Lezersvraag: Getrouwd met een Thaise huis kopen in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
12 april 2020

Beste lezers,

Ik ben getrouwd met een Thaise en wil graag een huis kopen in Thailand. Kan ik iets in het koopcontract laten opnemen om mij te beschermen?

 • bij overlijden van mijn vrouw dat ik in de woning kan blijven zonder dat haar familieleden het opeisen?
 • bij scheiding dat ik nog wat kan eisen?

Alvast bedankt en vriendelijke groet

Paul


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Lezersvraag: Getrouwd met een Thaise huis kopen in Thailand”

 1. joop zegt op

  advocaat met notaris bevoegheden inschakelen neem wel een in de buurt waar je woont
  en met aantoonbare ervaring in deze zaken en die aan jouw kant staat
  dus zelf zoeken

 2. Dirk zegt op

  Moderator: Graag alleen een reactie op de lezersvraag.

 3. Hans Bos zegt op

  Bij aankoop je vrouw een schuldbekentenis laten tekenen voor het volle bedrag. Tevens een usufruct (vruchtgebruik) op de chanote laten aantekenen, dat je in het huis kunt blijven wonen zo lang je leeft.

  • Sake zegt op

   Hans,
   Ik ben er niet 100% zeker van, maar volgens mij is het niet toegestaan dat een Thai van foreigner leent en een foreigner aan een Thai leent. Geven mag wel. Als het er echt op aan komt vrees ik dat de schuldbekentenis van generlei waarde is. Misschien dat een andere bloglezer het helemaal zeker weet, maar dit is de informatie die ik hierover heb.

 4. teun zegt op

  Het korte antwoord is: nee. Verder handelen zoals Hans Bos hiervoor aangeeft. Dat werkt perfect, zoals ik in de praktijk heb ervaren. Zorg ervoor dat zij ook een testament maakt, waarin zij jou benoemt tot executeur testamentair. Kun je het huis desgewenst zelf verkopen.

  Wel e.e.a. door een goede advocaat op papier laten zetten in het thais en in het engels.

  succes.

  • teun zegt op

   antwoord “nee” slaat op je vraag of je in het koopcontract iets kunt laten nemen.

 5. Jos zegt op

  Neem contact op met met mijn Amerikaanse vriend en advocaat, Khun Pan, 0898977980. Hij heeft naast de Amerikaanse nationaliteit ook de Thaise. nationaliteit. Hij heet een advocaten buro in Ayutthaya en is 100% betrouwbaar. En belangrijk, ervaring in soortgelijke gevallen.

 6. Guy zegt op

  Een 30-jarige lease op de grond die sowieso jou vrouw zal toebehoren (buitenlanders kunnen geen onroerende eigendom (grond) kopen en het huis (roerend goed /bakstenen) op jou naam kopen.
  Die 2 formules garanderen je wat je in je vraagstelling graag wil veilig stellen.

  In chanot van de grond die lease laten optekenen (maakt dat het chanot dan niet/moeilijk met leningen kan belast worden).

  Vergt wel enige kennis en vooral doorzettingsvermogen van jouw kant maar het is volkomen wettelijk en toepasbaar.

  Vruchtgebruik aan de langstlevende kan ook vastgelegd worden bij documenten soort testament onder jullie als echtpaar.

  En mits ”de voorzichtigheid nog altijd de moeder van de porseleinwinkel is” is dat nooit een overbodige bedoening.

  Prettige Pasen

 7. Renévan zegt op

  Als je een huis koopt op naam van je Thaise vrouw moet je op het landoffice een formulier ondertekenen dat het geld daarvoor gebruikt van je vrouw is. Dit om te voorkomen dat je bij een eventuele scheiding een claim indient.
  Je kan op het landoffice een usufruct op de chanote laten toevoegen op jouw naam. Dit geeft je het recht op het vruchtgebruik (30 jaar of levenslang) indien je vrouw overlijd. Indien je vrouw overlijd wordt je eigenaar maar zal je het huis binnen een jaar moeten verkopen, door de usufruct mag je er wel blijven wonen maar wie koopt er in dit geval. Dus het is beter dat uw vrouw een testament maakt en het nalaat aan een of beter meerdere familieleden. Het is dan wel de bedoeling dat deze het niet verkopen zolang u leeft.
  Iedere overeenkomst aangegaan na het huwelijk kan ook weer ontbonden worden, zo ook het usufruct. Dus ingeval van een scheiding en het wordt ontbonden door uw vrouw, van geen waarde.
  Een usufruct zou op ieder landoffice mogelijk moeten zijn, maar er zijn kantoren waar het is for Thai only. Informeer dus eerst of dit mogelijk is op het betreffende landoffice.

 8. Jasper zegt op

  De methodes zijn hierboven al wel beschreven, maar toch wat waarschuwende woorden: bouw liever niet op grond vlakbij de familie, of in hetzelfde dorp. De aanloop is enorm, en als vrouwlief overlijd zal het erg moeilijk worden in het huis te blijven wonen, ook al is er usufruct of 30 jr lease..
  Ik heb zelf na lang wikken en wegen voor huren gekozen. Voor weinig woon je prachtig, je kunt nog es verhuizen als het verveelt, minder zorgen aan het hoofd, veel zekerder alternatief en financieel maakt het niet veel uit.
  Of het land en huis moeten natuurlijk bedoeld zijn om je vrouw een onbezorgder oude dag te bezorgen, dan zou ik zeggen: ga er voor.

 9. Antoine zegt op

  Een gecompliceerde vraag. Van belang is hoe u getrouwd bent. Echt ingeschreven bij amphur of gehuwd bij Thaise ambassade of consulaat? Zoja, dan bent u juridisch getrouwd en dan wordt onderscheid gemaakt tussen bezittingen vóór het huwelijk en tijdens het huwelijk. Als u iets in Thailand koopt binnen het huwelijk dan is het 50/50% bezit, tenzij u kunt bewijzen dat het geld van u was van vóór het huwelijk en aangegeven is bij invoer. In dat laatste geval bent u eigenaar, maar wellicht loopt het uit op juridisch touwtrekken.

  Buitenlanders kunnen geen grond bezitten in Thailand. Er zijn drie opties:
  1e. U koopt een appartement in een Freehold constructie en het eigendom valt in de gemeenschap van goederen, tenzij het geld van de koopsom van u afkomstig is van vóór het huwelijk en correct is ingevoerd.
  2e. Uw partner of een andere Thai koopt grond en u sluit een 30 jarig leasehold contract met een side letter waarin de contract partners plechtig beloven na 30 jaar de lease te zullen verlengen. Het door u gefourneerde geld kunt u afschrijven omdat u ook bij bewijs dat het geld van u was, u nooit de eigendom van de grond en daarmee het gebouw kunt verwerven. In geval van dispuut bij scheiding of bij overlijden van partner trekt u waarschijnlijk aan het kortste end.
  3e. U koopt een huis in een onderneming. Afhankelijk van het moment waarop de Ltd is opgericht moeten er drie aandeelhouders zijn en moeten de Thaise aandeelhouders minimaal 51% bezitten. Door verschillende stemprioriteit kan de buitenlandse aandeelhouder circa 90% stemrecht verwerven. Vaak hebben de aandelen van de buitenlandse aandeelhouder 10 stemmen per aandeel en de Thaise één stem per aandeel. Met een door de Thais vooraf ingevuld aandelenoverdracht formulier verkrijgt u de grootste grip op eigendom. Ook hier is bewijs van het geldbezit van vóór het huwelijk en correcte invoer van cruciaal belang anders valt de onderneming alsnog in de gemeenschap van goederen. In geval van een scheiding of het overlijden van de partner dan heeft u de volledige grip op het eigendom, omdat verkoop van de onderneming in de aandeelhoudersvergadering besloten moet worden, waarin u immers 90% van de aandelen bezit.

  • chris zegt op

   De derde optie is ten stelligste af te raden. De oplossing is immers in strijd met de strekking van de wet dat buitenlanders geen macht mogen hebben over onroerend goed.
   Een aantal jaren geleden was een een razzia van de Thaise autoriteiten naar ondernemingen die in werkelijkheid niks doen. Een groot deel daarvan betreft ‘ondernemingen’ die niks ondernemen als 1 huis verhuren, en dan nog wel aan een of meer van de aandeelhouders van de onderneming. Dat moest afgelopen zijn…..dus: bezint eer gij begint.

 10. Harry Romijn zegt op

  Ik weet niet, of dat in Thailand kan en voor een rechter standhoudt, m.n. als je buren = familie van je ex/ overleden echtgenote, je weg willen pesten: een “gifpil” inbouwen, zodanig, dat niemand geïnteresseerd is om dat huis/grond over te nemen.
  In NL lukte dat geweldig: grond van zus ( ietwat geestelijk en lichamelijk behinderd) mocht gebruikt worden op voorwaarde, dat er voor zus altijd een kamer beschikbaar zou zijn in dat te bouwen huis. Bij een echtscheiding later werd de waarde van dat huis op € 1,00 gewaardeerd door de rechter.
  Ik kan me bijv. een lening van .. aan… voorstellen voor een forse hoogte, bijv 1% onder het persoonlijke lening %.

 11. Carlos zegt op

  De simpelste en goedkoopste oplossing !
  Die ik uiteraard ook zelf heb toegepast.
  Koop een betaalbaar huis voor minder dan de helft van je vermogen.
  Alles komt op naamval tirak. Geen kosten advocaten en gedoe met papiertjes die later alleen met behulp van nog meer advocaten en nog meer kosten, toch waardeloos blijken.
  En ga er vanaf de eerste dag van uit dat je alles kwijt bent.
  Hou de cash op jou naam.
  Ze zal je eeuwig lief hebben vanwege de cash.
  Jij houdt voor altijd van je rijke vrouw met Haar huis !
  En je blijft allebei je best doen om een fijne relatie te hebben en Te houden !!

 12. Arno zegt op

  Als je een condo koopt dan kan het wel op jou naam, maar dan moet je wel in een grote stad wonen!

  Zou hier eens naar informeren…….

  Veel succes

  • chris zegt op

   Het kopen op eigen naam kan alleen als de meerderheid van de andere condo’s (51% of meer) eigendom is van Thaise burgers. Heeft niks met stad of platteland te maken.
   Sterker nog: ik denk dat je in Khon Kaen of Ubon eerder slaagt dan in Hua Hin, Bangkok of Pattaya.

 13. Laksi zegt op

  Beste Paul,

  Wij hebben zojuist ook een nieuw huis gekocht en per 1 januari zijn we erin getrokken.

  Ik kom al heel lang in Thailand en ben al eens een huis kwijtgeraakt, maar je leert hé.

  Mijn vriendin is de eigenaar, zelf heb je geen enkel recht, alle goede raad van andere.

  Als ze je eruit wilt zetten, roept ze familie, die komt in het huis slapen, zelfs in de badkamer
  en maken je leven zo zuur dat je wel weg gaat.

  Dus, alleen een huis, als zij een hypotheek neemt en ik de rente + aflossing betaald.
  Bij de bank kreeg ze 90% bij een nieuw huis of 60% bij een ouder huis. (wel met kunst en vlieg werk)
  Maar de Gouvernement Housing Bank is bereid tot 2 miljoen redelijk zonder veel waarborgen uit te lenen.
  Meer moet je zelf ophoesten.

  Ik heb 2 belangrijke dingen geleerd in Thailand;
  Leen nooit geld uit, geef het gratis, in ruil voor te laten werken (maak niet uit wat) en dan het liefst in delen, bijvoorbeeld; 4 x 5000 Baht.
  en zorg dat een Thai financieel afhankelijk is van jouw. Als ik weg gaat gaat, kan ze nooit haar huis betalen.
  Een eigen huis is net zo belangrijk als haar eigen kind.

  Groetjes


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website