Lezersvraag: Ervaringen met een plafond van PVC

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
31 oktober 2017

Beste lezers,

Na een 5-tal maanden (voor de nodige formaliteiten en medische controles) in België, terug in mijn geliefkoosde Thailand/Isaan. Heb vorig jaar een nieuwe keuken/leefplaats gebouwd, achter het huis met inbegrip van was-douche en voorraadkamer.

Lekker koel daar en wordt door mijn vriendin-familie en kennissen meerdere uren/dag intensief gebruikt. Had deze maand graag, plafonds (Faa) geplaatst, in de plaatsen, waarbij ik dacht aan een PVC (plastiek), uitvoering, is gemakkelijk te plaatsen en te onderhouden.

Heeft iemand met deze hiervan meer informatie? Eventueel verkooppunten/prijzen en of ondervindingen met plaatsing van deze, en de mogelijke voor- en nadelen.

Wij wonen in de area NE Kalasin/Yangtalad/Isaan.

Vriendelijke groeten,

Sai en Piet


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Lezersvraag: Ervaringen met een plafond van PVC”

 1. Harm zegt op

  Heb in NL een pvc plafond gehad, maar na een klein brandje in huis ( geblust door de brandweer) werd mij duidelijk gemaakt dit plafond zlo snel als mogelijk te slopen. Aan de hand van een voorbeeld werd mij duidelijk gemaakt dat het pvc gaat druipen bij grote hitte en zo zorgt voor heel gevaarlijke brandwonden omdat het niet direct uit is maar binnenin blijft gloeien. Advies: NIET DOEN.

 2. Martin zegt op

  Houd er rekening mee dat PVC plafonds erg brand gevaarlijk zijn. Wellicht iets om rekening mee te houden.

  Zou anders eens informeren bij de plaatselijke bouwmarkt

 3. ruud zegt op

  Ik kan mij niet herinneren ooit ergens PVC plafonds te hebben gezien in Thailand.
  Ik vraag me af, of die hier wel te koop zijn.

 4. De Inquisiteur zegt op

  Ik zou gewoon plaasterplaten gebruiken. Snel, makkelijk en goedkoop. Moet je wel schilderen natuurlijk maar gebruik afwasbare verf.
  (In Belgie noemen we dat gyprocpanelen, hier zeggen ze dat “jip saam”).

  • TheoB zegt op

   In NL worden die platen gipsvezelplaten genoemd. In de volksmond afgekort tot gipsplaten.
   Het is een met vezels versterkte plaat gips welke aan weerszijden met een laag karton bekleed is.
   Gyproc is een merknaam, Het lijkt mij dat jipsaam de Thaise uitspraak is van het Engelse woord voor gips: gypsum.
   Ze zijn – in NL althans – te krijgen in 2 breedtes (60cm en 120cm), 2 diktes (9,5mm en 12,5mm), diverse lengtes (variërend van 200cm tot 480cm) en 2 kwaliteiten (de gewone (meestal) grijze voor droge ruimtes en de geïmpregneerde (meestal) groene voor vochtige ruimtes).
   De platen met afgeschuinde zijkanten geven een mooier vlakker resultaaat na het wegwerken van de naden.
   Ik heb gelezen dat het karton niet bestand is tegen termieten. De termieten vreten het karton (achter de verflaag) op.
   Ik weet niet of er middelen bestaan die het karton na behandeling (aan beide zijden!) tegen termieten beschermt.
   Ga eens op internet zoeken met de term “drywall termites”.

 5. jan scheys zegt op

  kan dat daar wel met die hoge temperaturen? bestaat er niet het risico dat die planchetten door de warmte doorbuigen en op je kop vallen?

 6. Bert zegt op

  De gebruikelijke gipsplaten zijn ook makkelijk in het onderhoud, als ze eenmaal zitten heb je er geen omlijken meer naar, af en toe verven en klaar.
  Voor buiten wordt ook vaak gebruik gemaakt van Conwood, dat is een een geperst materiaal met cement.
  Iets duurder, maar wel kwaliteit.

 7. Rick zegt op

  Beste Thailand blogger,

  Als voormalig brandweerman (gepensioneerd) durf ik te zeggen dat dit een volstrekt fout keuze zou zijn. Niet alleen omdat zoals de vorige leden al constateerden dat deze uiterst brandgevaarlijke brandwonden zou kunnen opleveren, maar de rookgassen die bij verbranding vrij komen zijn uiterst giftig (styreen gas). Dus ik zou zeggen. ” doe lekker wat anders “….!!

  Gr. Rick.

 8. Rob Tha Mai zegt op

  Het probleem met gyprocplaten is niet de hitte wanneer ze doorbuigen, maar de vovhtigheid. Gyproc is gips.

  • nl Bang Saray zegt op

   Als men de verkeerde platen gebruikt ja, Ik weet niet of hier ook het soort te koop is dat wel in badkamers ook in Nederland wordt gebruikt.
   Dat zijn ook gyprocplaten van gips maar in een andere verpakking die wel veel gebruikt worden.

 9. Ton Egbers zegt op

  Glass Fibre Reinforced Panels (GFRC of GRC boards) beschikbaar in Thailand? Totaal onbrandbaar (glasfiber en cement zonder enige polymer resin) en nauwelijks last van vocht zoals met gips. Hier in Indonesie in verschillende diktes te krijgen, zelfs op mijn afgelegen eiland. Heb de plafonds van al onze bungalows hiermee uitgevoerd – direct aan strand en ook vochtig hier – en houden het al meer dan 10 jaar vol.

 10. Cees1 zegt op

  Gewoon van die grote gipsplten nemen. Ze hebben hier dat systeem met dat aluminium ophang staafjes en dat werk fantastisch. En je kunt die gipsplaten met isolatie nemen. Ik heb het overal en ,ik moet zeggen ze maken het perfecet. Netjes afgewerkt.

 11. Lunghan zegt op

  Ik zou Smartboard gebruiken, zijn cementplaten, in verschillende dikten, ook onbrandbaar en watervast, als je bij de bouwhandel Smartboard zegt, kennen ze allemaal, platen 1.22×2.44m
  Beste dikte voor plafond is 4mm, voegen met acrylkit laten sluiten, niet met gips of iets dergelijks, gaat krimpen. Daarna watervast texen,
  Succes

  • Ton Egbers zegt op

   Klinkt als mijn GRC board, ook zelfde standaard maat.In de tropen veel beter dan gips.

 12. Renévan zegt op

  Vraag eens naar smartwood of smartboard, bij een bouwmaterialen zaak weten ze dan wat je bedoelt. Dit wordt voor buiten bijna overal gebruikt zoals voor, boeidelen, afwerking van daken en afdaken, tuinhekken en zelfs terras vloeren. Schilderen en geen omkijken meer naar. Niet proberen door te zagen met een gewone zaag of decoupeer zaag, want die hebben dan geen tanden meer. Gebruik hiervoor een haakse slijper met doorslijp schijf.

  • Ton Egbers zegt op

   Klopt qua zagen: het gaat om hoge dichtheid cement (beton eigenlijk), gemengd met glasvezel (nog harder). Maar als je een oud zaagblad hebt liggen die je eigenlijk toch niet meer gebruikt, werkt n cirkelzaag soms wel fijner dan n haakse slijptol.

 13. Piet zegt op

  Beste Thailandbloggers en redactie.
  Ik reeds jaren zo veel mogelijk, dagelijks Uw blog lees, en meerdere malen genoten heb van meerdere / en soms in minder mate, boeiende verhalen en zeker van de gegeven informatie.
  Zoals blijkt, uit mijn sommige woordkeuze, ben ik afkomstig uit Belgie, area Antwerpen, en zal daarom zoveel mogelijk het “Antwerps” vertalen naar het meer gangbare “Nederlands”.
  Hartelijk dank voor de informatie, en ik zal opteren voor een GYPROC plafond (zoals Inquisiteur benoemd), maar ik hou niet van plamuren-afstrijken met vulmiddel, en haat nog meer schilderen, maar dan pak dat er maar bij. Vriendin zal er mee moeten leven, want ik sta in mijn appartement/Antwerp, ooooook al 5 jaar achter en ze maakt daar geen zaak meer van. Ik kan dat steeds uitstellen onder het mom, van de juiste kleurkeuze—ga altijd een paar tintjes lichter dan haar, met de gebruikelijke Isaan kleurtjes oranje-groen of laatste mogelijke keuze donker blauw. WELCOME TO HELL.
  Nog een klein vraagje, zijn de Gyproc platen, bestendig tegen de termieten. Heb vorig jaar twee groene platen gekocht in den bouwhandel (WR=water resistant-vraag maar aan de Belgen) maar ze zijn misschien de vezels in de gips vergeten te mengen????. Deze staan nu te wachten achter de kast, tot mij een volle emmer van mijn befaamde “GOESTING-werklust” overvalt , en tot nu toe werden ze nog niet geconsumeerd door onze kleine rode hongerige vriendjes.
  Dank en wederhoren/schrijven Sai en Piet

 14. rene gerritsma zegt op

  Als antwoord op de vraag van Sai en Piet:

  Ik ben zelf ook bezig met een kunsstof plafond (makkelijk aan te brengen en niet zwaar).

  Er is wel degenlijk iets dergelijks in Thailand te koop. Men noemt het hier “soffi” en het wordt gemaakt door de SCG groep. Ik heb rechtstreeks contact met deze firma opgenomen (contact@scg.com) en men heeft mij binnen een dag geantwoord dat ik in mijn geval het beste kon bestellen bij SCG Home Solution in KhonKaen
  043916333, 0953659654


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website