Lezersvraag: Beëindiging bankrelatie ABN AMRO

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
16 april 2017

Beste lezers,

Gisteren kreeg ik het bericht dat ABN AMRO éénzijdig onze zeer lange bankrelatie binnen 6 maanden gaat beëindigen. Dit o.a. uit kostenoverweging en het zich meer willen richten op de Europese markt.

Ik woon al zo een 5 jaar onafgebroken in Thailand, mijn AOW en pensioen worden sinds ik daar recht op heb op deze rekening overgemaakt. Van deze rekening leef ik in Thailand MAAR ik heb ook nog een aantal betalingsverplichtingen in Nederland die ik óók van mijn rekening overmaak.

Echter als mijn rekening na zoals de ABN AMRO in hun schrijven aangeven opgeheven dient te worden, kan ik mijn verplichtingen in Nederland niet meer nakomen, anders dan mijn tegoeden overmaken naar een Thaise bank en dan wederom via de Thaise bank dit weer doorstorten naar de rekeningen in Nederland, veel vertraging, extra kosten etc. Ik heb ook géén postadres in Nederland.

Wat kan ik hier aan doen?

Groet,

Hans


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

31 reacties op “Lezersvraag: Beëindiging bankrelatie ABN AMRO”

 1. erik zegt op

  Bij ING ben je welkom hebben ze mij verzekerd. Alleen weet ik niet meer of ik me daarvoor in NL moet melden; denk van wel vanwege controle identiteit en het zetten van een krabbeltje. Je zou eens kunnen vragen via hun facebookpagina.

  • Gerard janzen zegt op

   Ook ik heb 2mnd geleden via facebook
   contact met ING opgenomen, eerst vragen of je Nederlander bent , dan vragen of je een sofinummer hebt ,antwoorde met ja en uit eindelijk kreeg ik als antwoord als u 100.0000 kunt storten bent u welkom , voelde een beetje vrang aan.

  • pjotter zegt op

   Erik,

   Ik heb tweemaal contact gehad met ING en zij waren niet bereid om voor een niet NL ingezetene een bankrekening bij hen te openen. Wellicht als je al klant bent bij ING dat het geen probleem is om, indien je verhuist naar een land buiten de EU, je bankrekening te behouden.

   Jij schrijft dat jou is verzekerd dat je welkom bent bij de ING als niet EU ingezetene, Ik benieuwd wie en/of hoe jou dat heeft/is verzekerd.

   Ik zelf heb een soortgelijke brief ontvangen van ABN/AMRO Bank met een opzeggingstermijn ven 6 maanden. De enige bank in NL van enige omvanf die ik heb gevonden die niet EU ingezetenen een bankrekening aanbiedt is de SNS Bank. Je kan daar een “EU rekening” openen, indien je aan de voorwaarde voldiet dat je in de EU mag wonen. Hiervoor moet je wel persoonlijk langskomen.

   Pjotter.

   • erik zegt op

    Pjotter, die mededeling komt van internetmedia, ik zit al bij ING.

    Ik heb gehoord dat mensen bij Abn/Amro die in Thailand wonen een familielid hebben ingeschakeld in NL. Gewoon een adreswijziging naar NL. Je doet toch alles met i-bankieren en komt er een brief in de post dan scant de familie dat wel in en dan heb je het toch per e-mail.

    Creatief omgaan met problemen geeft de meeste levensvreugde…..

 2. Jan zegt op

  Ik heb hetzelfde probleem en ga overstappen op Bunq bank.

  https://www.bunq.com/en/expats?utm_source=google&utm_medium=banner&utm_campaign=expat_display_netherlands&utm_content=dutchbankaccount&gclid=CMT0gZqtotMCFRBsGwodKSMLcw

  Alles online, lage kosten, en voor iedereen.
  Zie app & als je googlet vind je een Consumentenbond-verhaaltje – alles lijkt perfect!

  https://www.consumentenbond.nl/betaalrekening/bunq

  Groeten en succes,
  Jan

  • Renévan zegt op

   Ook bij Bunq is het niet mogelijk om buiten Europa een rekening te openen.

 3. lucy zegt op

  zwager die bij ING werkt vertelde dat ING voornemens is om hetzelfde te doen als de ABN AMRO

  • NicoB zegt op

   Merkwaardig, ING heeft mij kortgeleden nog per email laten weten dat het geen onderwerp van gesprek is binnen ING.
   NicoB

 4. Felix zegt op

  De uitleg van ABN-Amro vind ik larie en apekool: wat heeft dat nu in godsnaam te maken met “kostenoverweging” en het zich “richten op de Europese markt”? Jouw inkomen wordt op deze rekening gestort en betalingen worden eveneens via deze rekening verricht.
  Persoonlijk zou ik een “leuk” mailtje sturen om hen te bedanken voor het geschonden vertrouwen. Maar zoals Erik aangeeft: verander van bank maar ik vrees inderdaad ook, zoals hij aangeeft, dat de nodige formaliteiten ter plaatse zullen moeten gebeuren…

 5. martin zegt op

  Heel vervelend en arrogantie ten top.
  Zijn er mensen met een postadres in Nederland die dit schrijven ook hebben gehad.
  Tot nu toe heb ik nog geen dergelijk bericht ontvangen.

 6. thailand John zegt op

  Hallo Hans,

  Volgens mij moet je naar Nederland en dan kun je een bankrekening openen en een bankkaart krijgen. en kun je ook gewoon via internet je financiele zaken regelen.Dus je zult gewoon een paar dagen naar Nederland moeten.
  Groetjes en succes.

 7. Sjaak S zegt op

  Een tijd geleden heb ik al eens over Bitcoin geschreven. Nu weet ik dat het voor velen een struikelblok is, maar als je je een beetje moeite doet, kan het wel een oplossing zijn.
  Open twee bitcoin wallets: een bij coin.co.th en een ander bij Bitwala. Je kunt deze openen zonder er iets op te moeten zetten.
  Je kunt je geld gewoon rechtstreeks op je Thaise rekening laten zetten. In Thailand kun je bij coin.co.th bitcoin kopen, die dan daar in je wallet komen te staan.
  Je kunt dan vanaf deze wallet Bitcoin naar je Bitwala wallet sturen.
  Met Bitwala kun je binnen Europa tegen een geringe vergoeding je verplichtingen nagaan. Bitwala biedt de mogelijkheid om op vrijwel iedere rekening binnen Europa geld te sturen. Je verkoopt dan aan Bitwala je Bitcoin die je nodig hebt om de nodige Euro’s vrij te krijgen.
  Het leuke daarvan is dat je in Thailand minder betaalt voor de Bitcoin dan in Europa. Dat betekent ook dat je kosten geringer worden.
  Je kunt Bitcoin direct kopen en verkopen. Koop je Bitcoin alleen wanneer je ze nodig hebt en verkoopt ze weer op dezelfde dag, zul je nauwelijks iets merken van de schommelingen in de waarde van de bitcoin.
  Dus, wanneer je bang bent om geld te verliezen vul je je bitcoin wallet alleen maar op met wat je op dat moment nodig hebt.
  Echter zoals ik al eerder schreef, wordt de bitcoin alleen maar meer waard. Het is hiernaast ook een redelijk goede manier om op lange termijn meer waarde van je geld te krijgen.

  Maar goed, ik kan me voorstellen dat je met zulke nieuwe dingen niet graag werkt. Daarom wens ik je alvast succes met de “ouderwetse” banksystemen.. 🙂

  • erik zegt op

   Dit werkt niet als je van de belastingdienst het pensioen rechtstreeks naar Thailand moet laten overmaken. Pensioenbetalers zijn nog lang niet vertrouwd met de bitcoin. Op deze manier kan de bitcoin nog geen NL rekening vervangen.

 8. Wim van Doorn zegt op

  Ik ben inmiddels al weer enige jaren geleden (toen ik al in Thailand woonde) overgestapt van de ABN-AMRO naar de Triodosbank, en dat niet omdat ik over de ABN-AMRO tevreden was. Het bleek me toen dat je in Nederland zonder dat je bank daar bezwaar tegen kan maken van bank mag veranderen. Daar hebben ze formulieren voor klaar liggen. De details (zoals wat ik moest invullen, of dat de uitbetalers van mijn pensioen dwars lagen, niet dus) ben ik vergeten, maar als daar enig probleem mee geweest was, dan was me dat wel bijgebleven. Triodosbank investeert in milieuvriendelijk ondernemen.

 9. Peter zegt op

  Inderdaad moet men dat persoonlijk doen.
  Via bv. Internet of machtiging niet mogelijk.

 10. fjj.duurkoop zegt op

  Bij de SNS bank kun je zonder in Nederland te zijn een rekening openen. Begin dit jaar ben ik van Rabo bank overgestapt. Ga naar de website SNS. Bij mijn weten de goedkoopste bank wat betreft valuta koersen. Bijna alles is te regelen via E-mail. Alle bankzaken kun je daar regelen en vanuit een app ook op je telefoon. Succes

 11. Bob zegt op

  Probeer eens bij uw voorheen plaatselijke RABO bank. Iemand uit die omgeving kan u vast het email adres van particuliere relaties geven. Succes.
  Abn gered door Nederland belasting geld maar niet beschikbaar voor ALLE Nederlanders

 12. Robert zegt op

  Beste Hans,

  Eindelijk dan dat de ABN AMRO die brief verstuurd heeft. Dit was al in October vermeld via de NOS App en
  heb toen meteen de bank gebeld en dat klopte. Dus ik heb meteen aktie ondernomen, maar veel banken willen niet. De Rabo Bank vroeg zoveel informatie over welke huizen en koopkontraklen en allerlei andere info, dat ik daar geen zin in had. Uiteindelijk ben ik bij de ING terecht gekomen en inmiddels heb ik alles overgeboekt naar de ING. Naar volle tevredenheid mag ik wel zeggen. Zowel beleggen als gewone rekening.
  Van de ABN AMRO been enkele medewerking, ze weigerden zelfs mee te werken aan de overstep service.
  Ik was 40 jaar klant bij deze bank en echt geen kleine klant. Ik heb nu een creditcard voor mij en mijn partner en alles loopt gesmeerd.

  Dus besteed geen onnodig tijd om de ABN te bellen, ze doen NIETS

  Veel sterkte
  Robert

 13. Frans Duurkoop zegt op

  Bij de SNS bank kun je zonder in Nederland te zijn een (betaal) rekening openen. Ik ben begin dit jaar overgestapt van Rabo bank naar SNS en alles was per e-mail te regelen.
  Ga naar de website SNS en ga naar >rekening openen< en volg de richtlijnen.
  Mijn keuze viel op SNS bank omdat deze na vergelijking de goedkoopte tarieven had. Met name ivm valuta koersen. Ze hebben alle bankenzaken die ABN-AMRO ook heeft. Incl. Ideal.
  Met een app via een telefoon werkt ook prima. Ook debet en credit rente zijn beter dan bij welke andere bank in Nederland.
  Een nadeel is er te melden. Ze geven geen reserve debet card (voor opname in het buitenland met ATM). Als hem verliest zit je tijdelijk zonder geld.
  Je kunt dat omzeilen door een gemachtigde als 2e op je rekening aan te stellen die in Nederland woont en die een tweede kaart te geven die men dan naar Thailand stuurt. Of wat reserve geld op een Thaise bank zetten.
  Ik woon in Accra-Ghana en heb wat reserve geld op een Ghanese bank gestald
  Je hebt alleen nodig een kopie van je paspoort, de rest krijg je aangetekend, indien nodig, of toegestuurd via e-mail of per post, en kun je ook met gewone post terug sturen. Wat je wilt.
  De overstap service werkt ook met SNS bank als je dat wilt.
  De suggestie hier gedaan met Bunq bank is niet vergelijkbaar. Bunq bank heeft geen complete bank vergunning. Ik raad je dat af.
  Succes

  • pjotter zegt op

   Hi Frans,

   Als je naar de website van SNS gaat en probeert een bankrekening te openen en je vult een postcode in die niet in NL voorkomt, dan krijg je een foutmelding. Ik denk dat het alleen lukt indien je een NL postcode invult. Heb jij een NL postcode gebruikt?

   Pjotter.

 14. Christiaan H zegt op

  Het zou best eens zo kunnen zijn, dat straks alle banken af willen van rekeningen van hen, die in het buitenland en met name buiten Europa wonen. Ook de overheidsbemoeienissen spelen hierbij een rol. Het verwondert mij dan ook niet, dat ABN Amro (nog grotendeels in handen van de Staat) als eerste met die maatregel uitpakt.

 15. klaasje123 zegt op

  Ik wacht nog op de ABNAMRO brief, maar ben alvast aan de slag gegaan. Triodos is geen optie meer, het zelfde. Duitse banken evemin. Malta en Cyprus ook niet. De enige optie om een nederlandse rekening te hebben is terug naar Nederland en persoonlijk een rekening openen en alles per internet doen. Rekening openen bij een Thaise bank is geen probleem. Met mijn gele boekje was dat eenvoudig bij Krungthai en Ayudhaya. Savings rekening en FCD account. Een mastercard of visa card is een heel ander verhaal. De meeste banken hanteren leeftijds beperkingen. 60 en 65 jaar meestal. Soms verplicht een levensverzekering bij sluiten, zoals bij de Bangkok bank. Dat zou een dure grap worden.
  Ik ben na eindeloos proberen geslaagd een Visa card te krijgen bij CITI bank, een dochter van de gelijknamige Amerikaanse bank met alleen kantoren in Bangkok.
  Daar komt wel een hele berg papier bij kijken, maar het meeste gaat per internet. Ondermeer een verklaring van een bij de overheid werkende Thai, geel boekje, kopietjes van alle Thaise bankboekjes, het liefst over een heel lange periode, inkomensverklaringen over meerdere jaren van de ambassade doen ook veel goed. Omdat ik in de Isaan woon, kwam een koerier van de CITI de documenten aan huis ophalen, ter controle natuurlijk. O, ja een vaste telefoonlijn is essentieel, ik weet niet waarom. Als bonus kreeg ik een ook nog preferred card waarmee ik gratis in de firstclass lounges op de vliegvelden kan vertoeven.
  . Als je geen nederlandse bankrekening hebt en alles via internationale overboekingen van Thailand naar Nerderland moet doen is dat een kostbare zaak. Wellicht over meerdere jaren zo duur dat je daar een ticket van kunt betalen.
  Ik heb dus nu een Visa card met een laag toegstaan maximum debet bedrag. Bij netjes betalen kan na 6 maanden die limiet worden verhoogd. Het heeft me wel al met al veel ergernis bezorgd en vertraging. Dank aan de ABNAMRO dus!!!Dus hou vol.

  • Renévan zegt op

   Na het openen van een rekening bij de Krungsri bank werd mij gevraagd of ik ook een credit card wilde. Na het invullen van een paar formulieren heb ik nu een credit card met een limiet van 200000 thb. Bij de SCB waar ik ook een rekening heb kon dat alleen met een deposito rekening.

 16. janbeute zegt op

  Dit verhaal gonst al tijden door de ether op dit webblog .
  Ik zelf , al jaren klant zijnde bij de ABN , en ook al weer een tijdje permanent wonende hier in Thailand .
  Tot op heden nog geen post of bankmailtje oid gehad over dit verhaal .
  Ook mijn preffered account manager bij de AMRO bank heb ik hier nog tot op heden niet over gehoord .
  Misschien geld dit allleen voor klanten bij de ABN die maar weinig geld op hunner rekening hebben staan .
  Jan Beute .

  • Renévan zegt op

   Ik kreeg een persoonlijk mailtje dat ik voor juni bericht zou krijgen. Ik heb inmiddels al een Euro rekening geopend.

 17. Hans G zegt op

  Probeer eens de KNAB bank.
  Dit is puur een internet bank.
  Alles kun je online regelen ook het openen van een rekening.
  Ik weet niet of je een postadres in NL moet hebben?
  Bestaat er een postadres mogelijkheid tegen vergoeding?

 18. ton zegt op

  Ik heb nog een forse lening bij de ABNAMRO laat ze de rekening maar opzeggen
  Ik verzeker u in dat geval zullen ze dat niet doen lijkt mij
  Doen ze dat wel Dank je wel ABN

  • Herman zegt op

   Als je een forse lening heb en je woon in het buitenland zou ik als ik jouw was maar rustig houden. De voorwaarden zeggen namelijk dat de lening direct opeisbaar wordt als je Nederland gaat verlaten.

 19. Jan-Lao zegt op

  Abn zegt bij mij op als mijn lijfrente in 2018 afloopt. Verlengen doen ze de lijfrente niet meer. Triodos is ook geen optie meer. Die hebben het beleid aangepast en openen geen rekening meer als je in azie woont.

 20. Nico van Kraburi zegt op

  Ik woon al 10 jaar buiten Nederland heb een postadres bij grenspostadres.nl je kunt kiezen welke plaats je je post afhaald of laat ophalen , heb mijn ABN-AMRO en Rabobank e.t.c en belastingdienst op dit adres gezet.
  Zowel de banken als de belastingdienst weten dat het een postadres is en hebben er blijkbaar totaal geen moeite mee waarom zou het ook een probleem zijn. De kosten voor dit adres zijn net iets meer dan 10 euro per jaar.

  • NicoB zegt op

   Dit werkt niet voor mensen die in Thailand wonen en geen familie of vriend hebben om de post bij de grens af te halen.
   Dat afhalen dient ook te geschieden voordat de post langer dan 3 maanden in je depot ligt, anders wordt het vernietigd.
   NicoB


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website