Lezersvraag: Hoe zit het met die beloofde AOW verhoging?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
7 februari 2020

Beste lezers,

Nu iedereen zijn pensioen en AOW ontvangen heeft in januari kwam ik het bericht tegen wat het NRC berichtte in november jl.

 • NRC: AOW neemt fors toe en compenseert deels de verwachte pensioenkorting
 • AD: Hoogste stijging AOW in 20 jaar: ‘Uitzonderlijke groei’ De AOW-uitkeringen zijn sinds 1998 niet zo hard gestegen als nu. In 2019 en 2020 neemt het staatspensioen in totaal met maar liefst 8,3 procent toe, blijkt uit de Pensioenmonitor van ABN Amro. De bank spreekt van een ‘uitzonderlijke groei’.
 • Trouw: Concreet krijgen AOW’ers er in de eerste helft van volgend jaar 2,4 procent aan AOW bij, blijkt uit berekeningen die ABN Amro vandaag presenteert. In juli 2020 komt daar waarschijnlijk nog ruim 1 procent bij. Opgeteld is het maandbedrag dan, in vergelijking met januari van dit jaar, met 8,3 procent gestegen.
 • ABN-AMRO, spreekt van een uitzonderlijke groei.

Navraag bij vrienden geeft een heel ander beeld! Het is bij de meesten rond de 1,2 % AOW verhoging.

Hoe is de ervaring bij de lezers van Thailandblog?

Groet,

Henk

No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Lezersvraag: Hoe zit het met die beloofde AOW verhoging?”

 1. Erik zegt op

  Mijn AOW is van december 2019 naar januari 2020 gestegen met 2,25 procent bruto. Inkomen is voor mij bruto want de belasting is voor iedereen verschillend en het nettoplaatje is afhankelijk van zoveel dingen meer zoals toeslagen, partnerinkomen en je bestedingspatroon.

  Ga je de inkomstenbelasting, de volksverzekering en de verplichte bijdrage zorgverzekeringswet meetellen dan heb je netto geen 2,25% meer in handen. Ik ben van de zonnige kant in het leven en tel bruto. Ben je van de regenwolken dan kijk je naar netto en tja, dan hebben sommige mensen reden tot klagen…..

  • ruud zegt op

   Blijkbaar bekijkt de overheid het leven van de zonnige kant, dit in tegenstelling tot de bejaarden, die zien, dat de verhoging van de AOW minder oplevert, dan de verhoging van de BTW kost.
   Dit los van alle andere lastenverzwaringen en de inflatie.

  • Leo Th. zegt op

   Wat hebben toeslagen, partner inkomsten en bestedingspatroon nu te maken met het bericht in de pers dat de Aow-uitkering fors zou toenemen. En ja, ik kijk wat ik er in mijn portemonnee bijkrijg, dus netto. Ben daarom natuurlijk geen klager maar een realist. Wat schiet je er mee op dat er met de éne hand gegeven wordt en door de andere hand grotendeels teruggepakt wordt?

 2. RichardJ zegt op

  Netto: +1,11%

  • Ben2 zegt op

   Netto +2,52%

 3. willem zegt op

  Beste Henk Januwari 2020
  15 Euro netto er bij
  En de Loonheffing kosten
  6 Euro om hoog in de maand
  Gr
  Willem

 4. Neelke zegt op

  Het gaat om bruto, belasting is verhoogd dus netto minder

 5. enwatwiljedaarnoumee? zegt op

  AOW-netto uitbetaald, alleenstaande is fors verhoogd, meer als alle andere (voor mij nog schaarse) keren, maar ABP-pensioen als ex-ambtenaar is met 2-3 eur verlaagd, alweer wat netto op de giro komt.
  Wat denken al die zeurders nou eigenlijk te bereiken met dit soort tendentieuze vragen? Ga naar die partij van Kim-il-Krol om meer medestanders te vinden over al die toch zo enorm affreuze en srijpende vreselijke en toch ook nog zo intens selectief achtergestelde maatregelen van een regering die toch niet deugt en alles en iedereen de sentjes uit de klauwen rukt -tja waarom eigenlijk-om er zelf van te potverteren?
  Doe eens een navraag wat die zuiderburen met allemaal een baksteen in hun buik ontvangen, of de oosterburen als rente.

 6. Frits zegt op

  Beste Henk, je hebt begin januari jl eenzelfde constatering geplaatst: https://www.thailandblog.nl/lezers-inzending/lezersinzending-hoopvolle-berichten-over-een-extra-verhoging-van-de-aow/
  En RuudKorat heeft een week daarna op 12 januari jl jouw vraag min of meer al beantwoord: https://www.thailandblog.nl/lezers-inzending/lezersinzending-wouter-koolmees-d66-aow-ers-hebben-voldoende-koopkracht/
  Het heeft geen zin om telkens maar weer te constateren dat mensen met AOW/minimumloon tekort worden gedaan, terwijl miljoenen zo niet miljarden aan euro’s in allerlei sectoren worden gepompt. Veel beter is je stem daar te laten horen waar invloed van kan uitgaan. Zelf heb ik vakbonden en enkele poiltieke partijen aangeschreven. Van de FNV, de SP en 50Plus kreeg ik hoopvolle berichten terug dat zij ook in 2020 de aandacht op het ophogen van het minimumloon blijven agenderen. Het gaat in Nederland niet aan dat duizenden mensen die aan de maatschappelijke onderkant functioneren blijvend onderbetaald worden. Wordt hun minimumloon opgehoogd, profiteren bijstandsmensen en Aow’ers ook mee. De laatste groep moet eigenlijki veel meer van zich laten horen. Dat kan door volgend jaar op 50Plus te stemmen. https://50pluspartij.nl/
  Lees over de inspanningen van het FNV: https://www.doorbraak.eu/fnv-minimumloon-moet-omhoog-naar-14-euro/ en https://www.ad.nl/ad-werkt/fnv-minimumloon-moet-omhoog-naar-14-euro~af8cbedf/

  • l.lagemaat zegt op

   De belastingschijven zijn veranderd.

   De eerste schijf is van18,75 procent verhoogd naar 19,45 Procent.
   Dat betekent dat per saldo de laagst betaalden en AOW-ers minder ontvangen.

   De hoogste schijf is van 51,75 procent verlaagt naar 49,50 procent
   Deze mensen betalen minder belasting en ontvangen uiteindelijk meer.

  • l.lagemaat zegt op

   Aansluiten bij Stichting Goed is een mogelijkheid.

   Deze bundelt de belangen van gepensioneerden in het buitenland (1,5 miljoen Nederlanders in het buitenland) om zo serieus genomen te worden in den Haag.

   https://www.stichtinggoed.nl/partners/

 7. tooske zegt op

  Henk,
  de verhoging van de AOW wordt ten delen teniet gedaan door verhoging van het belastingtarief in schijf 1.
  AOW plus € 6.00
  Pensioen ABP min € 10.00
  Dit alles netto.
  Woon in Thailand en ben uitgeschreven en dus geen premies volksverzekering verschuldigd.
  Conclusie: geen verbeterde koopkracht maar gelukkig is de BTW hier maar 7 % LOL

 8. Jan zegt op

  Ten opzichte van de AOW per 1 juli 2019 is mijn bruto AOW alleenstaande gestegen met 2,25 % van 1228,22 naar 1255,87 en dat betekende voor mij nettostijging van 2,52 %. Ook de dubbelzinnige kop van het NRC was naar aanleiding van het bericht dat de ABN-Amro de wereld ingestuurd had. Helaas is aan zo’n bericht geen enkele consequentie te verbinden wel viel me op dat het gebracht werd als “zie je wel, die AOW’ers moet niet zo zeuren”.

 9. Antonius zegt op

  Beste mensen. Het zijn cijfers in procenten 2.5 % is de inflatie. Alles wat je meer krijgt is de verhoging. Ik ontvang 18 euro bruto meer. Dit betekend dat ik ca 1.5 % erbij krijg. Fiscaal kteeg ik voorheen in 2019. 170 euro terug. In 2020 is dit 50 euro. Oftewel 1% van de verhoging wordt me via het fiscaal systeem afgepakt. Tja wat die ABN roept is natuurlijk volksverlakkerij. Als gesubsidieerde staatsbank zijn zij niet oprecht. En uit resultaten uit het verleden niet levensvatbaar. Groet aan allen Antonius

 10. Kees zegt op

  Netto 2,25% maar ABP pensioen 0,9% omlaag. Alles wordt duurder dus per saldo kom je aan het einde van de maand toch weer in de min.

 11. aad van vliet zegt op

  Ik denk dat de schrijver van ‘de regering deugt niet’ tegemoet komt aan de algemene opinie over nederlandse politici van tegenwoordig: we geloven en vertrouwen ze niet meer.

  Heeft u gelezen wat 25% van de NL verlaters (+11% in 2019) als reden opgeven: de slechte mentaliteit in Nederland!
  En dan wat je in NL meemaakt zoals de toenemende Digitale Dictatuur, Wil Niet en Kan Niet is het devies. Sinds het jaar 2000 heb ik al wat fouten (al of niet met opzet) moeten aanvechten en het is alleen maar erger geworden. Emails zonder naam, positie en afdeling en zo blijf ik veilig! En als toppunt een door de nederlandse overheid ontwikkelt ICT systeem: DigiD! Erger kan de Digitale Dictatuur niet. We kennen allemaal de kwaliteit van de ICT kennis van en uitvoering door de nederlanlandse overheid. Het beroemdste voorbeeld is wel de aanpak van en de ontwikkeling van het programma voor de nederlandse belastingdienst nietwaar! Als dat goed was uitgevoerd en geen gigantische kosten had veroorzaakt zouden de nederlandse AOW’ers wel meer hebben ontvangen! En de verantwoorelijken bliven gewoon zitten met: Sorry..
  Sinds 1987 heeft de nederlandse overheid, zonder zijn burgers te informeren een digitaal sleep programma ontwikkeld genaamd Syri. Lees maar eens na.

  Die huidige nederlandse mentaliteit heet ook: De Jan Salie geest wat ik vrij heb vertaald naar: Het gaat de nederlanders goed als het slecht gaat maar als het ze goed gaat…….

  Ik ben in het jaar 2000 vertrokken, na 30 jaar in het buitenland te hebben gewerkt/gewoond, vanwege deze ontwikkeling! Ik heb ook steeds meer het gevoel gekregen dat ik me tegen de eigen regering moet verweren!

 12. Jan zegt op

  Bij mij is de ontwikkeling als volgt. Netto: AOW plus 2,6%. Pensioen plus 2,4 %. Allebei dus na verrekening belasting. Per 1 juli wordt de AOW weer met ruim 1% verhoogd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website