Beste lezers,

De NL ambassade beweert dat visum kosten 60 euro zijn maar je moet in Baht betalen: ‘Visa handling fee of the equivalent to 60 Euro has to be paid in cash in THB at the current exchange rate’.

Toen ik er met mijn vrouw heen ging was de koers 36.34 x 60 = 2.180 baht. Maar we moesten 2500 baht betalen? Dat is een koers van 41.666. En een kennis moest voor zijn paspoort 135 euro dus daarvoor 5.530 baht betalen. Dat zou toch 4.906 baht moeten zijn?

Dan krijg je toch het gevoel dat er iets niet klopt. Maar misschien kun je er ook wisselen? Bij euro voor baht krijg je zo wel een mooie koers.

Hoe kijken anderen daar tegen aan?

Met vriendelijk groet,

Cees


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Lezersvraag: Klopt de koers wel als je moet betalen op de NL ambassade in Bangkok?”

 1. Sjaak S zegt op

  Heel lang geleden toen ik nog als steward werkte, hadden wij in de tijd van voor de Euro met veel wisselkoersen te maken. Destijds hadden wij een boekje met de verschillende koersen en omdat deze niet altijd up to date konden zijn, werd er nogal eens geklaagd, wanneer de daadwerkelijke koers beter bleek te zijn dan de koers die je in het vliegtuig kreeg.
  Dat bedacht ik mij toen ik twee weken geleden op de ambassade was en 2500 Baht betaalde voor de aanvraag van het visum van mijn vriendin. Maar ga ik nou over die 320 baht vallen?
  Ik denk dat de ambassade net zo min telkens weer de koers kan aanpassen. Dan is het toch beter een vaste prijs in Thai baht aan te houden. Of deze nou de volgende keer hoger of lager is, het blijft dan toch 2500 baht, of niet soms? Anders krijg je weer het geval dat je de ene keer 2200 baht betaald en de volgende 2500 baht met het gezeur van de klanten die dan jammeren dat het de keer daarvoor toch véél goedkoper was.
  Ik denk dat je in Thailand een vaste prijs in Baht moet aanhouden. Wat het dan in Euro wordt is een andere zorg.

 2. Theo Claassen zegt op

  Ik was afgelopen dinsdag ook daar voor visum vriendin en zoontje, ze vroegen hetzelfde terwijl de koers als hierboven vermeld was die dag.
  Gaat de NL ambassade mee met uitzuigen van de farangs en kosten opjagen net als in Nederland, lijkt er wel op.
  Een opmerking meer nog, er was natuurlijk weer wat veranderd ondertussen in de benodigheden van de papieren en tekort aan kopies en reisverzekering die je nodig hebt, (zag bijna allen en ik ook moesten ff naar de overkant) en staat beschreven op hun site klopt weer niet meer.
  Ook de afspraaktijd die je maakt en moet betalen (480 bht)via uitbesteding bij VFS klopt niet moesten 1 uur wachten voor we aan de beurt waren, weggegooid geld!
  Na bijna 4 uur stonden we buiten en was alles in orde, nu maar 14 dagen afwachten.

 3. hen zegt op

  Oei, er wordt toch niet gesuggereerd dat de Nederlandse ambassade corrupt zal zijn…….
  Om even te reageren op het antwoord van Sjaak S. Bij ons aan boord werd altijd een maandkoers gehanteerd. Op de eerste van de maand kwam een bericht van financieele zaken, welke ook door de Nederlandse ambassades dienen te worden gehanteerd, vandaar dus meestal een andere koers dan wat de banken gebruiken.

 4. gbruit zegt op

  De ambassade gebruikt een gemiddelde koers THB €
  Deze wordt niet dagelijks aangepast en kan dus afwijken van de werkelijke koers.
  Schengen visa zijn uitbesteed aan vfsglobal.com die een dagkoers hanteert.
  Wellicht zit daar het verschil
  grt gijs

  • Cees zegt op

   De koers van de baht is al weken ongeveer 36,4.en de ambassade hield ruim 41,6666 aan.En 41,6666 is echt al een heel poosje terug.En je krijgt alleen maar een klein kassabonnetje als betalingsbewijs.
   Wat volgens mij niet te controleren is

 5. Cornelis zegt op

  De wisselkoersen van de Ambassades is een gemiddelde over de afgelopen periode.
  Deze koersen worden vastgesteld door de fininancieele afdeling van
  het Ministerie van Buitenlandse Zaken

 6. KhunJan1 zegt op

  Was in januari en ook februari bij het Oostenrijkse Consulaat in Pattaya.
  Op het door mij verlangde document in januari stond € 40,00 = 1660 Thb.
  Voor hetzelfde document in februari staat € 40,00 = 1500 Thb.
  Aanpassen kan dus wél.

 7. Theo Claassen zegt op

  Zie op mijn bankaccount bij pinnen ATM dat de bath eind (27) januari op 36.253 bath per euro stond.
  Begin (3) februari zelfs op 36,125, dus niet netjes aangepast door NL ambassade.

 8. patrick zegt op

  België idem dito. Prijs voor een visum is 60 EUR, te betalen in Baht. Dit wordt bepaald in België. In tegenstelling tot de Europese regelgeving moet je steeds rechtstreeks in de Ambassade kunnen ontvangen worden binnen de veertien dagen na je aankondiging van je bezoek (via mail, telefoon, brief…). Gebeurt dus niet. Je wordt inderdaad doorverwezen naar VFSGobal die er vorig jaar zelfs in slaagde een afspraak te weigeren omdat er 30 Baht te weinig betaald was. De prijsverhoging was niet vermeld op hun website, maar toch kon mijn vriendin terug naar de stad (80 km stopbus heen en 80 km terug) om 30 Baht te gaan bijstorten. Anders was het sorry, geen afspraak mogelijk.
  Nu is volgens de website 60 EUR gelijk aan 2520 Baht sinds 15.01.2015. Het werd dus wel correct aangepast. Volgende maand moet mijn meisje een visumaanvraag doen, dus hou ik het argwanend in het oog en zal toch voor de zekerheid nog een mailtje sturen naar de ambassade. Eén keer 160 km rijden voor een supplement van 30 Baht (+/- 0.75 EUR) lijkt me meer dan genoeg.

  • Cees zegt op

   2520 gedeeld door 60 =42baht Dat is die al geen maanden meer.Dat was voor het laatst in augustus 2014

 9. riekie zegt op

  Vind dat dat ambassade zich ook maar moet aanpassen aan de koers met zijn prijzen zou heel normaal zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website