Lezersinzending: Hoopvolle berichten over een extra verhoging van de AOW

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags:
4 januari 2020

DutchMen / Shutterstock.com

 

Hoopvol las is in de Nederlandse media de berichten over een extra verhoging van de AOW. Dit waren die berichten:

 • NRC: AOW neemt fors toe en compenseert deels de verwachte pensioenkorting.
 • AD: Hoogste stijging AOW in 20 jaar: ‘Uitzonderlijke groei’. De AOW-uitkeringen zijn sinds 1998 niet zo hard gestegen als nu. In 2019 en 2020 neemt het staatspensioen in totaal met maar liefst 8,3 procent toe, blijkt uit de Pensioenmonitor van ABN Amro. De bank spreekt van een ‘uitzonderlijke groei’.
 • Trouw: Concreet krijgen AOW’ers er in de eerste helft van volgend jaar 2,4 procent aan AOW bij, blijkt uit berekeningen die ABN Amro vandaag presenteert. In juli 2020 komt daar waarschijnlijk nog ruim 1 procent bij. Opgeteld is het maandbedrag dan, in vergelijking met januari van dit jaar, met 8,3 procent gestegen.

Wat is echter de praktijk? Ik krijg er in januari 1,1% bij…. Heb even contact gezocht met SVB. Deze instantie heeft mij uit de droom gehaald.

Ingezonden door Henk


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

49 reacties op “Lezersinzending: Hoopvolle berichten over een extra verhoging van de AOW”

 1. Erik zegt op

  Mijn bruto-AOW stijgt deze maand t.o.v. december met 2,2 procent. Invloeden van het belastingtarief en de zorgverzekeringspremie moet je buiten beschouwing laten. Je praat bruto over tientjeswerk per maand.

  Als je MijnSVB hebt kun je de bedragen zelf zien staan onder ‘betalingen’ en daarvan kun je de specificatie zien.

 2. ruud zegt op

  Mogelijk, dat die verhoging bruto was en dat die via een belastingverhoging gelijk weer is teruggehaald?
  Je moet als overheid toch wat met de verkiezingen in aantocht.
  Eerst was het een belofte van 1.000 Euro en nu van meer AOW.

  • Klaas zegt op

   Ik snap niet waar jullie op reageren,alles word voor ons geregeld.wij hebben hier niets over te zeggen,wij kunnen ons er maar bij neerleggen.natuurlijk als zij willen krijg je er 50procent bij,dan de belasting er weer af en je krijgt nog minder dan voorheen.

 3. roedii vh. mairoe zegt op

  Beste Henk, je hebt nog mazzel gehad. Ik krijg er namelijk netto maar 1,01% bij. Maar toch, het is allemaal niet gelogen in de kranten die je noemt. NRC meldde oktober 2019 dat de AOW-verhoging per 1 januari 2,4% zou bedragen, en dat er per 1 juli as nog eens 1% bijkomt.
  Als je die 2,4% checkt bij de SVB dan zie je dat het allemaal klopt. https://www.nrc.nl/nieuws/2019/10/17/abn-amro-voorspelt-forse-stijging-aow-a3977090
  Zie ook: https://www.svb.nl/nl/aow/bedragen-aow/aow-bedragen
  Het AD zegt zo goed als hetzelfde: https://www.ad.nl/economie/hoogste-stijging-aow-in-20-jaar-uitzonderlijke-groei~a4634d9d/ Inderdaad, tussen de regels heen kun je lezen dat tov 2018 er in de jaren 2019 en 2020 een ophoging plaatsvindt. Het kan dus zijn dat per 1-1-21 die 8,3% wel klopt. Krantenberichten kun je maar het beste met wat luchtigheid lezen.

  Een ander verhaal is of wij gepensioneerden er wat mee opschieten? Dat blijkt dan van niet omdat het basis belastingtarief is opgehoogd, (en tevens is 2020 niet gevrijwaard van pensioenkorting). De verhoging van bv de algemene- en ouderenkorting helpt niet echt.

  Niettemin, onbegrijpelijk is waarom gepensioneerden niet meer van zich laten horen dat al jaren zij niet mee mogen profiteren van de algehele economische opbloei. Ouderenorganisaties als ANBO, KBO-PCOP zowel als de nieuwe fusie Koepel Gepensioneerden zouden dit jaar aan moeten grijpen vanwege de aanloop naar de verkiezingen van 2021 harde acties te gaan voeren en niet alleen op het Malieveld. Dat zij maar eens te rade gaan bij de boeren en de bouwers hoe jarenlange ongenoegens kenbaar te maken.
  Ook een politieke partij als 50Plus dient sterker en meer op te komen voor onze belangen. Het is allemaal wel geinig en grappig (maar ook onnozel) als Henk Krol bij RTL4 Eva Jinek voor de camera een liedje uit de oude doos zingt en zegt zich te verheugen op komende eurovisie songfestival, maar wij hebben andere sores aan ons hoofd dan het signaal dat hij afgeeft: op verzoek zich als bejaarde pias gedragen.
  https://nos.nl/artikel/2317057-grootste-ouderenbond-ontstaat-uit-fusie.html

  • Robert JG zegt op

   Aktie! Met scootmobiels de randstad plat leggen! Het binnenhof blokkeren met rollators! Sitdown op de polderbaan!

   • Peter zegt op

    Alles is beter dan altijd alles passief over ons heen te laten komen
    en ons voor de gek te laten houden.
    Veel beloven en dan weer terug halen via belastingen is natuurlijk belachelijk.
    Veel ophef om (bijna ) niets.

   • roedii vh. mairoe zegt op

    Dat beeld met scootmobiels en rollators is toe aan een fikse opknapbeurt. Mijn buurman links is 82 jaar oud, zo kwiek als twintig jaar geleden, elke dag fitness en als vrijwilliger elke dag actief in een nabije verzorgingshuis. Mijn buurman rechts is 64 jaar oud en baalt als een stekker omdat zijn pensioenleeftijd steeds maar naar voren verschuift en de hoogte van zijn uitkeringen naar achter. Zij zouden met graagte her en der politici eens de oren wassen. Ik doe mee.

    • Cecilia zegt op

     Nou ik ook 45 jaar gewerkt ben nu 64 vorig jaarin de ww geraakt.
     Ga maar weer solliciteren je word er gefrustreerd van
     Moet tot mijn 66 en 7mnd.
     Ik heb hier niet om gevraagd maar mag de tijd zonder inkomen zelf overbruggen.Moet je dan staan juichen .

  • HansNL zegt op

   Alles wat Rutte c.s. doet is bedoeld om de rijken en grootkapitaal nog rijker te maken.
   En dat moet o.a. door de gepensioneerden betaald worden, uit de lengte of de breedte.
   70% van ondernemingen in NL doet niet aan export, 30% van de ondernemingen doet wel aan export, volgens Rutte c.s. moet Nederland, dus niet de Nederlanders, het helemaal hebben van die 30%.
   Alleen, die 30%, zijn dat Nederlandse ondernemingen of wellicht ondernemingen die het verdiende geld stante pede buiten Nederland wegzetten,
   Het laatste natuurlijk.
   Inderdaad, het wordt tijd dat de gepensioneerden ook eens luidruchtig worden.

   • Okky zegt op

    Rutte moet weten wat leven is,een groote kwal wat er is. Mijn is zijn pensioen met 300 euro gekort als dank na die jaren op vvd gestemd.

  • Leo Th. zegt op

   Je conclusie, dat de Aow-ers er niet noemenswaardig op vooruitgaan, is juist. Mijn netto Aow stijgt deze maand met 7 euro, hetzelfde bedrag waarmee mijn bedrijfspensioen daalt. Jouw mening, dat het onbegrijpelijk is dat gepensioneerden er jaar in jaar uit op achteruit gaan qua besteedbaar inkomen, deel ik eveneens. Nu zie ik niet gelijk het Malieveld in Den Haag volstromen met ouderen achter rollators of in scootmobiels, hoewel de meerderheid van de 66-plussers van nu deze hulpmiddelen niet nodig heeft en nog volop actief is, maar ouderenorganisaties en politieke partijen zouden veel vaker krachtiger stelling moeten nemen en het gewoon niet meer moeten accepteren dat ouderen niet mee mogen profiteren van de economische opbloei. Tijdens de onlangs gehouden algemene beschouwingen in de Tweede Kamer stond Henk Krol te bedelen bij Mark Rutte of hij astjeblieft de gepensioneerden niet in de kou wilde laten staan. Nou, daar zal Rutte geen enkele boodschap aan hebben. Bij de kabinetsplannen m.b.t. de CO2 uitstoot was de steun van 50Plus onontbeerlijk, toen had Krol met zijn vuist op tafel moeten slaan en eisen moeten stellen voor zijn toegezegde steun. Medewerkers in ziekenhuizen en zorginstellingen, leraren, politieagenten, etc. krijgen dit jaar wel een redelijke loonsverhoging, vaak vergezeld van eenmalige uitkeringen van minimaal 1000 euro. Dat verdienen zij ook en het is ze van harte gegund. Maar waarom gunt de politiek de gepensioneerden niet minstens de indexatie van hun pensioen? Kost de staat helemaal niets, integendeel, het brengt meer belastinggeld in het laatje. De enige consequentie is dat de pensioenfondsen hun kolossale tegoeden wat minder snel zien stijgen. De bestuurders van de pensioenfondsen, waaronder die van het grootste fonds, het ABP, zijn ervoor maar zijn met handen en voeten gebonden aan de door de politiek opgelegde voorschriften.

   • l.lagemaat zegt op

    Onderstaand heb ik o.a. naar het de overheid gestuurd.

    Ik dank u voor de moeite die u heeft genomen om uw suggestie over de inkomens van de heren van Olphen en Velzel onder de aandacht te brengen

    Met een inkomen 3x Balkende norm en een bonus daar bovenop “verdienen” de ” heren” met het geld van de gepensioneerden bij het ABP.
    Voor de gepensioneerden kan er al bijna 11 jaar geen euro bij!

    Wel de lasten met alle verhogingen, zelfs het lage BTW tarief moest omhoog.

    Ook een suggestie om een eenmalige uitkering aan gepensioneerden te geven van 1000 euro heb ik aan de Tweede Kamer gestuurd! Het heeft hun aandacht heb ik als antwoord ontvangen.

   • Antoinette zegt op

    Pensioen zorg en welzijn bruto gelijk, netto minder door belastingverhoging….! Ik belde naar zorg en ‘Welzijn’. Het meisje antwoordde vrolijk; nee hoor, uw brutopensioen is hetzelfde gebleven….

  • Taruud zegt op

   Het ABP berichtte deze week, dat de pensioenen niet gekort worden in 2020.

  • h.j.Nellen zegt op

   Ik ben het volkomen met u eens, het gaat tijd worden dat alle mensen met alleen AOW en AOWers met een klein pensioen zich verenigen en een vuist gaan maken tegen dit soort kabinetten voor het te laat is. Boeren, bouwers, leraren en zorg zien langzaamaan het licht en doen er iets aan, genoeg is genoeg.
   Als wij niet ook opstaan is het straks met ons gebeurt.

 4. Henk zegt op

  Nog even extra gecheckt. Inhouding belasting in december € 115, in januari € 127. Wat Ruud schrijft is dus ten dele waar. Het is zoals het is, veel beloven en weinig geven!

 5. Lammert de Haan zegt op

  Voor een alleenstaande stijgt de AOW-uitkering (bij 100% uitkering en zonder vakantie-uitkering) bruto van € 1.228,22 per 1-7-2019 naar € 1.255,87 per 1-1-2020. Zonder recht op heffingskortingen bedraagt de loonbelasting/inkomstenbelasting € 110,54 (9,0%) resp. € 121,82 (9,7%) zodat je netto overhoudt € 1.117,68 resp. € 1.134,05. Dat is een toename van € 16,37 oftewel 1,46%.

  Voor gehuwden of samenwonenden stijgt de AOW-uitkering (bij 100% uitkering en zonder vakantie-uitkering) bruto van € 843,78 per 1-7-2019 naar € 859,55 per 1-1-2020. Zonder recht op heffingskortingen bedraagt de loonbelasting/inkomstenbelasting € 75,94 (9,0%) resp. € 83,38 (9,7%) zodat je netto overhoudt € 767,84 resp. € 776,17. Dat is een toename van € 8,33 oftewel 1,09%.

  Het is nog geen tijd om de (Nederlandse) vlag uit te steken. Dit zijn ook geen stijgingen om een deur in te trappen. Ik zou het dan ook maar bij een half deurtje houden!

  • Leo Th. zegt op

   Beste Lammert, een katten luikje komt dichter in de buurt. Overigens hou ik netto aan AOW veel minder over dan het bedrag dat jij vermeldt voor een samenwonende met recht op een 100% uitkering.
   In 2019 inderdaad bruto € 843,78 waarvan € 157,75 aan loonheffing werd afgetrokken en de bijdrage Zvw van € 48,09 zodat ik netto € € 637,94 kreeg uitbetaald.
   In 2020 bruto € 859,55 waar € 167,17 loonheffing vanaf gaat en € 46,84 aan Zvw, zodat mijn netto AOW € 645,54 wordt en derhalve zo’n 7 euro meer, zoals ik in mijn eerdere reactie schreef.
   Roedii heeft gelijk door te stellen dat de meeste gepensioneerden nog volop actief zijn en volop meedraaien in de maatschappij maar wat de politiek betreft is van meetellen echter geen sprake.
   Ik kan het werkelijk niet begrijpen dat de diverse regeringen van de laatste 10 jaren het schijnbaar doodnormaal vinden dat gepensioneerden elk jaar minder te besteden hebben en dat de volksvertegenwoordigers dat allemaal laten gebeuren. Heb diverse fractieleiders erover aangeschreven maar dat was verspilling van energie. Hun nietszeggende antwoord luidde dat de financiële positie van de gepensioneerden zeer beslist hun aandacht en prioriteit had. Tot op heden echter helaas zonder enig positief resultaat en ik zie dat in de toekomst niet gebeuren ook.

   • Lammert de Haan zegt op

    Dag Leo Th,

    Een halve deur is misschien wel wat overdreven en zou het inderdaad beter een kattenluikje kunnen zijn.

    Jouw € 157,75 aan loonheffing en de bijdrage Zvw van € 48,09 wijzen erop dat jij in Nederland woont. Vervolgens heb je dan in jouw geval recht op de algemene heffingskorting en de ouderen korting waardoor je in feite geen loonheffing verschuldigd bent over je AOW-uitkering. Heb je naast je AOW-uitkering ook nog een pensioen of lijfrente-uitkering dan heb je uiteraard slechts 1 keer recht op de heffingskortingen.

    Mijn opzet gaat uit van wonen in (o.a.) Thailand daar deze vraag is gesteld in Thailand Blog. Alsdan ben je aan loonbelasting c.q. inkomstenbelasting 9% voor 2019 en 9,75% voor 2020 verschuldigd (1ste schijf). Je betaalt dus geen premies volksverzekeringen, zoals voor de Wet langdurige zorg en geen inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. Dat betekent vervolgens wel dat je daarvoor ook niet meer verzekerd bent. Het recht op (het belastingdeel van de) heffingskortingen komt dan helaas ook te vervallen zodat je ook daadwerkelijk belasting verschuldigd bent in Nederland (en mogelijk in Thailand) over je AOW-uitkering. En dat levert t.o.v. wonen in Nederland ruim 1 maand op aan lagere AOW-uitkering (nl. 12 x 9% à 9,75%).

    Wat betreft jouw kritiek op het regeringsbeleid, daar sta ik volledig achter. Het adagium van de Regering is al vele jaren: “Werken moet meer lonend zijn.” Of liever gezegd: “Al veel verdienen moet alleen nog maar meer worden.” Als je “je hand op houdt”, zoals het geval is bij een AOW-uitkering als arbeidsloos inkomen, dan moet je al gauw tevreden zijn met kruimels. Maar deze generatie heeft Nederland wel gebracht waar zij nu is!

    Aan de andere kant moeten we ook niet uit het oog verliezen, dat, wanneer AOW-ers nu ook volop zouden meeprofiteren van de welvaart (waar zij dus voor gezorgd hebben), er wellicht ontwenningsverschijnselen bij deze groep gaan ontstaan. Zij zijn immers deze welvaart niet gewend en kennelijk vindt de Regering het verstandig om dat ook zo maar te laten, zulks ter voorkoming dus van het optreden van deze ontwenningsverschijnselen, wat dan weer hogere ziektekosten tot gevolg kan hebben. Maar misschien kan Rutte hen (en waar ik ook onder val) nog maar eens € 1.000 beloven (en dan ook deze keer z’n belofte niet nakomen!).

    • Leo Th. zegt op

     Beste Lammert, jouw bijdragen op Thailandblog betreffende belastingzaken en wat daarmee verband houdt zijn onovertroffen en zeer begrijpelijk qua inhoud. Mijn eerdere reactie was dan ook geenszins kritisch bedoeld maar slechts om de hoogte van mijn AOW-uitkering, inderdaad als inwoner van Nederland, mede te delen. Het eenmalig recht op heffingskorting pas ik toe op mijn bedrijfspensioen. Komisch vind ik je opmerking over ontwenningsverschijnselen maar er zit zeker een kern van waarheid in. Een eenmalige uitkering van duizend euro aan gepensioneerden zal dan ook een illusie blijven.

 6. Leny Peeters zegt op

  En dan is er ook nog de Belgische Belasting dienst die is nog steeds van mening is dat AOW inkomsten uit werk zijn! Dus bijna de helft van mijn AOW vanaf mijn 65 gaat naar de Belasting! Ik woon sinds 1969 in België en zodoende als Nederlandse daar belastingplichtig. Europese regelgeving hieromtrent loopt mank!

  • Cornelis zegt op

   Als je al 50 jaar in België woont, Leeny Peeters, dan heb je op je 65e toch helemaal geen AOW opgebouwd? Of mis ik iets?

 7. Marijke. zegt op

  Dat klopt het abp kort niet.We blijven gelijk maar door verandering van de belasting ik meen van 3 naar 2 schijven gaan we toch achteruit.

  • Henk zegt op

   Inderdaad ABP kort niet. Het grootste pensioenfonds van Nederland met een amateur leiding! ING pensioenfonds 138%, ABP nauwelijks 100%. Een grote schande. De leiding allemaal vriendjes van politici? Het lijkt er op. Al 10 jaar geen indexatie. Dom, dommer, domst.

  • l.lagemaat zegt op

   Dat klopt het abp kort niet!

   Dat doet de overheid wel met al zijn verhogingen!

 8. jan zegt op

  de ene hand geeft en de andere hand neemt. huurverhoging/resp. ozb verhoging, energiebelasting verhoogd, benzine 1,5 cent per liter verhoogd, zorgpremie omhoog noem maar op wat denk je dat het milieu nu gaat kosten, geen gas meer uit Groningen (gelukkig) Europa die meer vraagt en volgend jaar na brexit nog veel meer? Rutte kan me nog meer vertellen wie ging er vorige jaren op vooruit toen dat wel werd voorspeld?
  Kluitje in het riet, gelukkig heb ik eigen pensioen en nooit alles uitgegeven.

 9. Ernst@ zegt op

  Hier staan de juiste bedragen: https://www.svb.nl/nl/aow/nieuws/bedragen_aow_januari_2020

  • Lammert de Haan zegt op

   Dag Ernst,

   Hierbij maak ik wel de aantekening dat het hierbij gaat om bedragen die gelden bij wonen in Nederland.

   Ik ga ervan uit dat veel in Thailand wonende Nederlanders met een AOW-uitkering ook Thailand Blog lezen. Voor hen heb ik vandaag om 14:53 de voor hen geldende en meest van toepassing zijnde bedragen vermeld.

   Een enkele maal kom ik in een reactie tegen dat de stijging van het tarief in de 1ste schijf van de inkomstenbelasting van 9,0% naar 9,7% deels wordt gecompenseerd door een stijging van de algemene heffingskorting, de ouderenkorting en (eventueel) de alleenstaande ouderenkorting. Dat is slechts juist voor zover je in Nederland woont. Woon je in Thailand dan heb je vanaf 1-1-2015 al geen recht meer op heffingskortingen met als gevolg het inleveren van ruim 1 maand AOW-uitkering per jaar!

 10. wim zegt op

  Zo langzamerhand vraag ik me af Wie hier nu de criminele is. Legaal stelen is toch ook een misdaad. Als deze leiders van dit land, nog 4 jaar Verder gaan kunnen we het als aowers Wel vergeten. Ruim 50 jaar gewerkt,68 jaar en 765€, Daar moet je het mee doen. Hoeveel zouden we echt bij elkaar hebben gewerkt. De meeste mensen gaan te vroeg dood,kan je nagaan hoe groot de pot is. Ze moeten het gespaarde bedrag,maar In een keer uit betalen. Hoeveel zou dat zijn. Onze AOW pot is heel belangrijk voor Rutte en c.s deze club leent namelijk uit Dit potje.
  Ik denk dat ze gek worden als dit zou Moeten. Zonder harde actie zullen het hier mee moeten doen. En nou maar weer verder praten. Helaas wordt het daar ook niet beter van.
  Veel sterkte maar weer.

  • Yente zegt op

   Ik laat me al heel lang niet gek meer maken. Ongeveer 30 euro erbij, alles word duurder. Wat gaan we er dan op vooruit? NIETS. Ik ben al heel blij als ik dit jaar weer uitkom met mijn aow. Maar ik vrees hett ergste.

  • Jan zegt op

   De AOW komt helemaal niet uit een bestaand potje, maar wordt door de hedendaagse belastingbetaler opgebracht. Daarnaast: deze hele discussie begint met een aantal (sensatie?)berichten uit kranten. Het lijkt me beter gewoon van de berichtgeving van het SVB zelf uit te gaan, dan zich rijk te rekenen vanuit de krant.

 11. Nico van den Broek zegt op

  het vervelende van de gehele pensioen discussie is, dat onze vooruitziende regeringen, in het verleden, het volgen can de rekenrente tbv indexatie van de pensioenen, in de pensioen wetgeving heeft vastgelegd. Geen enkel ander EU land heeft dat gedaan. Dus wil men de pensioenen indexeren dan moet de wet worden aangepast. Maar dat zal Brussel niet leuk vinden ! En daarom wordt de index problematiek niet gewijzigd.

 12. Willie zegt op

  Geachte.
  Recht uit me hart.
  Ik wens in 2020 iedereen ,een beter salaris toe,
  Zit zelf in de zorg.
  Ik hoop voor jullie allen dat daar gehoor aan gegeven wordt.

 13. Henk zegt op

  Het is schandalig met dat de regering ons wil afschepen met netto € 7.50. Rutte heeft zeker niet gehoord dat de ziektekosten alleen al € 16 stijgen. Dan komt er nog een huurverhoging en stijging van levensonderhoud aan. En dan durft hij nog te zeggen dat Senioren er daadwerkelijk op vooruit gaan. Waar is hij op school geweest?
  VVD weg ermee.

 14. Yente zegt op

  Ik laat me al heel lang niet gek meer maken. Ongeveer 30 euro erbij, alles word duurder. Wat gaan we er dan op vooruit? NIETS. Ik ben al heel blij als ik dit jaar weer uitkom met mijn aow. Maar ik vrees hett ergste.

 15. Jacques zegt op

  Gepensioneerden zijn een probleem aan het worden of waren dit eigenlijk al veel langer. De doelgroep die alleen maar groter wordt, meer kost en niets oplevert volgens de vele kabinetten Rutte en consorten. Als men iets had willen doen had dit al lang gekund, dus hun handelen, of beter gezegd nalaten, spreekt boekdelen.
  Ik ben sinds kort lid geworden van de Stichting pensioenbehoud.
  Ik zou een ieder willen adviseren eens een kijkje te nemen op hun site en mijn voorbeeld te gaan volgen. Mogelijk dat zij wel iets kunnen bereiken en voor minimaal10 euro inleg (lidmaatschap) de moeite waard.
  De info is te vinden via: https://www.stichtingpensioenbehoud.nl/

  • Ger-Korat zegt op

   ik vind de hele discussie zoals in de diverse reacties behoorlijk eenzijdig. Zoals Jan in een eerder reactie heeft opgemerkt wordt de AOW betaald door degene die nu werken. Naast het feit (!) dat de huidige oudere leeftijdsgroep behoort tot de rijkste in de samenleving ( gemiddeld dan ). Elke verhoging van de AOW moet worden opgebracht door de werkenden want waar komt anders het geld vandaan ? Dus ga je werkende buurman of -vrouw dit bovenstaande verhaal even uitleggen en vertel hen ook dat de AOW-ers graag meer geld willen hebben en dus dat de werkenden ( de buurman dus ) daarom minder geld krijgen cq. overhouden. Dankbaar zal de grote meerderheid je gelijk geven of toch niet ? Wees reeel, waar de een op vooruitgaat gaat dat ten koste van een ander, tenminste wat inkomen en uitkeringen aangaat.

   Ik zelf ben van het type genoeg is genoeg en ben tevreden met wat ik heb daar ik tijden ken waar ik slechts een paar Euro per dag te besteden had. En ken ook de situatie in Thailand waar ik woon waar de grote meerderheid het moet doen met een paar honderd baht per dag en een overheidspensioen van 600 tot 1000 baht per maand. Kijk dit leert mij te relativeren.

   • Leo Th. zegt op

    Beste Ger, het klopt dat mijn AOW gefinancierd wordt door degenen in Nederland die nu nog niet de AOW-leeftijd hebben bereikt. Net zoals er op mijn inkomen gedurende mijn 17e tot mijn 66e jaar premie is ingehouden op mijn salaris voor de Aow-ers van destijds. En zolang het inwonertal in Nederland toeneemt, momenteel meer dan 17 miljoen, vindt er ook meer premie-afdracht plaats. Relativeren is een kunst. Maar om nu alles te relativeren gaat mij te ver. Ik ga ook niet tegen een Thai die het moet doen met een minimum loon van 350 baht p/d vertellen dat hij zich rijk moet rekenen in vergelijking met heel veel mensen in Afrika, die een inkomen van 1 dollar (30 baht) per dag hebben. Over het door jou gemelde feit dat de ouderen in Nederland tot de rijkste bevolkingsgroep behoren, overigens voornamelijk door de gestegen huizenprijzen, ga ik het hier niet verder over hebben. De inzending van Henk gaat over de krantenkoppen, die suggereren dat Aow-ers er vele procenten op vooruitgaan terwijl de realiteit is dat het netto om maximaal zo’n tientje per maand gaat, waarmee de gestegen lasten niet betaald kunnen worden.

   • Nelly zegt op

    Ik wil ook hierover regeren. Over rijkdom bij ouderen
    Mijn man en ik zijn getrouwd in 1969, we hadden niets maar dan ook totaal niets. Wij mochten niet studeren, maar wel op onze 14de werken en het geld thuis afgeven tot op de trouwdag aan toe. Er was zo’n woningnood dt we gedwongen wáren op bij mijn ouders in te wonen.
    Sparen Ho Maar we moesten zoveel kostgeld betalen (We konden er 2 jaar later een huishouden van runnen )
    Als ik nu zie en gelukkig maar waarmee onze jeugd mee begint welke studie’s welke kansen en welk inkomen het merendeel heeft en dan neerkijken op de hardwerkende generatie van welleer.
    Ook wil ik nog aangeven wat je in Nederland aan financiële verplichtingen verschuldigd bent (De vaste lasten) die steeds meer van je inkomen kosten.
    De ouderen zouden het vrijwilligerswerk eens moeten laten, dan komen ze er misschien achter wat de ouderen nog betekenen voor onze maatschappij

   • Lammert de Haan zegt op

    Dag Ger-Korat,

    Zoals wel vaker het geval is sla je ook nu weer de plank volledig mis. Je slaat al voordat er een plank (laat staan een spijker) in de buurt is. Wie heeft jou wijs gemaakt dat de AOW-uitkeringen worden gefinancierd door degenen die nu werken en dat elke verhoging van de AOW moet worden opgebracht door de werkenden? Was dat Jan, zoals je schrijft? Je moet echter niet alles geloven wat hier geschreven wordt maar zelf op onderzoek uitgaan.

    Ik ben ook gepensioneerd en geniet, naast een pensioenuitkering, een AOW-uitkering als gehuwde. Deze AOW-uitkering bekostig ik vervolgens volledig zelf d.m.v. het betalen van inkomstenbelasting. Daarvoor breng ik twee keer zoveel euro’s naar de fiscus dan wat ik van de SVB terug krijg in de vorm van AOW. Daar komt geen werkende aan te pas!

    Wat jij kennelijk niet weet is dat de AOW-uitkering voor ruim 40% wordt gefinancierd uit de algemene middelen, d.w.z. belastingen. Door de te verwachten toename van het aantal AOW-gerechtigden en de bevriezing van de AOW-premie zal dit percentage de komende jaren alleen maar stijgen. Hiermee gaan we al behoorlijk richting het advies van de Commissie Dijkhuizen van enkele jaren geleden om de AOW-uitkeringen volledig te fiscaliseren (dus onder afschaffing van de AOW-premie volledig uit belastingopbrengsten te betalen). Hoezo: “de AOW-uitkeringen worden gefinancierd door degenen die nu werken en dat elke verhoging van de AOW moet worden opgebracht door de werkenden”? Betalen gepensioneerden dan nu opeens geen inkomstenbelasting meer? Ik echter wel! Ik kan dan ook met een gerust hard bij mijn buren (die allemaal nog werken) een verhoging van de AOW-uitkering bepleiten en waar zij, na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd, ook nog eens de vruchten van zullen plukken.

    Hier komt bij dat Leo Th ook nog eens volledig de spijker op z’n kop slaat met zijn opmerking van het premie betalen gedurende zijn werkzame leven. Sterker nog: hij draagt nog steeds bij aan de financiering van zijn AOW-uitkering d.m.v. het betalen van inkomstenbelasting over z’n pensioen. Dat geldt ook voor mij en voor heel veel Nederlanders!

    Jij woont in Thailand. Dat betekent dat de fiscalisering van de AOW-uitkering van nu al ruim 40% (tenzij je daar geniet van een overheidspensioen of van een in Nederland te belasten sociale zekerheidsuitkering) ook nog eens praktisch aan je neus voorbij gaat, zonder dat dit overigens ten koste gaat van de hoogte van je AOW-uitkering!

    Ik schreef het gister al: het regeringsbeleid is erop gericht om ouderen niet mee te laten profiteren met de toegenomen welvaart. Zij zijn deze welvaart vanuit het verleden al niet gewend en om te voorkomen dat er ontwenningsverschijnselen en daardoor wellicht hogere ziektekosten zouden ontstaan, is het wellicht beter om het zo ook maar te laten. Dat was echter wel puur cynisch bedoeld!

    De afgelopen jaren is de belastingdruk in Nederland met zo’n € 15 miljard verlaagd. Sociale minima en AOW-ers hebben daar echter niet of nauwelijks van geprofiteerd. “Het grote geld” ging naar de tweeverdieners met 2 maal modaal + ½ maal modaal met kinderen. En dan heb je het over een gezinsinkomen van rond de € 90.000. In 2017 bijvoorbeeld gingen zij er gemiddeld € 1.470 op vooruit, terwijl een echtpaar met enkel AOW er € 10 op achteruit ging. Een echtpaar met AOW + € 10.000 pensioen ging er een schamele € 220 op vooruit. Het adagium van de Regering is immers al jaren lang: “Werken moet meer lonend worden” en waarbij het opvalt dat het niet gaat om “meer werken moet meer lonend zijn” maar om “nu al meer verdienen moet nog meer gaan opleveren”. Maar als je al 50 jaren hebt gewerkt en nu geniet van een arbeidsloos inkomen (en dus “je hand ophoudt”), geniet je deze beschermde status dus niet meer.

    Helaas en met gebruikmaking van de slogan van de Belastingdienst:

    “MOOIER KAN IK HET NIET MAKEN”

    • Erik zegt op

     Niet alleen de belasting over de AOW, Lammert! Niet-actieven met WW en WIA/WAO en andere uitkeringen betalen ook inkomstenbelasting. Oude mensen met alleen AOW doch met vermogen betalen ook box 3 belasting en dat gaat in de pot waar mede de AOW uit betaald wordt. Het verhaal dat ‘de werkenden’ de AOW ophoesten voor de mensen die op hun krent in de zon liggen gaat gewoon niet op! Helaas realiseert niet iedereen zich dit.

 16. george zegt op

  De verhoging van mijn AOW gehuwd is 8.11 euro. Ik had 768.22 euro. Dat is dus 1,05 %

 17. Edo zegt op

  We kennen toch allemaal het gezegde ” Als niet(s) iets wordt kent iets zich zelf niet meer”.
  Denk hierbij aan bijvoorbeeld aan de enige politieke partij die zegt voor de ouderen op te komen. Die leiders verdienen nu ook genoeg en komen niet meer op voor de ouderen, nee iintegendeel ze gedochen liever het asociale beleid van de liegende en vergeetachtige ( bij oudere noemt men dit DEMENTIE) bende die alleen de rijken waartoe zij zelf behoren bevoordelen, zodat zij niet aan de kant worden gezet en hun inkomen na verliezen.

 18. Harmen zegt op

  Bij het bouwpensioen gaat het net zo ze gingen iets verhogen maar ik krijg dik 2eu minder wat een dieven bende

 19. Yvonne zegt op

  Ja Henk, waarom gaat het met de kranten zo slecht, nou om dit soort loze txt. Mensen blij maken met een dooie mus. Ouderen tellen niet mee in dit land. Miljoenen gooien ze over de balk om de niet werkende computerprogramma’s voor de overheid te maken. Huishoudboekje van hun klopt voor geen meter en dat geld was bedoeld voor andere zaken zoals aow’ers iets extra’s te geven. Triest land met heel veel armoede.

 20. h.j.Nellen zegt op

  Dezelfde conclusie heb ik ook getrokken, en daarbij met afbouw collectieve zorgverzekering plus stijgende lasten ga ik er zoals de laatste paar jaar weer op achteruit. Nog twee jaar als dit en dan kan ik ook naar de voedselbank met dank aan dit kabinet.

 21. Andre zegt op

  Waarom gaan alle gepensioenneerden vrijwilligers niet een week stoppen met hun vrijwilligers werk dan ligt half nederland op zijn gat en dan wordt de regering wel wakker
  Moet je eens zien wat de oudjes nog in te brengen hebben
  Groet

 22. Rob T zegt op

  Ik wou dat ik een grote tractor had.

 23. J.van ballegooij zegt op

  Laat alle vrijwilligers die de gepensioneerde leeftijd al bereikt hebben maar eens 1week het bijltje er bij neerleggen(moet er niet aan denken)dan worden ze misschien in den haag eens wakker geschud wat etreft deze ouderen nog voor onze maatschappij betekenen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website