Lezersvraag: Zijn de eieren in Thailand te vertrouwen?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: , ,
4 augustus 2017

Beste lezers,

De afgelopen dagen wordt het nieuws in Nederland beheerst door een eier-schandaal. Eieren van diverse fokkerijen, te herkennen aan de eiercode, zouden iets te hoge concentraties gif tegen kippenluis bevatten.

Weet iemand hoe het met de voedselveiligheid in Thailand zit en met name eieren? Ik ga regelmatig op vakantie naar Thailand en ik breek graag de dag met het tikken van een eitje.

Groet,

Teun


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Lezersvraag: Zijn de eieren in Thailand te vertrouwen?”

 1. Francois Nang Lae zegt op

  Er zijn weinig plekken op de wereld waar de controle op voedsel zo streng is als in Nederland. Als je zekerheid wilt over de veiligheid van het voedsel kun je het beste in Nederland blijven. Als je lekker wilt eten, kom dan toch maar hierheen 😉

 2. Khun Peter zegt op

  Ik denk dat eieren nog het minste is waar jij je druk over moet maken. Er wordt in Thailand veel landbouwgif gebruikt voor het bestrijden van ziektes en insecten. Controle is er nauwelijks, dus ook veel verboden middelen.
  Ik denk dat je als toerist je niet zo druk hoeft te maken als je wat restanten gif binnenkrijgt (de fijnstof die je in Bangkok inademt is veel gevaarlijker), daar ga je niet dood aan. Langdurige blootstelling is natuurlijk een ander verhaal. Als ik in Thailand zou wonen zou ik zelf groenten verbouwen en zoveel mogelijk biologisch kopen.
  Hier nog wat leesvoer, maar daar wordt je niet vrolijk van: https://www.thailandblog.nl/stelling-van-de-week/gerotzooid-voedsel-thailand/

  Thailand importeert jaarlijks 160.000 ton landbouwgif, wat het land 22 miljard baht kost. Volgens de Wereldbank is Thailand ’s werelds vijfde grootste importeur van chemicaliën. Circa 70 procent van de pesticides die er worden gebruikt, zijn uiterst gevaarlijk en verboden in het Westen. Als gevolg daarvan is 81 procent van de waterreservoirs verontreinigd. Dat geldt ook voor voedsel.

 3. Harry Romijn zegt op

  NL-ers in het buitenland denken altijd, dat daar dezelfde wetten gelden als thuis. NEE. In Thailand wordt iedere dag door de monniken, die onderweg eten op gaan halen, gecontroleerd. Microbiologische, pesticiden en zware metalen problemen.. zijn “oh too small to see… ” ( letterlijk gehoord).
  Voor de export markt wordt de toezicht gedaan door de internationale auditors. Sinds 1994 verbaas ik me telkens over de totale afwezigheid van kennis zowel als interesse op de fabrieken zelf.
  Eieren in Thailand: succes ermee.

  In Nederland, het eierenverhaal cq de misselijk makende houding van de NVWA: hoewel getest is op stalniveau ipv op bedrijfsniveau, vindt de NVWA het maken van een lijst op stalniveau ’ondoenlijk’. Liever laat men honderden pluimveehouders failliet gaan.

  De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) test bij proefdieren wanneer een dosis net geen schade oplevert, deelt die waarde voor de zekerheid door honderd en bepaalt zo de veilige dosis. Mensen mogen dagelijks 0,0002 milligram fipronil per kilogram lichaamsgewicht binnen krijgen en in één keer 0,009 milligram per kilogram, daarboven sluit de EFSA niet langer uit dat er gezondheidsrisico’s ontstaan.
  Daarom zelf lezen, zie blz 2 http://onlinelibrary.wiley…. EFSA publicatie uit 2012
  The toxicological profile of fipronil was assessed in the framework of the peer review under Directive
  91/414/EEC and the data were sufficient to derive an ADI of 0.0002 mg/kg bw per day and an ARfD
  of 0.009 mg/kg bw.

  Oftewel: 100 kg lichaamsgewicht= 0,02 fipronil inname oftewel: bij een ei met 0,021 mg/kg ( en een ei van M (middel) 53-63 gram) dus: 1 kg eieren opeten. DAGELIJKS. Bij…58 g per ei dus.. zo’n 17 eieren… PER DAG . Je zou er van gaan kakelen…
  Om die 0,009 te halen… dus voor een 100 kg wegende persoon: een inname van 0,9 g fipronil.. bij wederom die eieren met 0,021 mg/kg… 4,3 kg ei, oftewel: 74 eieren… in EEN dag…
  En dan nog zitten we met marge van 100x !

  Martijn Katan (voedingsleer, Vrij Universiteit): ‘Eigenlijk zou je de giftigheid van zo’n ei moeten uitdrukken in glazen rode wijn per dag. Mensen zouden ervan opkijken: het zou gaan om een heel klein drupje per dag.’ De paniek om de eieren is in dat licht ietwat buitenproportioneel, vindt hij.
  Of: Martin v.d. Berg, toxicoloog Uni Utrecht op TV: “we druppelen onze hond met hetzelfde gif: een hond van.. 40 kg ongeveer het 5000-voudige van die gifeieren “.
  Uw baby’tje kruipt naar dat dier toe om hem te aaien en steekt dan het handje in de mond. Hoeveel gifeieren zijn dat ? Oh wacht.. is geen levensmiddel…

  Voelt u zich nu ook belazerd, op het verkeerde been gezet, paniek aangejaagd enz… ? ?
  zie https://www.volkskrant.nl/wetenschap/hoe-schadelijk-is-het-in-eieren-aangetroffen-gif-fipronil-eigenlijk~a4509296/

 4. ruud zegt op

  Gezien het enorme gebruik van asbest, dat in de open lucht met haakse slijpers op maat wordt gezaagd, zou ik me over het voedsel niet al te druk maken.
  Thailand is gewoon niet het gezondste land om te wonen.

 5. henry zegt op

  Alles hang af van waar ge uw eie-eren koopt. Ze op de lokale markt kopen is echt geen goed idee, Koop je ze in een NBg C of Tops loop je zeer weinig risico koop je dan nog een merken zoals Betagro is er al helemaal geen risico.Maar ja die kosten veel duurder, Dus ook hier geld de oude wijsheid, zuinigheid bedrigt de wijsheid en je krijgt waarvoor je betaald.

  • ruud zegt op

   De eieren van de Big C en andere warenhuizen komen uit de grootschalige kippenfabrieken.
   Waar de kippen waarschijnlijk in aanzienlijk slechter omstandigheden leven, dan in Nederland.
   En waar enthousiast met gif en anti-biotica wordt gewerkt.
   Het lijkt me dat de eieren van de scharrelkippen op de (locale) markt een stuk veiliger zullen zijn.

   • henry zegt op

    Als u ziet dat de eieren op lokale markten gedurende verschillende dagen blootsgesteld worden aan de brandende zon, bij temperaturen van 40 graden,heb ik sterke twijfels over hun versheid. Scharreleieren vind je niet op lokale markten. Ik denk dat ze zelfs niet bestaan in Thailand. Zijn allemaal industrieele kippenkwekerijen hief,

    • ruud zegt op

     Er scharrelen voortdurend kippen van mijn buren in de tuin.
     Soms met kuikentjes.
     Die kuikentjes komen uit waarschijnlijk uit de eieren, die niet worden opgegeten, want sommige kippen hebben 1- of 2 kuikentjes en andere kippen een heel nest (een stuk of 8).
     Die eieren voor consumptie noem ik scharrel-eieren.

     De eieren waar de kip op broedt, zullen trouwens ook wel op zo’n 40 graden warm gehouden worden.
     Ik neem dus aan, dat ze van de warmte niet zullen bederven.
     In de winkeltjes in het dorp, staan ze trouwens ook gewoon zonder airco in de warmte.

     Maar ik geef toe, dat het niet onmogelijk is, dat als de eieren op de markt een paar dagen in de hete zon hebben gelegen (zouden liggen, want de omzetsnelheid is waarschijnlijk hoog), en u een omelet wilt maken; dat wanneer u een ei stuk slaat, de inhoud Piep! zegt in uw beslagkom.

  • theoS zegt op

   @ henry veel marktkooplui en kleine zelfstandigen kopen de grote pakken in bij Tesco Lotus, goedkoop, en verkopen dan deze artikelen single op de markt met een paar baht winst. Gebeurt ook met druiven e.d. Ik heb gezien hoe dat gaat bij Tesco Lotus met onverkoopbare waar. De rotte druiven of eieren worden weg gegooid en de nog goede bij elkaar gedaan en dan tegen een zgn gereduseerde prijs, koopje vd week, weer verkocht. Geen risico?

 6. l.lagemaat zegt op

  Als iemand regelmatig op vakantie naar Thailand gaat, kan die zich beter druk maken over de verkeersveiligheid dan over een eitje!

  Als iemand zich psychologisch laat beïnvloeden door allerlei mogelijke doodsoorzaken,beroving,verkeer, voedsel, e.d., wordt dat misschien doodsoorzaak nummer 1.

 7. Frank Kramer zegt op

  Beste Teun, geen idee hoe lang je naar Thailand gaat voor die vakantie? Maar ik verklap je een geheim. Thai dat zijn net mensen!. Ze eten eieren en gaan betrekkelijk makkelijk dood als het moet en krijgen ook makkelijk darmklachten.
  as jij ergens wil eten in een kraampje langs de straat en er eten diverse Thai, aarzel dan niet.
  als het niet deugt, kwamen die Thai ook niet terug. En als die paar eitjes die jij in jouw vakantie gaat eten heftig vergiftigd zijn, dan zou je dat direct merken nl. aan de Thai om je heen die dood neervallen.
  indien ze minder heftig vergiftigd zijn, die eitjes, dan is dat een kwestie van mogelijke slechte stoffen die jij ergens in jouw lichaam een beetje op slaat. Dat doe je ook door de luchtverontreiniging, door het gebruik van deodorant, door nog veel meer. Het is verstandig om af en toe in Nederland (kan ook hier in Thailand) iets aan reiniging te doen (detox) maar ik zou me er hier niet druk om maken. Stress bij het eten is wetenschappelijk bewezen slechter voor de mens dan slecht eten! meestal, maar dan zou ik in de cijfers moeten duiken en daar heb ik geen zin in, zou je 20-30-40 eieren per dag moeten eten voordat je last krijgt van een levensmiddel (in dit gevaleieren) waar iets mis mee is.
  Het voedsel en de lucht zijn in Thailand soms niet echt gezond. maar voor hen die weinig zeuren, weinig stressen en wel van het leven genieten,is het leven juist wel gezond hier. de zeurpieten hebben pech!
  Ik sprak gisteren nog met een Vlaamse maat van mij in een leuke kroeg. Hij is nu 93 en heeft juist zijn derde Thaise relatie verbroken. Hij dicht en hij schildert hier al 35 jaar. Hij verzucht tegen mij dat hij geen zin meer heeft in de gesprekken die horen bij een goede relatie. Ik heb alles al wel zo een beetje gezegd.
  moet ik daar nu weer opnieuw aan beginnen, ik hoef niet meer. maar Frank, zegt hij, alles doet het nog wel. hij wijst veel betekenend naar beneden, achter zijn whisky aan de bar. en ik heb nu een aardige dame die voor mij kookt, wat en de boel een beetje netjes houdt. zij woont in mijn benedenkamer. Zij wil graag echt voor me zorgen, dat wil zeggen, ze wil graag een kamer naar boven verhuizen. Ik aarzel, hij niet, zegt hij nogmaals naar beneden wijzend.

  Teun ik vertel je dit om aan te geven dat het leven hier gezond is, En trouwens, de maat van mij begint iedere dag met 2 eieren, dus…..

  Geniet van het leven en bedenk een ei hoort erbij!

  Frank

  naar bene
  aamse man,

  • Frank Kramer zegt op

   Excuus voor de verschrijvingen, het zijn vnl haperingen van mijn toetsenbord.

   Frank

 8. Dennis zegt op

  Ik zou me daar niet te druk over maken, want in veel voedsel zitten dingen die je er eigenlijk, op z’n minst, niet in verwacht.

  Die hele eier-gate is enorm opgeblazen. Ik zou me meer druk maken (en zeker zorgen maken) over een chemisch bedrijf wat z’n afvalwater loost op het oppervlaktewater en waarover vervolgens het waterbedrijf in die regio zegt dat het geen kwaad kan!

  Ik weet niet hoe u erover denk, maar ik kan chemische fabriek, afval lozen en “kan geen kwaad” niet echt met elkaar rijmen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website