Beste lezers,

Binnenkort ontvang ik mijn lijfrente uit Nederland. Dit is volgens de Nederlandse belastingregels gegaan en geef in Nederland het bedrag op bij de belastingdienst. Moet ik nu ook in Thailand belasting betalen?

Waar kan ik dit informeren bij een boekhouder in Korat of omgeving?

Groet,

Sjaak

No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Lezersvraag: Moet ik in Thailand belasting betalen over lijfrente uit Nederland?”

 1. Aloysius zegt op

  Hallo Sjaak bij wie heb je de Lijfrente afgesloten ,en valt deze onder oude of nieuwe regeling
  Want als je na Thailand gaat of al woont dan betalen ze in een keer uit maar er gaat wel 52 % belasting af.
  Dat houden ze meteen in ,kun je ook op de Polis zien of de andere informatie
  Maar vraag je verzekering of waar je het hebt afgesloten maar

  Aloysius

  • Ben2 zegt op

   52% bestaat niet meer in Nederland.

   • Carlos zegt op

    Voor zelfstandigen komt bovenop het hoge percentage nog de bijdrage ziektewet etc waardoor boven de ca 50k er dennoch hoger percentage uitrolt dit wordt wel iets gecompenseerd door de mkb en Zelftstandigen aftrek ( die ter discussie staat).
    Leuk, leuker, leukst???

  • Erik zegt op

   Aloysius, dat probleem is toch van de baan? Of is dat weer veranderd?

   Lees hier eens mee als je wilt: https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/belangrijk-financieel-nieuws-omzetting-lijfrente-emigratie-mogelijk/

   Wat de vraag van Sjaak betreft: ik denk dat alleen Thailand bevoegd is als er reguliere termijnen worden uitbetaald (dus geen afkoop) maar ik geef mijn mening voor een betere. Ik vraag me of of Sjaak die info heeft van de belastingdienst of van de verzekeraar………

  • sjaak zegt op

   De vraag is niet de belasting betalen in Nederland, deze is al bekend, maar de belasting in Thailand betalen. En hoe wordt dat in Thailand geregeld. Daarom wil ik contact hebben met een boekhouder in Korat.

 2. Roedii vh. mairoe zegt op

  Beste Sjaak, typ linksboven in het witte vlak het woord “lijfrente”, klik op: “zoeken”, en je krijgt een keur aan informatie over Thailand en Lijfrente: https://www.thailandblog.nl/?s=lijfrente&x=0&y=0

 3. Rembrand zegt op

  Beste Sjaak,
  Ik ga er vanuit dat je een periodieke uitkering krijgt en dat niet in één keer het bedrag wordt uitbetaald. Het verdrag ter vermijding van dubbele belasting zegt in artikel 18 lid 1 dat pensioenen en lijfrente worden belast in de staat waar men woont. Een uitzondering hierop zijn pensioenen van overheidsambtenaren, waarvan het recht belasting te heffen toegewezen is aan.- in dit geval – Nederland.
  De Nederlandse belasting stelt zich op het standpunt dat lijfrenten onder de Nederlandse belasting behoren te vallen. Het is de vraag of dat wel correct is.

  Ik heb nu gedurende vijf jaar een lijfrente ontvangen en heb die nooit naar Thailand getransfereerd. Ik maak namelijk alleen mijn bedrijfspensioenen over naar Thailand en betaal daarover in Thailand belasting. De AOW en lijfrente houd ik in Nederland en betaal daar in Nederland belasting over. Vanaf mijn Nederlandse bankrekening betaal ik mijn ziektekostenverzekering van de Azië polis en ook mijn vakanties buiten Thailand. Omdat de Thaise Belastingdienst uitgaat van datgene dat werkelijk is getransfereerd heb ik geen probleem, maar als u die lijfrenten naar Thailand stuurt denk ik dat de Thaise belastingdienst daarover wil enkan heffen. U moet dan vechten met de Nederlandse Belastingdienst.

  • Erik zegt op

   Prima verwoord en Rembrand vertelt van de twijfel of artikel 18 lid 1 of lid 2 van het verdrag van toepassing is. De NL belastingdienst wijst maar al te graag naar lid 2 omdat in het verleden de rechter zo besloten heeft.

   Maar zolang Sjaak de lijfrente niet naar Thailand boekt is de lijfrente niet in Thailand belast. Dat op grond van artikel 1 van de Personal Income Tax in Thailand. Daarmee is Sjaaks vraag beantwoord.

  • Lammert de Haan zegt op

   Dag Rembrand,

   Jij stelt in jouw reactie dat de Nederlandse belasting van oordeel is dat lijfrente-uitkeringen onder de Nederlandse belasting behoren te vallen. Je vraagt je daarbij af of dit wel correct is.

   Dat is inderdaad niet correct, maar dit algemene standpunt wordt ook niet betrokken door de Belastingdienst.
   Primair is een lijfrente-uitkering belast in Thailand (art. 18, lid 1, van het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag ter vermijding van dubbele belasting).
   Enkel in het geval dat de lijfrente-uitkering ten laste komt van de winst van een in Nederland gevestigde onderneming, dan mag OOK Nederland hierover heffen.

   Halverwege 2013 heeft de Rechtbank Zeeland West-Brabant enkele uitspraken gedaan ten gunste van de Belastingdienst. Daarbij ging het om door Aegon en een onder haar paraplu vallende organisatie verstrekte lijfrente-uitkering aan een inwoner van Thailand. Bij deze uitspraken en dan louter betreffende Aegon c.s., is het gebleven.

   Als ik jou was dan zou ik beginnen met het aanmerken in je aangifte dat jouw lijfrente-uitkering niet belast is in Nederland. T.a.v. mijn Thaise en Filippijnse klanten doe ik niet anders en zonder enig probleem. De tekst t.a.v. lijfrente-uitkeringen in het met de Filippijnen gesloten Verdrag is gelijkluidend aan dat van Thailand.

   Mocht de inspecteur toch een andere mening zijn toegedaan dan rust op hem de verplichting om aan te tonen dat (ook nu nog) een lijfrente-uitkering ten laste komt van de winst van een Nederlandse onderneming.

   Daar komt bij dat er op de uitspraken van de Rechtbank wel het nodige is aan te merken. Op grond van artikel 18, lid 2, van het Verdrag mag ook Nederland (dus naast Thailand) inkomstenbelasting heffen voor zover deze uitkering ten laste komt van de winst van een Nederlandse onderneming. In de uitspraken wordt met geen woord aandacht geschonken over de wijze hoe de Belastingdienst dat moet doen. M.a.w.: deze uitspraken gaan volledig voorbij aan artikel 23 -. “Vrijstellings- en verrekeningsmethoden” van het Verdrag, zulks ter vermijding van dubbele belasting.

   Nu speelt dit niet bij jou daar jij in Thailand vrijgesteld bent voor het betalen van Personal Income Tax over je lijfrente-uitkering, maar ik kan me niet voorstellen dat dit eveneens heeft gespeeld bij de door de Rechtbank gedane uitspraken. Maar mocht dit wel zo zijn, dan nog had de Rechtbank m.i. hier aandacht aan moeten besteden.

   TOT SLOT: merk in jouw over 2019 te doene aangifte voor de inkomstenbelasting je lijfrente-uitkering aan als niet te zijn belast in Nederland!

 4. Ben2 zegt op

  Vorig jaar stond op deze site een dergelijk verhaal en wie weet haal je hier iets uit.

  https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/belangrijk-financieel-nieuws-omzetting-lijfrente-emigratie-mogelijk/

 5. ruud zegt op

  Uw informatie schiet tekort voor een duidelijk antwoord.

  Ik ga ervan uit, dat u een maandelijkse uitkering krijgt, waarschijnlijk een pensioenverzekering in dat geval.
  Als u in Thailand woont en in Nederland bent uitgeschreven, kunt u in Nederland vrijstelling van belastingheffing aanvragen. (soms gaat dat makkelijk, maar soms niet)
  Dan betaalt u dus in Thailand inkomstenbelasting in plaats van in Nederland..

  Als het een uitkering van een verzekeraar is die omgezet moet worden in een maandelijkse uitkering, kunt u beter pas officieel emigreren nadat de lijfrente tot uitkering is overgegaan, want na emigratie kunt u nergens het vrijgevallen bedrag meer in een lijfrente omzetten en moet u noodgedwongen afkopen.

  Dat is mogelijk nog geen ramp, want al u in 2019 officieel nog in Nederland woonde kunt u mogelijk uw inkomen middelen over drie jaar.
  Dat zou belasting uit kunnen sparen.

  Als laatste dan nog.
  Gezien de lage rentestand is een lijrenteverzekering afsluiten niet bijster aantrekkelijk. (hoge kosten, die van het ingelegde bedrag worden afgetrokken en daarna bijna geen rente over het restant)
  Waarschijnlijk hebt u op de gemiddelde sterfteleeftijd, netto minder geld uitgekeerd gekregen, dan het ingelegde kapitaal.
  Misschien kunt u beter gewoon afkopen.

 6. l.lagemaat zegt op

  Beste Ruud,

  De vraagsteller woont al in Thailand en de uitkering uit Nederland moet nog gaan plaatsvinden.

  • ruud zegt op

   Dat de vragensteller al in Thailand woont, staat niet in de tekst.
   Ik had al een extension of stay en verbleef al een paar maanden in Thailand om van alles te regelen, voor mijn verhuizing.
   Pas aan het einde van het jaar ben ik toen officieel uitgeschreven uit Nederland en werd buitenlands belastingplichtig.

 7. Roel zegt op

  Omzetten naar een maandelijkse periodieke uitbetaling lukt nagenoeg niet als je al bent geemigreerd.

  Ik ben al lang geemigreerd en heb een conserverende aanslag ontvangen waarop mijn kleine pensioen en lijfrentes en koopsommen op stonden vermeld. Mits ik daar 10 jaar niet aan zou komen zou het fiscaal vrijgesteld worden.

  In 2019 heb ik een brief ontvangen van de belastingdienst dat ik over de opgegeven bedragen van pensioen,lijfrentes en koopsommen fiscaal ben vrijgesteld per 2017, mits er niets is veranderd.

  Ben nog niet op de leeftijd voor uitkering, sommigen polissen wel omdat dat een flex polis is, dus tussen 55 en 65 kan ik om uitkering verzoeken. Doe ik niet. Als ik 65 ben laat ik het in eenmaal uitkeren en spaar dat gewoon op Nederlandse bankrekening voor minimaal 1 jaar. Dan is het voor Thaise belastingdienst geen inkomen meer maar spaartegoed en fiscaal ook vrij in Thailand.

  Nu maar hopen dat in Nederland alles gaat kloppen, zovaak worden regeltjes terug gedraaid.

  • Erik zegt op

   Roel, kijk tegen die tijd eerst in jouw polissen of afkoop wel mogelijk is. En is dat zo kijk dan in het nieuwe verdrag (dat er tegen die tijd wel is) of afkoop wel vrijgesteld van heffing is in NL. Afkoop is fiscaal namelijk iets anders dan een lijfrente- of pensioen-uitkering.

   Voor jouw opmerking dat je na emigratie geen polis kunt laten ingaan verwijs ik je naar deze link (die ik al eerder hier plaatste): https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/belangrijk-financieel-nieuws-omzetting-lijfrente-emigratie-mogelijk/

 8. will zegt op

  hallo beste sjaak ik mijn lijfrente ook al een jaar ik heb niet in een keer dat kan wel maar zoals je al gehoord heb gaat er 52 % belasting af niet doen ik had me zelf ook rijk gerekend het zijn boeven als ik het geweten had ik dat nooit afgesloten dus nu betalen ze een bedrag in de maand waar belasting van af is over 5 jaar uit gekeerd dan hou je veel meer over het doe pijn iedere maand een beetje maar dan ben je er nog niet je moet door een acount bedrijf laten verzorgen die voor jou doet dat kost je ook nog 250 euro dan sturen jou geld de dag wat je heb afgesproken maar dat moet al eerder doen voor dat je je geld krijg gr will

  • ruud zegt op

   Die 52% is een door de belastingdienst verplichte voorheffing die de verzekeraar moet inhouden, die kun je later terugvragen aan de belastingdienst via je belastingaangifte.
   Als je voor een lijfrente spaart, met de bijbehorende belastingvoordelen, is het ook niet de bedoeling, dat je hem afkoopt, maar er een lijfrente voor aanschaft.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website