Beste lezers,

Pensioenen gaan omlaag, de koers van de euro ten opzichte van de baht schommelt heen en weer, bankkosten om te pinnen gaan weer omhoog, sommige uitkeringen worden gekort, ziektekosten verzekeren wordt steeds duurder en het algemeen prijspeil in Thailand gaat gestadig omhoog.

Zie hier een aantal mogelijkheden, die het voor een steeds groter aantal buitenlanders in Thailand moeilijk kan maken om volop te genieten van hun verblijf in dit prachtige land. Je kunt je geld slechts één keer uitgeven, dus de tering moet naar de nering gezet worden door bezuinigingen. Een goedkoper onderkomen? Minder uitgaan? Goedkoper eten? Minder nieuwe kleding kopen? Minder geld aan je Thaise partner voor de familie? Auto verkopen? Proletarisch winkelen?

Ik ben wel benieuwd hoe vindingrijk de Thailandblog-lezers, die met noodzakelijke bezuinigingen te maken krijgen, hier mee omgaan. Een goede tip om te bezuinigen is ook meer dan welkom! Reageer!

Groet,

Gringo

19 reacties op “Lezersvraag: Bezuinigen in Thailand? Hoe doe je dat?”

 1. piloe zegt op

  1) Inkopen doen op de openbare markten ( talaat) in plaats van in winkels
  2) Inkopen doen waar de Thais inkopen. Toeristische plaatsen zijn duurder
  3) Kopen in grotere hoeveelheden, Tops, Tesco enz ( 7/11 is duur met die al te kleine verpakte waren )
  4) Van tijd tot tijd ” mamaa” eten ( gedroogde noedels in kokend water oplossen)
  Dit is niet erg voedzaam maar wel lekker, het went !
  5) Fruit is niet duur.
  6) Bier en andere alkohol vermijden. Duur !
  7) Stoppen met roken
  8) Een huurstudio hoeft niet duur te zijn. Ik heb een groot appartement voor 5.000 baht/maand

 2. chris zegt op

  Vergelijk je situatie met de situatie dat je nog steeds in Nederland zou wonen. Ben je beter of slechter af? Kun je met je AOW (al dan niet aangevuld met een pensioen) in Thailand gelukkiger leven dan in Nederland of niet? Ben je met de salaris in Thailand (in Euro’s of in Bahts) beter af (gelukkiger) hier dan in Nederland?
  Als ik kijk op welke partijen de expats in Thailand hebben gestemd bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen bestaat er bij mij geen twijfel dat de overgrote meerderheid van de Nederlandse expats niet of nauwelijks hoeven te bezuinigen. (de overgrote meerderheid stemt VVD).
  Voor mij telt mijn geluk, niet het saldo op mijn bankrekening of mijn spaarbankboekje. Als dat zo zou zijn was ik alllang naar het vaderland teruggekeerd waar ik bijna 4 keer zoveel kan verdienen als hier.
  Er zijn twee categorieen mensen die altijd met geld bezig zijn: degenen die HEEL VEEL geld hebben en degenen die HELEMAAL NIKS hebben. Nederlandse expats behoren niet tot een van deze 2 groepen. Dus: wanneer houden we nou eens op met zeuren over de valutakoers, de kosten van pinnen, het korten op uitkeringen maar zijn we blij dat we nog steeds KUNNEN pinnen en nog steeds geld krijgen uit Nederland terwijl we daarvoor niets hoeven te doen?
  Van zeuren ga je ook eerder dood trouwens (wetenschappelijk bewezen).
  chris

  • Gringo zegt op

   Chris: de vraag is niet of je beter in Nederland of in Thailand kunt wonen, Het gaat er ook niet om, of het hier in Thailand goedkoper is of niet. Er woont nu eenmaal een flink aantal Nederlanders en Belgen in Thailand, die (wetenschappelijk bewezen) in de meeste gevallen voor hun geluk gekomen is.

   Zij hebben allen een inkomen (waar vandaan dan ook) en kunnen daarmee (les 1 Economie) hun behoeften bevredigen. Meer inkomen betekent meer mogelijkheden om meer behoeften te bevreidgen, minder inkomen betekent automatisch het omgekeerde.

   En om dat laatste gaat deze posting. Ik vroeg niet om zeurderige reacties, maar gewoon practische tips waar lezers wat mee kunnen

   Gelukkig hebben veel lezers dat wel goed begrepen en zie je in de reacties mooie voorbeelden hoe je met minder geld meer kunt doen.

   En als de laatse zin van jouw reactie waar is, zou ik zeggen, pas dan zelf maar op!

   • chris zegt op

    beste Gringo,
    Als je me een beetje zou kennen zou je weten dat ik nooit maar dan ook nooit zeur. Ik vind wel dat wij Nederlanders (als vierde gelukkigste volk op deze aardkloot) heel veel klagen en zeuren terwijl we het – met alle sociale voorzieningen – ontzettend goed hebben.
    Ik werk hier op een lokaal contract, verdien iets meer dan AOW en moet daarvan 35% betalen als alimentatie. Ik heb een twee-kamerappartement voor een zeer schappelijke prijs, geen aircon, geen auto, geen zwembad (bij de condo), en ben – naast twee familiebezoeken in Nederland – in zeven jaar twee keer een weekje op vakantie geweest. Heb ook geen sociale zekerheid, bouw een beetje Thai pensioen op, heb 10 betaalde verlofdagen (in Nederland 35) en toch ben ik zielsgelukkig hier.
    Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat veel Nederlanders hier op te ruime voet leven (dit land is goedkoop, het imago van de buitenlander is een rijke man) en geld moet rollen. Als iemand moet bezuinigen kan iedereen die zijn hersens gebruikt zelf de manieren verzinnen. En iedereen maakt daarbij zijn gezonde of ongezonde keuzes.
    chris

 3. egon wout zegt op

  Kopen op de markt.Lokaal eten.Gebruik bromfiets.Thaise liquor ipv. wijn of bier.Minder geld uitlenen.Zelf verven en repareren.

 4. Sjaak zegt op

  Ik zet mijn geld in één keer op de bank en vermijd hoge buitenlandse kosten. Verder probeer ik zo min mogelijk te pinnen en als ik het doe, dan alleen bij een ATM van mijn eigen bank.
  We hebben ons huis met grote tuin bijna klaar en daar gaan we dan onze eigen groente en fruit aanbouwen.
  Bovendien hebben wij geen auto, maar gebruiken onze scooter of lichte motor met bijwagen om in te kopen. Verder ga ik voor mijn zwemmen met de fiets naar het hotel waar ik dit doe, dus spaar ik benzine en heb daardoor ook extra beweging.
  Drink nauwelijks of geen alcohol en ook geen frisdrankjes. Meestal water.
  De airco staat niet de hele dag aan, maar meestal ’s avonds.
  Inkopen gaan we in bulk, waardoor de prijs uiteindelijk lager is.
  Bij Tesco gaan we vaak in de namiddag of tegen een uur of zes inkopen. Dan zijn veel waren in prijs verlaagd.
  Ik bespaar ook op internet, doordat ik niet de hoogste snelheid neem…
  Bij het eten buiten de deur, gaan we niet altijd naar de duurdere plaatsen, maar kunnen al voor 100 baht lekker eten…
  We verzamelen plastic en glasflessen, blik en papier en dit wordt dan naar de plaatselijke verwerker gebracht, waar je een paar baht voor het spul krijgt… geen grote winst, maar beter dan niks…

 5. Fred Janssen zegt op

  Wanneer het voor de falang niet mogelijk is om in Thailand rond te komen heeft hij er weinig meer te zoeken maar terug naar eigen land is in het geheel geen optie omdat het levensniveau daar nog veel duurder is.
  DUS: Tering naar de nering zetten in Thailand!!
  Overigens maakt hem dat wel minder interessant voor de Thai en ik vrees dat vaak onbegrip van die zijde te verwachten valt.

 6. Realist zegt op

  Bezuinigen in Thailand,je zou ook kunnen zeggen ,,bezuinigen” in het algemeen.
  Het maakt volgens mij niet zo veel uit waar je woont,overal ter wereld moet je de tering naar de nering zetten.
  Thailand was altijd aanzienlijk goedkoper om er te leven dan in Nederland, maar dit is voor veel dingen verledentijd.
  In de eerste plaats bezin voor je begint om je te vestigen in Thailand,heb je minder uit te geven dan 1500,– Euro per maand is het in Thailand zeker noodzakelijk te bezuinigen,maar doe dit niet door geen ziektekostenverzekering te nemen.
  Waarop bezuinigen is een persoonlijke zaak en voor ieder persoon anders,dus dit is mijn persoonlijke mening.
  Stoppen met de grote meneer uit hangen, 95% van de Nederlanders zijn met hun mond miljonairs,en velen hiervan hebben geen nagel om aan de kont te krabben.
  Je eetgewoonte aanpassen naar Thaise gewoontes het Thaise eten is vele malen goedkoper dan de buitenlandse keuken.
  Drastisch verminderen van de bezigheden waar over het algemeen een man aan ten gronde gaat,,vrouwe en drank”,gelukkig mag men in Thailand niet gokken.
  Het terug brengen van de maandelijkse toelage aan de familie van je Thaise liefje voor die personen die een Thaise vrouw hebben,zo ook haar vergoeding voor ,,take care”.
  Wat betreft de uitgaven voor huisvesting,elektra,tv, internet,telefoon,motor of auto is voor iedereen anders en helemaal afhankelijk van je eisen en besteding budget,zo ook de bezuinigingen hier op.
  Als laatste een goede raad,als je inkomen niet groot genoeg is om in Thailand te verblijven en je kunt nergens meer op bezuinigen,je mag niet meer drinken en met vrouwen omgaan,leen wat geld van een goedgelovige thomas en koop hier een revolver voor,of ga terug naar Nederland en meld je bij sociale zaken.
  Realist

  • Antoinette Bartels' zegt op

   Thailand is nog altijd een goedkoop land voor Nederlanders en Belgen.Denk maar aan de huren,electra,water,kleding en belastingen etc.Natuurlijk moet iedereen bezuinigen.Gewoon omdat we altijd teveel en gemakkelijk geld uitgegeven hebben.Vele Nederanders zijn arm maar verbergen dat.Thailandbewoners klagen graag maar vergeten soms dat ze echt in een goedkoop land wonen in vergelijking met Europa.Dus alleen bezuinigen op extra luxe en dan kom je een heel eind

 7. Noël zegt op

  Hello Gringo,

  Zo erg is het ook weer niet, als belg of nederlander verblijven we hier zeer goedkoop, in onze respektievelijke landen is het heel wat duurder leven, dat ze daar moeten besparen op uitgaven kan ik inkomen maar hier niet in Thailand.

 8. simon borgers zegt op

  Proletarsich winkelen lijkt mij een zeer slecht idee. of je moet graag in het bangkokhilton vertoeven.

 9. KhunRudolf zegt op

  VINDINGRIJK
  1) Briljant 2) Begaafd 3) Creatief 4) Geniaal 5) Gewiekst 6) Handig 7) Industrieus 8) Ingenieus 9) Inventief 10) Kunstig 11) Kundig 12) Knap 13) Origineel 14) Praktisch 15) Spitsvondig 16) Slim 17) Scherpzinnig 18) Vaardig 19) Vernuftig 20) Zeer begaafd
  Gevonden op
  http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/VINDINGRIJK/1

  Eind maart maakte ik een bedrag over naar mijn BkB-rekening tegen een koers van ThB 37,28. Vandaag zie ik dat er een koers is van ThB 40,20. Dat betekent dat 1000 euro al weer een positief verschil oplevert van ThB 2.920. Van dit verschil kan ik prima de benodigde wekelijkse boodschappen doen tbv dagelijkse beslommeringen.
  De ThB-koers kan volgende maand opnieuw lager uitpakken. Maar ook stijgen, (waarop een vraag naar bezuinigingen door menigeen overbodig zal worden geacht.)
  Als mijn persoonlijke situatie er naar begint uit te zien dat ik het van dit soort koersschommelingen moet hebben, dan heb ik iets niet goed gedaan!

  In het geval dat je het inderdaad met 1000 euro p.mnd. (of minder) moet doen, en/of omdat de euro nog immer niet stabiel ligt, dan wel je AOW wordt gekort, plus dat huishouden in Thailand ook nog eens duurder wordt: ja, dan loop je de kans steeds maar weer boven dat rekenmachientje te moeten beredeneren welke voordelen er destijds toch wel niet waren dat je aldus besloot naar Thailand te vertrekken. Je deint dan voortdurend tussen hoop en vrees, zullen we maar zeggen. Dat is geen prettige basis voor een aangenaam verblijf. En daar was het wel om te doen!

  De vraagstelling: hoe te bezuinigen zou eigenlijk niet gesteld hoeven te worden. Iedere farang dient ervoor te zorgen dat hij z’n broek kan ophouden. Die broek mag gerust wat ruimer en wijder zitten. Als blijkt dat die broek desondanks te klein is, als je er eigenlijk niet goed ín past, als blijkt dat je niet meer of minder in je onderhoud en/of die van anderen (als dat zo door jou is gewild!) kunt voorzien, waardoor je in de problemen komt, dan zou je eens een paar keer achter je oren moeten krabben. Is/was het dan wel zo gunstig om buiten Nederland te (gaan) wonen?

  Tegelijkertijd is er niets dat weerhoudt om zuinig te leven, zo men wil om spaarzaam te zijn. Helemaal niets op tegen, en de aangereikte overpeinzingen van bloglezers over hoe iemands koopgedrag eruit kan zien, strekt wellicht menigeen tot voordeel.
  Maar valt er nou echt zoveel te besparen op de dagelijkse boodschappen? Gaat dat nou werkelijk een paar duizend Bath per maand schelen, waardoor die ziekenfondspremie wel betaald kan worden? Er zijn interessantere bezigheden om je Thaise bestaan inhoud te geven.

  De beste tip die ik kan geven is: gebruik je verstand, in alle opzichten.

  Ga voor jezelf na of je een verblijf in Thailand kunt bekostigen. Zorg dat er geen financiële obstakels zijn. Verstandig is ervoor te zorgen dat je voldoet aan de geldelijke voorwaarden tot verblijf, en het verkrijgen van de jaarlijkse visumverlenging. En zorg voor een meer dan voldoende inkomstenbron, zodat je speling hebt. Realiseer dat het niet nodig hoeft te zijn budgetten helemaal schuivend en schurend passend te maken. Het is immers de bedoeling en van belang dat je tevreden, aangenaam, prettig en plezierig, maar vooral ook weldoordacht kunt genieten van je verblijf, met verantwoorde zorg voor jezelf en de ander.

  En anders maar beter niet! (En verder niet zeuren!!)

  Groet, Ruud

  VERSTANDIG
  bedachtzaam, evenwichtig, intelligent, nuchter, oordeelkundig, schrander, slim, verantwoordelijk, raisonnabel, redelijk, wijs, zinnig
  Gevonden op
  http://www.woorden-boek.nl/woord/verstandig

 10. cor van kampen zegt op

  Gringo,
  Bezuiningen moeten we allemaal, maar we zijn als gepesioneerde niet naar Thailand gekomen om hier in armoede te leven.
  Nadat de regering een besluit nam om de laagste belasting schijf te verhogen en mijn pensioenfonds ( het ABP) ook nog eens 0.5% te korten kreeg ik in een keer 60 Euro minder per maand. Als ex ambtenaar blijf ik belastingplichtig in Nederland. Praat nog niet over de teloorgang van de Euro. Was dus in mei 80 Euro minder.
  Volgend jaar moeten ze weer bezuinigen (6 miljard). Dan gaan we nog meer inleveren.
  Die miljarden verslindende straal jager gaat gewoon door.
  Dat is nu het verschil met in Thailand leven. Het leger is al blij met afdanktjes van de grote jongens uit Amerika. De BTW is 7 % en geen 21 %. Ze hebben geen ontroerend goed belasting (is maar een heel klein bedrag). Ze hebben geen uitwaterende sluizen belasting. Ze hebben geen honden belasting. Ze hebben geen huisvuilbelasting en belasting op alles wat je maar bedenken kan.
  Als ik met mijn pensioen nog in Nederland had geleeft, wat hou dan uiteindelijk nog schoon over om van te leven. Voor het minimum loon hetzelfde als een Thai 300 Bht.
  Per dag. Ik ga niet bezuinigen op mijn biertje of stoppen met roken.
  Ik geef nog steeds een fooitje aan de jongens van Foodland die op de parkeerplaats
  de beste plek geven en aan de jongens die het karretje met boodschappen naar mijn auto brengen. Ik bezuinig ook niet op het bedrag wat ik mijn oude schoonmoeder elke
  maand in het zuiden stuur. Ook niet op het het bedrag wat ik elke maand aan haar twee
  zonen geef (ze werken allebij) om ze een klein beetje beter leven te geven.
  Ik eet geen rijst in de morgen en mijn ontbijt bestaat nog steeds uit vers gebakken brood.
  Ik bezuinig op het beleg. Maak vaak spaghetti saus voor drie dagen en vaak ook stampot
  spinazie voor 2 dagen. Uit eten gaan wij bijna nooit. Ook niet wat ik vroeger wel deed naar een of andere bar. Pattaya strand ga ik ook niet meer heen. Op het strand van Bansare ben 50% minder kwijt. De laatste bezuiniging is dat ik niet meer elk jaar naar Nederland ga op vrienden en familie bezoek.
  Als laatse wil ik nog wel vermelden dat ik hier geen huur of hypotheek kosten heb.
  Al staat de Bht op 30 Euro ik red het wel. Zeker als je al tegen de 70 aanloopt.
  Cor van Kampen.

 11. I-nomad zegt op

  Een van de redenen om hier te wonen is de hogere levenskwaliteit/kosten tov. Nederland.
  Zoals iedereen weet wordt Thailand in de vaart der volkeren er niet goedkoper op.
  Het ideaal van de regering is om in de toekomst de welvaart van Singapore te evenaren.
  Ik twijfel of dit ooit lukt, maar als ik tzt. zou moeten bezuinigen vanwege aanzienlijke kostenstijgingen, zou ik sterk overwegen om te gaan verhuizen. Op dit moment zou mijn voorkeur uitgaan naar Vietnam.

 12. Roel zegt op

  Beste Gringo,

  Na vele stukjes gelezen te hebben die van jouw hand kwamen, super gewoon, ben ik nu zeer verbaasd dat jij met dit fenomeen komt over bezuinigen. Wij kennen elkaar persoonlijk en jij weet heel goed hoe jij rond moet komen en wat je kunt doen of niet kunt doen. Ik snap ook wel dat je met jouw vraag een discussie op gang wilt brengen.

  Ik weet wel zeker dat ieder die de stap heeft gewaagd zich heel goed kan redden en de tering naar de nering zal zetten in zijn eigen persoonlijke omstandiheden.Wij als burgers in den vreemde kunnen niet zo doen als een overheid en er alvast vanuit gaan om een maximale tekort te hebben van -3%, ja dan redden wij het op termijn ook niet.
  Wij als emigranten weten waar de klepel hangt en zeker als het op overleven aankomt.

  Een bezuinigingstip voor jezelf wellicht, rook minder sigaren of stop er helemaal mee, goed voor gezondheid en portemonnee.

  Thailand is niet duur om te leven, uitgave heb jezelf in de hand, geen verplichte belastingen zoals in Nl, waar je door belastingen in een wurggreep van overheid en semi overheid valt.

  Wij kunnen de Thai nog veel respect geven doordat zij met minder als 10.000 bath rond moeten komen, KUNNEN WIJ DAT OOK?????

  Mijn stelling zal daarom ook zijn; wees tevreden met ons dagelijks brood, al het meerdere is winst en welvaart.

  • Gringo zegt op

   Sorry Roel, maar ik begrijp je reactie echt niet. Ik ben een bloglezer en -schrijver en zie voortdurend mensen opmerkingen maken over hoe alles duurder wordt. In het begin van mijn verhaal noem ik een aantal aspecten, maar er zijn er nog wel meer.

   Ik geloof best, dat mensen verstandig genoeg zijn om de tering naar de nering te zetten, maar er is toch niets op tegen om op dat punt goede tips te krijgen van hoe een ander dat doet.

   Daarom schreef ik het verhaal en je ziet de meestal positieve reacties waar anderen hun voordeel kunnen doen.

   Je hoeft het niet op mij persoonlijk te betrekken, want ik hoef inderdaad niet “rond te komen” elke maand. Ik kan doen wat ik wil, ben totaal niet prijsbewust, geef vrij veel aan de familie van mijn vrouw en hoef nergens op te bezuinigen, dus ook niet op mijn sigaar. Dit alles zelf verdiend met 43 jaar hard werken!

   • Gringo zegt op

    Ok, dat “hard werken” neem ik terug, zo hard was het lang niet altijd, maar die 43 jaar klopt wel, ha ha!

 13. LOUISE zegt op

  Morgen Tjamuk,

  Kan je mij uitleggen waarom geen thai bankrekening te openen??
  Geld uit Nederland mee (laten) nemen, hier ergens wisselen en op de bank storten.
  Dan krijg je A. betere koers – B. uit de muur halen kost niets.

  Groetjes,
  Louise

 14. Khun Nam zegt op

  Ik zie weinig concrete bezuinigings voorstellen met bedragen op de vraag van Gringo. Alleen maar of het verstandig is of waarom niet …
  Wat IK zou doen als ik financieel in de problemen zou komen (geld dus alleen voor mijzelf, voor anderen kunnen dit onzin zaken zijn of misschien wel bruikbare tips)
  1) Huurhuis: Van Baht 20.000 naar Baht 10.000 Besparing Baht 10.000
  (voor een koophuis gaat het dus niet op, misschien evt verhuren en zelf goedkoper gaan wonen)
  2) Vriendin: Bijlage van Baht 10.000 naar Baht 5.000 Besparing Baht 5.000 met wel de kans de ze de benen neemt. Besparing dan Baht 10.000 😉
  3) Fan ipc Airco: Van Baht 3.000 naar (schatting?) Baht 1.000 Besparing Baht 2.000
  4) Uitgaan en drinken: Dure kroegen en disco’s vermijden en alleen gezellig naar of Happy Hours of Baht 50 kroegen gaan. En dan nog niet te lang. Besparing Baht 5.000
  5) Uitgaan en eten: Naar gezellige markten met een watertje. Besparing: Baht 5.000
  6) Zaken als roken moet je zelf weten, kost als je je niet te pletter rookt niet te veel. Auto en brommers kunnen nodig zijn (zeker brommer) en valt niet te veel op te besparen.
  Verzekeringen, internet lijkt mij noodzakelijk, je kan wel shoppen voor de beste prijs/kwaliteit verhouding.

  Nou ik heb iig Baht 27.000 – Baht 32.000 uitbespaard. Nou jullie weer! 😉


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website