Beste lezers,

Dit formulier is een voorwaarde om vrijgesteld te worden van loonheffing. De belastingdienst controleert dit door dit formulier en de “Aanvraag vrijstellingsverklaring voor loon belasting en/of premie volksverzekeringen”. Zonder de “Verklaring belastingplicht woonland” wordt de “Aanvraag vrijstellingsverklaring loonbelasting” niet in behandeling genomen.

Ik krijg van het belastingkantoor in Udon Thani Region 10 geen stempel op dit formulier. Zij zeggen dat je eerst belasting moet betalen in Thailand voordat je hier een stempel en goedkeuring op krijgt.

De aanvraag heb ik nodig voor mijn eerste pensioen aanvraag in Nederland. Centraal Beheer heeft dan weer een goedkeuring of afkeuring nodig van de Nederlandse belastingdienst om wel of niet loonheffing in te houden. Dus zonder stempel kan ik de hele papierwinkel niet in gang zetten.

Nu hebben ze wel bij het belastingkantoor in Udon mijn bankstatements van de afgelopen twee jaar bekeken en uitgerekend dat ik 142.000 baht belasting moet betalen en moet dit voor 30 juni a.s. betalen.

Ik leef van spaargeld uit Nederland en heb geen inkomsten vanuit een bedrijf. Geld uit het buitenland naar Thailand zou pas vanaf 2024 belast worden, heb ik begrepen, maar in Udon doen ze het met terugwerkende kracht. Spaargeld zou belastingvrij zijn is mij verteld.

Wie kan mij helpen hoe nu te handelen? Heb ik misschien een andere Thaise belastingformulieren nodig om mijn pensioen te kunnen laten starten volgende maand en is de aanslag terecht?

Alvast bedankt voor de hulp,

Groet,

Stefan

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

8 reacties op “Belasting Thailand: Hulp gevraagd over ‘Verklaring belastingplicht woonland’”

 1. Jan Jelke zegt op

  Elke keer dat ik mijn vrijstelling wil verlengen moet ik de verklaring dat ik belasting heb betaald in Thailand inleveren bij de belastingdienst in Nederland. Dus elke vijf jaar. Ook de eerste keer. Dat heet een RO 21 en een RO 22 verklaring. Zodra u die belasting van 142000 hebt betaald is krijgt u deze verklaringen.

 2. Erik Kuijpers zegt op

  Stefan, Je leeft van spaargeld, zeg je, en spaargeld is in beginsel onbelast. Maar TH zegt nog steeds niet wat spaargeld is….

  Tot en met 2023 is binnengebracht INKOMEN alleen belast als het van dat jaar zelf is. Die regel wijzigt per 1-1-24; alles wat je aan inkomen binnenbrengt is dan belast behalve als het van 2023 of eerder is. Men is nu van plan ook dat weer te wijzigen: straks gaat het genoten inkomen tellen ook al heb je dat niet of niet volledig binnengebracht, maar alles van voor 2024 blijft vrij.

  Dus ik vraag me af wat de dienst in Udon Thani wil belasten als je alleen van spaargeld leeft en geen AOW of pensioen hebt. Heb je de dames en heren dat wel voldoende duidelijk gemaakt? Naar welk belastingkantoor ben je geweest: het provinciale of het regionale? In het laatste kantoor zit meer verdragskennis.

  Je hebt nu een aanslag(en) van 142.000 baht. Ik adviseer je direct een goede belastingadviseur te zoeken in Udon Thani om die aanslag aan te vechten als tenminste waar is dat het geld niet uit inkomen bestaat. De Thaise verdragstekst staat hier: https://www.rd.go.th/fileadmin/download/nation/netherland_t.pdf

  Maar duurt dat lang betaal dan die aanslag want anders krijg je vervelende maatregelen aan je broek; wordt de aanslag vernietigd dan krijg je die centen echt wel terug.

  Wat de vrijstelling betreft, die is nu niet mogelijk want je hebt nog geen verklaringen. Dus laat maar loonbelasting inhouden. Lever volgend jaar een C-biljet in en claim vrijstelling voor jouw pensioen MITS dat bedrijfspensioen is of ambtelijk pensioen uit een bedrijf van de overheid. Zuiver ambtelijk pensioen blijft in NL belast maar is weer niet in TH belast.

  Jammer dat je niet eerst hier bent komen vragen. Bij de duivel te biecht gaan is niet altijd verstandig en nu zit je met de gebakken peren…

 3. Stefan zegt op

  Hartelijk dank voor de reacties.
  Ik ben eerst bij revenue region 10 geweest achteraf heeft de belasting dame gelijk dat ik eerst moet betalen om een ro 21/22 te krijgen maar alleen als inkomen, pensioen ontvang.
  Maar ik heb mijn huis verkocht en leef van mijn spaargeld. Heb haar dat vele malen met Google translate laten zien dat ik leef van savings money. I no speak English, I no speak English, terwijl er zo’n ro 22 formulier in het Engels op haar desk lag. Ik ben met een vriendin teruggeweest om een en ander nog eens te verduidelijken, maar kreeg nul op rekest. In het kantoor erlangs (blijkt het gemeentelijke belastingkantoor), heeft de man over het jaar 22 en 23 een bordor? 91 gemaakt.
  Dit formulier is trouwens niet ondertekent door mij en hem, misschien dat positief is voor mij.
  Ik zal met de geprinte verdrag tekst terugkeren en hopen dat ze het alsnog terugdraaien. Zoniet wordt het dan maar via een advocaat.
  Inderdaad domme actie van mij, achteraf denkende had ik helemaal niets hoeven doen.
  Zucht…

 4. Stefan zegt op

  Bedankt voor de reacties.
  Ik ben bij regionale office 10 geweest en het kantoor erlangs is de gemeentelijke belasting dienst, waar ze de aanslagen van 22 en 23 hebben berekend. Van de bank statements hebben ze transfers van nl naar Thailand opgeteld. Hier staan geen bedrijfs of pensioen namen op omdat het spaargeld is dat geboekt is. Ik heb mijn huis verkocht in Nederland.
  Ik zal het verdrag printen en proberen ze nog te overtuigen. Zoniet dan wordt het via een advocaat. Nogmaals dom dom dom van me.
  Nogmaals bedankt voor de info.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Stefan, dat dacht ik al. Belasten wat binnenkomt…. Vaker gehoord.

   Wat je ook kunt doen is met die papieren naar het regionale office gaan en daar naar ambtenaren vragen die buitenlanders doen. Leg daar voor dat je geen biet snapt van de papieren want je hebt nog geen inkomen in die jaren. Bovendien is het spaargeld, geen inkomen, en de Thaise wet zegt ‘income’. Verkoop van jouw huis in NL is onbelast, de winst daarop is genoemd in art 23 lid 5 (en in art 6, 14 en 22) en kan hoogstens leiden tot een hoger tarief over het reguliere inkomen (dat er niet is…).
   .
   Het verdrag in onze taal kun je hier lezen: wetten.nl (spatie) thailand

   • Stefan zegt op

    Ok zal ik doen. Heb trouwens de aanslag niet ondertekent en het belastingkantoor ook niet. Misschien een ontsnapping mogelijkheid. Fingers crossed.
    Nogmaals bedankt.

 5. Geertg zegt op

  Het is niet zo moeilijk. In principe moet je over het geld dat je Thailand binnen brengt belasting betalen. Voor immigration moet je als je geen 800.000 op de bank hebt staan aantonen dat je per maand 65.000 thb Thailand binnen brengt. Over dat bedrag dien je hier belasting te betalen. Gezien alle aftrekposten is dat maar weinig. Etaal je ditdan kun je een RO21 en 22 krijgen. Daarna kun je tot op heden belastingvrijstelling aanvragen over je pensioen. Niet over je AOW en pensioen van het ABP.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Geertg, dat ligt toch iets anders! De Thaise wet spreekt van ‘income’ en niet van ‘money’ dat je binnenbrengt. Spaargeld is daar niet genoemd. Helaas zegt de Thaise overheid niet wat spaargeld is.

   Spaargeld kan gespaard salaris (pensioen etc) zijn maar ook winst bij verkoop van je huis, een schenking/erfenis, een loterijprijs. Voorts is bepaald dat alle inkomen van VOOR 2024 vrij is als je het in 2024 of later inbrengt.

   Wat ABP-pensioen betreft, ABP betaalt ook bedrijfspensioenen uit. Lees deze bijdrage van Lammert de Haan maar eens: https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/waar-laat-jij-je-abp-pensioen-belasten/
   Onder het huidige verdrag maakt dat heel wat uit, en voor het nieuwe verdrag is het nog gissen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website