat ik druk aan het werk ben en mijn vrouw andere zaken moet regelen, dan kunnen de kinderen altijd naar hun geliefde familie gebracht worden. Vreemden vertrouwen wij onze kinderen niet toe.

   Bang Saen ligt trouwens niet ver van Minburi. Zitten daar echt veel Nederlanders? Lijkt me namelijk ook wel leuk voor de kinderen dat ze op een plek wonen vlakbij enkele andere Nederlandse/Half Thaise gezinnen. Ook kunnen ze dan gewoon sinterklaas, kerst en pasen op de Hollandse manier blijven vieren zoals ze dit op school gewend zijn.

   • rori zegt op

    Khun Flip
    Als je ervaringen wil hebben van iemand die vanuit Nederland in volgende landen heeft gewoond en gewerkt.
    Filippijnen, Maleisie, Vietnam, Thailand, Indonesie, Nieuw-Zeeland, USA, Wit-Rusland, Ukraine, Frankrijk, Belgie en je wilt de dialoog aangaan stuur even een bericht nar [email protected]
    Dan retourneer ik je mijn telefoonnummer en zal ik vanuit mijn Philips, AB-Inbev, Hebold, miin ervaringen met werken in het buitenland dele op basis van ervaring.

    Dit betreft een periode van 1974 tot heden.
    Grootste probleem is jou leeftijd en je fysieke gesteldheid.
    Ik zit sinds afgelopen juni in een 77% invaliditeit. Gelukkig verzekerd in Belgie en NIET in Nederland.
    Ga hierover niet in met details maar iedereen denkt dat het telefonisch met het UWV en de SVB kan worden opgelost.
    DAT IS NIET WAAR.
    Ben al ruim 2,5 jaar aan het corresponderen met VASTE mensen binnen de organisaties. Omdat hun er OOK niet meer individueel uitkomen. Heeft te maken met decentralisatie.
    Ik heb zelfs contact over mijn zaak met het ministerie van sociale zaken, financien en de werkgroep van de tweede kamer. Dit geld ook voor AOW, WAO, WIA, IAW en WW zaken.
    Oh hoe vreemd het mag klinken. De meeste kennis en ervaring zit hierop NIET bij de linkse partijen maar bij een middelgrote partij op uiterst rechts.

    SVB keert alleen maar uit als je in Nederland geregistreerd bent is een BANK. Regelt betalingen van WW, Kinderbijslag, en coordineert (GEDEELTELIJK) pensioenen.

    UWV regelt alles omtrent werk en inkomen zoals: WW, WAO, IAW, WIA etc.
    Zitten alleen verspreid over het land.

    Je kunt bellen maar dan krijg je iemand aan de telefoon die alles denkt te weten over WW maar toch ook niet dus moet doorverbinden. In principe heeft IEDEREEN welke te maken heeft met verzekeringen en te maken heeft met een BUITENLANDSE werkgever van doen met UWV buitenland en wel bijzondere zaken. Dat het UWV hier een APARTE afdeling voor heeft zegt eigenlijk genoeg.

    Voor de belastingen geldt kantoor HEERLEN. Ook hier geld als je de belastingtelefoon belt krijg je na het invoeren van te BSN een persoon aan de lijn die jou vragen ook niet kan benantwoorden. Voor buitenlandse zaken MOET je echt een afspraak maken in Heerlen en het NIET telefonisch afdoen.

    Wat ik al eerder heb gesteld bel eens een groot internationaal werkend bedrijf op en vraag welke maatschappij hun verzekeringen en belastingen regelt. Ik laat alles doen voa E&Y. Werkt perfect.

    HEt lijkt zo gemakkelijk ik ga uit Nederland weg envestig me in het buitenland. Ik weet je persoonlijke situatie niet in detail. Maar er komt HEEL veel bij kijken als je je in NEderland uitschrijft.
    Als je een eigen appartement zou hebbe wat VRIJ is van hypotheek of slechts nog iets van 20% open heeft staan kan het eenvoudig. Ook voor NU 65plussers met AOW en pensioen is het zo dat alles blijft doorlopen. ECHTER in 2016 en later zijn de regelingen in detail voor nieuwe gevallen aangepast.
    Bv werkgeschiedenis je SV dagen is iets wat heel belangrijk is.
    Inschrijving bij UWV en gemeente etc.
    SVB moet je ook als NEDERLANDER en INWONER blijven aanmerken.

    AOW KUN je zelf inbrengen maar wat levert het op? Is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Als je in Nederland WOONT hoef je niets te doen je hebt er gewoon RECHT op. IEDERE inwoner of hij werkt of niet krijgt vanaf 65 of 76 en 3 maanden AOW.
    Voor 1 jaar is 2% is geen probleem maar daarvoor ga je je NIET uitschrijven.
    Ik denk dat je langer wilt.

    Ik ken en heb ondertussen (omdat ik niet meer werk) oud-collega’s welke op het moment dat de kinderen naar de middelbare school of hoger beroeps cq universitair gaan studeren allemaal terugkeren naar Nederland.

    Ik ben in 1985 vanwege geboorte eerste uit de Filippijnen teruggekeerd en in 2000 vanuit Maleisie omdat de oudste ging studeren.
    Ben zelf met achterlating van vrouw en kinderen wel zelf nog doorgegaan met zwerven.

  • Fransamsterdam zegt op

   Over IVIO zegt de leerplichtwijzer:
   “De Stichting Ivio-Wereldschool is geen school volgens de Leerplichtwet. U heeft het recht een aanvraag in te dienen alleen de Leerplichtwet biedt hiertoe geen mogelijkheid. De leerplichtambtenaar zal uw aanvraag afwijzen.”

 11. chris zegt op

  beste Flip,
  Je vrouw en je kinderen hebben geen visum nodig om in Thailand te verblijven zolang als ze willen omdat ze de Thaise nationaliteit hebben. De enige die een visum nodig heeft ben jij. Omdat je hier niet mag werken zonder werkvergunning en je hier niet een jaarvisum (op basis van je huwelijk met een Thaise vrouw) wilt hebben omdat je je dan definitief uit Nederland moet uitschrijven blijft als enige mogelijkheid over het toeristenvisum, met de nodige verlengingen en een verblijf van enkele maanden per jaar in Nederland vanwege financiele verplichtingen en voordelen op het gebied van sociale zekerheid.
  Je zou ervoor kunnen kiezen om je vrouw en kinderen ‘definitief’ naar Thailand, hun vaderland, te laten verhuizen en zelf, alleen, te pendelen tussen Thailand en Nederland. Het lijkt me persoonlijk een heel gedoe om dat pendelen met het hele gezin te doen (waar het ook nog eens niet nodig is), met name met het oog op de schoolopleidig van je kinderen.

  • Karel zegt op

   Moet je je echt uitschrijven uit NL voor een visum op basis van huwelijk met een Thaise?

   Anyhow, hier meer info voor Flip, als sub 50-jarige:
   https://www.keyvisathailand.com/services/marriage-visa-thailand/

   Werken in Thailand met of zonder werkvergunning zal het probleem worden…
   Dan maar digitale nomade? Met de gordijnen dicht werken, zodat de buren het niet zien?
   Maar hoe toont hij dan zijn inkomen aan voor het visum?
   Zijn maandelijkse inkomen zal dan ‘vermomd’ moeten worden als een soort uitkering.

   • Karel zegt op

    Nog meer:
    https://www.siam-legal.com/thailand-visa/Thailand-Marriage-Visa.php

   • Rob V. zegt op

    “Moet je je echt uitschrijven uit NL voor een visum op basis van huwelijk met een Thaise?”

    Nee. Je moet je uitschrijven uit Nederland als je langer dan 8 maanden per 12 maanden buiten Nederland verblijft. De Thaise immigratie/overheid zal het zorg zijn of je in Nederland staat ingeschreven of niet (net zo min dat de Nederlandse autoriteiten er om malen dat een Thai nog in Thailand staat ingeschreven, als deze maar netjes in Nederland in het BRP staat ingeschreven).

    ———-
    Rijksoverheid.nl:
    Wanneer moet ik mij uit de Basisregistratie Personen (BRP) laten uitschrijven?

    U moet zich laten uitschrijven als ingezetene uit de Basisregistratie Personen (BRP) als u in een jaar tijd langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Deze periode hoeft niet aaneengesloten te zijn. Ook als u uw huis in Nederland aanhoudt, moet u zich laten uitschrijven uit de BRP.

    Bron:
    https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/persoonsgegevens/vraag-en-antwoord/uitschrijven-basisregistratie-personen

    • chris zegt op

     De Thaise immigratiedienst is het laatste jaar strenger geworden in het uitgeven van visa op basis van huwelijk. Zo moet daadwerkelijk worden aangetoond dat je met je Thaise vrouw samenleeft. Ook een buurtonderzoek maakt deel uit van de procedure. Verlenging kan alleen als je samen op het bueay verschijnt. Ik waag te bewtijfelen of men het daar goedvindt dat je ‘slechts’ 8 maanden met je vrouw samenleeft. Er zijn net iets te veel schijnhuwelijken.
     Ik wilde zo’n visum in Bangkok maar kreeg het niet omdat ik dat in Udontahni moet regelen waar mijn vrouw vandaan komt. En wij wonen al 6 jaar samen in Bangkok en zijn ook officieel getrouwd.

     • stevenl zegt op

      Als je vrouw haar adres officieel wijzigt van Udon naar Bangkok kun je het in Bangkok aanvragen.

      Je hebt het hier over een verlenging van verblijf, niet over visa. En er is geen reden waarom de vraagsteller niet aan de eisen zou voldoen.

     • RonnyLatPhrao zegt op

      Of je al dan niet uitgeschreven bent in je thuisland maakt niet zoveel uit voor immigratie.
      Op basis daarvan wordt er geen verlenging geweigerd.
      Tenslotte is het ook maar een verlenging van een eerder bekomen verblijfsperiode als Non-immigrant, wat je nog steeds bent. Gehuwd of niet.

      Buurtonderzoek en bewijs dat er daadwerkelijk wordt samengeleefd als gehuwde bestaat al jaren. Niks nieuws onder de Thaise zon.
      Daarvoor dient dan ook de “under consideration” stempel van 30 dagen die men aanvankelijk bekomt. Dit wordt meestal toegepast voor huwelijken, zelden als “retired” maar kan ook. Hangt van de lokale regeltjes af.
      Die “under consideration” stempel dient net om immigratie de tijd te geven om die buurtonderzoeken, of andere onderzoeken, af te ronden.
      Je moet o.a. inderdaad samen wonen op een officieel gekend adres. Lijkt me normaal.
      Je vrouw moet daarom bewijzen dat ze daar ook officieel staat geregistreerd. Daarvoor moet ze haar blauwe Tabien Baan tonen, want enkel een blauwe Tabien Baan bewijst dat ze officieel staat ingeschreven op dat adres.
      Enkel een huurcontract tonen volstaat niet als gehuwde, want bewijs niks van officieel adres waar je samen woont. (Als vb “retired” zou enkel een huurcontract wel volstaan)
      Samenwonen op hetzelfde adres als gehuwde wil ook niet zeggen dat je elke minuut/dag/week/maand moet samen zijn. Niet verbied je om naar het buitenland te gaan.
      Vele doen het om verlof, werken, etc… niks verkeerd mee.

      Dat je zo een verblijfsperiode op basis van huwelijk niet in Bangkok bekomen hebt, is hoogstwaarschijnlijk te wijten aan het feit dat je vrouw in Bangkok niet officieel staat geregistreerd met een officieel adres.
      Zoals vele Thai trouwens. Ze wonen in Bangkok of waar ook (al dan niet met een huurovereenkomst), maar blijven gewoon ingeschreven in hun geboortedorp. Meestal om electorale redenen.
      Jullie zullen dan wel in de praktijk samenwonen als officieel gehuwd koppel, maar ze zal nog een blauwe Tabien Baan hebben van een officieel woonadres in Udon.
      Omdat ze daar nog officieel geregistreerd staat op een woonadres , kan je enkel in Udon een verlenging op basis van huwelijk aanvragen. Zelf moet je daar dan ook geregistreerd staan natuurlijk. Wil ook zeggen dat je daar je 90 dagen meldingen zal moeten uitvoeren.
      Je vrouw kan zich natuurlijk ook in Bangkok officieel laten registreren op jullie huidige adres, en ze zal dan van dat adres een blauwe Tabien Baan bekomen.
      Je zal zien dat er dan geen probleem meer is. Tenminste als je dan ook aan de financiële eisen voldoet. In jouw geval is dat dan minimum 2 maand voor aanvraag 400 000 Baht op de bank, want ik heb al dikwijls begrepen uit je eerdere reacties dat je geen 40 000 Baht per maand verdient op de universiteit.
      Combinatie inkomen/bank kan niet bij verlenging op basis van huwelijk.

      Het zou wat zijn, moest iedereen die getrouwd is met een buitenlander, dan doorgestuurd zou worden naar zijn geboortedorp, omdat je enkel daar een jaarverlenging op basis van huwelijk zou kunnen bekomen.
      Want dat wil dan ook zeggen dat je officieel nergens anders zou mogen wonen als gehuwde, dan in het geboortedorp van je partner.

      • RonnyLatPhrao zegt op

       Corr.
       “Het zou wat zijn moest iedere Thai, getrouwd met een buitenlander, worden doorgestuurd naar zijn/haar geboortedorp, enkel omdat de buitenlander daar een jaarverlenging op basis van huwelijk kan bekomen.
       Want dat wil dan ook zeggen dat je officieel nergens anders zou mogen wonen als gehuwde, dan in het geboortedorp van je partner.”

   • KhunFlip zegt op

    Ja, zoals ik al eerder zei, ik kan de inkomsten krijgen hoe en waar ik ze wil. Het punt is alleen dat, als ik in Thailand niets opgeef, ik dus inkomsten in Nederland moet opgeven. Als ik niet in loondienst ben en dit wordt dus een bruto bedrag waarover geen sociale premies en loonheffingen zijn afgedragen, ik dus naar de KVK moet voordat ik verkas naar Thailand en een eenmanszaak/ZZP bedrijfsvorm zal moeten opstarten. Maar ja, ZZP daar zitten tegenwoordig ook weer strenge voorwaarden aan (bijvoorbeeld dat je meerdere opdrachtgevers moet hebben), dus het hele inkomsten en belastingstelsel in Nederland is vele malen ingewikkelder, dan in Thailand. Liever geef ik het dus op in Thailand en bereken de income tax volgens dit formulier: http://www.rd.go.th/publish/6045.0.html , alleen inmiddels is mij vandaag n.a.v. jullie commentaren wel duidelijk geworden dat dit alleen van toepassing is als je een werkvergunning hebt, maar je deze werkvergunning wel op je buik kan schrijven, omdat deze alleen in uitzonderlijke situaties zal worden verleend (waaronder die van mij als thuiswerkende freelance ICT’er met buitenlandse opdrachtgever dus niet valt). Correct?

    • Ger-Korat zegt op

     Je hoeft helemaal niet bij de KvK in te schrijven of ZZP of wat dan ook. Je eerste 4 maanden in 2018 zijn reguliere inkomensten in loondienst neem ik aan. Dan je inkomsten uit je opdracht geef je aan als Overige Inkomsten op je belasting aangifte. En als je je opdracht vervult dan zorg je dat de meeste inkomsten in 2019 worden verdiend, dus je schrijft hoeveel uren of dagen je in welk jaar verdiend hebt. Even splitsen dus en kunnen verantwoorden.
     Mocht je je alsnog uitschrijven dan kan dan het beste op 01 januri 2019 of later, maar de periode dat je nog ingeschreven staat ben je belastingplichtig in Nederland. Maar de Nederlandse belastingdienst is niet snel met het erkennen dat je in een ander land woont en daar belastingplichtig bent, en voor jou geldt dat je geen bewijs van residentie in Thailand krijgt zonder een langdurige verblijfstatus.
     Als je uit GBR wilt uitschrijven dien je je persoonlijke te melden op of omstreeks de dag van vertrek, idem voor je familie. Dus je kunt dit niet op afstand, per email of telefoon , regelen.

   • snelle japie zegt op

    digital nomad lijkt mij de way to go

  • KhunFlip zegt op

   Bedankt Chris. Ja, deze constructie is inderdaad het overwegen waard. Zo makkelijk ik hun uit kan schrijven, kan ik ze een paar jaar later als het moet, ook weer inschrijven in Nederland lijkt me. Ook mijn vrouw heeft inmiddels de Ned. nationaliteit.

   • rori zegt op

    Uitschrijven uit Nederland heeft OOK consequenties.
    Zie eerder bericht van mij.

    Je rechten AOW, WW, IAW, WIA etc komen soms te vervallen of worden SNEL minder. AOW is 2% per jaar gekort later. Maar indien je nu al aangeeft dat je lichamelijke klachten hebt NOOIT uitschrijven uit Nederland.

    Raadpleeg UWV afdeling bijzonderzaken in BREDA,, Het WW loket in Enschede, Het WIA loket in Amsterdam.

    Maar NIET via de telefoon dat werkt NIET.
    SVB moet je ook in Breda zijn afdeling buitenland.

    Belastingen afdeling buitenland zit in Heerlen.

    Ik woon officieel VAST in de regio Eindhoven. Heb vanaf 2004 voor franse werkgevers gewerkt op een belgisch contract. Ben sinds 2014 arbeidsinvalide. (ongeval).

    Wil alleen stellen dat de inschrijving IN Nederland mij financieel windeieren heeft gelegd.

    • theoS zegt op

     AOW kun je jezelf vrijwillig inkopen binnen een jaar van vertrek uit Nederland.

  • Jasper zegt op

   Er is geen enkele reden waarom hij niet een jaarvisum kan aanvragen, kan zowel een O als een O-A zijn. Op bsis van huwelijk heeft hij recht op beiden. Bij een O hoeft hij alleen even een 3-maandelijkse borderhop te doen, en voor een O-A een driemaandelijks immigratiebezoekje. Je hoeft daar niet voor uitgeschreven te zijn uit Nederland – wordt helemaal niet naar gevraagd.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Gehuwd zijn met een Thai geeft geen recht op een Non-immigrant “O-A” Multiple entry.

    Non-immigrant “O-A” Multiple entry is enkel voor “Retired”, in principe 50+, maar de leeftijdsreis kan soms wel hoger liggen, of een bewijs van pensionering kan gevraagd worden.
    Kan ook maar aangevraagd worden in de Thaise ambassade die gevestigd is in het land waar je de nationaliteit van hebt, of waar je officieel geregistreerd staat.
    Belangrijk : Werken verboden, want “Retired”. Dus geen werkvergunning mogelijk
    Een Non-immigrant”O”, op basis van huwelijk, laat de mogelijkheid om een werkvergunning te bekomen wel open. Misschien belangrijk voor hem.

 12. Karel zegt op

  Situatie 8/4 maanden:

  Als je je niet laat uitschrijven, blijf je gewoon belasting betalen in Nederland. Je houdt je woning aan, je woont daar officieel (8/4 maanden), je meldt dit niet aan de belastingdienst dus je betaalt belasting in Nederland en dus heb je recht op hypotheekrente-aftrek. Hypotheekrente-aftrek vervalt als de woning verhuurd wordt (en de belastingdienst dit weet). Je bent dus feitelijk 8 maanden per jaar op vakantie. Ook behoud je je zorgverzekering voor je gezin.

  Uiteraard geldt die 8/4 maanden voor iedereen. Gecontroleerd wordt het niet, tenzij iemand je ‘verlinkt’ (als je langer weg blijft) en dit meldt bij een instantie (bijv bij de gemeente of zorgverzekering). Dan zouden paspoorten gecheckt kunnen worden (waar Thaise douane-stempels in staan). 8/4 maanden geldt voor ieder lid van het gezin.

  https://www.kompas24.nl/reistips/lang-op-reis-en-uitschrijven-bij-de-gemeente/

 13. Rin zegt op

  Zoals gewoonlijk reageren veel mensen uit de onderbuik met iets wat ze zich menen ter herinneren.

  In ieder geval:
  Toeristen Visums Thailand zijn een GEDOE en ook nog eens vrij prijzig met de nodige papierwinkel. Bureaucratisch en zeker laatste jaren ontmoedigingsbeleid long stayers. Geen idee waarom… zolang je genoeg centjes aantoont…

  Internet werken mag zeker wel gezien je je niet mengt in de Thaise economie en niet daadwerkelijk een bedrijf hebt in Thailand. Al het andere is weer moeilijk moeilijk. Gewoon niet van de daken schreeuwen.

  Long stay O visa kun je prima in NL aanvragen op basis van huwelijk. Regel de 60 dagen en verleng in Thailand voor jaar. Regel zsm Thaise bank account en zorg voor 400000 baht daarop voordat je verlengt. Daarvoor hoef je je niet te vestigen in Thailand. Wel reentry permit aanvragen bij verlaten Thailand (kan ook op vliegveld).

  Enne voor straks, als je bedrijf in NL weg is, en je ‘salaris’ nog steeds gestort wordt, kun je gewoon in Thailand inkomstenbelasting gaan betaling. Scheelt aanzienlijk. Ziekteverzekering is wel een dingetje om uit te zoeken… zeker met hele familie.

  Overigens alternatief: Toeristen Visums Maleisië zijn GEEN gedoe. 90 dagen on arrival, verlenging met 60 dagen simpel mogelijk. En daarna even heen en weer vliegen en weer gaan (tot bepaalde grens natuurlijk). Daar spreken ze ook nog eens fijn Engels. Kan Thailand wat van leren en zullen ze langzaamaan ook wel gaan ondervinden.

 14. KhunFlip zegt op

  En dames en heren, als ik, zoals enkelen hierboven beweren, een werkvergunning en inkomsten tax in Thailand wel op mijn buik kan schrijven, wij de boel nu eens omdraaien en doen voorkomen alsof de inkomsten van mijn (Thaise) echtgenote zijn? Zij mag immers gewoon in Thailand werken en waarschijnlijk ook wel kostwinnaar zijn, zoals ik dit tot op dit moment ook voor haar en mijn kinderen ben in Nederland.
  Volgens mij zijn we er dan, of niet? Zij krijgt de inkomsten op haar naam en doet aangifte, ik zit thuis, veeg de palmbladeren van de patio, alvorens ik weer naar binnenga en achter mijn laptopje kruip… en ondertussen leven we van ‘haar’ inkomen, … Jaaa! Ik geloof dat we op die manier de bureaucratische barrikades grotendeels kunnen omzeilen.

  • chris zegt op

   Laat me 1 goede raad geven. Doe in dit land – als buitenlander – niets wat het daglicht niet kan verdragen. Stel zaken nooit anders voor dan ze in werkelijkheid zijn. Als je eerlijk bent en de regels volgt kun je altijd je recht halen in de rechtbank. Als je de zaak vernaggelt, worden jij en je gezin op staande voet uitgewezen en kom je dit land nooit meer in.
   Thaise vrouwen die in hun eentje zoveel geld verdienen als jij zijn uitermate zeldzaam, ‘ongewoon rijk’ en vallen dus op, ook bij de autoriteiten. Met jouw constructie vraag je om moeilijkheden. En die krijg je gegarandeerd.

  • Jasper zegt op

   Je zult dan nog steeds inkomen a 40,000 baht, of 400.000 baht op een rekening alleen op jouw naam moeten aantonen. Thailand is niet zo geemancipeerd!

   • KhunFlip zegt op

    Haha! Ja ik las het al eerder in de marriage-visa requirements. Bij de witte man wordt 400.000 baht op eigen rekening (dus niet op die van haar of gezamenlijke rekening) vereist, of een officiële verklaring van de ambassade dat je minimaal 40.000 baht per maand aan inkomen genereert, maar als je een witte vrouw bent met een Thaise man wordt er ineens helemaal niets vereist!! Da’s toch vreemd in een tijd waarin momenteel mondiaal wordt opgetreden tegen de ongelijkheid in salarissen tussen mannen en vrouwen! 😀

 15. Rin zegt op

  Als je daadwerkelijk een bedrijf/winkel in Thailand wilt starten is dat de manier als je het geluk hebt van een betrouwbare echtgenote (en mijn inziens is dat een must, anders trouw je niet). Laat haar het bedrijf starten en laat haar vooral niet duidelijk maken dat er een buitenlander bij betrokken is. Veel koffieshops werken ook zo. Je moet op de achtergrond werken. Je mag NIET in je eigen winkel klanten bedienen 😉

  Voor relatief jonge mensen is een zorgverzekering via oa OOM een stuk goedkoper te regelen dan in NL (in NL vergeet men nog wel eens het aanzienlijke bedrag dat er bij het loon ook nog eens vanaf gaat… inkomensafhankelijke zorgtoeslag). Iemand tegen de 40 betaald zo’n 90 euro/maand all-in wereldwijde dekking excl. Amerika. Of je zorgt voor een zorgpot. Zorg in TL is betaalbaar.

  • KhunFlip zegt op

   Ja denk ook dat dit de slimste manier is om het aan te pakken. Belasting ontduiken is niet hetzelfde als ontwijken. Het ene is strafbaar, het andere is slim en onlangs hebben we in de media kunnen lezen dat ons koningshuis, onze prinsen, Apple, Heineken, AirBnB, Facebook, Ahold, Proctor & Gamble, Nike e.v.a. dit doen, dus waarom wij als goudeerlijke hardwerkende burger niet? 😉

   Een eigen zaakje beginnen is voor een Thai in Thailand super makkelijk en snel te regelen ook nog. En mijn vrouw en ik vertrouwen elkaar blindelings. Ik weet dat je als farang in Thailand niet in je eigen bedrijfje of die van je vrouw mag werken. Al zou je zelfs maar even de vuile asbakjes van tafel halen, dan ben je al in overtreding. Overigens geen slecht idee om door mijn vrouw een tastbaar fysiek zaakje zoals een coffeeshop of kledingzaak tegelijkertijd paralel aan het internet werk te laten runnen.

  • theoS zegt op

   De vrouw moet bewijzen dat het haar eigen geld is en niet gekregen van een buitenlander.

   • stevenl zegt op

    Onzin, ze kan zo een zaakje beginnen, waar het geld ook vandaan komt.

  • Jasper zegt op

   Dus dat zijn dan zorgkosten van 90 + 90 + 45 + 45 = 270 euro in de maand (ik betaal voor mijn 8 jarige zoontje 45 euro per maand bij Oom). Is inderdaad overkomelijk, hoewel je er rekening mee moet houden dat over 10 jaar dit bedrag dan verdubbeld is, en alleen maar verder stijgt.
   De thaise vrouw en kinderen kunnen uiteraard op de 30 baht kaart, maar dat wens ik niemand toe….

 16. Tino Kuis zegt op

  KhunFlip,

  Ik ga niet in op alle details, maar als ik jouw situatie overzie dan zou ik kiezen voor een simpele oplossing:

  1 vrouw en kinderen verhuizen definitief naar Thailand. Kinderen daar naar school, met daarnaast bv extra thuis onderwijs van de Wereldschool/IVIO in Lelystad (zo heeft mijn zoon in Thailand Nederlands geleerd)

  2 jij blijft officieel in Nederland wonen, werkt daar voor de wet (inkomen, belasting, hypotheek, AOW opbouw, zorgverzekering etc.)

  3 je gaat voor 8 (winter)maanden naar Thailand waar niemand weet dat je een digitale nomade bent. Officieel mag je daar niet werken maar ik heb nooit gehoord dat iemand daarvoor werd opgepakt of vervolgd. Mi wordt het gedoogd. Het schaadt ook de Thaise werknemer niet. Mogelijk kan je je huis in die tijd verhuren.

  4 laat je vrouw gaan werken om het financiële plaatje rond te krijgen want het wordt een kostbare bedoening. (ik ken je financiële plaatje niet en dat lijkt mij het belangrijkste punt)

  5 als alles meezit kun je over een jaar of 15- 20 met pensioen in Thailand, misschien wel eerder

  Als enig nadeel zie ik dat je je gezin 4 maanden per jaar niet ziet. Dat kan, afhankelijk van je inkomen ook 2×2 maanden etc. zijn. Je gezin kan 1-2 maanden per jaar naar Nederland komen.

  Het zou ook zo maar kunnen dat vrouw en kind niet kunnen wennen in Thailand. Dan is het gemakkelijk terugkeren.

  Succes!

  • KhunFlip zegt op

   Bedankt Tino. Ja bovenstaande lijkt mij na alle commentaren van gisteren en vandaag de beste oplossing. Ik heb afgelopen jaren veel in Thailand wonende Nederlanders ontmoet, ook Nederlanders met kinderen en vrijwel allemaal waarschuwden zij mij om me nooit uit te schrijven uit Nederland. Allemaal reizen zij eens in de zoveel tijd naar Nederland om aan hun plichten te voldoen en dit is volgens hun de beste methode. Ik vroeg me altijd af waarom, want het leek mij altijd gecompliceerd om continue de druk te voelen tickets te boeken naar je moederland, maar nu valt het kwartje…

   Een van de grootste nadelen is inderdaad dat ik mijn vrouw en kinderen een tijdje niet kan zien elk jaar en ik ben een echte ‘family-man’, dus dit gaat zwaar worden.

   Iets anders waar ik nog altijd niet over uit ben is hoe ik dit met inkomsten ga doen. Ga ik:
   A: Alles wat ik krijg opgeven in Nederland? (Eventueel na aftrek belasting kan ik met een deel van het geld mijn vrouw in Thailand helpen om een zaakje tegelijkertijd op te starten. Dit kan zijn een coffeesshop, kledingwinkel, bar, guesthouse, etc.)
   B: Laat ik mijn vrouw een deel aangeven in Thailand als zijnde haar inkomsten en ik een deel in Nederlan als zijnde mijn inkomsten.
   C: Geeft ik belasting aan in Thailand en kan ik af en toe wat Baht overmaken in Nederland voor de zorgpremie, etc.?

   • rori zegt op

    A hoeft niet. Als je werkgever in Hongkong zit en jij werkt in DAAR betaalt de werkgever belastingen en premies in het land waar het loon betaald word.
    Maar even navragen in HEERLEN. Echter NIET per telefoon maar met een medewerker ter plekke.

    In principe moet je wel aangifte doen maar de regel geld dat je niet twee keer belasting mag betalen betaal je in nederland in principe geen belastingen.
    Dan krijg je ook niets terug in Nederland. Behalve en dat is als je vanuit BELGIE of Luxemburg betaald word. Deze twee landen zijn VERDRAGSLANDEN. Hier is de afspraak en dan geld vaanf wanneer je je loon uit Belgie of Luxemburg betrekt dat je eerst in bv Belgie belasting aangifte doen en daarna in Nederland.
    In Nederland zijn meer kosten aftrekbaar dan in Belgie. Dan word er gekeken wat je in nederland netto overhoudt en wat in belgie. In het gunstigste geval krijg je dan nog geld terug vanuit Nederland.

    B kan maar dan word jij werkgever??? Inschrijven KK, etc BTW nummer WERKGEVERS verzekeringen te betalen etc.

    C. Zo eenvoudig werkt het dus NIET.
    Thailand is GEEN verdragsland en ligt ook nog eens buiten de EU.

   • snelle japie zegt op

    Het lijkt me wel wat om elkaars emails uit te wisselen, ik zit namelijk in dezelfde situatie, wil binnen enkele maanden naar Thailand voor langere tijd. overweeg zelf ook de digital nomad life. dus het is een hoop regelen, misschien kunnen we elkaar daarbij van dienst zijn.

    let niet op mijn screen name, die heb ik ooit eens voor de gein bedacht, heeft niks met mijn ware aard van doen.

    Ik geef je hierbij toestemming mijn e-mailadres bij de redactie op te vragen, hoop dat ik van jou ook die toestemming krijg?

    • KhunFlip zegt op

     Hoi Japie, ja lijkt me heel interessant. Die van mij mag voor deze doeleinden door de redactie afgegeven worden. Of neem anders deze, die heb ik speciaal voor deze gelegenheid even aangemaakt om privé verder te kunnen chatten: [email protected]

    • KhunFlip zegt op

     @Snelle Japie: Redactie heeft in de regels al aangegeven dat zij geen informatie doorgeven van ene bezoeker naar de ander, dus zij zullen je geen mailadres geven, maar het mailadres waarop je me kan contacteren heb ik hier al eerder vermeld (zie boven).

 17. Rocky zegt op

  Beste Khun Flip, ik heb zelf zeer goede contacten/ervaringen en hulp van/via Marty Duijts, accountant & belastingzaken, Raamsdonkveer NL. tussen NL en Thai, verder mijn verzekering in Thailand via André en Matthieu in Hua Hin, van AA Insurance & Broker Co Ltd, voor de zorg verzekeringen van het hele gezin, met heel schappelijke betaalbare premies ook voor de kleinere beurs. Ik wens jouw, je vrouw en kinderen heel veel succes met alles, want ik begrijp jullie intensie en zeker die gezondheid klachten klinken mij zeer bekend id oren.(oa als praktijkdeskundige & NLP) groetjes Rocky

 18. chris zegt op

  Ik lees hier veel over werkvergunning, visa, 8/4 maanden regeling, wonen aan de kust, hypotheekl betalen, AOW etc. maar nauwelijks iets over het geluk van de kinderen. En dat zou wel eens een cruciale factor kunnen zijn in het succes van een eventuele verhuizing naar Thailand. Een paar opdoemende problemen:
  – de afstand tot de lagere en straks middelbare school (reistijden voor kinderen; mijn kinderen werden om 05.30 uur in de ochtend opgehaald met een schoolbusje en waren om 16.00 uur weer thuis; en dan huiswerk maken;
  – het moet een tweetalige school zijn dwz Thai en Engels en je kinderen zijn op dit moment beide talen niet machtig;
  – aansluiting bij de andere kinderen (soms weinig ‘witte’ kinderebn maar vooral Thaise, Koreaanse en Japanse kinderen)
  – pesten van kinderen van ouders waarvan de een Thai is en de ander buitenlander; met alle vooroordelen vandien.
  Natuurlijk gaat het ene kind er anders mee om dan het andere.

  • Tino Kuis zegt op

   Dat is een uitstekende opmerking, Chris, de kinderen. De overgang van een Nederlandse school naar een Thaise school (misschien met uitzondering van een dure internationale school) zal groot zijn, zowel wat de taal betreft als de leer-en leefomgeving aldaar. Ik heb daar ook geen goed antwoord op, behalve dat een begin gemaakt moet worden met taalonderwijs in Thais en Engels. Het kan meevallen en tegenvallen. Misschien is het daarom goed niet al je schepen te verbranden in Nederland.

   Wat vinden de kinderen en je vrouw eigenlijk van je plannen? Zijn ze enthousiast? Wat voor problemen zien ze? etc.

  • KhunFlip zegt op

   @Chris en @Tino, natuurlijk zijn mijn kinderen op dit moment de allergrootste zorg! Daarom wil ik er ook heel erg goed over nadenken en de allerbeste beslissing nemen en zeker niet besparen op het onderwijs en de gezondheidszorg die zij nodig hebben.
   Tja, wat vinden mijn kinderen ervan. De jongste is nog net geen 4, dus heeft het besef nog niet. Die spreekt nog maar net wat zinnetjes Nederlands en een paar woorden Thais, maar daarover maak ik me geen zorgen, die zal zich supersnel aanpassen in Thailand. De oudste van 8 spreekt overigens prima Engels hoor! Naast het feit dat mijn vrouw en ik na 15 jaar nog altijd Engels met elkaar spreken thuis en nooit Nederlands en mijn kinderen dus sowieso al tweetalig worden opgevoed, krijgen de kinderen op de basisschool van mijn oudste al vanaf groep 2 (Leeftijd 5 jr.) Engelse les. Zelf spreek ik ook al behoorlijk wat Thais al zeg ik het zelf. Ik ontmoet regelmatig farang in Thailand die er al vele jaren wonen en ik spreek zeker weten vele malen beter dan iedereen die ik heb ontmoet. Ik spreek altijd Thai aan in het Thais. Alleen als ik er echt niet uitkom, dan probeer ik het in het Engels.

   Even terugkomend op de kinderen. Kinderen passen zich snel en makkelijk aan. Momenteel komen er jaarlijks duizenden oorlogskinderen vanuit Syrië, Irak, Afghanistan e.v.a. landen naar Nederland die wegens de oorlogen daar vaak hun hele leven nog geen scholing hebben gehad en men is verbaast hoe snel zij zich in een Nederlandse klas aanpassen. Thailand is een ander verhaal dat weet ik, wij Nederlanders richten ons over het algemeen extreem op het buitenland, in Thailand doet men juist het tegengestelde en is alles gericht op Thailand en bestaat het buitenland niet.

 19. Nok zegt op

  In NL kent men het goede gezegde: De wens is de vader van de gedachte! Wensen kunnen weleens irreëel blijken. Ga eerst eens een aantal maanden, bv 8 stuks, naar TH. Maak dan pas op de plaats, en overzie dan eens hoe de zaken er voor staan.

 20. KhunFlip zegt op

  Mensen, even een tussenstand. Ik ben volkomen verrast door de vele bruikbare tips en adviezen, mijn dank daarvoor!

  Ik zie dat reageerders die hun zorgen uiten over de kinderen nog de meeste duimpjes krijgen. Logisch. Laat een ding duidelijk zijn; de reden dat wij nog steeds in Nederland zitten na zoveel jaren is juist om de kinderen en de goede scholing en zorg die zij hier genieten. Bij onze keuze om dit wel of niet door te zetten en de manier waarop wij dit gaan doen, staan de kinderen uiteraard centraal en zal er niet beknot worden op goed onderwijs en zorg.

  Maar op zich is er niets verkeerds aan om serieus iets te doen met de droom die mijn vrouw en ik al vele jaren koesteren, namelijk niet af te wachten tot we pensioengerechtigd zijn (71 3/4!!!), de kinderen de deur uit zijn en daarna op onze oude dag nog met een beetje geluk zonder rollator en incontinentieluiers 2 à 3 jaar door te brengen in Thailand tot we sterven. Zo wil ik absoluut niet aan mijn einde komen.

  Bovendien is er op mijn vlak binnen de ICT (gebruikersondersteuning/support en systeembeheer) steeds minder werk in Nederland te vinden dat ik leuk en uitdagend vind. Het leukste is er inmiddels van af en is afgelopen decennium richting de goedkope arbeidslanden verdwenen. De werkdruk is inmiddels binnen deze ICT richting enorm hoog geworden en de vele targets, regelmatig terugkerende evaluaties en head-counts plus het feit dat er steeds meer uitvoerende collega’s worden wegbezuinigd en er steeds meer ‘managers’ bijkomen die niks ander doen dan opdrachtjes, klachtjes en klusjes doorspelen (waar ik meestal allang mee bezig was), hebben ervoor gezorgd dat ik het een beetje beu ben. Daarnaast opgeteld het feit dat ik na vele jaren geen vast werk meer heb en richting de 50 ga en er voor mijn plaats vaak eerder gekozen wordt voor jonge talenten. Ik maak me dus over de toekomst in Nederland net zo goed zorgen als voor een nieuw avontuur in Thailand. Ik kan nu iets heel leuks gaan doen vanuit huis wat mij jaarlijks bijna hetzelfde bruto gaat opleveren als wat ik afgelopen jaren in loondienst gewend was. Wat ik niet wil is net genoeg overhouden voor mijn gezin om van te leven, maar een deel van die verdiensten liever tegelijkertijd te investeren in een bedrijf in Thailand.

  Ik heb heel veel reacties gelezen waarin het werken door mij in Thailand ontraden wordt i.v.m. de wet en ik wist al dat dit uit den boze is in Thailand, maar ik heb heel veel Hollanders in Thailand ontmoet die er al jaren wonen en aardig kunnen leven van hun guesthouses, appartementen verhuur, barretjes en coffeeshops. In bijna alle gevallen hebben zij hun echtgenotes aangesteld als managers en uitsluitend Thai in dienst. En de meesten die ik heb ontmoet hebben de pensioenleeftijd nog niet bereikt. Dus het kan wel. Je mag als farang wel een bedrijf of je naam hebben in Thailand. Dus, omdat mijn freelance opdracht ooit wel een keer zal eindigen en wij dan liever niet willen terugkeren naar Nederland, is ons streven wel om meteen plannen te maken voor een het starten van een eigen bedrijf.

  • KhunFlip zegt op

   Wil ik nog aan toevoegen dat er meteen drie gezonde schoonzussen en enkele neven en nichten klaarstaan om ons hierbij te gaan helpen. Thailand is wat dat betreft zo gek nog niet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website