Kan ik de BTW rechtstreeks terugkrijgen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags:
25 november 2018

Beste lezers,

Binnenkort vlieg ik weer voor enkele maanden naar Nederland. Ik maak dan ook van de gelegenheid gebruik om nieuwe spullen aan te schaffen, waar ik vervolgens weer de btw van kan terugkrijgen. Helaas moet men dan gebruik maken van diverse kantoortjes die er een prijskaartje aan hebben hangen. Mijn vraag, is het niet mogelijk dit rechtstreeks via de belastingen te doen en dat ze me het bedrag gelijk op mijn Nederlandse bankrekening storten?

Groet,

Gerard


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Kan ik de BTW rechtstreeks terugkrijgen?”

 1. Fernand Van Tricht zegt op

  Hallo Gerard..ik veronderstel dat je hier in Thailand woont en ook een adres hebt.Als je dan naar NL gaat ben je geen tourist.
  Ik woon hier ook en had deze zomer een horloge gekocht in Pattaya en een faktuur gevraagd btw ongeveer 500 baht.Op de luchthaven 1 u aanschuiven en btw niet teruggekregen..meededeling..u bent geen tourist.
  Grtn

  • Singtoo zegt op

   Fernand een klein leesfoutje gemaakt denk ik. 😉
   Gerard wil nieuwe spullen in Nederland kopen.
   En inderdaad als je in Thailand woont dan ben je ineens wel toerist in Nederland.

 2. Singtoo zegt op

  Gerard, Ja dit is mogelijk.
  Je moet dan voor je ergens een aankoop gaat doen vaststellen of de winkel waar je artikelen wilt kopen hieraan mee wil werken.
  Want voor hun is het een extra service naar de klant.
  Of ze dragen de BTW af aan de belastingdienst.
  Want de belastingdienst en de douane zijn hierin geen partij om de BTW aan u uit te betalen of over te maken.
  Dit is rechtstreeks tussen de winkel en de klant.
  Of ze maken het terug over naar jou als ze de nodige bewijsstukken, afgestempelde douane documenten, hebben dat het artikel de EU verlaten heeft.
  Je kunt, voorbereiden, dat je achter de paspoort controle de afgestempelde douane documenten en de factuur terig op de post gooit naar de winkel.
  Die zouden het BTW bedrag netto op jou rekening moeten storten.
  Het kan zijn, van te voren informeren, dat de winkel ook kosten in rekening wil brengen voor deze service.
  Dus van te voren informeren is het eerste advies.
  Dan is de winkel gedekt voor de belastingdienst dat ze deze btw niet, nogmaals, hoeven af te dragen aan de belastingdienst.
  Ik wil, waarschijnlijk, volgend jaar ook iets als een laptop in Nederland of een ander EU land kopen en ook de BTW terug ontvangen.
  Officieel moet je de artikelen ter invoer aanbieden als je Thailand inkomt.
  Maar dat meot je officieel ook als je de EU BTW niet terug claimt.
  Of je dat doet is een volgende. 😉

 3. Taitai zegt op

  Dat kan wel, maar daar moet het bedrijf dat u de spullen verkoopt mee instemmen en vervolgens moet dat bedrijf zijn belofte ook nog nakomen.

  In dat geval moet u de factuur waarop het BTW bedrag vermeld móét staan af laten stempelen door de douane en die factuur terugsturen naar het verkopende bedrijf. Overigens hebben wij altijd voorbedrukte briefjes waarop zowel het verzoek als onze naam en ons banknummer vermeld staan en een gefrankeerde envelop bij ons opdat we de envelop met daarin het briefje en de afgestempelde factuur al in de grote hal van Schiphol op de bus kunnen doen.

  Maar …. niet elk bedrijf is bereid mee te werken en niet elk bedrijf doet wat het beloofd heeft. Tegen de tijd dat u in Azië bent kunt u weinig meer ondernemen. Tot vorig jaar was Bol.com een erg betrouwbaar adres. Het BTW bedrag stond bij wijze van spreken al op onze rekening als ons vliegtuig landde, maar daar zijn ze inmiddels vanaf gestapt. Dat bedrijf doet het niet meer. Jammer!

  Nog een opmerking over het terugsturen van de afgestempelde factuur: het best doet u eraan om deze te sturen naar de BTW verantwoordelijke van het bedrijf waar u de spullen gekocht heeft. Het is wijs om naar zjjn specifieke adres te vragen. In de winkels zelf weten ze meestal niet wat ze ermee aan moeten. Vaak kunt u bij grotere bedrijven uw vragen ook beter stellen aan het ‘hoofdkantoor’ in de hoop dat ze u doorverbinden met iemand die er kaas van heeft gegeten. Kleinere bedrijven maken nogal eens gebruik van een extern administratiekantoor. Veelal is het slimmer om de envelop daarheen te sturen, maar dan moet u natuurlijk wel het adres ervan weten.

 4. Ella zegt op

  Wat Singtoo en Taitai zeggen klopt. Jarenlang gedaan. Aangezien je Nederlander bent willen ze de BTW niet uitbetalen bij de douane op Schiphol en wordt het een bilaterale zaak tussen de winkel en jou. Echter, wees gewaarschuwd, grote ketens als M&S, C&A etc laten niets meer van zich horen nadat je hen de afgestempelde rekeningen terugstuurt met verzoek om restitutie….

 5. Martien zegt op

  Vorig jaar had ik een tablet bij een BCC winkel gekocht .De verkoper gaf geen zinnig antwoord. ik had via de
  website contact opgenomen met het hoofdkantoor. Ze hadden netjes geantwoord wat te doen met het postadres erbij.. In thailand heb ik de stempelde aankoopbon en copie van paspoort aangetekend opgestuurd en het banknummer om de volledige BTW terug te ontvangen. Na een maand stond het op mijn rekening


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website