Beste lezers,

Ik vroeg me af of iemand me iets kan vertellen over “belastingplicht buitenland”. Ik wil vrijstelling aanvragen voor de belastingplicht van mijn pensioen. Mijn belastingadviseur heeft de formulieren voor mij gecheckt. Dat zit snor. Maar er is een formulier waar ik niet weet waar ik daarmee naar toe moet. Er moet een stempel op komen en een soort van een nummer. Dit formulier heet officieel: “Verklaring belastingplicht Buitenland”.

Het dient door een instantie in Thailand afgestempeld en ondertekend te worden. Waar kan ik daarmee terecht?

Zou iemand me kunnen helpen? Ik heb het formulier en de eisen van de belastingdienst in Heerlen hier op mijn computer.

Groet,

Ernst (momenteel in quarantaine in Bangkok)

No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Lezersvraag: Formulier ‘Verklaring belastingplicht Buitenland’”

 1. Peter Trim zegt op

  Je moet jezelf laten registreren bij een Thai belastingkantoor. Elke geregistreerde farang krijgt een nummer van de Thai belasting en dit moet aan de Nederlandse belasting doorgegeven worden. Je moet natuurlijk wel belasting betalen in Thailand over het geld dat niet in Nederland is belast.

  • Erik zegt op

   Nee, Peter Trim, je moet aangifte doen in Thailand en hebt alle faciliteiten die een Thai ook heeft. Betalen is pas aan de orde als je inkomen zo hoog is dat je boven alle aftrekposten, vrijstellingen en en nul-% schijf uitkomt.

   Helaas is het een hardnekkig misverstand dat je eerst in Thailand moet BETALEN. Dat is niet juist; je moet aangifte doen.

 2. Geertg zegt op

  Als je belasting betaalt in Thailand kun je op het kantoor een R.O 21 en R.O 22 formulier aanvragen. Hierin wordt verklaard dat je in Thailand belasting hebt betaald. Dit moet je mee opsturen naar de Nederlandse belastingdienst.

 3. Nico zegt op

  Mijn ervaring is dat de belastingdienst in Thailand dit niet wil ondertekenen. Je krijgt dus 1 jaar dat je belasting betaald in Nederland en in Thailand. Je krijgt een Thai tax nummer en na je betaling, zelfs als het nul is ga je met dit bewijs naar een provinciaal belasting kantoor en deze verzorgen een RO21 (income tax Payment certificate) en RO22 (certificate of resident) voor je. Dit stuur je naar de belasting dienst in Heerlen met de papieren voor het verzoek om vrijstelling loonbelasting. De belastingdienst in Heerlen accepteerd RO21 en RO22 in plaats van de verklaring belastingplicht buitenland en kan dan vrijstelling verlenen.

 4. jan bekkering zegt op

  dit formulier is bij mijn weten al 2 jaar geleden de prullebak in gegaan aangezien thaise autoriteiten geen enkel buitenlands formulier stempelen of ondertekenen!
  als je de juiste nederlandse informatie en papierwerk aanleverd bij de belastingdienst bij emigratie moeten ze vrijstelling verlenenen en als je eenmaal in thailand aangifte doet krijg je vanzelf een belasting identificatie nummer.
  en bij aanvraag voor verlenging van je vrijstelling in de toekomst gebruik je dit nummer om aan te tonen dat je hier daadwerkelijk belasting betaald.

  • Ernst zegt op

   Beste Jan ,

   Als ik dus goed lees , schrijf je :
   “de belastingdienst bij emigratie” .
   Betekend dat , dat ik gewoon naar de emigratiedienst moet gaan en daar het formulier
   kan laten aftekenen / stempelen en aldaar een nummer krijg .?

   Ernst

 5. Ernst zegt op

  Beste mensen ,
  Bedankt voor jullie input !
  Ik heb dus nog geen vrijstelling aangevraagd omdat ik daadwerkelijk uit de
  gemeente in mijn woonplaats in Nederland uitgeschreven diende te zijn .
  Nu ben ik in Thailland en zit hier in een quarantine hotel .
  Kan dus even niks .
  Volgende week ga ik dan een serieuze poging ondernemen om dat nummer te krijgen .
  Ik moet nu van de 1900 euro bruto 800 euro aan de belastingdienst afdragen en
  het is de vraag of ik daar iets van terug kan krijgen .
  Dus volgens jullie moet ik naar het belasting kantoor in de provincie en daar aangifte doen ?
  Zodat ik daar een nummer krijg voor belasting in Thailand te betalen ?
  Hoeveel belasing moet ik dan hier in Thailand betalen . Want daar heb ik nog niet van gehoord .
  En heeft elke provincie zo’n kantoor ? Hoe heet dat kantoor dan ?
  Alvast vriendelijk bedankt voor eventuele reacties .
  Ik kan hierin alle hulp gebruiken .
  Ernst
  e.j.wunderink@gmail.com

 6. Erik zegt op

  Ernst, ben je wel belastingplichtig in Thailand? Wanneer ben je geëmigreerd? Ik heb de indruk dat je in 2020 NIET de 180 dagen in Thailand haalt en dan ben je alleen belastingplichtig voor jouw Thais inkomen. En daar schrijf je niet over.

  Dat betekent dat je je dit jaar mogelijk niet hoeft te melden bij de Thaise fiscus. Waar moet je je melden? Het beste is een boven-provinciaal kantoor waar meer kennis zit dan op lokale kantoren. Dat hangt dan weer af van jouw woonregio. Het is verstandig dan een Thais sprekend persoon mee te nemen.

  Wat de in NL ingehouden belasting, volksverzekering en zorgverzekeringswet na emigratie betreft, volgend jaar doe je aangifte in NL op een C- of een M-biljet en daarin verzoekt jouw adviseur vrijstelling op grond van het verdrag voor het inkomen na emigratie dat aan Thailand is toegewezen. Dat geldt m.m. ook voor de volksverzekering. Dan krijg je die centen weer terug op aanslag behalve de ingehouden inkomensafhankelijke premie zorgverzekeringswet maar jouw adviseur weet waar en hoe hij die voor je kan terugvragen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website