De NOS plaatste dinsdag jl. het bericht dat Rutte III niet van plan is het minimumloon te verhogen. In 2019 hadden de SP en 50Plus aangedrongen op een dergelijke verhoging, waarbij later de PvdA zich aansloot. Maar het was vooral de FNV die zei zich sterk te willen maken voor een minimumloon tot € 14 per uur.

De ons bekende D66-minister Koolmees zegt dat ambtelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het minimumloon tussen 2011 en 2018 meer is gestegen dan het gemiddelde loon, en dat de koopkracht van werkenden met een minimumloon in die periode is toegenomen.

In Nederland worden zo’n 500.000 banen in Nederland betaald op het niveau van het wettelijk minimumloon en bijvoorbeeld de bijstand en de AOW zijn eraan gekoppeld.
Koolmees vindt dus dat minimumloners voldoende koopkracht hebben, en passant vindt hij dat ook van mensen met AOW.

Eergisteren meldde de NOS dat volgens Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de prijzen in 2019 gemiddeld met 2,6 procent zijn gestegen en dat is de hoogste inflatie in 17 jaar. Vooral de BTW-verhoging op levensmiddelen die vorig jaar is ingegaan, heeft geleid tot hogere prijzen. Voedingsmiddelen werden gemiddeld 4 procent duurder. Ook de hogere energiebelasting speelde mee. Er werden ook zaken goedkoper, zoals thuiszorg, maar over het algemeen stegen de prijzen.
Door die prijsstijgingen blijft er niks over van de loonsverhogingen die sommige mensen vorig jaar hebben gekregen. De cao-lonen stegen vorig jaar gemiddeld met 2,5 procent en dat is dus minder dan de prijzen stegen. Nu is het zo dat elk half jaar het minimumloon wordt geïndexeerd, hetgeen 1 januari jl. heeft geleid tot een netto AOW-verhoging van iets meer dan 1%.

Koolmees geeft zichzelf schouderklopjes dat hij in 2019 een pensioenakkoord heeft afgesloten en dat de eerste dreiging van pensioenkorting ongedaan is gemaakt. Maar nog lang niet zeker is dat toekomstige pensioenkortingen van de baan zijn. Er is slechts voor één jaar uitstel gegeven, en de uiterst lage en discutabele pensioen-rekenrente wordt niet aangepast.

Vele maatschappelijke geledingen als zorg, onderwijs en politie hebben afgelopen jaar substantieel geld bijgekregen, en nader wordt onderhandeld over meer structureel beleid. De landbouw- en bouwsector zijn eveneens volop in gesprek en pikken het niet langer dat zij gekort gaan worden, ook al is dit tengevolge van klimaat- en stikstofproblematiek. Maar hoe komt het dan dat een sector als die van de ouderen in Nederland, meer dan 3 miljoen mensen in getal, die vanaf WO II dit land hebben opgebouwd, dat zij toestaan zo aan de laatste mem te blijven hangen? Een mem die droog blijkt te staan!

Als inderdaad Rutte III alleen maar oog heeft voor werkenden, dan wordt het hoog tijd dat niet-werkenden van zich laat horen. Ondertussen heb ik de politieke partijen in de eerste alinea laten weten dat ik het niet-verhogen van het minimumloon afkeur, en verwacht dat zij het wel-verhogen op de politieke agenda houden. Dit laatste werd door hen bevestigd. Als nu ook vele andere AOW-gerechtigden laten weten hoe zij in de materie staan, misschien dat aan die agenda ooit eens gehoor wordt gegeven.

Ingezonden door Ruud Korat

58 reacties op “Lezersinzending: Wouter Koolmees D66: AOW-ers hebben voldoende koopkracht!”

 1. ruud zegt op

  Blijkbaar stemmen de AOW’ers en de minimumloners op de verkeerde politieke partijen.
  Rutte is al heel lang aan de macht met zijn afbraak beleid.

  • Johnny BG zegt op

   Ieder land heeft een eigen B.V.

   De verliezer noemt het afbraak en degene die een gezond bedrijf wil een sanering in kosten.

   Het enge is dat een meerderheid die een kostenpost vormt wel een grotere stem heeft.
   Uiteindelijk wordt dat weer gedempt tijdens het vormen van coalities en een verschil tussen de Eerste en Tweede Kamer en zie hier de rare democratievorm.
   Nederland en Thailand hebben meer gemeen met het veiligstellen van belangen maar ieder op hun eigen manier.

   • ruud zegt op

    Ik heb nog nooit een bedrijf meegemaakt, dat miljarden aan een ander bedrijf cadeau wil doen.
    En dan nog een bedrijf dat slecht van betalen is. (Rutte die miljarden aan multinationals cadeau wilde doen, die in Nederland nauwelijks, of geen belasting betalen, doordat ze zulke voordelige belastingregels met elkaar hebben afgesproken)
    Dat noem ik afbraak van de welvaart van de inwoners.
    En laten we wel wezen, regeren gaat over het vertegenwoordigen van de belangen van de mensen.
    Multinationals komen in dat plaatje niet voor, anders dan bij onderhandelingen in het belang van de mensen.

    De praktijk is door de macht en de gekochte invloed van de multinationals (lees omkopen, steekpenningen, mooie baantjes nadat er een nieuwe regering is aangetreden) helaas vaak anders.

 2. Johnny BG zegt op

  En daar is die dooddoener weer.
  Het zijn niet alleen de oudjes die het land op een bepaald niveau hebben weten te brengen. Maar dan nog, als het iemand met 50 jaar werken niet lukt om in een land waar een gigantische welvaart is gecreeerd om spaargeld te hebben dan heeft zo’n persoon wel vele afslagen in het leven gemist.
  In dat geval is het een beetje raar om de jongere en werkende generaties de rekening voor de mindere rekenwonders te laten betalen.
  Een verzorgingsstaat is leuk maar het is een illusie om te denken dat Nederland dit nog steeds is. Vandaag is het een participatiestaat en het zal steeds minder worden tot zo’n 2050.
  Ik denk eerder dat we naar de Amerikaanse en Thaise kant uitgaan, dus lagere belastingen en meer zelf regelen.
  Iets wat ze 30 jaar geleden al hadden moeten doen na de crisis van de jaren 80 maar dat was niet in het belang van de oudjes van nu.

  De jongeren zullen nog even een tiental jaren moeten wachten tot ze eindelijk een meerderheid vormen en ondertussen paaien de politieke partijen deze jongeren.

  Het verhaal had ook korter gekund.
  Oudjes, u heeft uw tijd gehad en als het in de herfst van een leven niet gelukt is om voldoende te verzamelen dan staat er een slechte winter te wachten.

  Neemt niet weg dat je de eigen belangen moet verdedigen zolang het nog duurt.

  • george zegt op

   Johnny ik wordt woedend van jou gedachtegang. Ik heb 48 jaar gewerkt en NOOIT een uitkering gehad. Wel moest ik altijd de roofbelasting betalen, nee sterker nog het werd gewoon bij de werkgever al gestolen van mijn loon.In mijn jonge en gezonde jaren moest ik voor alles wat zwak, ziek, misselijk en lui was betalen. En nu kom jij mij vertellen dat ik had moeten sparen van mijn CAO loon? WAAR had ik dan van moeten leven? Jou gedachtengang lied tot een nieuwe slavernij. Ik wag van je.

   • Johnny BG zegt op

    Destijds was er een keuze en waarschijnlijk een PvdA in uw geval maar of het slim was is een tweede wat mij verweten wordt.
    Maak uw probleem niet mijn probleem zoals uw lotgenoten dat graag willen zien in het kader van het afschuiven van eigen verantwoordelijkheden.

    • george zegt op

     Ik heb 20 jaar in de landbouw gewerkt en daar werd nog geen pensioen premie geheven. Daarna ben ik voor een multinational gaan werken gedurende 29 jaar. Ik heb dus een pensioengat. 1995 geprobeerd dat via een verzekering te dichten , kosten 180 gulden per maand. Alleen waar had ik dan van moeten leven?
     Uit jou opmerking blijkt wel dat egoïsme jouw religie is.

   • Ruud Vorster zegt op

    Alles wat je daar zegt heb ik ook meegemaakt ! Van de 45 jaar werken (Koopvaardij en Wegtransport) heb ik de laatste 5 gewoon 8 uur per dag gewerkt ! Altijd mijn pensioenpremies en sociale lasten netjes betaald en normaal geleefd zonder te sparen! Kan niet zeggen dat ik het slecht heb nu , dus als het bij jou anders is dan heb je iets niet goed gedaan !

  • tooske zegt op

   Als je 40 jaar lang is voorgehouden dat je oude dag gezekerd is en je minimaal 70% van je loon als waardevast pensioen gaat vangen, dan hoef je je geen zorgen te maken.
   Maar: wat is er in die 40 werkbaare jaren wel niet veranderd in het sociale systeem van de overheid.
   Ben je van na 1950 en heb je een jongere partner dan vervaalt plotsklaps van de een op de andere dag de partnertoeslag AOW. Afschaffen van de compensatie nabestaandepensioen.
   Woon je in het buitenland om nog enigzinds van je oude dag te kunnen genieten wordt je nog meer gekort, weg heffingskorting en geen enkel recht op welke toeslagregeling dan ook en nul,nul aftrekposten bij de fiscus.

   Wat levert 2020 netto op? AOW + € 6 en pensioen – € 10 dus we gaan er netto € 4 op achteruit en maar roepen dat de koopracht voor iedereen stijgt.

   Vooral zo doorgaan Rutte,

   • ruud zegt op

    U hebt recht op een heffingskorting in Thailand.
    Waarom zou u recht op twee heffingskortingen moeten hebben?

  • l.lagemaat zegt op

   De gigantische welvaart is nooit weggelegd voor de gemiddelde brandweerman, politie agent, verpleegster en leerkrachten om maar een paar groepen te noemen.
   Krijgt men te maken met grote financiële tegenslagen door bepaalde ziektekosten, die niet vergoed worden, een brandverzekering, die achteraf niet de nieuwwaarde vergoed maar de dagwaarde, een ZZPer, die niet meer kan/mag werken wegens ernstige epilepsie.
   Het opvoeden van 3 schoolgaande kinderen kost een vermogen, zeker als de belastingdienst een vergissing maakt bij de betaling van de kinderopvang.
   Deze genoemde groepen hebben geen “vermogen”om een groot aantal huisjes in A’dam te kopen om vervolgens als huisjesmelker op te treden en genoemde groepen nog een veel langere tijd op een woning moeten wachten!
   Een verziekte maatschappij waar dokter Rutte niets aan doet.” Het gaat immers goed in Nederland”, spreekt hij peinzend vanuit zijn Haagse torentje

   Praktijk gevallen, waarbij zelfs de zomer al verregent!

  • chris zegt op

   Je maakt een karikatuur van Nederland en nog een gehele verkeerde ook.
   https://economie.rabobank.com/publicaties/2018/februari/besteedbaar-inkomen-huishoudens-nederland-staat-vrijwel-stil/

   • Tino Kuis zegt op

    Een uitstekend verhaal van de Rabobank. Dank daarvoor

    • l.lagemaat zegt op

     Opmerkelijk in dit verhaal dat het inkomen tot en met de middenmoot gedurende 40 jaar wordt uitgehold.

     Daarom ten slotte een advies in genoemde stuk:
     Meer aandacht voor oplossingsrichtingen van economen en beleidsmakers is daarom zeer gewenst.

     • Ger-Korat zegt op

      Wat dacht je van scholing en zelfontwikkeling en bijvoorbeeld extra inkomsten genereren door bijbaantjes thuis of elders ? Al in de jaren 90 was het devies scholing om vooruit te komen en dan kun je wel naar je inkomen kijken en zien dat het wordt uitgehold en daar over gaan klagen maar je kunt ook vooruit komen en bijvoorbeeld door loopbaanontwikkeling naar beter betaalde functies doorstromen. Zelf zag ik in de jaren 80 de bui hangen met een middelbare opleiding en overal het bescheiden salaris wat daarbij hoort. Ben daardoor mij 4 jaar lang in de avonden en weekends gaan opwerken wat opleiding betreft en met succes afgerond waardoor er opeens meer mogelijkheden en extra salaris op mijn weg kwam.
      Idem wat ondernemingen betreft zijn er extra mogelijkheden, ook naast een normale dienstbetrekking om extra inkomsten te verdienen.
      Dus voor deze adviezen hoefde een ieder niet op de regering of wie dan ook te wachten maar kan zelf de handjes uit de mouwen steken.

      • Ruud Korat zegt op

       Beste Ger, je mist de clou van het verhaal: natuurlijk kun je via (bij)scholing, een onderneming starten, een carrièreswitch je inkomenssituatie verbeteren, en daarmee je latere pensioeninkomen. Maar dat staat toch los van het feit dat Koolmees vindt dat hij het minimumloon niet hoeft te verhogen, nota bene nadat afgelopen jaar meerdere politieke partijen en bewegingen daartoe opriepen? Zoe ook de reactie van @chris van 04u21. Dat velen menen dat hun onrecht geschiedt omdat het verhogen van het minimumloon hun AOW-inkomen vergroot, is toch niet vreemd? Niet iedereen rondom de jaren 80, eerder of later, had kansen die jij kennelijk wel tegen kwam.

   • l.lagemaat zegt op

    Een lange tijd heb ik als vrijwilliger bij de voedselbank gewerkt en heb intake gesprekken moeten voeren bij mensen in moeilijkheden. Ik geef daarbij aan dat het niet iedereen gegund is om te sparen.
    Kennelijk is die kant van Nederland u niet bekend.

    Ik reageer op de stelling dat oudjes, voldoende tijd gehad hebben om genoeg te sparen en dat het in de herfst van een leven niet gelukt is . (J.BG.)

    Een ” doorsnee” burger zou het niet in zijn hoofd moeten halen om naast een inkomen nog van een wachtgeld te genieten. Onder druk van de maatschappij is er met tegenzin van afgezien!

  • Pjotr Patong zegt op

   Leuk verhaal BG maar er zijn ook mensen die nooit een afslag zijn tegengekomen.

  • Leo Th. zegt op

   Johnny, van die gigantische welvaart waar jij het over hebt profiteren maar een beperkt aantal mensen en zeer zeker niet degenen die daarvoor het hardst gewerkt hebben. Die dachten trouwens te sparen voor de winter van hun leven door gezamenlijk met hun werkgevers premie te betalen voor een waardevast pensioen, waarvan nu blijkt dat dat over de laatste 10 jaren een luchtballon is die langzaam maar zeker leegloopt. Je suggestie om meer zelf te regelen is inderdaad verstandig maar komt te laat voor de ouderen van nu, die zich in het verleden in slaap hebben laten sussen door mooie beloftes dan wel niet in staat waren om van hun karige loon te sparen. Belastingtarieven stijgen alleen maar, althans wanneer je inkomen tot zo’n 68.500 euro is, daarboven is het tarief wél gedaald. De verzorgingsstaat vergt steeds meer geld maar dat komt voor een deel ook doordat er veel geld aan de strijkstok blijft hangen. Exorbitante winsten op geneesmiddelen, de vele managementlagen met grootverdieners, een ondoorzichtig en geldverslindend administratief systeem en de schijnbaar moeiteloze wijze waaop particuliere zorgondernemingen fraude kunnen plegen, maakt daar deel vanuit. Jouw weinig van respect getuigende mening dat oudjes hun tijd hebben gehad lijkt overigens wel op die van de meeste politici, zoals o.a. Wouter Koolmees.

  • rob zegt op

   De opmerking Oudjes, uw heeft uw tijd gehad, is heel erg minnetjes. Getuigd van een a-sociale houding tov de oudere medemens, Maar dit soort ongepaste opmerkingen zijn we wel gewend van deze schrijver. En dan jubelen over de Amerikaanse samenleving, ik kan u zeggen dat daar meer armoede en ellende voor komt dan in de meeste andere landen.

   Dit soort reacties maakt dat ik minder en minder dit blog lees.

  • thea zegt op

   De oudjes, ik oa heb altijd overal voor moeten sparen.
   Geld op zij leggen voor later, mijn eerste huis kocht ik niet met een 100% lening en ik leerde van huis uit dat je keuzes moet maken, dat niet alles kan.
   Ik heb gespaard en mijn kinderen krijgen straks tonnen in hun schoot geworpen als ik mijn hoofd ten ruste leg en een huis na laat
   Daar hoor ik nooit iemand over

  • Joes zegt op

   Beste Johnny, volgens mij pas je heel goed bij die Haagse Roversbende.
   Besef jij wel dat de ouderen onder ons veelal voor het minimum hebben moeten werken?Denk jij soms dat iedereen een salaris volgens de Rutte norm heeft? Hoe moesten de minima dan sparen van dat beetje loon wat men kreeg en nog krijgt?
   Volgens mij jaag jij iedereen in het harnas met zulke gedachtegang.
   Zorg jij dan in ieder geval maar dat jij met jouw giga salaris genoeg spaart dan hebben ze later geen zorgen om jou en kun je ook veel afdragen.

 3. teun zegt op

  Jonny BG,

  Kennelijk heb jij ook een afslag gemist. Mogelijk geen financiele, maar wel een essentiele. Wat een merkwaardig betoog. De “oudjes” hebben bijgedragen aan de AOW (jij ook?), maar nu ze zelf aan de beurt zijn, kan het volgens jou wel wat minder.
  Het gaat trouwens uitsluitend om de AOW in dit stuk. Reken maar dat de “oudjes” nog andere bronnen van inkomen hebben. Maar daar gaat het in het stuk niet over.
  Jouw AOW tijd komt ook ooit. En dan wil je nog eens horen.

 4. Joop van den Berg zegt op

  Velen van deze oudjes hebben gewerkt vanaf hun 14e tot hun 65e jaar. Vele jongeren nu starten met werken op latere leeftijd en hebben de kans gekregen om langer een opleiding te volgen. Het startsalaris is beduidend hoger dan wij vroeger.
  Wij klagen niet, maar wij vinden wel dat respect voor deze groep gepast is. Wat mij betreft gaan we in 2020 actie voeren.
  De rijken worden steeds rijker, dus sociaal zijn is een vies woord geworden. Denk vooral aan jezelf !

  • theoS zegt op

   Ik heb ook van mijn 14e jaar gewerkt voor een weekloon van 14 gulden en 6 dgn per week. Viel weinig of niks van te sparen.

 5. Enrico zegt op

  @Johnny BG.Dat is wel heel erg kort door de bocht.
  Mensen die in hun werkend bestaan te weinig hebben verdiend, hadden alles nodig om de eindjes bij elkaar te knopen. Dan is er ook geen geld om te sparen.
  Gelukkig heb ik wel kunnen sparen, maar de rente is al een aantal jaren nauwelijks meer dan het nulpunt. Vorig jaar was de inflatie 2,6 %. Ik heb dus 2,6% moeten inleveren. Ook op mijn pensioen, want dat is bevroren.
  Nu betaal ik ook belasting over mijn zuur verdiende vermogen, terwijl ik over die centen al inkomstenbelasting heb betaald.

  Nu moet ik ook nog eens meer belasting gaan betalen. Zie hier de tarievenbox van de belastingdienst 2020

  Tarieven box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning)
  2020, jonger dan AOW-leeftijd 2020, AOW-leeftijd en ouder
  Eerste schijf 37.35% (2019: 36,65%) 19,45% (2019: 18,75%)
  Tweede schijf 37.35% (2019: 38,10%) 19,45% (2019: 20,20%)
  Derde schijf 37.35% (2019: 38,10%) 37,35% (2019: 38,10%)
  Vierde schijf 49.50% (2019: 51,75%) 49.50% (2019: 51,75%)

  De lagere inkomens gaan meer belasting betalen en de hogere inkomens minder.

  Gelukkig is mijn ticket naar Thailand al betaald.

 6. LOUISE zegt op

  @,Het schijnt dat de oudere generatie het op alle fronten niet goed heeft ge

  daan, inclusief Mr. Drees, die de mensen die in die jaren zo hun best hebben gedaan en waar hij dus ook de zo nodige AOW als voorstander was, en als ik zo alle berichten moet lezen, dan heeft een hele grote groep van de nederlanders het totaal niet goed gedaan.

  Alle zichzelf de hemel in prijzende figuren die in het Binnenhof ook een woordje de lucht in hebben gegooid, dat zij alle wijsheid in pacht hebben om de juiste lijnen uit te stippelen die Nederland nodig heeft om “”groter te groeien”” dan heeft Kalimero *(voor de mensen onder ons die dit zich nog herinneren) meer verstand.

  De groene truus als voorbeeld nemende, “””””burgermeester van Amsterdam” die dus een grote groep van medelanders als een, ja hoe noem je dat, maar een grotere stem hebbende dan de nederlander die hier al 1…….. jaar woont.

  Dus mensen, hoe je er ook over denkt, na een tijdje in e.o.a.(groene in deze) partij te hebben gezeten, kan jij jouw woord voor gospel uit laten gaan.

  Het is triest dat elke bobo,, die ooit ergens in een politieke partij bezig zijn geweest, met het grootste gemak een burgermeester kan worden.

  En vergeet de niet riante salarissen die hier bij horen.

  LOUISE

 7. Frank zegt op

  Beste Johnny, wat ik in België zie is dat jouw generatie hun luxeleventje enkel in stand kunnen houden met hulp van de ouders, die oudjes dus waar je het blijkbaar zo moeilijk mee hebt ! Vergeet ook niet dat die oudjes indertijd geen mobieltje, tablet,pc of andere luxe prularia bezaten, waar jullie nu niet zonder kunnen. Het is blijkbaar door al die luxe dat jullie generatie zo arrogant geworden is !

  • Johnny BG zegt op

   Helaas is dit in mijn geval niet van toepassing en juist daarom ben ik er zeker van dat jullie in de maling zijn genomen.
   Tomaten plukken, tuinonderhoud en containers in de haven lossen en dat 20 jaar lang….ga nou niet zeggen dat de kantoorpikkies het slechter hadden.
   En ja, arrogantie kan heel goed zijn tegenover zeikerds die nooit hebben afgezien en het systeem als leidend zien en daar op afgeven.

 8. John Chiang rai zegt op

  Het minimumloon en ook de AOW is zeker geen vetpot als men hier uitsluitend van afhankelijk is.
  Toch is met name de AOW een van de beste sociale verzekeringen die Nederland in vergelijk tot veel andere landen heeft.
  Onafhankelijk of iemand niet werken kan,of zelfs niet wil,iedereen heeft als hij de bepaalde leeftijd bereikt heeft recht op deze sociale uitkering.
  Een uitkering die in de eerste plaats niet van de regering, maar van werkend Nederland gefinanceerd moet worden.

 9. Johnny BG zegt op

  De gevoelige snaar schijnt geraakt te zijn.

  Ja, ik heb ook premies moeten betalen en ook die onzin van een VUT premie om zelf voor een ruk jeugdloon aan de slag te mogen oftewel een zelf betaalde subsidie voor mijn baan.

  Ik ga als ik het beleef 50% AOW krijgen maar ga daar niet over janken. Verantwoordelijkheid nemen over jezelf is schijnbaar heel vies en onbegrijpbaar in het socialistische AOW wereldje.
  Vanaf 13 – 16 jarige plukte ik tomaten om half 6 in de ochtend terwijl uitkeringstrekkers lekker in hun nest lagen te stinken en dat vormt best een mening nl. voor lui volk wens ik geen belasting te moeten betalen.

  Iedereen die dat wel wil kan gevangen zijn in hun eigen leven en CAO loon, maar dan hoef je nog niet over mijn mening te hoeven walgen.

  Voor mij heeft de jeugd de toekomst en moeten wij hen dienen maar velen denken aan hun eigen centen…het zij zo.

  • pada zegt op

   Krijg zo de indruk dat Johnny BG totaal niet op de hoogte is van de geschiedenis wat betreft de AOW en de Pensioenen. De meeste oudere hebben voor een 100% AOW premie betaald en die AOW werd bijna geruisloos in de jaren negentig ineens gehalveerd. Ook werd er dik premie betaald voor hun pensioen. In die zelfde jaren werd ook nog eens dat pensioengeld gepikt door dezelfde politieke heren. Zij hebben nog steeds een ereschuld aan de pensioenfondsen. Totaal 32 miljard!!! Deze schuld van de overheid aan de pensioenfondsen is tot op heden opgelopen tot rond de 80 miljard. Als Rutte daar maar eens aan begint om deze schuld af te lossen dan houden de ouderen wel hun mond.

   Zie ook :https://www.youtube.com/watch?v=a-_UgQyFR7s

   En zie over de pensioen dit verhaal: https://www.youtube.com/watch?v=lyJh01CIsAY

   Dus eerst je lesje leren voor je iets negatiefs schrijft over deze generatie BG.

   Vriendelijke groet,
   Pada

 10. Johan zegt op

  Het is toch vreemd dat de ouderen zoveel te klagen hebben.
  Veel van hen zijn eerder gestopt met werken, VUT e.d.
  We moeten ons realiseren dat steeds minder mensen het inkomen voor steeds meer niet werkenden moeten opbrengen. We kunnen niet verwachten dat de werkende steeds minder overhouden om de groter wordende groep niet werkenden te onderhouden.
  Mijn schoonouders hadden alleen AOW en leefden in Nederland en ik heb hun nooit horen klagen. Ze leefden zuinig en waren tevreden.
  In Nederland zijn er ook nog vele regelingen voor extra ondersteuning m.b.t. huur, grote uitgaven enz.
  De wereld veranderd en we kunnen niet net doen al of alles bij het oude kan blijven.

  Daar komt nog bij dat voor mensen die naar Thailand zijn gegaan de kosten voor levensonderhoud lager zijn dan in Nederland.

  Laten we stoppen met klagen en de jeugd de toekomst geven.

 11. Ruud Korat zegt op

  Enkele opmerkingen bij de reactie van Johnny BG hopende dat soortgelijke afwezig blijven: te beginnen met het CBS die zegt dat Nederland bestaat uit meer dan 60% (!) uit mensen met een leeftijd tussen de 20 en 65 jaar oud. Meer dan 25% van de Nederlandse bevolking is ouder dan 40 jaar, maar jonger dan 65 jaar. Maw: zo klein is de groep “jongeren” aldus niet, (de term gebruiken omdat we het ook hebben over “ouderen”.) Anders dan Johnny BG stelt is deze groep groot in getal, vormt al jaren een meerderheid en laat zij zich vanwege meerdere intelligentie niet paaien door politieke partijen. Johnny beledigt zijn generatiegenoten. Wel is het zo dat deze jongeren graag meedeinen op de golven discussie die ouderen in het pensioendebat teweegbrengen.

  Het aantal mensen in Nederland met een minimumloonbaan is niet zo heel groot: ruim 500 duizend, slechts 6% van alle werknemers. Dat maakt de vraag waarom dit loon niet kan worden opgehoogd nog dringender. Een antwoord op deze vraag kan gelegen zijn in het feit dat uitkeringen gekoppeld zijn aan het minimumloon. Dat Koolmees mensen behept met ziekte of handicap niet genegen is anno 2020, maakt het handelen van D66 en dit kabinet schrijnend.

  Johnny BG slaat de plank mis als hij het heeft over de jongeren die de rekening betalen voor de ouderen. Hij noemt hen: de mindere rekenwonders. Dat jongeren de rekening betalen is betwistbaar: https://fd.nl/opinie/1330441/houdbaarheid-van-overheidsfinancien-is-geen-bestendige-maatstaf-voor-de-toekomst

  Johnny stelt ook dat als het na 50 jaar werken niet lukt om spaargeld te genereren er afslagen zijn gemist. Wat weet Johnny van spaargeld? Dit soort uitspreken komen voort uit gemak en vooringenomenheid, evenals uitingen als: oudjes, u heeft uw tijd gehad, en: als het in de herfst van een leven niet lukt, dan staat een slechte winter te wachten. Ach wat, Johnny geeft zichzelf hier slecths een waarschuwing. Dat hij zijn best maar doet om enigszins genuanceerdheid in zijn beweringen te krijgen, getuige zijn denigrerende teneur in deze. In ieder geval is kinnesinne al zijn deel.

  Ik spreek vanwege mijn daagse activiteiten menig “jongere”, en zie om me heen hoe de welgestelden in Nederland voordeel behalen, en mensen met minder zich het hoofd breken, dan wel door de oiverheid gepakt en tegen gewerkt. Het is niet dat ik vind dat enkel de AOW een duw omhoog dient te krijgen, mijn inzending handelt over het ophogen van het minimumloon in het algemeen. Ik kan moeilijk een inzending insturen die een volledige verhandeling bevat van meerdere kantjes. Maar feit is dat het al dan niet ophogen van het minimumloon ook te maken heeft met thema’s als koopkracht en inkomensgelijkheid. Koopkracht is niet substantieel gestegen in afgelopen jaren, en inkomensongelijkheid niet gedaald. Koolmees is weer eens niet daadkrachtig.
  Hoe het ook zij: wil je zoals Johnny BG meedoen in een discussie rondom dit soort materies, dan dien je je terdege te informeren en vanuit een bredere basis te redeneren in plaats van maar wat te roeptoeteren.
  Het heeft geen zin je tegen ouderen af te zetten. Immers ooit hoop je het zelf te zijn, tenzij je er een dermate hekel aan hebt dat je het voorkomt.

  • ruud zegt op

   De minima zijn er door de BTW verhoging van 6% naar 9% zwaar op achteruit gegaan.
   Zij geven namelijk het grootste deel van hun vrij besteedbare inkomen uit aan voedingsmiddelen.

   Dat is ook het bedriegelijke van inflatiecijfers.
   De persoonlijke inflatie is afhankelijk van je uitgavenpatroon en kan zelfs negatief worden, als je je geld maar aan producten uitgeeft, die goedkoper worden.

   Voor de minima geldt, dat ze het meeste geld aan de producten uitgeven die onder het “lage” BTW tarief vallen
   Zij hebben dus een inflatie ter grootte van de prijsverhogingen van de winkelier plus de BTW verhoging.
   En bij iedere volgende prijsverhoging van de winkelier zal de BTW anderhalf keer zo snel stijgen, als voor de BTW verhoging.

   Als de winkelier zijn eigen prijs met een Euro verhoogde, kwam daar 6% BTW bovenop en werd 1,06 Euro prijsverhoging.
   Nu wordt dat 1,09 Euro bij iedere volgende prijsverhoging.

 12. Antonius zegt op

  Beste mensen, Het pensioen akkoord betreft alleen het korten op het aanvullend pensioen. Dus voor ca 600.000 ouderen met alleen aow niet belangrijk. Er is immers geen aanvullend pensioen. Ook is de inflatie all jaren hoger dan de verhoging. Dus aow”ers zijn al gekort. Ik denk dat we weer vogeltjes moeten gaan eten. Groet Antonius

 13. Henk zegt op

  Moderator: Niet beledigen svp

 14. Antonius zegt op

  Ik ben van mening dat de inflatie wordt gebaseerd op modaal. Dit is 2x het minimum loon. Dus modaal wordt volledig gecompenseerd. 100%.Mensen met het minimumloon 50%.en aow”ers 35%. Dus de inflatie korrektie voor aow gerechten is 35% van 2,5%=0,875. Oftewel uw aow daalt jaarlijks met 1.625%. De overheid kan beter met exacte bedragen gaan rekenen. Groet Antonius

 15. John zegt op

  Ik verbaas me elke keer weer over de reacties, zowel positief als ook negatief, op een dergelijk bericht. Ik heb een leuk pensioen sinds mijn 57e en kan er prima mee rondkomen en leuke dingen van doen elk jaar.

  Dan vraag ik me af, heb ik dan goede keuzes gemaakt in het verleden en genoeg opzij gezet en anderen hebben dat dan uitgegeven aan zaken welke ik niet belangrijk vind/vond?

  Wees blij dat er een pensioenstelsel is in Nederland denk ik dan maar….

  • Ruud Korat zegt op

   Beste John, uiteraard ben ik en met mij velen ontzettend blij met ons Nederlands pensioenstelsel. Buurlanden zijn er jaloers op. Frankrijk is tot op vandaag in rep en roer omdat zij een algemeen gedragen stelsel ontberen. En ook ik heb een goed pensioen, flink gespaard, een vrouw die nog (parttime) werkt, alhier een fraai huis vrij van hypotheek, zo ook een mooi (verhuurd) pand in Korat. Maar dat is allemaal de kwestie niet. Waar het mij in mijn lezersinzending om gaat is dat huidig kabinet zonder verder uitleg meent te kunnen besluiten dat het minimumloon niet omhoog hoeft, en dat sedert de vele afgelopen betere economische jaren na de crisis en de forse bezuinigingen. Dat besluit raakt negatief mensen die van een minimumloon rond moeten zien te komen, zij die het moeten hebben van een uitkering, en de ouderen onder ons die AOW ontvangen. En waarom? Omdat Koolmees meldt dat er koopkracht voldoende is.
   En dat bestrijd ik. Dat bovenstaande discussie voornamelijk gaat dat men vindt tekort te worden gedaan, is in die zin begrijpelijk, en klopt ook. Gister bij Buitenhof meldde Hoekstra bij wijze van CDA promotie dat huidig kabinet zich inzet voor de middeninkomens. Prima. Maar hij vergeet de de brede basis.
   Kortom: wees tevreden, waarom niet, maar blijf wel kritisch, want je bent de enige niet!

 16. leppak zegt op

  Uit de reacties blijkt dat er 2 kampen zijn die ieder vanuit hun eigen situatie reageren: de “haves” met dik pensioen en geld achter de hand en de “have-nots” zij die dat niet of minder hebben. Bij de niet-gepensioneerden/ouderen is dat ook zo en zij worden gepamperd met toeslagen en voorzieningen die op grote schaal worden misbruikt. Ondernemingen worden gepamperd met subsidies en fiscale faciliteiten.De politiek(nationaal en EU) is onmachtig en onwillig hier iets aan te doen. Tja.. en dan zijn de ouderen sluitpost omdat het bij hun individueel en via pensioenpotten makkelijk te halen is. Zuur maar wel de realiteit.

 17. Jacques zegt op

  Johnny BG heeft wel wat aangehaald met zijn reactie. Hij heeft recht op zijn eigen mening en deze staat loodrecht op de mijne. Ik ga daar verder niet op in, dat hebben anderen al gedaan en daarvoor dank. Dat stukje van de Rabobank was verhelderend en zegt wel genoeg.
  Meneer Koolmees verzaakt zijn taak als volksvertegenwoordiger en velen voor hem. Voor welk volk hij bezig is, zegt u het maar. Kennelijk niet de meerderheid van de Nederlanders. Zeer tegenvallend handelen of zeg maar beter veel nalaten met betrekking tot de gepensioneerden en diegenen die hier nog van mogen genieten. (Het succesvolle pensioenakkoord , laat mij niet lachen). Dat je van een klein pensioen en een AOW niet eens meer in staat bent om aan de financiële vereisten te voldoen om in Thailand te kunnen blijven als “retired person” spreekt boekdelen, over de hoogte van het thans geldende welvaartvaste AOW en kleine pensioen deel. Je zou je de oren uit je kop moeten schamen ouderen zo te behandelen. D66 beleid en VVD beleid is een pot nat geworden op dit gebied. Overigens partijen waar ik nog nooit op gestemd heb en nooit zal doen ook, niet tegenstaande dat dit door veel landgenoten nog wel wordt gedaan. Onbegrijpelijk maar waar. Echter ook andere (oud)politieke bollebozen van andere partijen, door de jaren heen, hebben het nagelaten om afdoende zorg te besteden aan een welvaartvast pensioen en AOW. Ik heb het al eerder eens te berden gebracht, mijn vader had lbo niveau en ik 2 nivo’s hoger, maar ik heb maar netto 200 euro meer per maand als hij in het verleden binnenbracht. Zoveel zijn we er dus op vooruit gegaan. Ik had ook nog eens de pech dat mijn huis verkoop (appeltje voor de dorst) in 2014, welke bijna 70.000 winst op zou moeten brengen, uiteindelijk een verliespost van 38.000 euro is geworden. Mede door de landelijke financiële malaise en concurrerende woningverkopen in mijn straat toen ter tijd. Ja het kan tegenzitten, maar was een hard gelag. Wat de woning nu had opgebracht dat heb ik verdrongen, maar zo zie je maar hoe het kan verkeren. Absurd die prijzen die nu moeten worden neergeteld voor woningen. De oplossing voor het pensioen debacle is de rekenrente aan pakken en alles wat we achterstallig niet hebben gehad in een keer vergoeden. Tevens de AOW uitkering ophogen met achterstallig geld. De politiek heeft een belangrijke taak in het voorkomen en niet opzetten van bepaalde bevolkingsgroepen tegen elkaar, in Nederland. De ieder voor zich maatschappij en de jongeren tegen de ouderen. Dit is jarenlang partijpolitiek geweest van ja u raadt het al, de VVD en D66. Dus mensen pas uw stemgedrag aan en wees solidair met elkaar. Er is genoeg geld, maar het gaat op aan de verkeerde keuzes. Als laatste merk ik op dat een belangrijke taak van de overheid is om te zorgen dat er voldoende jonge mensen zijn die werken in Nederland. Indien nodig haal ze uit het buitenland, daar zitten er genoeg zonder werk. Wel natuurlijk diegene die een goede bijdrage kunnen en willen leveren aan onze economie, want anders dan zijn we nog slechter af.

  • Klapstuk zegt op

   Jacques heeft gelijk.
   De ouderen worden als oud vuil behandeld al jarenlang.
   Begon in 1 januari 2013.verhoging van de eerste belastingschijf nu weer gebeurd.
   Gevolg toen netto euro 63 per maand minder werkenden werden gecompenseerd wetje de Jager.
   Verder de ouderentoeslag werd afgeschaft en de wet Hillen in 2019 ingetrokken geen compensatie bij geringe of aflossing hypotheek.
   De ouderen hebben de crisis betaald, werden gedeporteerd uit instellingen sterke verhoging van de eigen bijdrage gevolg inlevereren van vaak zuur verdiende spaarcenten.
   Ook de uitkeringsgerechtigden en andere minderbedeelde groepen hebben de crisis betaald, niet de werkenden met een hoog loon.
   Daar zorgt de altijd legende en bedriegende Rutte wel voor.

  • ruud zegt op

   Quote: “Dat je van een klein pensioen en een AOW niet eens meer in staat bent om aan de financiële vereisten te voldoen om in Thailand te kunnen blijven als “retired person” spreekt boekdelen.”

   Zou u die stelling kunnen voorrekenen?
   Ik zie een bruto bedrag staan van 1.255,87 Euro, en een netto bedrag van 943,26 Euro.
   Daar moet nog iets met inkomensondersteuning van 25.63 Euro en vakantiegeld van 72,04 Euro gebeuren.
   Daarbij nog een klein pensioentje opgeteld, zou naar mijn mening ruim voldoende moeten zijn om aan de financiele eisen voor Thailand te voldoen.
   Als je zuinig leeft, kun je van dat bedrag zelfs nog sparen.

   Ik heb mijn financiele overzicht van het afgelopen jaar een paar dagen geleden gemaakt, en ik heb over vorig jaar gemiddeld zo’n 800 Euro per maand uitgegeven.
   Dat is inclusief een ziektekostenverzekering, 2 Airco’s en zonder iedere Baht drie maal om te draaien voor hem uit te geven.

   Als je jaren eerder dan je AOW datum uit Nederland bent vertrokken, gaat de berekening uiteraard niet op, maar dan klopt de stelling natuurlijk ook niet, want dan heb je geen volledige AOW.

   • Jacques zegt op

    Beste Ruud, u gaat uit van een maximaal AOW bedrag en dat halen vele Nederlanders niet. Ook ik niet maar ik heb wel een goed pensioen. Velen hebben ook geen goed pensioen. Gemiddeld bedraagt het Nederlandse pensioen zo’n 800 euro per maand. Voor de gelukkigen die wel het maximum aan het zogenaamde welvaartsvaste AOW in de handen krijgen, met aftrek van kosten worden de bedragen bij elkaar geteld vaak niet meer dan 1900 euro en je moet tegenwoordig een bedrag van 1930 euro kunnen aantonen netto om voor de jaarverlenging in aanmerking te komen. Natuurlijk uitgaande van alleen de income statement. Met liggende gelden op een Thaise bankrekening wordt het weer een andere zaak. Velen hebben een lager pensioen opgebouwd en voldoen dan zeker niet aan de huidige 65.000 baht inkomenseis. Ik haal dit voorbeeld aan om aan te tonen dat de iets meer dan hondenfooi die we mogen ontvangen en waar we meer dan genoeg aan hebben volgens Koolmees, nergens op slaat, want in een derde wereld land zoals Thailand, waar alles zo goedkoop is, voldoen velen met hun Nederlandse inkomen niet aan de eis om hier langdurig te mogen verblijven. Dus de Thaise kijk op onze pensioenen is er een die boekdelen spreekt. Natuurlijk kun je het uitgavenpatroon aanpassen en dat doe ik ook, daar heb ik geen moeite mee, want ik heb nooit in het grote geld gezeten. Dat spreekt voor zich, maar naast een ophoging die hard nodig is in Nederland van de pensioenen en AOW moet in mijn optiek de Thaise regering aanpassingen gaan doen voor hun absurde inkomseis. Simpel op te lossen door die 65.000 baht te koppelen aan de koerswissel, waarbij ze een basis moeten hanteren van 40.000 baht. Daar kunnen de meesten van ons hier wel van leven al is het magertjes. De gemiddelde Thai springt voor dit bedrag een gat in de lucht.

    • teun zegt op

     Jacques,

     Heb even mijn zakjapanner gepakt. Een bedrag van € 1.930 p/m levert bij een koers van TBH 33,50 geen maandinkomen van TBH 65.000.

     Niemand heeft mij ooit kunnen uitleggen overigens waarom een alleenstaande farang een maandinkomen moet aantonen van TBH 65.000 en als hij getrouwd is met een Thaise opeens TBH 40.000 aan maandinkomen voldoende is. Immers, huishouden voor 2 is toch duurder (stroomverbruik en huur blijft grotendeels gelijk, maar voeding kleding etc is voor 2 toch duurder.

     Als je de Thai Immigration zou opleggen om de wisselkoers in te brengen in het berekenen van het minimum maandinkomen dan ligt willekeur, vrije interpretatie etc op de loer.

     De Thaise overheid/Centrale Bank zou moeten inzien, dat huidige sterke Baht de Thaise economie meer kwaad dan goed doet.

 18. Trudy zegt op

  Ik wil die ministers later wel eens zien rondkomen van de bijstand, minimumloon of AOW. Zal hen niet gebeuren met hun mooie salaris met allerlei toeslagen en vergoedingen. Ik ga er nu 8 euro netto op vooruit. Kan ik zo weer inleveren en meer dan dat. Wat koopkrachtverbetering????Zij iets en nog een beetje…….ze zorgen in ieder geval dat ze zelf genoeg overhouden. Stelletje hypocrieten

  • Klapstuk zegt op

   Ja dat is al jaren aan de gang.
   Zorgen heel goed voor zichzelf.
   Riant inkomen ook voor de Tweede Kamerleden riante onkostenvergoedingen/reiskostenvergoeding
   Creatief declaratiebeleid met weinig toezicht riante wachtgeldregeling.
   Na twintig jaar volledig pensioen zeer lange vakanties
   Werken ze nog wel??
   En de ouderen maar afschepen
   En maar zeggen flinke koopkrachtverbetering.
   We tippelen elk jaar ACHTERUIT

 19. J. Aerts zegt op

  Dhr. Koolmees met zijn inkomen van zo’n € 150.000 heeft totaal geen idee wat er in het land speelt.
  Het pensioen akkoord waar hij zo trots op is is een staaltje volksverlakkerij van de eerste orde.
  Het feit dat de rekenrente niet wordt aangepast omdat de rentestand zo laag is is een non argument.
  Een pensioenfonds dient het maximale uit de inleg voor de deelnemers te behalen en rekent derhalve met het rendement en niet met de marktrente die door de ECB bewust en ten nadele van de Nederlandse pensioen gerechtigde negatief is vastgesteld.
  Overigens is aantoonbaar dat de gepensioneerden over de laatste 10 jaar een koopkrachtverlies geleden hebben van 40 a 50 %.

 20. ferry burgers zegt op

  Het is leuk Thaiblog en zeker interessant.
  Maar mensen in Thailand en ik ook ga binnenkort met pensioen
  1 Waarom geen loonheffigskorting meer.
  Rutte gunt de mensen niets met zijn Multinational beleid
  Veel mensen hebben hard gewerkt. Ik over paar maanden
  47 jaar lang vanaf mijn 17e. Alleen met handen en voeten.
  Alleen om de grootverdieners zoals hij zelf draait alles.
  minder belasting voor hun voor de meeste normale mensen
  zelfs meer. Hij is trots we krijgen ik laatste paar maanden 116,00 bruto
  erbij. Maar hij vergeet erbij te vertellen dat vele ca 1% achteruitgaat
  dit ter compensatie van de toch al rijken die vaak ook nog het minimum maar
  betalen. nog een nadeel is dat met al die verhogingen van loon. Boodschappen
  niet goedkoper worden. Ik schrok vorige week dat veel vleeswaren en andere
  dingen wie we nodig hebben ca met 10% gemiddeld omhoog is gegaan. Kun je uittellen
  als je een gezin van 4 of 5 personen moet onderhouden. Geweldig hoor en knap bedacht
  Staatsschuld moet zo snel mogelijk naar beneden. Rente laag houden. En wie moet dat
  betalen? Ja mensen met een uitkering en de oudere. Kan toch niet zo zijn als iedereen
  ca 100 116Euro erbij krijgen en dit al eigenlijk niet genoeg is met allerlei soorten verhogingen
  dat mensen met een Aow en klein pensioen er weer bij inschieten. Ook mensen die zorg nodig
  hebben. wanneer stopt het gegraai. want een ding is zeker. Wij wie met pensioen gaan of al
  met pensioen zijn. hebben genoeg gespaard. Pensioenen lopen gewoon over van het geld.
  en wie profiteren er meer ja de banken met hun verzekeringen. Ze hoeven niet zo veel uit te
  betalen. Wij en ik nog steeds, moet ik sparen voor later voor de jongeren. Als geld nu meer waard
  word en wij dood zijn, wat hebben wij er dan aan. Als Pensioen op deze manier niet meer kan.
  Is maar een ding. laat jongeren stoppen met pensioen sparen. Met huidige rekenrente en Euro daling
  is gewoon dit. je legt zeg maar met je baas 350Euro in per maand. maar zodra je inlegt is waarde
  al met ca 15% gezakt. Regering moetstoppen met al deze onzin. Wij en merendeel ouderen moeten
  Europa hoog houden anders vallen ze om. Maar ook de werkende. mijn lasten zijn in afgelopen
  10jaar van 33% naar over 37% gestegen waarom? Waarom? als economie nu even inzakt kom je

 21. ferry burgers zegt op

  sorry
  ik ga verder hier.
  als economie nu maar even inzakt kom je er nooit meer bovenop. ik kijk jaloers naar Engeland
  want met ons buitenland beleid. Iedereen maar toelaten gaat EU de kop kosten.
  Niet dat ik wat tegen wie dan ook wat heb. Maar het is gewoon zo. Men zal zien dat eenmaal
  Engeland EU heeft verlaten. Pond en economy flink zal stijgen. Men zag de Pond al omhoog
  schieten met bekend worden dat het nu eindelijk doorgaat. Er zijn nog zoveel dingen waar
  anderen en ik zich aan storen. EU is goed. Maar ieder apart met eigen munt ook andere
  dingen. Is toch te gek. We hadden kritiek op de Grieken met geld lenen. Maar mensen vergeten
  dat sinds een jaar of 4/5 de Italianen 20miljard per maand krijgen om hun economy boven water
  te houden. Kan iemand mij zeggen hoeveel dit is. 60maand x 20miljard.
  Houd het niet een keer op. Wanneer beginnen ze met terug te betalen? En dan willen de Italianen
  dat wij mensen wie voor pensioen gespaard hebben maar een stap terug zetten. Voor wie?????
  Ik zou fijn vinden dat wat hier geopperd wordt in dit Thaiblog eens groter kan worden. alleen
  voor dit is Thaiblog te klein. Let wel ik vind Thaiblog leuk.
  Maar is er nu niet iemand die het gewoon ergens in een veel drukker gelezen iets dit kan brengen
  of zelf een website kan beginnen. Als men in Nederland of overal op de wereld Thaiblog zegt.
  Behalve mensen wie al ge-emigreert zijn of gaan emigreren lezen Thailandblog. misschien een paar
  meer. maar dan houd het op. Wij of het in Nederland is of ergens anders op deze wereld. Wij moeten
  ons verenigen zodat we echt een vuist kunnen maken!

 22. Henny Fleur zegt op

  U heeft gelijk. AOW’ers gaan er niets op vooruit. Dit geldt ook voor werkenden die weinig verdienen en aan de top van hun inkomen zitten.
  Men heeft het over de BTW die is verhoogd, de energiebelasting. Niet wordt er gesproken over de huurverhoging, benzineprijs en zorgpremie die zijn verhoogd. En misschien de WOZ nog.
  Wij gaan met de AOW misschien €7 erop vooruit, maar die zijn we al kwijt aan de zorgpremie. Wij gaan er dus behoorlijk op achteruit door al deze zaken. Wij komen bijna niet meer rond, terwijl ik toch een redelijk pensioentje heb.
  Dit is een ramp voor AOW’ers met een huurhuis en weinig verdienenden.
  Dan is het ook nog zo als je meer salaris overhoudt, dus minder loonbelasting wordt ingehouden, je bij de aangifte voor het volgend jaar minder kan aftrekken. Dat geldt vooral voor AOW’ers die een eigen huis hebben.
  Slim bedacht.
  Er moet echt iets gebeuren, anders worden wij een derde wereld land.

 23. Gerard thomassen zegt op

  Als ze zelf maar de zakken vol hebben 50 jaar gewerkt en pensioen geld af gedragen en dan willen ze korten diefstal is het

 24. chris zegt op

  De heer Koolmees van D66 meent dat de AOW-ers genoeg besteedbaar inkomen hebben. In dat verband heb ik wel een paar vragen aan de heer Koolmees:
  1. vindt u het fair dat het besteedbaar inkomen van grote groepen Nederlanders sinds 1977 (pakweg 50 jaar geleden) niet of nauwelijks is toegenomen?
  2. is het niet zo dat de werkenden in deze 50 jaar op van alles en nog wat zijn gekort om de economische groei te financieren?
  3.Zijn de voordelen van deze economische groei niet onevenredig meer terecht gekomen bij de grote bedrijven, hun aandeelhouders, de banken, de rijken en de overheid?
  4. Hebben deze betere rendementen niet geleid tot investeringen die juist banen hebben afgebroken (kijk naar de bankensector)?
  5.Hebben de medewerkers met medeweten van de vakbonden en de sociaal-democratische partijen in deze 50 jaar niet hun eigen ‘ellende’ gefinancierd?
  6.wordt het niet tijd om te erkennen dat meer economische groei niet leidt to meer banen maar tot minder banen en tot meer milieuschade?
  7.Moeten we ons economisch denken niet veranderen van “meer en nieuw” naar “minder en anders”?

  • Jacques zegt op

   Beste Chris daar schrijf je wat en veel is juist. Feit is wel dat het grote geld regeert, want we hebben nog steeds een kabinet waar de VVD een belangrijke rol speelt. Zelfs grote invloed op D66 want Koolmees spreekt als een VVd-er op het pensioen en AOW vlak. Maar nogmaals kijk naar die banken en andere grote bedrijven, die vinden dat ze te weinig winst maken,met als excuus dat de aandeelhouders wel eens ontevreden kunnen zijn en mogelijk nadelige financiële gevolgen voor het topmanagement, gewoon fuseren of mensen ontslaan, want die kosten te veel. Jou punt 7 kan op sommige terreinen zeker een factor spelen maar zal niet altijd op gaan. Anders moet zeker. Innovatie en de daarbij broodnodige scholing is van essentie en verdient prioriteit. Het groene denken, daarbij valt veel te behalen en is hoognodig met de klimaatperikelen.

   • chris zegt op

    beste Jacques,
    In de afgelopen 50 jaar waren er ook hele andere, zich sociaal of socialistisch noemende partijen aan het bewind dan de VVD. En die hebben het allemaal laten gebeuren.

  • Johnny BG zegt op

   Beste Chris,

   Als je antwoorden op deze vragen wenst dan zou ik die vragen naar de betreffende partij doorsturen.
   https://d66.nl/neem-contact-op/ en dan ben ik reuze benieuwd naar de reactie.

   Punt 5 vind ik wel een interessante.
   De mensen stonden erbij, keken ernaar en hadden het grote vertrouwen in een betrouwbare overheid die er 100% voor de individuele burger zou zijn toen, het heden en de onbekende toekomst.

   Zelfs in oude kinderversjes kom je teksten tegen met daarin een waarheid als een koe verwerkt zoals dit inmiddels zo’n 115 jarige lied.

   ‘k Zag twee beren broodjes smeren
   o het was een wonder!
   ’t Was een wonder boven wonder
   dat die beren smeren konden.
   Hi hi hi, ha ha ha
   ‘k stond erbij en ik keek ernaar.

   Zolang beren geen broodjes kunnen smeren zullen wonderen niet bestaan.

   En nu maar hopen dat deze reactie goed bevonden zal worden door de fanatieke leden van de ANBO afd. Thailand, want anders is er toch wel sprake van een generatiekloofje over wat nog wel en niet gedacht en geschreven mag worden zonder dat men zich direct persoonlijk aangesproken voelt. Ook wel bekend als kort lontje.
   https://www.plusonline.nl/inzicht-werken-aan-jezelf/kort-lontje

 25. johannes h zegt op

  Hallo beste medelijders………..

  Het is toch geweldig als ik kan waarnemen hoeveel pensionados er onder gebukt gaan……..

  Ik ben mijn heel arbeidsleven trots geweest om te “denken” dat we in zo’n geweldig geleid sociaal land mijn leven en financieel afgezekerd te kunnen uit dienen……….

  WAT ‘N TELEURSTELLING !! En ik ben niet in staat om hier wat aan te doen.

  Ik heb ’t zo moeilijk om rond te komen . En ik moet nog 72 worden. Er hoeft maar WAT te gebeuren, dan geraak ik zeker in de bedelstand.

  ONDERDAK kan ik dan zeker niet meer hebben.

  WAAR EN WIE IS MIJN AANSPREEKPUNT !!!!

  Kben benieuwd of ik antwoord krijg..

  Sawasdee
  Johannes


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website