Beste lezers,

Mijn vriendin wil graag dat ik het Gele Boekje (Tabien Baan) laat maken. Ze denkt dat ik dan beter beschermd ben, in het geval haar iets zou overkomen en haar familie het huis komt opeisen waarin we wonen. Het staat namelijk op haar naam (ja, ik weet het).

Ik heb gelezen dat dit helemaal niets helpt. Het is slechts een registratieboekje en kan wel handig zijn bij een eventuele autokoop of andere acties, waarbij je je adres moet kunnen aantonen.

De enige vormen van “bescherming tegen inhalige familie”, die ik op het ogenblik zie, is dat ik met haar ga trouwen. Dan valt bij een scheiding een deel van het huis aan mij toe. En natuurlijk de leasecontract vorm, waarbij je dan 30 jaar lang het stuk grond waarop het huis staat, kunt huren…

Hoe zien jullie dat? Hoe vraag je het gele boekje aan? Zij had in Pranburi nagevraagd en men wil een brief van mijn ouders zien, waaruit blijkt dat ik niet meer in Nederland woon. Ik vind dit maar vreemd.

Nu heb ik hier voor me, een woonplaatsverklaring liggen van de Nederlandse Ambassade. Ik heb ook een bewijs van emigratie naar Thailand (naar mijn oude adres in Thailand) en een bevestiging van het immigratiekantoor in Hua Hin, dat ik op dit adres woon.

Op internet vind je wel iets over het gele boekje, maar ik ben geen echte beschrijving van de vereisten tegengekomen.
Wat hebben jullie moeten doen om dit te krijgen?

Met vriendelijk groet,

Sjaak S.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Lezersvraag: Biedt het gele boekje enige zekerheid bij een inhalige familie?”

 1. ruud zegt op

  U kunt beter een levenslang gebruiksrecht op de grond en het huis nemen bij het landoffice.
  Dat maakt het huis niet van u, maar niemand kan u er uit gooien, tot u overlijdt.
  Niet met wettige middelen tenminste.

  • mark zegt op

   Er zijn in Thailand meerdere wegen om je gebruiksrecht op een woning (levenlang) juridisch te verankeren. Ze hebben allemaal specifieke kwaliteiten en gebreken.

   Je schrijft mijn vriendin, hetgeen doet vermoeden dat jullie niet (wettelijk) gehuwd zijn.

   Het huwelijksrecht geeft in Thailand recht op vruchtgebruik van de gezinswoning aan de langstlevende echtgeno(o)t(e). Dat is een eerste mogelijkheid om je “woonzekerheid” juridisch te verankeren.

   Een andere mogelijkheid is in “the land office” (tee din) een usufruct-overeenkomst (set tee kep kin) te laten registreren op haar eigendomsbewijs (Chanotte of andere (lees zwakkere) “eigendomstitel). In die overeenkomst kunnen jij en je vriendin dan bepalen dat jij het gebruiksrecht hebt op de “opstallen” (gebouwen, huis, gezinswoning) die op dat stuk grond staan voor een bepaalde termijn of zelfs zo lang je leeft. Dat is een tweede behoorlijk rechtszekere methode om je “woonzekerheid” in Thailand juridisch te verankeren, ook al ben je niet wettelijk gehuwd.

   Er zijn nog allerlei andere mogelijkheden. Sommige daarvan zijn risicovol.

   Je kan bijvoorbeeld een lange termijn huurovereenkomst opmaken met je vriendin en die overeenkomst laten registreren. Dat geeft slechts beperkte rechtszekerheid op wonen, zeker als jullie uit mekaar gaan of als zij eerst komt te overlijden.

   Je kan ook de woning onderbrengen in een vennootschap, een Ltd. Ten gronde maak je met dergelijke juridische constructie “oneigenlijk gebruik van Thaise wetgeving, omdat die voor ander doelstellingen door de wetgever in het leven geroepen is.
   Vroeg of laat krijgt een Thaise administratie opdracht om de “misbruiken” van die wetgeving eens “op te kuisen”. Dat geeft dan veel boeiende lectuur op farrang blogs en fora en kopzorgen voor de farrang wiens rechten plots illusoir blijken.

   Andere juridische constructies, zoals bijvoorbeeld condominium, lijken redelijk rechtszeker.

   Houdt altijd in je achterhoofd dat je als farrang in Thailand een “ALIEN’ bent en blijft. Sorry, maar dat is de officiële term van “immigration”. En wat is juridische zekerheid voor een ALIEN op aarde?

   En wat kan je doen, zelfs al heb je je recht op wonen in het huis dat jij betaald hebt, ook na overlijden van je partner/vrouw zo goed mogelijk juridisch verankerd, als je Thaise buren of familie je met alle mogelijke middelen daar buiten willen (lees pesten)?

   Huwen en geregistreerde usufruct zijn in mijn beleving de minst onzekere mogelijkheden … maar er zijn geen absolute zekerheden. That’s life.

   • RichardJ zegt op

    Even reageren op de associatie tussen “farang” en “alien”.

    Er schijnt onder farang een misverstand te bestaan dat “farang” vertaald kan worden met “alien” met alle negatieve associaties van dien.

    In de Thaise taal betekent “farang”: westerling. Niets meer en niets minder.
    Waarvan akte!

 2. Henk zegt op

  Ik ben gehuwd met een Thaise. Ik heb altijd begrepen dat als mijn vrouw komt te overlijden, dat ik het huis binnen een jaar moet verkopen. Nu lees ik in het verhaal van Mark dat gehuwd zijn het voordeel heeft dat je in het huis kunt blijven wonen. Wat is nu de waarheid! Ik lees ook over het Usufruct. Ik wil de zekerheid hebben dat als mijn vrouw overlijd, dat ik dan probleemloos kan blijven wonen, tenslotte heb ik alles betaald.

  • ruud zegt op

   Een usufract (levenslang gebruiksrecht, want er zijn verschillende opties in looptijd) is het eenvoudigste.
   Dat wil zeggen, als er niemand is aan wie u het huis na zou willen laten.
   Want na uw overlijden is alles voor de eigenaar van de grond.

   Usufract kost een paar Euro, als er niemand is op het landoffice die zijn hand op houdt.
   (In mijn geval hield niemand zijn hand op en ik werd heel beleefd en vriendelijk geholpen.)
   U kunt het samen met uw vrouw op het landoffice regelen.
   Als uw vrouw mocht overlijden en u de boel moet verkopen, blijft uw gebruiksrecht behouden tot uw overlijden.
   Er wordt ook vaak een advocaat ingeschakeld om de usufract te regelen, maar ik zou gewoon eerst zelf naar het landoffice gaan.
   Dat heb ik ook gedaan en het was geen enkel probleem.
   Maar dat kan mogelijk per landoffice verschillen.
   Als er problemen ontstaan, kunt u altijd nog naar een advocaat.

 3. teun zegt op

  Ik heb – naast usufruct-constructie, leningovereenkomst voor aankoop grond en 30 jarige lease – ook nog eens een testament laten opstellen door haar en door mijzelf. Mooie familie die – met legale middelen althans – aan mijn huis komt in geval mijn vriendin overlijdt voor mij. En aangezien de opstallen van mij zijn, kan ik in geval de familie illegaal te werk denkt te gaan altijd nog het huis (opstal) onbruikbaar maken. Hebben zij er ook niks aan.

  Het gele boekje helpt in dit opzicht weinig. Maar wel handig om te hebben onder motto “beter me dan om verlegen”.

  • Nico zegt op

   Ik heb ooit eens ergens gelezen, dat een Duitser zo kwaad was op zijn ex vrouw/vriendin en haar familie, dat hij zijn boeltje pakte en ging verhuizen. Hij heeft toen een slopersbedrijf opdracht gegeven om het huis met de grond gelijk te maken. ha. ha .ha. (was zullen zijn vrouw/vriendin en haar familie hebben staan te janken (op z’n Thai’s dan)

   • teun zegt op

    Dat is precies wat ik bedoel! Stukkie grond maar geen huis. Whahahahahahah! Zal ze (=familie) leren!

    Of gewoon de afspraken nakomen. Is ook een optie.

 4. Henk Hauer zegt op

  Ik heb pas een paar dagen het gele boekje. Hierdoor staat mijn condo op mijn naam. MijnThaise parten is mijn erfgenaam, en staat in mijn testament..
  Benodigd waren:
  Woonbverklaring immigratie
  Vertaling paspoort in het Thais. ( Dit is belangrijk, De Nederlandse naam staat vertaald in het Thais in het gele boekje en die moet dan precies het zelfde zijn als in het paspoort.
  Kontrakt van de koop
  3 pas foto’s
  2 getuigen.
  aanvraag bij City hall

 5. BA zegt op

  Sjaak,

  Trouwen daar ben je eigenlijk te laat mee. Bij een scheiding heb je recht op 50% van de zaken opgebouwd tijdens je huwelijk. Omdat je huis op dit moment op haar naam staat, valt dit er buiten en is dat automatisch van haar. Hooguit kan je een zaak aanspannen en de rechter overtuigen met betalingsbewijzen, maar in principe is het zo dat als het van haar was voor jullie huwelijk, het van haar is bij een scheiding.

  Overleiden is een ander verhaal. Ik ben er niet zeker van, maar volgens mij vervalt het huis hij overleden richting jou, maar moet je het binnen een jaar verkopen.

 6. nico zegt op

  Beste Sjaak,

  Wat betreft de zekerheid om het huis te behouden, “this is Thailand hé”

  Maar ik heb ook het gele boekje en daar moet je behoorlijk veel moeite voor doen.

  1/ naar de Nederlandse ambassade in Bangkok, met een copy van je paspoort bladzijde.
  de consul zal dan een stempel + handtekening op het kopietje zetten á de som van 1200 Bhat.
  2/ Dan met het kopietje en je paspoort naar het immigratie kantoor op de Chiang Watthana Road in Bangkok (Lak-Si) daar bij een vertaalbureau in de kelder het kopietje laten vertalen, kosten 300 Bat, (vraag ook gelijk om de naam van je vader te vertalen in het Thai’s).
  3/ Dan op de 1e verdieping het kopietje laten legaliseren bij de immigratiedienst, kosten 500 Bhat.

  pff. ben je er nog? Je kan overnachten in een hoteletje in de buurt.

  Vervolgens ga je naar het district’s kantoor met je vrouw en eventueel haar moeder en het rode eigendom’s bewijs van jullie huis.
  Bij het loket zullen ze je doorsturen naar de chef van de afdeling, deze zal je het hemp van jouw en jouw vrouws lijf vragen, hij wil alles, maar dan ook alles weten (komt allemaal in de computer)
  Tot aan; wie is je vader en wat doet jouw vader voor werk enz, enz. geef een hoog maandelijks inkomen op, meer dan 100.000 Bhat, dan stijg je in aanzien.
  Als hij klaar is vraagt hij jullie mee te komen naar een nog hogere chef, deze leest het verhaal (in het Thai’s) en zal nog een aantal vragen stellen in een gemoedelijke sfeer, maar blijf op je hoede en vertel exact hetzelfde, als wat je tegen zijn ondergeschikte hebt verteld.
  Dan zal hij een stempel en zijn handtekening in het gele boekje zetten en zal hij het je staande uitreiken.
  (het volkslied wordt nog net niet gespeeld).

  Wat kan je ermee; eigelijk alleen een brommer, auto of vliegtuig kopen op je eigen naam en het opent ook een deur, bij het openen van een bankrekening.

  Hoop dat je hier wat mee kan,
  groetjes Nico

 7. Ruud zegt op

  Pas op met bulldozers, je hebt recht op vruchtgebruik, maar de helft is eigendom van de erfgenamen en de volledige opstal, na jou dood. Dus in geval van slopen, zorg dat je buiten Thailand bent, want je mag opnieuw betalen en een celstraf. Dus beter een huwelijk, en testament op de langst levende.
  Succes

  • teun zegt op

   Ruud,

   Zorgen dat opstal jouw eigendom (want ook betaald) is natuurlijk. Dus mag je dan ook verbouwen, afbreken etc. Je huurt de grond en de huur daarvan is gelijk aan rente en aflossing van lening voor vriendin om grond te kopen.
   Dus bij vooroverlijden van vriendin kan haar familie wel de grond opeisen, maar zal er ook voor betaald moeten worden voor zover de lening om die grond te kopen nog niet is afgelost. Immers: niet alleen de lusten, maar ook de lasten zijn voor erfgenamen.

 8. sadanava zegt op

  Het verschilt erg per Amphur, wij hadden 2 getuigen nodig, 2 pasfoto’s, een orgineel be taalbewijs op de naam van aanvrager (telefoonrekening, Electra of ubc) 100 baht en een uurtje tijd. Wel wat vragen maar konden zelf de namen vertalen (hadden die al van de huwelijks registratie) namen van ouders en hun beroep. En klaar! Verschillende kennissen ook geholpen met aanvragen en ging allemaal erg simpel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website