Lezersvraag: Ander router voor internet kopen

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , , ,
18 juni 2020

Beste lezers,

Ik heb sinds een paar jaar 3BB (adsl/vdsl) als internetprovider in gebruik met de router Huawei door hun verstrekt. Deze heeft alleen de 2.4 Ghz frequentie. Ik zit er over te denken om zelf een router te kopen dat dual frequencies heeft 2,4 en 5 Ghz.

Heeft iemand ervaring of dit problemen gaat opleveren?

Bij voorbaat dank.

Groet,

Hans

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Lezersvraag: Ander router voor internet kopen”

 1. Eddy zegt op

  Hallo Hans,

  ik zit ook bij 3bb maar heb wel een dual channel router gekregen.

  Heb je overwogen om 3bb te vragen of ze je huidige router gratis kunnen omruilen, omdat je geen snel internet kan ontvangen door de huidige router.

  Ingaand op je vraag, zolang je je nieuwe router plaatst [gekoppeld met een LAN kabel] achter de huidige 3bb router is er niets aan de hand. De snelheid zal hierdoor ook niet slechter worden. Je moet wel een beetje handigheid hebben en google kan je makkelijk op weg helpen, mits je geen it-vrees hebt ;-).

  Succes met wat je gaat doen!

  • Ton Egbers zegt op

   Neem aan dat je al wat geGoogled hebt, maar toch ff voor de zekerheid:

   ‘n Dual band router levert je natuurlijk niet meer snelheid qua download/upload van en naar de buitenwereld. Maar als je abonnement hoge Mbps toestaat, kan het wel helpen met hoge snelheid te streamen. Ruwweg dubbele frequentie met 5 GHz dan 2,4, dus daarmee dubbele data dichtheid.

   Nadeel van 5 GHz is wel dat het signaal minder ver komt dan met 2,4. Dus plaats de nieuwe router zo dicht mogelijk bij de apparaten waar je het meest van die hoge snelheid profijt wil hebben.

   Sluit me daarmee aan bij Eddy: Als je provider je hoofdrouter met je providersettings wat ver weg heeft gezet, trek dan ‘n LAN kabel van daar om je nieuwe router in (makkelijkst) “Access Point” mode te gebruiken voor je streaming meest dichtbij. Met LAN kabel geen/verwaarloosbaar snelheidsverlies.

   Gelukkig is het instellen van routers tegenwoordig geen rocket science meer: Success!

 2. Kees janssen zegt op

  De dual router van 3bb kost ongeveer 2000 baht.
  Echter bij wijziging van dsl naar fiber werd deze in bruikleenneergezet.
  Gewoon 3BB contacten. In het andere geval gewoon melden dat je overstapt op true.
  Dan blijkt wel alles te kunnen.

 3. Glenno zegt op

  Beste Hans,

  3BB verstrekt (inmiddels) ook dual channel routers. Dus ik zou met hen in contact treden met het verzoek om een nieuwe router omdat je 5Ghz wilt gebruiken/nodig hebt om sneller te internetten.

  Als het goed is – dat hebben ze bij mij in ieder geval gedaan – sluiten zij de router zelf aan. Dus hoef je daar geen hoofdpijn over te hebben.
  Mochten ze dat onverwijld niet doen, dan is aansluiten HEEEEL erg simpel. Op de achterkant van de router staat het password. Door die te gebruiken heb je binnen seconden/minuut weer verbinding.

  Succes.

 4. Renévan zegt op

  Wij hadden ook adsl/vdsl van 3BB, omdat we binnen 300 meter van een aansluit punt wonen konden we overstappen naar glassfiber zonder extra kosten voor de aansluiting en met een nieuw modem (2,4 en 5 Ghz). De borg voor het oude modem hebben we terug ontvangen, dat duurde wel een paar maanden. U kan dus het beste bij 3BB langs gaan om te vragen wat het makkelijkst is, huidige modem omruilen of over naar glassfiber. Even over 2,4 en 5 Ghz, het 5 Ghz geeft een sneller internet echter het 2,4 Ghz signaal gaat verder. Dus als u ver van de router zit, of dat het signaal door aardig wat beton heen moet kan het zijn dat 2,4 Ghz beter werkt. Niet alles werkt trouwens op 5 Ghz, ik heb een wat oudere draadloze printer die alleen 2,4 Ghz herkend.

 5. Arjen zegt op

  2,4 Ghz en 5GHz heeft niets met de snelheid te maken. Alleen maar als je veel gastgebruikers hebt is 5GHz in het voordeel. Er passen meer gebruikers op de zelfde frequentie. Als je met een normaal huihouden je WiFi wilt gebruiken past dat makkelijk op 2,4. Heb je een hotel met 40 gasten dan kan 5GHz voordeel geven. De bandbreedte met 5G is groter. De absolute snelheid maakt weinig uit.

  Maar volg vooral je provider. Als je vind dat ze niet bieden waar je voor betaald zijn zij het eerste aanspreekpunt.

  Arjen

  • Ton Egbers zegt op

   Helaas niet met je eens Arjen. Heb zelf n resort met bungalows. Als de kamers op wat grotere afstand van de WiFi basis zitten, wil je zeker de SSID voor je klanten niet op de 5 GHz band zetten, juist vanwege de afstand. En niet alleen beton en het metaal erin veroorzaken drempels, ook bv bomen met hun water erin. Denk bv aan een persoon (veel water) die een BlueTooth signaal verstoort, alleen maar door tussen de bron en ontvanger langs te lopen. Bovendien hebben gasten nog lang niet allemaal de 5Ghz band op hun HP, tablet of laptop.

   Maar de data dichtheid verdubbeld wel degelijk op de korte afstand. En het is up to the settings van de router (+ APs of mesh) en het aantal clients om die data dichtheid tegelijkertijd egaal over de users te spreiden, of bv maar 1 user van de grootste stroom (=grootste snelheid) te voorzien en de rest maar n beetje.

   Dus “home alone” en streamen naar je smart TV: wellicht grote snelheidswinst als je maar genoeg van buiten krijgt.

 6. Gerard zegt op

  Als je een wat grotere ruimte hebt (een huis met meerdere verdiepingen bv) dan zou ik adviseren om een Mesh systeem aan te schaffen. Dat kan basis (Tenda) of Premium (Google WiFi – ja, van Google) deze heeft ook dubbelband & bestaat uit 2 or 3 blokjes die perfect met elkaar communiceren en zeer goed internet levert.

  Past gewoon achter de ISP router en aansluiten is in een paar minuten gedaan dmv gebruiksvriendelijke apps.

  Succes

 7. J.R. zegt op

  Ga naar een shop van 3 bb vraag om een glasvezel aansluiting ,installatie is gratis je krijgt een nieuwe router in bruikleen. 5 ghz maandelijkse kosten blijven hetzelfde. contract voor 1 jaar


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website