Beste lezers,

Indertijd dat ik nog niet in Thailand woonde maar alleen met vakantie hier kwam ben ik trouw begonnen met het halen van inentingen. Inmiddels woon ik hier nu 4 jaar en besteed er eigenlijk geen aandacht meer aan.

Wat ik graag zou willen weten; zijn er mensen die woonachtig zijn in Thailand (dus geen vakantiegangers) die dit nog verder bijhouden en dan rijst natuurlijk ook de vraag “is het nodig?”

Met vriendelijke groet,

Dirk


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Lezersvraag: Zijn inentingen noodzakelijk als je in Thailand woont?”

 1. erik zegt op

  Ik ben geen arts en kan niet oordelen noch advies geven, slechts vertellen wat ik doe. En ik doe niks aan inentingen tijdens mijn permanent verblijf, al 13 jaar niet.

  Malaria is niet te voorkomen met inentingen, alleen de aanval is te verzwakken. Tegen Dengue, Filariasis en Japanese Encephalitis bestaat zover ik weet geen vaccin. Permanent mijn lever ‘verwennen’ met malariapillen is niet gezond, hoor ik wel eens, dus ik bescherm me met andere middelen.

  Horren met name en om het huis heen kleine nachtlampjes waar de muurhagedissen verzamelen om van de muggen te smullen. Stilstaand restwater zoveel mogelijk voorkomen. Ik heb in de afgelopen 13 jaar wel prikken gehad van muggen maar die deden niet meer kwaad dan van de huismug in Nederland.

  • Tino Kuis zegt op

   Voor Japanse Encefalitis bestaat wel degelijk een vaccin, mijn zoon is daarvoor ingeent zoals de meeste (?) Thaise kinderen.
   Ik heb ook geen enkele inenting gehad in 15 jaar dat ik nu in Thailand woon. (Behalve tegen gele koorts omdat ik naar Tanzania reisde). Ik denk dat het niet noodzakelijk is.

 2. hangtervanaf zegt op

  bvb of je destijds in NL alle prikken hebt gehad, je leeftijd nu, waar je woont en je levenswijze, of je bepaalde allergieen hebt of eerder ziektes hebt gehad etc. Mensen geven altijd te weinig relevante info bij dit soort zaken. Malaria-gevaar wordt meest schromelijk overdreven, maar andere gevaren zijn vaak onderschat.

 3. ruud zegt op

  Ieder land heeft zijn eigen risico’s.
  Aardbevingen, overstromingen, ziektes, misdaad en noem maar op.
  Het is een persoonlijke keuze hoever men wil gaan met de eigen veiligheid.
  Zelf doe ik niet aan inentingen.
  Ik kan me ook niet laten inenten tegen de slangen en schorpioenen die hier zijn.
  Als er lokaal heel specifiek een ziekte zou zijn die heel vaak voorkwam en waar de lokale mensen zich voor laten inenten, zou ik me er waarschijnlijk ook wel voor laten inenten.

 4. Christina zegt op

  Dirk, Wat wel belangrijk is de hepatitis injectie en DKTP als je bijvoorbeeld door een hond of kat gebeten wordt. En hepatitis kan je op allerlei manieren oplopen deze is ook vrij lang beschermend. Een halen en na enige tijd nog een 10 jaar. Doen die injecties je zult er geen spijt van krijgen. In DKTP is ook voor als je wond krijgt dan voorkomt het infectie straat vuil.

  • fransamsterdam zegt op

   Beste Christina,

   De DKTP-vaccinatie biedt, anders dan je reactie suggereert, geen bescherming tegen hondsdolheid.

   Indien je in Thailand gebeten wordt door een hond, dient de hond zo mogelijk gevangen te worden om te kijken of deze besmet is met het rabiës-virus.

   Mocht dit het geval zijn dan wordt er tijdens de incubatietijd (enkele weken tot vele maanden) gevaccineerd. Er is evenwel kans op vervelende bijwerkingen, zodat men hiertoe doorgaans pas overgaat als is vastgesteld dat de hond besmet is, of als de hond niet gevangen kon worden.

   DKTP werkt in principe wel tegen tetanus (straatvuil-infectie), doch in Nederland wordt een Tetanus-prik vrijwel altijd gegeven bij een risico op straatvuil-infectie, tenzij men deze minder dan drie jaar geleden voor het laatst heeft gehad.

   • chris zegt op

    Ik heb een andere ervaring. Ongeveer 5 jar geleden werd ik vlakbij mijn kantoor in mijn kuit gebeten door een hanghond. Ik droeg een lange broek maar de wond bloedde wel een beetje. Ben na aankomst thuis naar het ziekenhuis gegaan waar ik – als ik me goed herinner- een programma kreeg van 4 anti-rabies spuiten. Over de hond werd niet gesproken en wellicht hangt deze vrouwelijke hond nog steeds rond, op zoek naar een (volgende) farang man..

 5. chris zegt op

  Ik heb hier nog steeds mijn (gele) inentingsboekje van het Mnisterie ven Volksgezondheid. De meeste prikken zijn gezet in Nederlen en een enkele in Thailand, een jaar of zeven geleden. Toen mijn vrouw een paar manden geleden naar de dokter in Siriraj ziekenhuis ging heb ik hem mijn boekje laten zien met de vraag of het raadzaam was mij voor enkele ziekten opnieuw te laten inenten. Antwoord: niet nodig.

 6. RichardJ zegt op

  Met mijn 10 jaar Thailand kan ik de vraag of “het nodig” is niet beantwoorden, maar ik zal dat na 20 jaar ook niet kunnen.
  Immers, het feit dat ik bepaalde ziektes niet heb opgelopen wil niet zeggen dat dat niet alsnog kan gebeuren.

  Dus voorzichtigheidshalve hou ik me aan de adviezen van de experts in NL en Bangkok en hou mijn inentingen keurig bij.
  Ik geloof in beter voorkomen dan genezen. Ik denk dat dat verstandig is.

 7. ronald zegt op

  Hepatitis-A is goed om mee te zijn ingeënt. Er valt te testen of het nodig is. (of je al immuun bent of niet). Hepatitis-B is alleen nodig als je besmettingsrisico loopt. (zie het dan als SOA preventie)(valt ook te testen)
  Verder is er in Thailand niets nodig. Dat is de standaard zoals in Nederland gehanteerd wordt voor Thailand.

  .

  • Leo Th. zegt op

   Zou wat verder willen gaan dan ronald: vaccinatie tegen geelzucht zoals Hepatitis A is een vereiste (inderdaad even laten testen of je deze ziekte al eerder onder de leden hebt gehad en zodoende immuniteit hebt opgebouwd) en tegen Hepatitus B sterk aanbevolen, zeker bij wisselende sex-contacten. De vaccinatie biedt zo’n 15 jaar bescherming. Overigens zijn relatief gezien veel Aziaten besmet met het Hepatitus B virus zonder dat zelf te weten, ze hebben het virus tijdens of kort na de geboorte opgelopen. Op latere leeftijd, grof gezegd rond je 30e tot 35e verjaardag, kan het virus gaan opspelen en medicatie is dan beslist noodzakelijk om ernstig risico op leverbeschadiging te voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen dus haal op tijd je vaccinaties, of je nu in Nederland, Thailand of waar dan ook verblijft.

 8. Ellis zegt op

  Ik sluit me bij bovenstaande antwoorden aan. We wonen al 7 jaar in Thailand en hebben met een omgebouwde UNIMOG 18 landen doorkruist. Geen problemen, inderdaad opletten met muggen (kleding en slapen met horren) Inderdaad tegen Tetanus en verder niets. In het ziekenhuis hier in Thailand zeggen ze inderdaad. Al die inentingen niet nodig. Alles (en misschien nog beter) is hier in Thailand te krijgen. Terugkijkend wat ik aan euro’s kwijt was aan al die medicijnen en injecties, zie ik alleen als geldklopperij. groetjes. zie onze site: trottermoggy

 9. gerrit jonker zegt op

  Ieder jaar haal ik trouw een antigriep injectie!
  De laatste 2 weken geleden !
  Ik heb in ieder geval het gevoel dat ik geen griep zal krijgen.

  Gerrit

 10. willem scheveningen. zegt op

  Inenten nodig in Thailand:
  Beste Ellis; ikzelf heb nog geen ervaringen opgedaan met”omgebouwde-UNIMOG,s”.Hoe kan ik daar aankomen! Lopen ze ook in de’Walking-street”?. En,waaraan zijn ze herkenbaar?
  Gr;Willem Schevenin…

 11. Lex k. zegt op

  Beste Allemaal,

  ik zorg al jaren dat mijn volgende prikken op orde zijn, tetanus, alle hepatitis prikken, zo langzamerhand ben ik levenslang beschermd en heel belangrijk; buiktyfus, beschermt je tegen de gevolgen van vies water of fruit dat door vieze handen is schoon gemaakt. ( ontlasting van mens en dier)
  1 jaar heb ik mijn buiktyfus vaccinatie laten verlopen, ik dacht dat het nog wel in orde was en ik kreeg geheid “Infectieuze gastro-enteritis” met complicaties ( door omstandigheden die hier niet echt ter zake doen), dat heeft mij 5 dagen=4 nachten ziekenhuis opname gekost, in 1e instantie dacht ik; ” een beetje diarree door het klimaat verschil, dus te lang gewacht met naar de dokter te gaan, die stuurde me door naar het Bangkok Hospital op Phuket, natuurlijk gele boekje bij me en die arts zag die inentingen tegen buik-tyfus staan, en hij raadt die vaccinatie aan alle reizigers aan die zich buiten de de toeristische gebieden begeven en tetanus is toch ook wel een vrij belangrijke prik, voor als je b.v. goed onderuit gaat met de motor en je velletje ligt er half af.
  Maar geen anti malaria, nergens voor nodig ( let wel mijn persoonlijke mening)
  Je kan je niet over tegen beschermen en/of verzekeren.

  Met vriendelijke groet,

  Lex K.

 12. theoS zegt op

  In 40 jr Thailand nooit niet gedaan en leef nog steeds.Ook geen ziektes of dergelijke opgelopen. Alleen toen ik nog zeevarende was kreeg ik verplichte inentingen voor aanmonsteren, maar in Thailand nooit niet gedaan. Zie er de noodzaak niet van in.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website