Beste lezers,

Ik wil gaan trouwen in Thailand en wil graag precies weten wat ik daar voor nodig heb. Dus ik dacht de Nederlandse ambassade is het beste adres. Deze gebeld en kreeg na veel moeite en aandringen werd ik door verbonden met een Nederlandse medewerkster. Deze dame heeft mijn vragen aangehoord en zij wist niet op alle vragen meteen een antwoord. Dus verzocht zij mij om de vragen op papier te zetten en deze aan de Ambassade te mailen. Voor deze dame alle lof en respect zij was geweldig.

Een 10 voor begrip en service. Dus aan haar verzoek voldaan. En ik was voor korte tijd blij en dacht gut het is zeker beter geworden en vriendelijker. Maar dat was van korte duur. Ik kreeg netjes een mail terug maar met daarin alleen het antwoord dat ik op de site van de Nederlandse ambassade moet kijken. Want daar staat alles vermeld. Dus ik kijken en kijken op de site maar ik begrijp het niet. Dus weer de Ambassade gemaild en uitleg gegeven en ja hoor weer netjes een antwoord. Ik moet wat beter kijken want het staat er allemaal op. Ik heb een paar andere mensen laten kijken en die komen tot de zelfde conclusie als ik, kunnen het niet vinden.

Ik heb nu de volgende documenten:

 • Ik heb op dit moment een verklaring van de gemeente Helmond dat ik gescheiden ben.
 • Ik heb een uittreksel uit het geboorteregister van de gemeente waar ik geboren ben.
 • Het formulier voor aanvraagformulier verklaring van huwelijksbevoegdheid van het Consulaat te Bangkok gedownload en ingevuld.
 • Een kopie van het paspoort van mijn aanstaande vrouw.
 • Een inkomensverklaring van het consulaat van Austria in Pattaya.
 • Een kopie van mijn paspoort houderschapspagina.

Mijn vraag of deze documenten voldoende zijn om bij de ambassade de Huwelijksbevoegdheidsverklaring te bekomen? Daar ik zeer slecht ter been ben en een slecht en te langzaam werkend hart heb, is de afstand van Pattaya naar de ambassade nog al vermoeiend voor mij en een hel. Zodat ik die afstand niet voor niets af ga leggen.

Triest maar waar ik moet maar op de website kijken ondanks vier verzoeken en hoofd consulaire zaken vind dit heel gewoon en je kunt hem niet aan de telefoon krijgen. Ondanks vriendelijk en beleefd verzoek. Dus daarom probeer ik nu op Thailandblog de juiste informatie te bekomen.

En geachte Thailandblogleden graag alleen een deskundig antwoord op mijn vragen. Of hoe ik iemand van het consulaat aan de telefoon kan krijgen die bereid is en zo vriendelijk is om mij van de juiste antwoorden te voorzien. Zo dat ik die reis maar 1x behoef te maken.

Met vriendelijke groet,

Thailand John

18 reacties op “Lezersvraag: Heb ik alle benodigde documenten voor een huwelijk in Thailand?”

 1. Alois verlinden zegt op

  Een goede raad,ga naar een vertalingskantoor nabij de ambassade ik ben daar ook geweest en alles bij mekaar zou ik 9000 bath betalen en hoefde ik niks te doen buiten naar de amphur gaan trouwen ,ik las hier op het blog dat als je alles zelf doet dat je maar 2500 bath kwijt was ,zogezegd zo gedaan ,hrt resultaat 17000 bath kwijt ,7 verplaatsingen naar bangkok en in keer naar buitenlandse zaken in rangsit geloof ik.Er word hier een hoop zever verteld door vakantiegangers die denken Thailand en zijn geplogenheden te kennen

 2. Wim van Beveren zegt op

  Ik denk dat u alles zover bij elkaar heb, hierbij een lijstje met benodigdheden en info.

  http://www.buitenlandsepartner.nl/archive/index.php/t-43860.html

  • Peter zegt op

   Wim , deze link is natuurlijk goed bedoeld van jou , maar is gedateerd van 2010 !
   Een en ander is veranderd en achterhaald

   Peter

 3. Erik zegt op

  Document 1 en 2 neem ik aan van zeer recente datum en in het NL en het Engels. Als het hier gecertificeerd moet worden heb je niets aan een NL document. Je moet een internationaal uittreksel hebben.

  Inkomensverklaring van Oostenrijk ? Komt daar jouw inkomen vandaan ? Ik begrijp niet dat je daarvoor niet naar de NL ambassade in Bangkok gaat of dat daar schriftelijk afwerkt zoals mensen dat doen voor een verlenging.

  Ik heb ooit gehoord, gelezen dat je een verklaring moet afleggen dat je tussen vertrek uit NL en aankomst in TH niet opnieuw bent gehuwd. Misschien daar eens naar zoeken ?

  Heeft jouw aanstaande geen verklaring van ongehuwd zijn nodig ?

  Maar los van alle papieren, ik hoop dat het allemaal goed komt voor de mooie dag die je samen gaat hebben ! Veel succes, beiden !

 4. peter koopman zegt op

  Ik ga mij verloven met mijn thaise vriendin, en ik zou ook graag willen weten welke papieren er precies nodig zijn.

 5. Henk b zegt op

  Beste John, ben zelf hier in Thailand getrouwd, nodige papieren waren.
  Uittreksel geboorte register.
  Uittreksel burgerlijke staat ( gehuwd of niet )
  Paspoort, en bewijs van woonadres, verkregen bij immigratie dienst.
  Inkomsten verklaring.
  geen verklaring huwelijks bevoegdheid (* althans niet naar gevraagd ) en waarom?
  Maar als je het zeker wil weten, laat je a.s. vrouw gaan informeren ,plaatselijke gemeentehuis , wat jullie moeten voor leggen, en succes met het voorgenomen huwelijk

 6. Peter zegt op

  Thailand John
  De documenten die je hebt verzameld zijn voldoende
  Toevallig ben ik hier zelf ook mee bezig , ik ga 19 juni naar BKK om het certificaat huwelijk bij de ambassade aan te vragen , s’morgens aanvraag indienen , s’middags certificaat ophalen
  Daarna laten vertalen en legaliseren , waarna je kunt trouwen in een Ampur
  Hou in de gaten dat je aanstaande vrouw ook haar papieren in orde heeft !
  Paspoort , eventuele scheidingspapieren , naamsverandering , ” housebook ”
  Neem gewoon zoveel mogelijk bewijspapieren mee , beter teveel en niet nodig , alsdat je 1 documentje niet bij je hebt
  Wat ikzelf extra meeneem , is mijn belastingaangifte 2013 en een kopie van mijn banktegoeden
  Ook heb ik foto’s van mijn vriendin en mij samen , om te bewijzen dat wij elkaar al enkele jaren kennen
  Wat betreft de Nederlandse ambassade ; sinds de inkrimping van personeel en dus ook werkzaamheden , wordt steeds vaker verwezen naar hun website
  Men neemt gewoon aan dat het daar voor iedereen duidelijk opstaat
  Succes met je aanvraag en een gelukkig huwelijk , Peter

 7. han wouters zegt op

  Hi John,
  Ik heb diverse keren met de ambasade gemaild waarop ik correct en volledig antwoord kreeg. Dus stuur deze e-mail naar de ambasade met de vraag of de benodigde paperassen zo in orde zijn ivm evt extra reiskosten. Het lijkt me sterk als je daar geen fatsoenlijk antwoord op zou krijgen.

  • Thailand John zegt op

   Hi Han heel fijn voor jouw, maar in mijn geval werkte het voor geen meter. Want dan moet ik me afvragen hoeveel ik er moet sturen op de laatste kreeg ik zelf geen antwoord.Als de Ambassadeur dit mag lezen dan hoop ik dat hij dat mag verbeteren. Want de vragen die ik gesteld heb heb ik echt niet kunnen vinden.
   Maar het gaat daar waarschijnlijk net zo als op Thaiblog.Dat goed lezen heel moeilijk is.
   Maar verder dank ik iedereen met zijn vriendelijke en nuttige antwoorden.De wisseling van mail koste meer tijd dan een gewoon goed antwoord.

 8. dontejo zegt op

  Thailand John,

  Je aanstaande heeft een verklaring van ongehuwd zijn nodig! En de verklaring van huwelijksbevoegdheid is wel verplicht. (ook al wordt er soms niet naar gevraagd).
  Verder lijken de documenten in orde.
  Uittreksels van jou moeten internationaal zijn om ze te kunnen laten vertalen en ratificeren.
  Veel succes.
  dontejo.

 9. joop B zegt op

  Best John en aanstaande,

  Ik ben twee weken geleden getrouwd, en de papieren die je hebt zijn oké, alleen nog de ongetrouwd verklaring van je aanstaande.
  ik heb de verklaringen en alle andere papieren weggebracht naar een klein vertaalkantoortje, vlak bij de ambassade, als je van de ambassade uitkomt rechts zo’n kleine 100meter aan de overkant van de ambassade, daar vragen ze 1800 Bath om te vertalen naar het Thai’s, en de papieren worden naar je huisadres gestuurd, dan kan je naar de Amphur om te trouwen, en deze papieren moet je weer terug sturen naar dat Kantoortje, daar vertalen ze het terug in het Engels ( maar dat leggen ze daar uit ) en doen alle verdere benodigde dingen zoals brengen naar de Ambassade e.a. De kosten zijn plus minus 8000 Bath,( totaal dus 9800 Bath) en hoef je verder zelf niets meer te doen.De kosten van de Ambassade zijn 1350 Bath

  Ik hoop je hiermee voldoende geïnformeerd te hebben, rest mij alleen nog je alvast te feliciteren en veel geluk toe te wensen

  groetjes Joop

  • Thailand John zegt op

   Hallo Joop,

   Bedankt voor je hele fijne en heldere informatie. Ja de ongetrouwdverklaring van mijn a.s. vrouw heb ik ook. Ik ben al op de het bureau in Banglamung geweesd en daar hebben ze mij verteld wat ik nodig heb.
   En als ik de Huwelijksbevoegdheidverklaring heb van het Consulaat. dan kan ik die daar inleveren en in het huwelijktreden.
   Jij en je vrouw ook nog van harte gefeliciteerd met jullie huwelijk.Nogmaals hartelijk dank

 10. eugeen zegt op

  Twee filmpjes die misschien nuttig kunnen zijn.
  Het eerste; Wat is van wie na het huwelijk.
  http://www.youtube.com/watch?v=sa9XYi8q7go
  Het tweede; Het huwelijkscontract
  http://www.youtube.com/watch?v=h2DVlVPczb4

 11. Leo de vries zegt op

  Beste’

  Door de vele berichten zie je misschien niet meer de bomen door het bos.. Op de website staat duidelijk wat nodig is om tetrouwen in Thailand. En dat klopt. Kijk onder trouwen op de website. Als e getrouwd bent vraag in de amphur voor kor ror 2 en 3 en oor haar naamswijziging 5 daarna begint het vertaal circus.

 12. Bangkokker zegt op

  Beste John,

  Ik raad je aan niet teveel naar de goedbedoelde adviezen op internet te luisteren. Regelmatig wijzigt de wetgeving en ook bij de ambassade wordt je niet altijd wijzer zoals je zelf zegt.
  Ik ben 1,5 jaar geleden in Bangkok getrouwd en er zitten nogal wat haken en ogen aan. Daarbij komt dat je aantal dagen kwijt bent om alles goed te regelen. Ook het vertalen moet minitueus gebeuren. Als één letter verkeerd vertaald is kun je terug naar het vertaalbureau.

  Mijn advies: Schakel een bureau in die hier in gespecialiseerd is en jouw terzijde kan staan. Ik heb dat ook gedaan en ben achteraf blij dat ik niet zelf heb hoeven ‘rommelen’ met papieren. De meeste farang doen dat wel om zo paar euro’s te besparen.
  Ik heb een adres voor je van een Nederlands bedrijf in Bangkok die zeer betrouwbaar is. Je laat het maar weten!

  Groeten van Bangkoker

 13. Paul Vercammen zegt op

  Ben eind vorig jaar getrouwd in Bangkok,ik veronderstel dat de papieren voor B en Nl hetzelfde zijn. Als je nog info nodig hebt geef je maar een seintje doc ik zou ginder terug met een bureau werken en zijn zowat bevriend geraakt met de taxichauffeur van deze firma. succes

 14. Cees zegt op

  Wij zijn eind maart getrouwd in Thailand. Hier voor met alle documenten zoals vermeld op de website, het staat er helder, naar het vertaalbureau S.C. Trans & Travel Co. Ltd. aan de overkant van de ambassade gegaan, Dit bureau regelt dan verder de vertaling en het legaliseren met het Ministry of Foreign Affairs in Bangkok en met de Ambassade en stuurt de gelegaliseerde papieren naar het opgegeven thuis adres. Duurt normaal 1 week, door de omstandigheden in Bangkok toen duurde het iets langer.
  Op het Ampur is het een fluitje van een cent als je het gelegaliseerde en vertaalde Contract of Marriage hebt. Daarna de naamsverandering naar haar keuze gedaan (ze heeft nu mijn achternaam) en een nieuwe ID kaart laten maken. Ook het zwarte boekje (Tabien) is aangepast
  We hebben nu alle documenten van het trouwen weer laten vertalen en legaliseren om het huwelijk in Nederland te laten erkennen en in te schrijven, kosten 10980 Baht.
  Dit is echt een goed adres, en ja, ze vragen geld voor hun diensten, ok toch? Vertalen kun je sowieso niet zelf en het heen en weer rennen naar ministeries en ambassades had ik geen zin in en ook geen tijd voor.
  Wat ik in bovenstaande berichten mis is de Eigen Verklaring van ongehuwd zijn, staat ook duidelijk op de site.
  Tis allemaal niet zo moeilijk, maar wel een gedoe.

  • Thailand John zegt op

   Moderator: u vervalt in herhaling en dat is chatten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website